Se spune ca în orice lucru, sunt două căi: calea iubirii (devoțiunii) și calea cunoașterii (minții).
Și cu instrumentele muzicale e la fel. Dacă iubești un instrument și muzica ce iese din el o să te joci cu el până când o să găsești și ordinea și structura în această joacă.
Oamenii simpli care cântau/cântă la fluier sau caval o faceau pornind de la starea lor interioară. Cunoașterea și îndemânarea vin dupa aceea, natural.
Ca sugestie, și ca modalitate verificată cel puțin în cazul meu, puteți încerca să cântați direct piese, în timp ce le auziți, încercând mai întâi să vă dați seama dacă aveți instrumentul potrivit, ca tonalitate și simplitate a digitației. Dacă sunt note care nu va ies deloc, sau digitație e greoaie, înseamnă că aveți un instrument diferit de al celui care cântă piesa respectivă. Desigur, cine poate să facă transpoziții direct în capul lui, indiferent în ce tonalitate cântă cineva, n-are treabă cu problemele astea. Gasește digitația care îi permite să cânte o piesă sau alta, și o cântă.
Eu unul am văzut și auzit de mulți oameni care vor să învețe un instrument, însă o iau prea analitic la drum și se blochează. Dacă stai să îți calculezi fiecare pas, ca miriapodul, nu mai poți merge înainte!
Ne mai auzim!