www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Intrebare Pentru Lutieri


Silviu_i
 Share

Recommended Posts

Salut. Am o problema la stratocaster. Se pare ca de cand i-am marit action-ul nu mai pot intona corect E-ul gros. Este prea grav. Am scos si arculetul din spatele pradusului si l-am dat la maxim inapoi, insa intonatia este de neclintit. Ce n-am reglat eu bine? Sau care ar fi problema?

 

Multumesc frumos! :)

Link to comment
Share on other sites

Am inteles, Red.

 

La acele persoane ma refeream, dar cred ca e mai usor sa-i numesti lutieri decat "oamenii de pe forum care mai repara". Si la urma urmei lutierul este persoana care repara si reconditioneaza instrumente cu corzi, deci eu ii cataloghez si pe ei ca fiind tot lutieri! :)

Link to comment
Share on other sites

Bineinteles ca se duce nota putin mai sus daca actionul e mare, coarda se intinde cand o apesi si daca atiunea e prea mare coarda se intinde mai tare. Ori pui corzi mai subtiri, ori mai pilesti 2 mm din spatele pragusului daca zici ca ai luat arcul jos si tot n-ajunge, ori dai griful jos, ii astupi gaurile de la holtsuruburi si il repozitionezi mai in fata (adica faci chitara mai lunga)

Edited by alinu_tau
Link to comment
Share on other sites

Lutieri avem foarte putini: dl. Eugen (sper sa nu ma insel), dl. Cornel Ursu (nu stiu daca mai construieste momentan, dar a facut), Grosmann, Ibanozzi si inca 1-2 prin Ardeal or something, stiu ca mai puneau lucrarile pe forum intr-o vreme.

 

Legat de ce spui tu, repet ce-au spus si ceilalti, cu cat te indepartezi de griff, cu atat treci de la conditia de drepte paralele, la cea de triunghi dreptunchic, unde cateta de jos e griff-ul iar ipotenuza e coarda ta. Fa-ti si tu un Pitagora pe distante, dupa ce le masori si o sa vezi ca am dreptate :) Iar dupa asta fa un raport de ipotenuza/cateta de jos, adica pe romaneste, 1/cos sau secanta, si cu cat se departeaza de 1, cu atat o sa-ti fie mai greu de intonat. La un moment dat, la actiune prea mare, saddle-urile nu mai pot compensa, oricat le-ai regla, ceea ce ai vazut si tu cand ai incercat.

Link to comment
Share on other sites

Un lutier este o persoană care construiește, restaurează sau repară un instrument cu coarde.

http://en.wikipedia.org/wiki/Luthier

 

lutier in RO e dnul Barbarossa ...dansul "are o varsta" insa din fericire are si 2 ucenici tineri , care sper ca vor duce meseria si la noi mai departe la nivel inalt de profesionalism

www.youtube.com/watch?v=t9oEGuxHOpU

http://fascinatia-mestesugului.com/lutierul-janos-markus-barbarossa/

 

e imbucurator faptul ca dnii/userii "Eugen" si "Avatar" fac lucrari de f buna calitate.

nasol e ca ii gasim in bucuresti doar si sunt desutl de ocupati din ce am vaz ...

Edited by Vladympv
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Apropo de lutieri .

 

Augustin Apostol aka Avatar pe RGC este lutier . I-a construit o chitara lui Balaurul de la TROOPER . Am vorbit cu Balaurul cand a venit la Timisoara cu trupa si mi-a zis ca este construita de Augustin dupa specificatiile lui .

 

Ok . Dar asta cu ce ajuta intonatia ?

 

@slash93 : Explicatiile date de red si eugen ( ma scuzati daca am mai omis pe cineva ) sunt suficiente . Acum doar trebuie sa decizi ce fel de compromis vrei sa faci ca sa imbunatatesti intonatia .

Edited by TheZKD
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca e nevoie de lutier/inginer/whateva.

Ar fi utila cu o poza close-up cu saddle-urile de la bridge si profilul string-urilor fata de fretboard.

 

Poti sa-mi spui exact ce model de Stratocaster ai?

Masoara distanta in milimetri de la mijlocul fretwire-ului al 12-lea pana la mijlocul saddle-ului (acolo unde atinge coarda saddle-ul). Ar trebui sa fie 324mm

 

My guess is:

 

1. Daca distanta de mai sus nu este 324mm inseamna ca ai saddle-urile aranjate prost.

2. Fiindca ai scos arcul de la saddle (ceea ce nu e normal) ca sa poti intona, cred ca ai o problema de truss rod. Ai incercat vreodata sa ajustezi truss rod-ul?

 

Sfatul meu personal este sa nu umbli la nut, pentru ca acolo e posibil sa trebuiasca sa mergi la lutier daca nu ai scule de precizie.

Link to comment
Share on other sites

Nu ma refeream la Mi gros, ci la Mi mic, dupa ai in functie de el setez restul saddle-urilor.

 

Distanta de la mijlocul fretwire-ului 12 pana la locul unde face string-ul contact cu saddle-ul ... deci nu de la tasta 12.

 

Eu imi intonez chitara (Fender Squier Affinity) asa:

 

1. Verific ca distanta din interiorul nut-ului pana la mijlocul fretwire-ului 12 inmultit cu 2 sa dea 648mm adica scale lenght-ul chitarii mele

2. Verific ca de la mijlocul fretwire-ul 12 pana la locul de contact cu saddle-ul Mi mic am 648/2 = 324mm

 

Nu sunt specialist in chitari dar urmez manualul Fender. Va rog sa detaliati unde gresesc.

Link to comment
Share on other sites

@EugenRo2001 - intonatia pe coarda libera + tasta 12 apasata o fac la tuner. Am omis sa spun asta.

 

Daca schimb gauge-ul corzilor (grosimea), se schimba si pozitia saddle-urilor.

Daca B-ul are 0.11 inch adica 3mm (rotunjit), mut saddle-ul de la B in spate 3 mm, si tot asa. La G e un pic diferita treaba.

Link to comment
Share on other sites

Sfatul meu...

 

Nu crezi că ar fi o idee bună să îţi ţii sfaturile pentru tine? Măcar până reuseşti să-ţi comanzi piese potrivite pentru chitară, eventual să prinzi curaj să schimbi un nut?

 

Eugen şi Red au rezolvat problema, nu-l mai încurca aiurea pe iniţiator. Reglarea chitarei nu se face cu rigla.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@'mnezău - Esti nesimtit. Thread-urile mele contin argumente si sfaturi practice. Ma astept la reply-uri cu contra argumente logice nu vorbe.

 

Oi fi. Postările tale nu conţin argumente logice şi nici sfaturi practice. Conţin citate din manualul chitarei. Ce nu înţelegi tu este faptul că ăia în manual, trebuie să respecte anumite standarde. Ei le numesc "factory setup". Mai exact spun că respectiva chitară cu reglajele alea pleacă din fabrică, mai exact că reglajele alea reprezintă, din punctul lor de vedere, standardul. Problema e că rapoartele alea se pot modifica, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Vrei dozele mai sus, vrei actiunea mai mare, nu ai chitara intonată. Toate chestiile astea le poţi rezolva şi nu ai avea de ce să nu le rezolvi după degetele şi urechile tale.

Sunt nişte repere care pot fi, în cel mai rău caz, aplicate de cel care-ţi oferă garanţia. Dacă nu o poate regla după specificaţiile oferite de producător, înseamnă că ceva nu e în regulă cu instrumentul.

 

Mulţumesc pentru înţelegere,

Nesimţitul

Edited by 'mnezãu
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Daca-mi permiteti, o sa-mi spun si eu parerea. Fenderul este foarte sensibil la grif, intonatia are de suferit datorita conditiilor meteo, doza din bridge este prea apropiata de corzi sau cand tija grifului (truss rod) este slabita/stransa prea mult. Nu este nevoie de nut compensat, pur si simplu trebuie facuta o nivelare/recoronare a tastelor (daca este necesar), griful ajustat corespunzator, stabilita actiunea corzilor in functie de radiusul grifului, ajustata inaltimea dozelor dupa specificatiile recomandate de producator si setata intonatia.

Mai sunt cateva mici secrete pentru reusita unui setup de calitate..

 

relief.jpg

Edited by avatar2100
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.