Guest Bl0nd1n@. Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 (edited) Scule necesare: surubelnita, patent, cleste pentru taiat corzi, rigla de metal, capodastru, cheie pt corzi, imbus. (poate si altele) Se dau corzile vechi jos! Ajustarea Truss Rod-ului -se ataseaza un capodastru pe tasta 1; -se apasa coarda E (6) pe tasta 17; -se observa marimea decalajului (0.25mm) dintre tasta 7-9 si partea inferioara a corzii; -daca decalajul e mai mare truss rod-ul se intoarce in sensul acelor de ceasornic; -daca decalajul e mai mic truss rod-ul se intoarce in sensul invers acelor de ceasornic. Ponturi: -nu se forteaza ajustarea daca truss rod-ul se intoarce greu; -ajustarea se face in grade foarte mici; -gatul se lasa sa "se obisnuiasca" intre ajustari. Se pun noile corzi (de preferat) sau cele vechi. Setarea actiunii/inaltimea corzilor -folosind o rigla de tabla, se masoara actiunea la corzile E (1 si 6) la tasta 12; -se ajusteaza coarda 6 la 2.00 mm si coarda 1 la 1.35 mm. Setarea intonatiei -se acordeaza chitara folosind un acordor electronic; -pe rand, se ciupeste fiecare coarda la tasta 12, mai intai armonic si apoi tastat; -daca nota tastata este mai inalta decat cea armonica, se mareste usor lungimea corzii pana cand nota tastata are aceeasi valoare cu cea armonica; -daca nota tastata este mai joasa decat cea armonica, se micsoreaza usor lungimea corzii pana cand nota tastata are acceasi valoare cu nota armonica; -se repeta procedura la fiecare coarda pana cand nota armonica (tasta 12) si cea tastata au aceeasi valoare. Setarea inaltimii dozelor -se apasa pe ultima tasta a chitarii; -se ajusteaza ca distanta dintre coarda si doza(de langa gat) sa fie de 2.5mm-3.00mm; -se ajusteaza ca distanta dintre coarda si doza(de langa pod) sa fie de 1.5mm-2.00mm. ATENTIE: Aceasta este o metoda generala! Distantele dintre corzi si tastiera, dintre corzi si doze sunt relative. Din punctul asta de vedere, fiecare chitara are propriile setari si fiecare chitarist isi face propriile setari. Nu va ramane decat sa experimentati ridicand si/sau coborand corzile si/sau dozele pana gasiti ceea ce vi se potriveste. Have fun! Edited February 3, 2009 by Bl0nd1n@.
alexyz Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Se dau corzile vechi jos!... Ajustarea Truss Rod-ului -se ataseaza un capodastru pe tasta 1; -se apasa coarda E (6) pe tasta 17; -se observa marimea decalajului (0.25mm) dintre tasta 7-9 si partea inferioara a corzii; ... Se pun noile corzi (de preferat) sau cele vechi. Ce coarda mai apesi omule?
Guest Bl0nd1n@. Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Ce coarda mai apesi omule? Dumbass me! Corzile se dau jos dupa ce se verifica decalajul. Imi cer scuze, era tarziu.
mirceab Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 ...sper ca nu s-au mai discutat lucrurile astea S-au mai discutat (destul de mult), însã nu stricã reluarea lor. Setarea inaltimii dozelor-se apasa pe ultima tasta a chitarii; -se ajusteaza ca distanta dintre coarda si doza(de langa gat) sa fie de 2.5mm-3.00mm; -se ajusteaza ca distanta dintre coarda si doza(de langa pod) sa fie de 1.5mm-2.00mm. La o chitarã electricã am urmãtoarea problemã: când execut solistici înspre bridge, corzile MI (1 ºi 6) se aud mai intens decât celelalte corzi, iar MI-ul subțire are în plus un ton cam neplãcut (probabil câteva armonice suplimentare fațã de corzile adiacente). Presupun cã efectul acesta se datoreazã apropierii corzilor de doze (griful are secțiune transversalã curbã, pe când dozele au miezul/magnetul liniar/drept). Am încercat ajustãri ale distanței corzi-doze în limite mici, iar efectul acesta s-a mai diminuat, dar nu suficient. Mi-ar prinde bine un sfat pentru atenuarea mai accentuatã a problemei.
John Petrecce Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 S-au mai discutat (destul de mult), însã nu stricã reluarea lor. La o chitarã electricã am urmãtoarea problemã: când execut solistici înspre bridge, corzile MI (1 ºi 6) se aud mai intens decât celelalte corzi, iar MI-ul subțire are în plus un ton cam neplãcut (probabil câteva armonice suplimentare fațã de corzile adiacente). Presupun cã efectul acesta se datoreazã apropierii corzilor de doze (griful are secțiune transversalã curbã, pe când dozele au miezul/magnetul liniar/drept). Am încercat ajustãri ale distanței corzi-doze în limite mici, iar efectul acesta s-a mai diminuat, dar nu suficient. Mi-ar prinde bine un sfat pentru atenuarea mai accentuatã a problemei. Mi se pare ciudata chestia...Diferente de volum la ce ai zis: bridge-neck eu nu am intalnit deloc probabil sau aproape insesizabile. Cred ca sunt evidente niste diferente cum ar fi mai pe limba mea un sunet mai plin/compact (pe grif) inspre bridge si unul mai bogat in armonice si cu un plus de atac inspre neck ;dar astea sunt diferente de alta natura.Volumul ar trebui sa cresca/scada la fel pe tot parcursul grifului ridicand sau coborand dozele si nu cred ele au un rol in treaba asta, mai degraba constructia si imbinarile grif/corp ale chitarii; poate chiar si setarea intonatiei (avand de ex. corzile prea apropiate inspre neck si distantate mai mult decat e cazul spre bridge).
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now