www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Concert Mezzoforte


Stefan

Recommended Posts

.. sincer nu ma asteptam sa se intample ... este o trupa care merita vazuta si auzita. Cand i-am vazut/ascultat prima oara, prin '86-'87, am ramas mut .. trupa era formata din niste pustani, cantau de obicei in pantaloni scurti, si sunau demential. Trupa s-a format in '77 si au scos primul disc in '79 ... O combinatie foarte reusita de funk si jazz-rock. Sper sa ajung la acest concert.

 

Spicuiesc si eu din anunturile oficiale care anunta acest concert ...

 

"Fundatia PHOENIX continua seria evenimentelor culturale de elita deschise, in acelasi timp, celui mai larg public. Este vorba despre islandezii reuniti sub numele de MEZZOFORTE, niste muzicieni exceptionali care sunt idolii mai multor generatii de instrumentisti de la noi si de oriunde."

 

"Trupa isi are un loc special in Islanda. Inainte de orice, ei sunt primii muzicieni din aceasta tara care au atras atentia intregii lumi muzicale asupra insulei din nordul Europei. Ei au aratat tuturor ca acolo se poate gasi o muzica speciala, cantata de artisti exceptionali, plini de bucurie si energie pozitiva. MEZZOFORTE au deschis drumul triumfal pentru multi alti artisti din Islanda si tarile scandinave in muzica internationala."

 

"Un concert MEZZOFORTE inseamna o demonstratie de imbinare superioara a virtuozitatii cu feeling-ul, intr-un spectacol care merita sa fie vazut de toti cei care stiu sa aprecieze adevaratele valori muzicale."

 

MEZZOFORTE vor evolua duminica, 2 aprilie, la Sala Radio, (str.Berthelot , 72-74), incepand cu ora 20.00, iar pretul biletelor se va situa intre 50 si 150 RON. Biletele se pot gasi la Sala Radio, Sala Palatului, Teatrul National, Magazinul ‘’Muzica’’ si Librariile ‘’Carturesti’’.

Link to comment
Share on other sites

A fost un concert excelent ... o adevarata placere pentru mine sa ascult o trupa cu asa cariera in spate ... la prima piesa sunetul a fost un picutz cu probleme, s-a rezolvat insa repede si intreg concertul a fost o explozie de sunet si lumina. M-am intalnit acolo cu Doru, tobarul de la Cyfer .. din pacate nu am zarit pe nimeni altcineva de pe RGC. Public a fost cam putin totusi pentru asa eveniment .. dar foarte cald.

Am sa postez cateva poze de la acest concert si cateva bucatzele inregistrate din concertul care a durat aproape doua ore fara pauza. La bis-ul cerut de public, trupa a facut un colaj cu piesele care i-au facut cunoscuti acum douazeci si ceva de ani ...

 

As mai vrea sa precizez ca la inceputul concertului a fost facut un anunt in care se spunea ca este interzis fotografiatul cu blitz, in schimb fotografiatul si filmatul concertului este permis. Motiv pentru care imi permit si eu sa postez aceste inregistrari (din pacate destul de slabe) ... daca sunt totusi probleme rog un admin sa stearga ce-i de prisos.

post-241-1144036004_thumb.jpg

post-241-1144035971_thumb.jpgpost-241-1144035978_thumb.jpgpost-241-1144035983_thumb.jpg

post-241-1144035990_thumb.jpgpost-241-1144035998_thumb.jpgpost-241-1144036893_thumb.jpg

poze_mezzoforte_concert_02042006_Sala_Radio_Bucuresti.zip

Mezzoforte_A.WMV

Mezzoforte_B.WMV

Mezzoforte_C.WMV

Mezzoforte_D.WMV

Link to comment
Share on other sites

Guest leo2pop

M-am grabit sa descarc cintecele... ca cine stie, poate dispar de aici....

:) Multumesc michell2233!

M-am simtit bine in dimineata asta mohorita! Chir m-am simtit acolo la concert.

Nu am stiut niciodata cum sa calific [stiu ca nu trebuie!] acest fel de "fussion" [vezi si the Rippingtones, Spyro Gyra etc...] Eu zic ca e "muzica usoara" a jazzului, sau "jazz-ul" muzicii usoare - destul de complicat structural, cu linii melodice usor de retinut si foarte vesel [iti vine sa si dansezi, nu?]. Intr-un cuvint - mi-a placut!

Discursul lui Bruno, caci despre el trebuie sa vorbim [in principal] pe acest forum, a fost destul de misto - fluid, cu toate imperfectiunile inerente, oricarui concert - bun!

Ce mai, ar trebui sa-l descarce cit mai multi si sa le asculte cu macar aceiasi placere ca si mine!

...dar..... te-ai plimbat destul de mult prin sala.

Ai facut o treaba minunata.

_____________-

 

Pe cind o continuare la "Middle of Town" [nu te las - vezi?] :)

Edited by leo2pop
Link to comment
Share on other sites

Ma gandeam ca o sa-ti placa Leo ... a fost o perioada, in anii '80, in care acest gen a prins destul de multa amploare in lumea jazz-ului, as mai adauga, Shakatak, Uzeb, Grover Washington... Cumva ai dreptate, pare o muzica mai comerciala, eu as zice insa ca este doar o continuare a jazz-rock-ului din ani '70, o perioada de tatonari in care s-au facut primii pasi catre un nou mod de a aborda aceasta muzica, iar rezultatul se simte acum in jazz-ul modern sau in jazz-ul fusion... Cert este ca trupicica asta a avut multe de spus atunci si poate cel mai important lucru, a scos in fatza muzica din nordul Europei ...

 

Spui acolo de imperfectiuni inerente in discursul muzicienilor de pe scena .. da .. au fost si mici greseli, interesant insa de observat in ce fel stiu sa treaca peste aceste momente niste muzicieni profesionisti. Ce ai auzit tu pe inregistrare nu prea are legatura cu ce a fost in sala, si ma refer la sound .. totul a sunat beton, apoi accenti si formule ritmice impecabile, imi pare rau ca nu am prins si ceva din finalul concertului care a fost intradevar deosebit.

 

Pe cind o continuare la "Middle of Town" ?... hmmm ... poate chiar o sa ma convingi pe la urma :)

Link to comment
Share on other sites

Guest leo2pop

Jazzul european. :) hmmmm...

Uite ca a venit vremea sa te contrazic. Nu. Muzica din nordul Europei a fost si este bine reprezentata si bine cunoscuta. Iar cu un efort de memorie, acum la ora 2:30 o sa insir o serie de interpreti care mai de care mai buni/cunoscuti [nu sint un fan al jazzului nordic - dar am ascultat destul de mult :) ]

Arild Andersen, Niels Henning Orsted Pedersen, Terje Ripdal, Palle Danielson, Jan Garbarek, Palle Mikkelborg, Karin Krog, Keitil Bjornstad si lista ar putea continua. Dar sa revin. Mi-a picat bine ceea ce am vazut azi-dimineata, aveam nevoie de ceva proaspat si a picat la fix.

Cred ca a fost o atmosfera faina. Asa e anii de referinta/cotitura au fost anii '80, dar unii au luat-o pe o cale [cei pe care i-am enumerat mai sus amindoi], iar ceilalti pe calea "buna" - zic eu. Offf! Ar fi atitea de spus despre perioada aia si despre ce a urmat. De Manfred Eicher si aparitia casei de discuri ECM, jazzul vest-european, jazzul polonez [stanko, Namiszlowsky, Sczeranski, etc] si cel din URSS [Tarasov, Chekashin, Ganelin] - cu toti ceilalti exponentii ai lor. Mezzoforte nu e din sertarul asta si nu e o continuare a "jazz-rock-ului" din anii '70 [dupa mine], e o trupa la care nu tre'sa gindesti prea mult cind o asculti - ti se serveste totul pe tava [nu ca ar fi ceva rau in asta - dar sa nu-i bagam in aceiasi oala cu "greii" perioadei]. E o muzica onesta, bine cintata, placuta...si cam atit. Mezzoforte e o trupa foarte buna de ascultat pentru cei care sint la inceput si vor sa inteleaga [sa inceapa sa deprinda] aceasta limba - limba JAZZ. Atit. Asta e parerea mea!

 

...si cind zici ca ascultam continuarea de la "Middle of Town' :) ???

[Mie mi sa parut cea mai misto piesa pe care am ascultat-o in ultima vreme!!!]

Edited by leo2pop
Link to comment
Share on other sites

Da Leo ... pentru mine Mezzoforte la vremea respectiva .. cand am ascultat eu prima data ... aveam cam 18 ani... a insemnat mult tocmai fiindca mi-a atras atentia catre jazz, la modul placut, atunci nu faceam diferenta dintre "marele jazz" si ce este comercial in el ... si asa cum ai spus si tu muzica lor este usor de ascultat, placuta, cu toate ca are si elemente mai complexe, de virtuozitate, destul de bune (cam stilizate.. dar exista). Am mai scris eu intr-un post ca am avut o experienta cu un concert de jazz free ... ala a fost primul meu contact cu jazz-ul, am plecat dezamagit de acolo, mi-am zis ca jazz-ul este o porcarie, iar o perioada, numai cand auzeam cuvantul asta, jazz, imi astupam urechile. Si uite asa cu genul asta de trupe "usurele" am inceput sa simt "balansul" jazz-ului ... sa-mi placa.

 

Terje Ripdal si cei pe care i-ai amintit tu .. asa este ... sunt cei care au dus curentul principal mai departe ... si erau cunoscuti in lumea jazz-ului, lume care este destul de restransa fata de alte genuri muzicale, ma refer la public si la cei care sunt chiar interesati de mersul acestui gen. Publicul larg insa are acces la acest gen prin intermediul acestor aparatii comerciale ... se cheama "dualism" si este specific mai pentru toti marii artisti ... mai toate discografiile artistilor de jazz sunt impartite in discuri de conceptie, compozitie, discuri ceva mai greu de digerat de un neinitiat si discuri comerciale, pe care de obicei se abordeaza piese standard, usurele si placute .. probabil acestea sunt si discurile care aduc ceva banuti artistilor respectivi.

 

Oricum ... mi-ar face mare placere, cel putin mie .. dar sunt sigur ca mai sunt si altii interesati, ca discutia sa continue la sectiunea de jazz de pe forum. Jazz-ul polonez sau rusesc alaturi de cel romanesc au avut multe nume apreciate pe plan international. Daca-ti vine o idee, sau vrei sa recomanzi ceva de ascultat, sau vrei sa lansezi o discutie pe tema asta ... si daca ai timp ... fa-o acolo. Am sa incerc sa-ti tin companie.

 

hmmm "Middle of Town" ... este o piesa la care eu tin foarte mult, iar tu probabil unul din putinii care a reusit sa treaca peste sound si sa inteleaga mesajul cantecului, sau ce am vrut eu sa spun cu ea... am reusit atunci sa prind sau sa inteleg ceva din "libertatea" si balansul jazz-ului chiar daca rezultatul, adica ce se aude, nu este prea reusit... a fost pe atunci un moment in care eu am inteles multe .. marea majoritate a pieselor mele sunt facute prin '94-'96 ... adica pe la 26 de ani ... a fost un punct de cotitura pentru mine piesa asta, cam pe atunci a inceput sa apara rodul auditiilor muzicale de pana atunci. Fiindca la partea cu studiul teoretic am stat mereu prost .. din pacate.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.