www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Calitatea Auditiei


sam
 Share

Recommended Posts

Tot observ de ceva vreme ca multa lume asculta muzica (fara sa fie deranjata) compresata la maxim, in difuzoarele laptop-ului, pe telefon sau din diverse surse foarte slab calitative dpdv al calitatii sunetului. Totodata observ ca nu prea se mai face distinctie intre un CD audio tras in studio de exemplu si o inregistrare live facuta cu telefonul.

 

Cu ani in urma calitatea auditiei era ridicata la cel mai inalt rang, se investeau bani grei in pick-up-uri / magnetofoane / casetoafoane / CD playere cat mai performante, amplificatoare si incinte acustice pe masura.

 

Care-i treaba, ne-am retardat, s-a defectat urechea?!? Numai mie mi se pare paradoxal ca posibilitatile tehnice au crescut iar cerintele au scazut?

 

Ce incerc sa aflu de fapt e daca mi se pare mie sau peste tot lumea prefera sa asculte muzica pe youtube VS surse de semnal calitative (atunci cand exista posibilitatea) si mai ales daca face diferenta intre una si alta. Intreb pentru ca am intalnit subiecti pusi in fata 'fenomenului' care chiar nu au putut face diferenta intre gajaiala si muzica, ba chiar preferau 'gajaiala'

 

Edit: Nu ma refer la auditia in casti, de bine de rau acolo se mai distinge cate ceva, indiferent cat de proasta ar fi sursa.

Edited by sam
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Calitatea auditiei este ceruta in primul rand de calitatea celui care asculta. Cu atatia 'specialisti' intr-ale muzicii, cati avem acuma, nici macar nu mai trebuie sa asculti piesele. Trebuie doar sa stii ca exista. Stii numele trupei si al piesei despre care se vorbeste la un moment dat, este ok. Poti fi declarat cunoscator.

Castiga un concurs de nivel european un dereglat in rochie. E ok. Dar ii fredoneaza cineva piesa? Nu prea cred. Va retine cineva macar refrenul peste cativa ani? Iarasi nu cred. Odata pentru ca este pur simplu cool sa stii doar despre ce e vorba si in al doilea rand pentru ca suntem suprasaturati de diareea muzicala care ni se scurge pe langa urechi zilnic. Neavand timp nu mai avem rabdarea sa discernem, asa ca preferam sa lasam sa alunece toate tampeniile pe langa noi. Si ni se rupe ca le auzim la difuzorul din centrul satului, la telefonul agatat cu o sfoara de gat sau, in cazurile fericite, la boxele laptopului.

Cred ca o calitate crescuta a cerintelor in materie de fidelitate a auditiei va fi ceruta cand muzica va redeveni muzica si cand nu se va mai pricepe toata lumea in domeniul asta. Deocamdata cererea si consumul, la scara larga, frizeaza cu vulgarul si cu ridicolul. Iar astea le putem avea si cu casti de 11 lei pe un telefon luat cu 1 leu la abonamentele sracilor cu duhul.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

O discutie interesanta :respect:

 

Auditia muzicala corespunzatoare tine de doua lucruri : gear bun si stare de spirit. Pasionatul, in limita posibilitatilor, va-ncerca sa-si asigure

conditii OK pentru ascultat. Nu asculta la laptop de pe youtube, doamne iarta-ma, sau daca o face, nu trage concluzii din asa auditie.

 

Eu de exemplu am asa :

-un amplificator Allied 995, nobil, curat si vanos da are vreo 40 de ani saracu, la care-i dau semnal sfant din CD player, FLAC-uri de pe laptop si cand ma mai imbat MP3-uri.

- O pereche de JBL LX500, refoamed + mods : capitonate cu burete ( stock nu capitonau seria asta ) si ajustat cross-over-u, se incalecau joasele si mediile ( alta buba JBL ).

- Un Bang&Olufsen Beocenter 7007 ( am dat pe el 35 de euro !!! ) : la asta mai am de schimbat acul. Si tre sa-mi dau seama cum(daca) pot lega boxele la el, mufele-s dubioase rau. Altfel e O BIJUTERIE.

 

Astfel am conditii OK de ascultat pe la 500 de euro. Ma duc sa mananc ceva si delirez imediat despre boxele pe care le face un amic.

Link to comment
Share on other sites

Eu zic ca trebuie doar sa incerci niste chestii de calitate si dupa aia nu te mai uiti inapoi.

 

O sa tin minte mereu cand mi-am cumparat prima pereche de casti Senheiser mai de Doamne ajuta.

 

L-am descoperit pe Dumnezeu. Dupa aia mi-am luat un model mai scump mai bun. Atunci am auzit diferente care nu le auzeam inainte.

 

Dupa aia nu m-am mai uitat in urma.

Link to comment
Share on other sites

Asa, am un amic, un baiat cu o fire extraordinara, se ocupa cu tras fire pentru bogatani. Ei cumpara componentele home-cinema-ului si el face "munca murdara", le trage cablurile prin pereti.

S-a apucat de facut boxe in garaj avand deja clientii. O idee beton de altfel, fiind si un MARE meloman. Una din creatiile lui faine o puteti vedea aici:

 

La el am auzit prima oara un sistem audio aproape adevarat. Floor-standing speakers in care doar componentele bateau 3.000$. Mi-a pus doua boxe in fata si doua in spate si de pe un SACD Concierto de Aranjuez, o compozitie pentru 4 chitari clasice. Fiecare chitara era pe boxa ei. Am inchis ochii, a pornit muzica, fratele meu ...

 

Apropo de ce zicea colegul ADIDAS, nu te mai uiti inapoi. Prietene, nu ca nu m-am mai uitat inapoi, am fost bolnav 3 luni de zile, nu mai puteam asculta muzica. Orice altceva era MIZER. Imi vorbea iubita si-i spuneam sa taca de disonant ce era. Noroc cu memoria omului, nu? Ce era sa fac? Nu e ca si cum imi pot permite.

 

 

Ideea e : respecta-ti gear-ul si biblioteca muzicala, MERITA

Edited by Adi91
Link to comment
Share on other sites

Subscriu la ce s-a scris, calitatea auditiei merge mana in mana cu calitatea asteptata de cel ce asculta.

La cealalta extrema avem cei ce investesc mult si degeaba. Am un prieten care a investit intr-un sistem Bose vreo 2000 si ceva de $ (la reducere) si se uita ma meciuri si la stiri 2 luni pe ani (restu' ii plecat). Sau aia care au masina de 500 de euro cu scule no name de mii si mii de wati chinezesti (cred ca watu' ala chinezesc ii un submultiplu al watului standard) cu o gramada de difuzoare legate dupa ureche si cu tub de bass in portbagaj.

 

La faza sculelor de masina doua chestii amuzante:

1 - Si-a pus un prieten intr-un Golf 2 (pe atunci nu era asa batrana masina) sisteme audio cu mii si mii de wati alimentate de la doua baterii de masina. Ca sa ne arate ce poate sistemul a inchis usile si a dat volumu' la maxim. I-a sarit luneta.

2 - Acum vreo doua saptamani aveam acelasi drum cu un prieten si el fiind cu masina l-am rugat sa ma ajute sa duc un cabinet acasa. Intru la asta-n masina (ceva Opel din 1990 si ceva), "hai fratele meu sa-ti arat cum merge muzica, 1567045 de wati!!". Ii da asta volum se aude numa brum si bass. Ajung la cel care trebuia sa-mi dea cabinetu', il iau si dau sa-l bag in portbagaj. Bineanteles n-am loc de un tub de bass home-made invelit intr-o mocheta recuperata de pe vreun hol intens circulat.

Link to comment
Share on other sites

Cu ani in urma calitatea auditiei era ridicata la cel mai inalt rang, se investeau bani grei in pick-up-uri / magnetofoane / casetoafoane / CD playere cat mai performante, amplificatoare si incinte acustice pe masura.

 

Se băgau bani mulţi în astea pentru că erau considerate scule high end la momentul respectiv, iar aria sculelor media nu era aşa diversificată ca acum. Raportat la piaţa curentă, multe scule "vintage" sunt greu de comparat cu alternativele moderne. Înainte dădeai bani ca să faci o chestie care oricum suna prost, să sune cât bine. Acum dai bani ca să faci chestia să sune aşa cum ar trebui.

 

Astea cu telefonul de gât, să fim serioşi. Capacitatea telefoanelor de a reda muzică nu a făcut altceva decât să înlocuiască casetofonul cu baterii pe care-l luau oamenii la grătar. Calitatea auditiei era ridicată la nivel înalt pentru că se discuta despre ea. Acum discutăm mai mult despre smartphone-uri decât despre asta. Un sistem 5.1 nu-i mare scofală, dar îţi oferă o calitate ok, la un preţ scăzut. Nu auzi lumea lăudându-se "mi-am luat sistem 5.1", pentru că a devenit ceva banal. Înainte te lăudai cu orice casetofon prăpădit, pentru că alea erau sculele vremii. Investeau foarte puţini în scule de calitate, erau greu de găsit. Dacă aveai un sistem mai bun, veneau prietenii la tine ca să asculte muzică. Acum nu mai facem asta pentru că majoritatea ne putem asigura o audiţie de calitate cu bani puţini.

 

Acum nu vorbim despre "audiofili", că ăia sunt altă specie. Ne-ar fi dificil să vorbim despre ei, cât timp, în pare parte, nici ei nu se înţeleg.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Un sistem 5.1 nu-i mare scofală, dar îţi oferă o calitate ok, la un preţ scăzut. Nu auzi lumea lăudându-se "mi-am luat sistem 5.1", pentru că a devenit ceva banal.

 

 

Am un 5.1 pe care nu l-am folosit niciodata, prefer Pioneer-u' mega batran. Frate-meu are niste boxe active Bose care fac toti banii, foarte grele (propriu si figurat) pentru dimensiunile lor.

Edited by edy_wheazel
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dar n-am spus că nu ţine. Vorbeam de audiţie, pur şi simplu. Din punct de vedere calitativ, ai elementele. Ai ceva fidelitate, ai sunet stereo sau surround, la preţuri mici. Am dat exemplu 5.1 că mi-era mai la îndemână, dar e valabil şi pentru alte sisteme.

Dacă-mi spuneai că "preferi" să asculţi muzică pe casetă şi cu casetofonul cu beculeţe în jurul boxelor în locul oricăror sisteme moderne, aveai o problemă.

Link to comment
Share on other sites

Audiofilus bolnavus-subspecie de meloman care sufera de GAS- gear aquisition sindrome:)) acum, daca vrei sa asculti muzik pa lojitecu tau, foarte bine. Piata ofera de toate. Pana si eu, acum niste ani, am investit aiurea intr o hardughie 2.1 cu jdemii de watzi. Dupa 6 luni am vandut o si am trecut pe stereo, vechituri. Acum tot cu vechituri, dupa posibilitati- un amp sh de pe vremea bunicii luxman l 190, un cd denon, si doua boxe batrane rau telefunken tlx1 professional- pfaa ce pompos suna. Flacuri, cd uri mai putin, mp3 uri pe fuga dar la 320. Problema e alta, ascultam muzica sau trosneli? Ca in jur numai balarii. Si aici sufera sotietatea de todei, ca de, hitu zice talk dirty to mi! Asa ca le raspund-muzica imbecila, pentru mase. Masele-consumator de duzina. Si noi vorbim acum de auditie..mda! Sunt acid de dimineata si nu am beut nimic, rau rau ;))

Link to comment
Share on other sites

 

Se băgau bani mulţi în astea pentru că erau considerate scule high end la momentul respectiv, iar aria sculelor media nu era aşa diversificată ca acum. Raportat la piaţa curentă, multe scule "vintage" sunt greu de comparat cu alternativele moderne. Înainte dădeai bani ca să faci o chestie care oricum suna prost, să sune cât bine. Acum dai bani ca să faci chestia să sune aşa cum ar trebui.

Daaa, lasa ca au scos aia de la samsung o linie noua de homecinema cu preu pe lampa. M-am c@cat pe mine de ras. :lol:

Tot alea vechi sunt mai bune(urechi wise) daca stii sa le readuci vechea glorie. Au fost gandite altfel.

Link to comment
Share on other sites

Nimeni in romania nu asculta muzica asa cum ar trebui. Nici cei care citesc asta acum (ho! si frau' pe ego :)). Am avut sansa ca la master sa fac 3 materii care au abordat destul de bine acest subiect si vreau sa spun ca pe langa ceea ce credeam eu ca deja stiu, ca super-mega inginer atotcunoscator in ale muzicii si sunetului, acele materii mi-au cam triplat volumul de cunostiinte si factorul de uimire si m-au lasat cu un profund sentiment de "...ai sa-mi bag @!#$ ... pai asa n-o sa ascult in veci la cate conditii trebuiesc indeplinite" :) nu ca ar fi extra relevant ce am spus, sau ca ar ajuta pe cineva sa afle mai mult despre "cum trebuie ascultata muzica" ... sunt prea multe de spus si studiat (in sens rudimentar, matematic si fizic), insa am vrut ca macar sa se stie faptul ca discutam mai mult in aer si ca ceea ce credem noi ca am facut bine cu multi bani si munca investita, chiar si cu ajutorul "specialistilor" sau a "batraniilor din domeniu", abia zgariem suprafata subiectului. Repet, considerentele mari, "grosul", stau/sta in lucruri pe care nu avem cum sa le intelegem pana nu ni le arata/preda cineva si pana nu le studiem suficient timp, pentru a ne intra in modul de gandire si comportamentul vis-a-vis de muzica.

Link to comment
Share on other sites

Eu nu ma refeream la audiofili si nici la scule de mii de euro ci la o sonorizare decenta si la o sursa de semnal cat mai curata, lucruri de care vad ca din ce in ce mai putina lume e preocupata. Cel putin asta constat in jurul meu. Toata lumea asculta muzica la laptop pe youtube si nu pare deloc deranjata.

 

E ok si youtube-ul dar personal il folosesc mai mult sa descopar muzica, dupa care ma duc frumos si-mi 'cumpar' albumele, daca se poate flac, daca nu oricum cat mai lossless.

 

Am un prieten care desi e mai meloman asa de felul lui, de fiecare data cand ma duc la el pune muzica intr-o singura boxa, de lene sa o lege si pe-a doua. Asta mi s-a parut maxim. Unii nu mai stiu cum sa reinventeze spatialitatea si fac sisteme 5.1, 7.1, 100.1 iar el asculta intr-o singura boxa si aia fara medii. Si nu ca nu si-ar permite, pur si simplu nu-l deranjeaza. Si lista poate continua.

Edited by sam
Link to comment
Share on other sites

Pentru că la modă e beat-ul, probabil... Mult bas, ritm numa' bun de defilare spre servici [ toată lumea pe stradă cu căștile în urechi ... ] Cine vrea s-asculte fidelități o face acasă !

 

Nu s-a schimbat nimic, doar muzica e mai ușor accesibilă ca-n alte vremuri !

 

 

PS : De multe ori mă întreb ce ascultă cei ce merg pe stradă cu căștile în urechi, rupți de traficul pe care-l traversează și îmi închipuiam ca asculta "motivaționale" : "Azi vei avea succes la servici ! Ești plin de energie și plin de entuziasm ! Toate-ți vor merge ca pe roate azi ! " .... :) Plus decupaje din zodiac, probabil ! :)

 

PS : O blondă cu căștile în urechi : "Acuma piciorul stâng în față ! Acuma piciorul drept ! Acuma piciorul stâng !...."

:)

 

.

.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

PS : De multe ori mă întreb ce ascultă cei ce merg pe stradă cu căștile în urechi, rupți de traficul pe care-l traversează și îmi închipuiam ca asculta "motivaționale" : "Azi vei avea succes la servici ! Ești plin de energie și plin de entuziasm ! Toate-ți vor merge ca pe roate azi ! " .... :) Plus decupaje din zodiac, probabil ! :)

 

PS : O blondă cu căștile în urechi : "Acuma piciorul stâng în față ! Acuma piciorul drept ! Acuma piciorul stâng !...."

:)

 

 

 

"Azi o vei agata pe blonda cu castile in urechi! Ai incredere in tine, nu te lasa dezamagit de esec! Du-te ACUM si baga-te in seama!".

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dafuq... :huh:

Uita-te pe scheme si vezi si tu. De asemenea ma refeream la consumer products. Ca nu comparam aici sisteme de 10000$ actuale cu un Pioneer medicru din ani '80. Duh!

 

Paranteza: Mie unul nu mi-a placut niciodata ideea de 5.1. Noi n-avem 5 urechi si de asemenea muzica inregistrata nu este orchestra simfonica sa auzi din 10 parti cate un instrument. O porcarie comerciala...

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

Mie unul nu mi-a placut niciodata ideea de 5.1. Noi n-avem 5 urechi si de asemenea muzica inregistrata nu este orchestra simfonica sa auzi din 10 parti cate un instrument. O porcarie comerciala...

 

Înseamnă că n-ai urmărit un concert live, de pe DVD, în Dolby Surround ! Dacă e și bine captat, e rupere !

 

.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.