www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Schema Sursa Pentru Pedale


viobio
 Share

Recommended Posts

Desigur, degeaba-ți cer să-mi arăți unde am afirmat eu (sau oricine altcineva) așa ceva, pentru că te-ai scutit convenabil retrăgându-te în vizuină până data viitoare când trântești un non sequitur și acuzi lumea c-a spus lucruri ce doar tu ți le-ai imaginat.

Doar eu mi le-am imaginat !?!  Stiu ca ai o problema personala cu mine dar tu chiar uiti de la mana pana la gura ce ai scris aici ?

L-am citat pe AnalogSound vis-a-vis de o valoare si nu discutam cu tine .Asta ca sa fie clar si (din cele scrise mai sus ) evident pt toata lumea.  Dar tu te-ai bagat ca musca si bineiinteles ca s-a denaturat totul , ca de obicei . AnalogSound stie si ca se intampla cate ceva (care in nici un caz nu are rost sa le povestim pt ca iar o sa ai iesiri triviale) cu tensiunea si curentul in functie de temperatura jonctiuni lui LM7xxx (sunt date in catalog) si ca se face rejectie de riplu,...si mai multe. Unul este circuitul stabilizator si un altul este cel regulator .

Nu exista numai Legea lui Ohm .

Edited by ggg
Link to comment
Share on other sites

Tot nu pricep de unde vine 0,4 ăla. 0,707 ar avea logică, dar 0,4 chiar nu-mi dau seama de unde.

 

Si @ggg   zice bine doar ca nu are rabdare sa explice pe larg ( am luat in calcul pe  cei care nu sunt electronisti  sa inteleaga si ei  , doar din aceasta cauza am incercat sa explic si eu cate ceva cat mai simplu )

 

 

40%

SQR 2 =1,4142

avem 10V  AC ..redresat dublu alternanta si filtrat =>10V*SQR 2 =  aprox 14,1V

 

10 + 4 (40%)  = 14 ...un calcul "empiric " suficient de exact ..

 

Si la inceput a spus @ggg  ca 4 V DC  sa fie pe intrarea IC-ului 317 ,in plus  fata de 9V ( sau alta valoare pe iesire de la 1,3V la 35V )  stabilizat ...diferenta ce si reiese dintr-un calcul  empiric aproximand  situatiile limita .

 

Eu dar am vrut sa mai precizez de unde ar putea sa provina acel 4  ptr chitaristii "neinitiati"...2-3V diferenta ptr a functiona si inca 1-2V ca sa aiba o marja de stabilizare .. cred ca luand in considerare ca in ultimii 20 de ani nu am mai observat cadere de tensiune in reteaua de 230V( cum se mai intampla inainte ..am avut si 180V la o cantare ..caram stabilizatoare ca sa asiguram tensiunea ptr amplifuri .Ampliful de voce avea reglaj pe traful de retea . si ampliful basistului avea reglaj de voltaj ..eu am avut un stabilizator cu rezonanta  ce se foloseau siptr TV ...hehe)

 

OK ..asa ca si eu vreau sa tin la limita tensiunea de pe IC  ca sa nu "incalzesc aerul degeaba" ..respectiv pot sa dau 35V CC pe intrare si sa regez la 9 V pe iesire   caz in care raman 26 V pe IC    daca consum 0,5A   rezulta 13 W pe IC  ce incalzeste aerul degeaba !  plus am nevoie de condensator C de tensiunea de 50V ca sa fie in siguranta  ce complica treaba ..

 

Am tot facut calcule si scenarii ...deoarece am si o infasurare de 23VAC pe traful toroidal ( rezulta 32V DC) ..cred ca nu o sa folosesc aceasta infasurare caci este vorba si de spatiu in cutia in care montez totul   ...e cam mare traful toroidal si greu ,cred ca duce vre-o 50W ..poate cumpar unul mai mic ..max 20W ar fi arhisuficient ptr pedalier ..

 

Daca am doar 4V pe IC si consum 0,5A rezulta 2W !! pe IC ce poate sa disipe si fara radiator ...

 

Asa ca si eu ma bazez ca nu avem mari scaderi de tensiune in retea  si pot folosi doar 9V AC si C1 de 16V ..

 

0.707   din amplitudinea  tensiunii alternative sinusoidale ..ar fi tensiunea efectiva

 

Dar C1 se incarca pana la varf   adica pana la  varf din "amplitudine ", mai ales  fara sarcina "serioasa "  , si  C1 este si pe post de "balast" ..de capacitate mare tocmai ca sa "tina" tensiunea ..adica impedanta /rezistenta interna a sursei sa fie mica ..C de 0,1uF in pralel  face acelasi lucru ..rez interna mica la frecventele mari ..

 

Este adevarat ca un "neinitiat " mu are nevoie de toate aceste date dar totusi  ma gandesc ca unii cauta explicatii ..

 

Cred ca rezolvarea cea mai OK ar fi aceasta din configuratia propusa :

post-902-0-15848700-1431510535.jpg

O sursa cu eventual mai multe stabilizatoare in paralel ca sa distribuim incarcarea  ,( ca sa nu duca una singura tot consumul  adica amperaj mare ce duce la incalzire  excessiva ),

 

... !!! masa poate sa fie comuna deci fara multe infasurari separate pe secundarul trafului de retea , in cnsecinta  si doar un singur redresor si C1 de balast .

 

Eu vreau sa alimentez in loc de traf de retea , de la o sursa Dell de 12V/ 2 sau 3 A sau poate de alta sursa Dell  in incomutatie cu 18V/2 sau 4 A .Astfel am gabaritul redus ...sa vedem ..la care o sa raman din idei ..

 

cablurile intre efecte /pedale sa aiba ecranajul legat doar la unul din capete ..astfel NU exista " bucla de masa " .

 

Ca si comparatie  in imagine putem sa ne gandim ca acele 4 blocuri de  efectele din desen  ) sunt doar blocurile  unui  singur canal dintr-un mixer audio ,,,care mai are inca 15-23 de canale ...fiecare canal compus din ..preamp de microfon , preamp , EQ , sumator , effect loop  plus  FX intern ..amplif casca  bloc sumator pe iesire ..etc care toate cu alimentarea de la  singura sursa comuna in  configuratia din imagine functioneaza perfect !

 

(trebuie sa  pregatesc vre-o zece cabluri din acestea  ca sa experimentez ...parerea mea este ca functioneaza precis !

singura problema ar fi ca acele cabluri sunt doar in cazul cand avem sursa cu masa comuna ..deci daca folosesti pe baterii sau sursele adaptoare la retea separate ptr fiecare  ai nevoie de cabluri ce au legata masa la ambele capete

Este o cheltuiala cu 20 de jackuri si cablu plus  timpil /munca ta sa le " confectionezi " dar fata de 300Euro o sursa de pedalier cred ca se merita  )

Edited by karpi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

la inceput a spus @ggg  ca 4 V DC  sa fie pe intrarea IC-ului 317 ,in plus  fata de 9V

Bade! E contagioasă boala lui? Ia vezi cine a spus ce și vezi că schema inițială era cu 7809. Pentru 317 Vdropout e "up to 3 V" :

 

sc_5.png

 

În rest e OK și spor la construit! O singură observație aș avea în legătură cu planul tău: efectele din ziua de azi au deja cam toate condensator de filtrare/decuplare. Acum dacă folosești numai ce-ai construit tu, tu știi ce au înauntru :).

Link to comment
Share on other sites

Bade! E contagioasă boala lui? Ia vezi cine a spus ce și vezi că schema inițială era cu 7809. Pentru 317 Vdropout e "up to 3 V" :

 

Acei 4 V  erau zis de @AnalogSound...am pierdut sirul ...............dar nu am observat ca postarea era in Mai 2014 si nu in  Mai 2015 ...hahaha.

 

 

OK lasa asta ....ca tot nu prea conteaza ...trebuie explicatie simpla , numai  minim necesar ca sa poata construi un chitarist neelectronist .

 

Am predale vintage si moderne analogice si digitale ..unele consuma 250-300 mA , altele 50mA

 

De construit efecte nu prea mai merita .

 

Ai vazut incercat soft-uri Pure Data ? ptr partea "muzicala "  ...., daca i-ti cumperi un micro PC ce ruleaza pe Linux sau Windows 

 poti sa-ti faci efecte moderne ..ca si granular synth si ce mai vine ( sau sa le downloadezi  pe cele facute de alti chitaristi  muzicanti ce au si  microbul programarii  )

 

Astept sa apara Egreat i5  , ar trebui sa iasa pe piata ..in jur de 85-100$ cu tot cu Win 8 instalat este exact OK ptr efecte , cred ca consuma doar cam 4 W . cu o interfata display LCD si o interfata de "butoane" de comanda se poate utiliza pe post de efecte moderne ,,,.

 

Ce zici de  cablurile mele "unidirectionale" in pedalier ? , E ca si automobilul  ce functioneaza cu apa ?

 

Sunt convins ca  este folosita si de altii aceasta rezolvare .ptr un pedalier .

 

si nu mai avem probleme nici cu curentii Eddy zis Foucault si nici cu caderile de tensiuni pe circuitul de masa  .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

O singură observație aș avea în legătură cu planul tău: efectele din ziua de azi au deja cam toate condensator de filtrare/decuplare. Acum dacă folosești numai ce-ai construit tu, tu știi ce au înauntru :).

Trebuie pus şi lîngă regulator, altfel o să aibe o sarcină inductivă (firele de alimentare care duc la pedală). Chiar dacă valoarea inductanţei e mică, e suficientă pentru a face amărîtul ăla să oscileze.

 

Personal fac decuplările în funcţie de condiţiile de lucru şi folosesc valorile standard destul de rar. În amplificatorul de căşti de la serviciu, de exemplu, a trebuit să folosesc 1000uF imediat după sursele în comutaţie (nişte TRACO), urmat de snubber 2R7+47nF, 10uF||47nF lîngă preu, iar lîngă final 47uF||1uF||220nF||4,7nF ca să reduc riplul la un nivel inaudibil în căşti. :rcain:

Link to comment
Share on other sites

Trebuie pus şi lîngă regulator

Normal, ziceam doar că n-are rost să pui pe fiecare cablu, în schema lui Arpi.

 

Ce zici de  cablurile mele "unidirectionale" in pedalier ? , E ca si automobilul  ce functioneaza cu apa ?

Sunt convins ca  este folosita si de altii aceasta rezolvare .ptr un pedalier .

Eu cel puțin asta folosesc în pedalierul meu de mulți ani.

 

daca i-ti cumperi un micro PC ce ruleaza pe Linux sau Windows poti sa-ti faci efecte moderne

Mă pândea un astfel de gând, poate pe Raspberry Pi, poate cu Jesusonic, poate cu VST, dar am zis că sunt deja atâtea opțiuni viabile pe piață încât n-are rost să mă apuc de reinventat roata. În schimb am făcut niște experimente cu DSP pe Arduino, dar pentru chestiuni de nișă.

Link to comment
Share on other sites

Sursa are pe iesire condensator de 0,1 si de 1 -10uf nu este desenat separtat .

 

La capatul cablului /intrare in pedale  intr-unul din  posturile  anterioare acestuia . am scris ca nu sunt obligatorii condensatoarele pe fiecare fir , se pun doar daca ai vre-o oscilatie zgomot ...la pedale cu consum mic se poate pune si un rezistor de circa 100 Ohmi .inainte de condensator, pe intrarea de alimentare .

 

De fapt pedalele "atacate " de zgomote /etc ..sunt chiar cele analogice cu gain mare si impedanta mare de intrare ,,acestea de obicei consuma doar cativa miliAmperi  asa ca se poate monta rezistor serie ptr a face un circuit RC integrator .Unele poate au din fabrica .

 

Efectele mai moderne  de obicei au stabilizatoare interne etc etc ..

 

De trei  ori in cariera de chitarist am avut probloema cu bucla de masa ..cum vreau sa am un pedalier  in care sa pot schimba oricand orice  sunt nevoit sa am o sursa adecvata ...

 

.

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Am fost  in centru la BDK Electronic ,sa caut traf toroidal de aprox 20W  si nu am gasit dar am gasit  Patch Cable ...RockCable ...zice by Warwick..am cumparat un manunchi ...am scapat de confectionat ..mai am o gramada de cabluri facute de mine   dar ptr semnal stereo si ptr. effectloop-uri suplimentale nu aveam destule ..

 

Trebuie sa termin cu sursa asta caci sta productia de muzica ...hehe

 

post-902-0-49099100-1431603549_thumb.jpg

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Normal, ziceam doar că n-are rost să pui pe fiecare cablu, în schema lui Arpi.

 

Eu cel puțin asta folosesc în pedalierul meu de mulți ani.

 

Mă pândea un astfel de gând, poate pe Raspberry Pi, poate cu Jesusonic, poate cu VST, dar am zis că sunt deja atâtea opțiuni viabile pe piață încât n-are rost să mă apuc de reinventat roata. În schimb am făcut niște experimente cu DSP pe Arduino, dar pentru chestiuni de nișă.

Nu stiu daca esti la curent ca exista Raspberry Pi 2  ce este de 6 x mai rapid decxat Raspberry cel cu 512M RAM ,

Acest R-PI No 2  este QuadCore  900Mhz , are 1G RAM , patru USB , cu sursa de 2A nu mai este nevoie de sursa suplimentara ptr USB ..

 

Egreat I5  4 core 1,2 G ( parca ) , 32 G SSHDD ,2G RAM ..trei USB , HDMI , ..etc consum mic ..si o sa vina cu Win 8 .

acesta precis duce Pure Data ...la care cum a scris gasesti porograme gata facute de alti chitaristi , am pus link la  demo de efecte. Practic ce am in EHX Super Ego ( granular synth  ) am auzit incercat prima data in acele softurei ptr  Pure Data ..

 

Ecou  si Reverb cu raspuns spatial multi frecvente ..abea acum am vazut la ceva Reverb pe youtube acelasi efecte la un reverb ....

Este adevarat ca este nevoie de lucru pana faci un sistem , dar de acolo devine foarte flexibila treaba ,,

Eu pana la urma am cumparat un EHX Super Ego ,,caci pe Raspberry am reusit sa fac sa mearga cumva numai Ecoul Spectral ..dar si acel ala limita ..pe R-PI2 precis functioneaza perfect ..dar astept Egreat i5 ..

 

Daca as invata Bare Metal sa programez subrutine de |Pure Data la nivel "cod masina " ar fi ceva ..am vazut demo FX de Chitara

Daca cineva are timp sa invete programarea ,sau macar instalarea si interconectarea subrutinelor cu un meniu destept ,iese un procesor upgradabil ,,cu dezvoltarea noilor efecte..

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

salut ....am reusit sa fac un hum eliminator pentru o pedala 9 volt (dupa schema beavis huminator)....toate bune si frumoase dar cand conectez pedala scade voltajul de la 9 la 7 si ceva ...pedala se comporta parca ar fi cu bateria descarcata .....chiar functioneaza filtrajul ...dar asa nu o pot folosi

Link to comment
Share on other sites

Ce sursă ai de încerci să filtrezi? Tare mi-e că-i deja stabilizată și filtrarea în plus e inutilă.

Ce zice FiveseveN +

filtru RC ? da ...m-am uitat pe schema

Rezistorul serie R 100 Ohm ...scazi valoarea si concomitent maresti valoarea C de 100uF ...la cat incape ca si gabarit ..de fapt gasesti de 1000-2000 uF

moderne ce sunt mici ..sa incapa in /pe placa ..

EFectul tau inseamna ca consuma 30mA ..Pui de 33 Ohm  vei avea cadere de aprox 0,9V ..

 

Cadere mai mica ar fi daca ai pune in loc de rezistorul serie  o inductanta ( o bobina pe ferita..."bobina de soc " ) aceasta ar avea impedanta mare ptr brum si radiofrecvente  dar rezistenta mica serie ptr curentul continu ...trebuie cautata o schema gata calculata  ...Nr spire/ diametru conductor ...marime ferita sau alt miez magnetic  de la un mic traf .. ,

intre aceste scheme precis gasesti date ptr bobina si condensatoare :

 

https://www.google.ro/search?q=beavis+huminator&tbm=isch&imgil=JXsWjco2wkQ6hM%253A%253BjFxx4-xw1eHFLM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.pinterest.com%25252Fpin%25252F272678952414959143%25252F&source=iu&pf=m&fir=JXsWjco2wkQ6hM%253A%252CjFxx4-xw1eHFLM%252C_&biw=1280&bih=879&usg=__ob0vbEvP6ospIFwlU30VeIDFG7A%3Dtbm=isch&q=LC+power+suply+filtre+

 

de ex :http://www.circuitstoday.com/filter-circuits

Choke Input L-Section Filter

 

Eu am pus filtru LC la efectul facut de mine "Doctor Boogey" ..am incercat mai multe inductante  gata facute de fabrica nu stiam ce valoare au asa ca prin testari  L si C  am rezolvat treaba ..

Dar sa nu uit am dat vre-o 16V si am pus un Zener cu un rezistor  ca sa stabilizeze  12V ..deoarece se mutau tare punctele de functionare ale FET-urilor cand slabea bateria ..si suna ca dracu ...

Ptr un consum mic sub 20mA este suficient un Zener  mic ..

 

Acum problema ar fi ..de unde ai tu brumul ...precis din sursa ? sursa ptr incarcator nu-i chiar OK ptr audio ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

...da e o sursa de alimentare de la un router.....nu am sa ma mai chinui ....o sa investesc intr-un furman si un  power brick inca nu stiu in ce, oscilez intre Decibel Eleven si T-Rex....oricum sunt niste pedale pe drum ....si voi avea nevoie de un power brick ....altfel cu electronica habar nu-am ....si revin filtrajul chiar functioneaza dar cu scaderea de tensiune nu e Ok.....oricum va multumesc pentru sugestii....tema asta cu electronica chiar si asa de hobby ma depaseste....ar fi multe de invatat de citit de navigat pe net  sa ajung la un rezultat.... m-am convins....ma depaseste si nu am timp sa investesc in a invata asa ceva, altfel e frumos si satisfactia e garantata ....DIY

....apropo nu era brum auzeam tot felul de martieni care urlau si tipau din sursa ....dupa ce am aplicat filtru aproape ca si cum ar fi pe baterie ...singura problema e scaderea de tensiune ....asearea un amic care e de meserie a inceput sa imi explice cu legea lui Ohm ca normal sa am scadere de tensiune de la rezistenta de 100 ohmi ...am zis gata o sa investesc in ceva gata facut si testat...

Edited by allmor
Link to comment
Share on other sites

Vorbim de un alimentator de ruter, care e în comutaţie. Nu ai ce face cu mai mult de 100uH şi 100uF.

Da! Am citit gresit ..postul cu sursa  de la ruter .. eu am ramas la idea de sursa cu traf de retea ..dar atunci nu din sursa are zgomot . din cauza  sursei in comutatie poate sa apara IMD  dar cand nu dai semnal  nu se simte nimic .

 

Pui bobine de soc de la "" filtrul de intrare ""  de la surse in comutatie  stricate ...au pe intrare  bobine  pe ferite inelare ..incerci care este OK  eu am avut inductante  din acelea ptr montat pe circuit imprimat arata ca niste condensatoare nepolarizate  sau rezistoare mai "bondoace" au cod pe ele culoare sau cifre ..sunt pe "langa"sursele in comutatie de pe unele placi .

Nu stiu ce zgomot ai dar  cred ca nu-i de la sursa ta ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Da! Am citit gresit ..postul cu sursa  de la ruter .. eu am ramas la idea de sursa cu traf de retea ..dar atunci nu din sursa are zgomot . din cauza  sursei in comutatie poate sa apara IMD  dar cand nu dai semnal  nu se simte nimic .

 

Pui bobine de soc de la "" filtrul de intrare ""  de la surse in comutatie  stricate ...au pe intrare  bobine  pe ferite inelare ..incerci care este OK  eu am avut inductante  din acelea ptr montat pe circuit imprimat arata ca niste condensatoare nepolarizate  sau rezistoare mai "bondoace" au cod pe ele culoare sau cifre ..sunt pe "langa"sursele in comutatie de pe unele placi .

Nu stiu ce zgomot ai dar  cred ca nu-i de la sursa ta ..

...ok....e de la sursa iti spun cu convingere, pe batterie zero zgomot , exemplu bad monkey cu baterie> amplificator gain la 3 > 0 zgomot ;bad monkey cu alimentator >amplificator gain 3 >zgomot se aud tot felul de zgomote preluate de la priza...oricum solutia e pe drum ....decibel eleven sau t-rex nu am decis inca...daca cunoasteti o varianta la fel de buna dar mai ieftina  va rog LET ME KNOW ma tot gandesc si la un filtru de retea(EMI/RFI) montat pe coloana principala dupa tabloul de sigurante?????????/voi ce ziceti 

Edited by allmor
Link to comment
Share on other sites

Sursele in comutatie nu sunt recomandate ptr " High Audio ''  , deci nici ptr inregistrari ...respectiv numai ceva ultra profi care nu radiaza nimic catre exterior si nici ipe tensiunea /curentul de iesire nu are vre-o urma de componenta AC /  impuls ..de orice fel .. 

 

Dar zgomote perturbatoare venite din retea de obicei la sculele moderne cu IC-uri nu apar prea "' tare '' datorita rejectiei mari , cele cu tranzistoare /sau FET discrete pot fi mai sensibile la perturbatii din retea ...

 

Dar iarasi trebuie sa amintesc ca sursa perturbatiilor ''preluate "' poate fi si  traductorul chitarei (doza )

 

De cateva ori am patit in concert cu ditamai orgile de lumini ..fixe al salii sau portabile cu tyristoare sau triac ...nu puteai sa scoti in nici un fel zgomotul radiat in retea de catre acestea ..mai ales in ampliful de chitara  ...am incercat de toate si nimic nu a rezolvat treaba  ...

pana la urma am redus ''gain''-ul si am taiat din inalte  cu dozele numai pe humbucker sau la Strat cu 1+2 sau 3+4 ( antifaza )  + Ton taiate inaltele . 

 

Adica trebuie identificata sursa de ''zgomot ''.

Link to comment
Share on other sites

...ambele chitari pe care le folosesc sunt ok ....una dintre ele este pusa la punct de catre un chitarist priceput si la electronica cineva pe care sigur o cunoasteti sau ati auzit de el Majone del tone,dealtfel este o chitara cu care sa cantat si in formatia Altar ....iar cealalta chitara este  ecranata cu folie de cupru( lucrare super bine facuta) DEAD SILENCE....sursa de zgomot in cazul meu bineinteles ca la mine acasa este alimentatorul acela ieftin,in alte conditii nu stiu: scena etc ....nu am mai cantat de mult in afara casei ....mersi oricum pentru sugestii si ajutor ...avnd in vedere ca este un hobby chitara pentru mine si in conditiile date este super ok

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.