www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Grif Stramb

Recommended Posts

Guest Gady_paul
Posted

Am observat acum ceva timp ca am griful stramb (cam dupa vreo 4 zile dupa ce am schimbat prima data corzile cu un set de .11 pe o acustica, marime pe care am luat-o la recomandarea cuiva de pe forum si care parea ca are aceeasi grosime cu fostul set). Mi-am spus ca nu-i nimic, mi-am cumparat niste chei pentru a putea umbla la surub, n-am documentat pe net ci cam peste 2 zile am reglat trussrod-ul (adica l-am strans). Nu stiu daca dupa aceasta operatiune era perfect drept, dar am mai corectat putin, asta e sigur. Acum vreo 2 saptamani am schimbat iar corzile cu un set de .11 si griful era stramb. Azi am incercar sa strang truss rod dar dupa vreo 3-4 ture griful e la fel de stramb. Am vreo sansa sa il repar?

Guest Gady_paul
Posted (edited)

Cum sa explic, e curbat in fata, spre corzi, numai ca daca apas o coarda dupa ultimul fret (adica sa atinga ultimul fret) imi ramane intre grif si coarda un spatiu de 1-2 mm. problema e ca am actiunea cam mare (cel putin mie mi se pare enorma, imi e cam greu sa cant pe freturile 8, 9...) si acum vreau sa incep pe la barreuri ca le-am cam ocolit si mi se pare foarte dificil ca am actiunea mare, si ma gandesc ca asa apropii putin corzile de grif.

Am dat cam vreo 2-3 ture (un sfet de tura cu 5-10 min pauza), voi observa daca se indreapta. In acest timp trebuie sa fie acordata chitara, sau sa o dezacordez?

Multumesc mult.

Edited by Gady_paul
Guest SkullpturA
Posted

tine pe tasta 1 si pe tasta 14. daca atunci ai peste 2 mm ,e bubutza :)

Guest Gady_paul
Posted

Pe mi subtire imi intra fix o pana de 0.71 :). Daca tin pe ultimul fret am cam 1,3 mm

Guest SkullpturA
Posted (edited)

de cat timp canti la chitara? e probabil sa ti se para greu pentru ca nu ai putere destula in degete. puterea se capata in timp.

Edited by SkullpturA
Guest Gady_paul
Posted (edited)

de vreo 4 luni, dar nu puterea e problema majora, ci ma deranjeaza ca sunt corzile inalte (adica ma chinui un pic sa prind corzile), si mi-ar fi placut sa fie un pic mai joase. Dar aici stiu ca e mai mult vina chitaristului decat a chitarii, dar mi-e frica sa nu se strice chitara ca sta curbat.

Edited by Gady_paul
Posted (edited)

http://www.mrguitartech.com/setup/neck%20relief.gif

te afli intr-una din situatiile din poza, probabil prima

ca sa cobori corzile poti pili inaltatorul din bridge (piesa de plastic/altceva care sprijina corzile inainte sa fie prinse de 'cuie')

nu o sa strici chitara.. daca e foarte curbata s-ar putea sa fie gatul cu totul prins aiurea si nu se poate rezolva din truss rod.

pt a verifica curbura fretboardului si ce poti regla din truss rod prinzi corzile la fretul 1 si la imbinarea dintre corp si gat si vezi ce distanta se formeaza.. trebuie sa ai ceva dar nu mai mult de 1 mm jumate sa zicem (depinde de corzi si de alte chestii).

Edited by gadjo
Guest Gady_paul
Posted (edited)

din ce observ a inceput sa se mai redreseze, inainte era curbat foarte tare capatul grifului (cam de la fretul 5). Cum e o curbura de pe la fretul 8. Se formeaza o distanta de sub un mm oricum, dar asa cum am spus, pare ca se redreseaza. dar acum am obserbat alta problema. Mi se dezacordeaza foarte repede. Adica o acrodes, cant 5 minute ceva, si se dezacordeaza. Interesant e ca se dezacordeaza pana la un nivel. Ieri cand am reglat griful am destensionat corzile (le-am si curatat) si nu le-am intins. e normal? Vechiul set de corzi le acordam la o saptamana.

multumesc mult

Edited by Gady_paul