www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Originalitate, Influenta, Imitatie


Guest Raskolnikov
 Share

Recommended Posts

Guest Raskolnikov

Unora o sa le para pretentios... oricum eu ma plictiseam pe acasa, asa ca...

Am citit interviul asta cu Gauguin - pentru cei care nu au auzit de el - o figura mare, pe la 40 de ani s-a lasat de munca, (era un fel de contabil sau ceva), a lasat sotia si copiii si a plecat in Tahiti si s-a apucat de pictura. A pictat bastinasii de pe insula si a devenit celebru.

La vremea interviului era unul dintre cei mai novatori si neintelesi pictori. Spunea el: "sa copii natura asa cum e ea?... asta o poate face aparatul de fotografiat, sa-i urmezi pe maestri?... de ce? ei sunt maestri pentru ca nu au urmat pe nimeni? Daca faci ceva ce a fost facut deja esti tratat de plagiator, daca faci ceva iesit din comun - esti tratat de mizerabil. Eu prefer sa fiu mizerabil decat plagiator". Totusi, el a fost influentat intr-un fel de predecesorii lui, adica Delacroix picta cai violeti, Gogain picta caini rosii .

 

Anyway, ajunge cu pictura, ma gandeam ca se poate face o discutia despre originalitate, influenta si imitatie si in muzica de chitara.

Evident ca nu pot fi trasate limite clare, dar macar asa, schitate.

Era SRV un imitator a lui Hendrix sau era puternic influentat. Eric Clapton spunea la un moment dat ca el incepe un solo cu un lick de Fredie King, continua cu unul de cutare si termina cu unul de cutare (nu-mi mai aduc aminte care erau ultimii 2). Ce este intre aceste lick-uri reprezinta el. Nu s-a spus niciodata despre el ca este un imitator, dar nici original nu cred ca este. Deci... ce parere aveti? Mai poti fi original azi? Ce poti se poate prelua de la predecesori si unde trebuie sa te opresti ca sa nu se spuna ca imiti, ci doar esti influentat?

 

edit

in subtitlu voiam sa spun "limitele dintre.."

Edited by Raskolnikov
Link to comment
Share on other sites

Originalitate

 

In ziua de azi mai ales e foarte greu sa fii original ca artist. In muzica s-a spus cam tot. Uneori apar noi trenduri, dar sunt rapid "mulse" sau pervertite.

In cazul in care esti cu adevarat bun reusesti sa faci slalomul dintre plagiat (care e o capcana in care poti cadea si fara sa vrei) si creeatia proprie, adica piesa pe care o compui si vrei sa o prezinti fanilor, publicului, etc.

 

Sfatul meu legat de originalitate: just be yourself!

 

Influenta

 

Frumos nume, nu? Faptul ca acest cuvant se foloseste si pentru boala numita gripa nu e intamplator... Influenta poate fi o boala grea, fara leac chiar. Imi pare rau sa spun asta, dar foarte muti dintre noi, chitaristii, sufera de ea. Toti vrem sa fim ca Vai, Malmsteen, Petrucci sau, in cel mai fericit caz, Satriani.

Cu riscul de a ma face nesimpatizat spun: cei care sunt influentati de un singur sau de un grup restrans de artisti au o viata grea si neimplinita deoarece sufera ca nu sunt (si cu siguranta nici nu vor ajunge) ca si idolii lor.

Preferabil este sa fii influentat de foarte muti artisti, ideal e chiar sa asculti si sa cunosti cat mai multe genuri muzicale.

 

Sfatul meu legat de influenta: handle with care!

 

Imitatie

 

Intre originalitate, influenta si imitatie e un punte foarte ingusta, de pe care cei mai multi se prabusesc.

Unii artisti au revolutionat chitara. Asta stim. Ei au avut fani care au incercat sa fie ca si ei, sa le calce pe urme. Pana aici sa zicem ca e totul in regula.

Unii dintre acesti fani au facut pasul de la influenta la originalitate si s-au dus mai departe, au evoluat (exemplul de mai sus, Hendrix/SRV). Altii in schimb nu. S-au multumit sa-i imite doar, crezand ca imitandu-i sunt la fel de buni. Aici e marea greseala. Este exact invers! Nu sunt si nu vor fi decat niste copii ieftine.

 

Sfatul meu legat de imitatie: hands off!

Link to comment
Share on other sites

Guest Distorsed

Eu zic asa...

Chitaristul incepator ia chitara, si nu are ce face altceva decat imitatie.Dupa ceva timp, dupa ce prinde ideea, gustul si etc., incepe sa asculte unele taburi, partituri..etc...si nu-i prea place ce aude...mai adauga o nota...doua in asa fel incat sa il mangaie pe el la urechi.Mai incearca ceva lickuri..etc. care, de obicei seamana cu ceea ce aude.Aici se ajunge la influenta.Apoi cred ca la originaliate nu trebuie sa mai explic.

Btw...cam dupa cat timp chitaristul incepe sa poata cat de cat sa "compuna"?

Link to comment
Share on other sites

Da Distorsed, esti pe aproape. In ceea ce priveste compozitia, chitara iti va spune cand esti pregatit.

Adica in clipa in care vei exersa si, fara sa vrei, vei canta ceva nou, ceva doar al tau.

 

Glass, cred ca originalitatea se naste din influenta. Imitatia e ultima speta.

Influenta e "imi place cutare, cred ca si de la el pot invata ceva" si da, sunt acele mici inserturi de care zici.

 

Pentru ca eu sunt cu procentele spun: 10% imitatie, 20% influenta, 30% talent, 40% munca = o posibila cariera

Imitatia de la inceput, urmata de influente sanatoase vor da nastere la originalitate

Link to comment
Share on other sites

Glass, eu nu vorbesc de incepatori acum. E clar ca imitatia e primul contact daca esti noob.

 

Eu vorbesc despre oameni cu ani grei de muzica care nu se pot desparti de idolii lor fiinca asta ii sperie.

Iti dai seama? Vor trebui sa compuna ceva propriu. That's scary, isn't it?

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Sa canti coveruri eu zic ca e ok. mai ales la inceputuri. Nu consider asta imitatie. Imitatie sau mai bine zis plagiat este atunci cand preiei parti din melodii sau solouri de la altii si pretinzi ca sunt ale tale, fara sa fii capabil sa pui ceva de la tine.

Edited by Raskolnikov
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.