www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Eprom - Stie Cineva Sa Faca?


Recommended Posts

Salut rgc!

Am nevoie de-un update la FCB1010-le meu si prefer sa caut pe cineva din Romania decat sa ma complic cu transporturi etc.

Deci, cine stie sa faca EPROM-uri sa imi lase un comentariu aici sau in privat. Desigur, treaba asta o sa fie contracost.

Multam fain pentru atentia acordata! :D

Link to comment
Share on other sites

Nu ii asa batrana treaba, asa ii facut controler-ul de cei de la Behringer. Mersi de ponturi,nu prea le am cu treburile astea, asa ca prefer sa vorbesc cu un electrician. Totusi, am vazut ca majoritatea cumpara unele goale si le scriu, e mai sigur asa in caz ca vrei sa dai downgrade.

Link to comment
Share on other sites

Mai mult ca sigur este E-Eprom (asa cum a zis si colegul edy_wheazel eprom este o memorie la care stergerea se realiza cu expunere la UV). Un eeprom se poate scrie cu un programator (depinde de tipul de eeprom - vezi ca scrie ceva pe el). In principiu nu as sterge memoria veche ci mai degraba as lua una noua in care sa scriu... a da.. si iti trebuie si ce sa pui in ea (dumpul - daca nu ma insel asta de la FCB folosea standardul Intel pentru dumpurile binare).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: o memorie de genul ala poate fi scrisa de orice service de calculatoare care rescriu biosuri.

Link to comment
Share on other sites

Da, sunt sigur ca are memorie Eprom si nu eeprom. Pai am sa mai caut si eu service-uri de calculatoare care ar putea face ceva in genu, dar daca unul din voi este priceput la asa ceva sau stie o persoana anumita care face asta, as aprecia ajutorul, contracost, desigur.

Multumesc mult pentru atentia acordata!

Stima!

 

Eprom-ul (daca scula are intr-adevar eprom si nu eeprom) ii o memorie antica cu o fereastra de cuart prin care se face stergerea ei cu UV. In asa ceva era BIOS-ul la PC-urile antice.

Ai dump-ul ce trebuie inregistrat? Esti sigur ca memoria poate fi rescrisa?

Edy, nu inteleg ce vrei sa zici, nu inteleg termenul de "dump", sunt incepator in chestiile astea. Dar de preferabil as vrea sa fac alt eprom, sa-l am pe cel vechi in caz ed backup. Stii cumva, se pot cumpara eprom-uri goale la ora actuala ? :D
Link to comment
Share on other sites

Pentru a fi eprom, cum am mai scris, trebuie sa aiba o fereastra de cuart, in general acoperita cu un abtibild. Arata cam asa:

 

EPROM.jpg

 

"Dump" sunt datele care sunt inscrise in aceasta memorie. Ai datele ce trebuie rescrise?

Cum a scris si Analog Sound, este de preferat sa inscrii datele noi intr-o alta memorie, in caz de probleme poti s-o inlocuiesti cu cea existenta. Pentru a-ti spune unde gasesti trebuie sa citesti codul de pe ea, si nu ma refer la ce scrie pe abtibild ci la ce scrie direct pe memorie, daca te uiti la prima memorie din stanga (poza de sus) "2716", sau restu' "2732", "2764", "24128", etc...

Continui in a fi reticent legat de faptu' ca tu ai nevoie de eprom, sunt chestii antice ce se gaseau in aparatura pre-PC.

Link to comment
Share on other sites

Ok, am inteles cum sta treaba. Am sa caut pe cineva mai priceput, prefer sa nu ma bag unde nu-mi fierbe oala daca lucrurile sunt asa de complicate. Totusi, trebuie gasite undeva si aceste eprom-uri, doar n-or intrat toate in pamant.

Link to comment
Share on other sites

27C256 este EPROMul (si se pare ca este chiar EPROM) iar aici gasesti dumpul pentru el http://ossandust.be/...CB_V104_256.BIN ceea ce iti mai trebe acum este memoria pe care o gasesti aici: http://adelectrocom.ro/product_info.php/products_id/65358 si un programator pentru a o scrie (cred ca este vorba de un HV programmer pentru tipul acesta de memorie).

 

Daca nu, ai aici schema unui astfel de programator: http://www.devrs.com...iles/flash3.gif

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: eu nu am vazut pentru ce iti trebe epromul (adica pentru fiecare aplicatie ... ai nevoie de un eprom... deci pentru ce iti trebe sau ce iti trebe sa controlezi cu el si cel original nu poate? )

Edited by AnalogSound
Link to comment
Share on other sites

exista niste firmware-uri custom, care repara bug-uri pe care cei de la Bergenbier nu au catadicsit sa le repare, si imbunatatesc si functionalitatea.

Am avut si eu un FCB acum (x) ani, si tin minte ca ma tot "certam" cu el, pana am gasit un site care vindea un firmware modificat, care facea FCB-ul sa fie ce trebuia sa fie inca de la inceput...in costul de achizitie intra si instalarea, numai ca trebuia EPROM-ul trimis prin posta la tipul care a facut firmware-ul, si tin minte ca taxele postale erau cat costul firmware-ului...asa ca intr-un final am dezmembrat FCB-ul si am folosit componentele la alte proiecte :D.

 

P.S. - vezi ca exista posibilitatea sa cumperi direct de la tipul ala (nu mai tin minte situl, dar cred ca o cautare pe google poate rezolva lacuna) un EPROM cu firmware-ul scris deja, si asa poti sa pastrezi si EPROM-ul original. Mai mult, "salvezi" niste bani de transport, pentru ca ar fi doar "one way", nu dus-intors.

Edited by Pontius Pillates
Link to comment
Share on other sites

eu am avut varianta cu firmware V1.0

Avea probleme cu pedalele de expresie, care se decalibrau. Pentru recalibrare, trebuia desfacuta unitatea si facute niste reglaje dinauntru...asta tinea pana la urmatoare dereglare, care putea sa se intample si in concert :)...nu vorbesc de calibrarea pedalei propriu-zisa, care se facea prin software si care trebuia facuta cam o data la doua zile..., ci de un decalaj intre valoarea pedalei, si display-ul cu led-uri (mi se intampla de 5 ori / saptamana sa duc - de ex. - pedala la maxim, led-ul afisa asta, dupa care cand reveneam cu pedala la 0 led-ul se oprea pe undeva la 25%)

 

Pe urma: desi are doua pedale, tin minte ca ledurile de deasupra pedalelor nu se aprindeau simultan (in cazul in care erau amandoua pedalele folosite), ci doar pentru ultima pedala folosita. Ex : umblai cu prima pedala sa reglezi ceva, dupa care umblai la a doua pedala sa reglezi altceva, lasand prima pedala in pozitia in care se afla (>0 ). In momentul ala, ledul de deasupra primei pedale se stingea, si se aprindea ledul de deasupra primei pedale - stiu ca poate veti zice ca sunt mofturi, dar pe mine m-a confuzat de cateva ori, crezand ca pedala e la valoarea initiala (=0).

 

Si din ce imi amintesc butoanele (cele negre, cu forma de pedala mica) parca nu trimiteau decat un anumit tip de mesaje MIDI (parca Control Change, care sunt momentary switches), si nu puteau fi reprogramate.

 

Modul Stomp Box asta face - adauga posibilitatea de a transforma prin software butoanele in "latching switches", adica switch-uri care pot fi comutate on/off, cam cum faci cu switch-ul de pe o pedala.

 

Firmware-urile custom asta fac : "repara" chestiile astea, din moment ce Behringer a oprit suportul pentru pedalier - no more updates, no more love - desi el inca se gaseste pe rafturile magazinelor, nu mai ofera decat suport in probleme de garantie, nu si de development.

Edited by Pontius Pillates
Link to comment
Share on other sites

Precum?

Apropos, ce cristos înseamnă "stompbox mode"?! În specificațiile MIDI n-am găsit așa ceva, și le-am studiat intens. Mie mi se pare o abrambureală totală povestea asta, cam ca schimbatul operaționaleleor în Tube Screamer.

Nu cred ca nu stii .

Procesoarele (unele) au si posibilitate de a fi utilizate in "stompbox mode" .

 

Butoanele Up/Down etc ...astfel devin cate un switch -on /off al cate unui efect din "lantul" ales ( presetat )..si poti sa faci "bypass" la fiecare efect din componeta .exact ca si cand ai mai multe "stomp box" inseriate .

Adica raman toate efectele si poti opri numai ecoul sau poti opri numai distorsul sau chorus-ul saualte combinatii ...etc

 

In Tube Srceamer nu sete OK sa se utilizeze circuit integrat modern ( prea rapid ) , tonul "acela ideal" probabil vine din limitarile amplificarii frecventelor inalte al integratelor "lente" astfel un semnal "sinus" ajunge un fel de "triunghiular " din cauza "neurmaririi " cu apropierea de limita de trecere " Fsus ". La fel si distorsiunea "limitarea "( overdrive ) sufera in aceasta zona .

Un IC "rapid" ce aree frecventa de taiere pe la 5MHz va avea un sound mai neplacut cu multe componentele armonice "neplacute " chitaristului ..

In afara de acest aspect este vorba si "recovery time" , unele integrate se comporta bine la impulsuri ..la tranzitie ..altele se "agatza" si nu-si revin de la o lovitura de pana la cealalta ..mai ales la overdrive serios deci nu mai ai definitie ...etse foarte important sa nu se "agatze"(locking) circuitul .

JRC4558 D

parca era cel folosit in circuitul "original"..acesta este un fel de 741 inbunatatit , avantajele si partile negative ale acestui circuit probabil contribuie la soundul TS "istoric" ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

se decalibrau.

OK, asta e într-adevăr o problemă.

 

stiu ca poate veti zice ca sunt mofturi

Se cam încadrează la "It's not a bug, it's a feature!" :).

 

Si din ce imi amintesc butoanele [...] nu puteau fi reprogramate.

Nu, se pot programa în tot felul de... feluri. PC, CC, note, ce vrei. Printr-o interfață previzibil de incomodă.

 

Procesoarele

Da, dar aici nu vorbim de procesoare ci despre un dispozitiv al cărui scop în viață e să transmită mesaje MIDI.

 

nu sete OK sa se utilizeze circuit integrat modern

Mi se pare că 4558 e destul de modern pentru audio. Bine ai venit în 1968.

Link to comment
Share on other sites

Nu, se pot programa în tot felul de... feluri. PC, CC, note, ce vrei. Printr-o interfață previzibil de incomodă.

 

Repet - eu am avut versiunea 1.0 (acum n+1 ani), care avea TOATE probleme descrise; tin minte ca pe atunci inca nu scosesera nici macar un editor software pentru el, trebuia sa te "descurci" cu ce aveai.

Problema a survenit in momentul in care Bergenbier au scos niste update-uri de soft, sub forma unor chip-uri pe care le trimiteau utilizatorilor, si acestia trebuiau sa le inlocuiasca pe cele originale (a se citi "bugged") cu cele noi...asta a fost si motivul pentru care au incetat developmentul si suportul pentru FCB - costurile mult prea mari de upgrade. Si tot ce am scris pana acum e din amintiri (care sunt destul de amare :P)

 

Iar stompbox mode este o functionalitate pe care multi poate o asteapta de la un device care arata ca un pedalboard, si este dedicat in primul rand chitaristilor obisnuiti, si nu programatorilor MIDI. Eu nefiind chitarist ci pianist, si tot m-a deranjat faza bu butoanele non-latching...nu pentru ca ar fi fost ceva fara de care nu pot respira, ci pentru ca a avea "latching switches" e ceva ce poate fi considerat elementar, si o omisiune grosiera din partea producatorilor...

 

Dar intrebarea initiala era despre unde gaseste omul sa rescrie un EPROM, nu ce parere avem noi despre ce vrea el sa faca...fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu sculele si banii lui.

Edited by Pontius Pillates
Link to comment
Share on other sites

El vrea să-l folosească cu software pe PC, deci e complet irelevant ce fel de mesaje trimite, oricum le poți filtra, traduce și interpreta cu tot felul de aplicații.

Din nou, repet, în "vocabularul" MIDI nu există mesaje "latching" sau monostabile. Există mesaje cu valori, eventual (e.g. note sau CC, am înțeles că despre asta ar fi vorba).

Nu mi se pare corect să dai vina pe producător atunci când utilizatorul nu știe cum funcționează produsul, Indiferent că e Behringer, CAE sau Fulltone, nu-i problema lor că echipamentul la care conectezi controller-ul nu se aliniază unui standard.

Link to comment
Share on other sites

El vrea să-l folosească cu software pe PC, deci e complet irelevant ce fel de mesaje trimite, oricum le poți filtra, traduce și interpreta cu tot felul de aplicații.

Nu a scris nicaieri ca ar vrea sa-l foloseasca [virgula] cu software PC.

A intrebat doar unde gaseste sa rescrie un EPROM.

Daca ma insel, my bad - pe PC orice poate fi tradus cu BOME MIDI translator - inclusiv din MIDI in ASCii, dar nu cred ca asta era rostul postului.

 

P.S. - stiu ca [virgula] nu anuleaza cacofonia :P.

Link to comment
Share on other sites

Uitandu-ma la schema postata de AnalogSound, nu m-as sinchisi sa fac asa ceva - mult prea mult timp pierdut pentru o singura utilizare. Am intrebat in weekend prin cunoscuti daca au programatoare si din pacate nu am gasit. Urmatoarea varianta ar fi, dupa mine, comandat direct de la baieti http://www.ossandust.be/order.php - 16EU, transport inclus, memorie nou-nouta scrisa si testata de cel care a dezvoltat varianta de firmware, recenzii bune, ajunge in 2-4 zile.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Salut rgc!

Am nevoie de-un update la FCB1010-le meu si prefer sa caut pe cineva din Romania decat sa ma complic cu transporturi etc.

Deci, cine stie sa faca EPROM-uri sa imi lase un comentariu aici sau in privat. Desigur, treaba asta o sa fie contracost.

Multam fain pentru atentia acordata! :D

 

Pai numai la amatori care se ocupa de asa ceva de ex radioamatori , amatori cu automatizari ..poaste cei de la firmele cu alarme , instalatii de interfon +comanda inchidere poarta , sau la firme de intretinere PC si sisteme /retele etc .

Acestia trebuie sa mai aiba dispozitiv si programe adecvate ca sa scrie un EPROM .sau ROM .

Nu-i mare lucru pe vremuri scriam cu TIM-S sau cu ZX Spectrum ...

Vezi in PUBLITIM sunt anuntuiri oferte PC Info etc ...

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Karpi, sunt sigur ca ai avut cele mai bune intentii, dar nu pot sa nu fac o mica observatie: ai mentionat toate realizarile mele pe care le trec in CV - sunt radioamator, inginer automatist, am lucrat cu sisteme de alarma cand a avut taicamiu o incercare de firma, am montat si interfoane pentru ca nu primeam comenzi de alarme si cel mai bun prieten al meu se ocupa de retele si imi mai trimite echipamente la experimente - si niciodata nu am dat peste EPROM :lol: Asta asa ca o mica paranteza ca prea ai nimerit ariile alea de tehnica pe care le mai stiu si eu cat de cat :lol: Singura ocazie cu care am lucrat cu EPROM a fost la facultate, anul 3, Sisteme cu Microprocesoare, unde un sistem cu 386 avea atasat astfel de memorii.

Link to comment
Share on other sites

Karpi, sunt sigur ca ai avut cele mai bune intentii, dar nu pot sa nu fac o mica observatie: ai mentionat toate realizarile mele pe care le trec in CV - sunt radioamator, inginer automatist, am lucrat cu sisteme de alarma cand a avut taicamiu o incercare de firma, am montat si interfoane pentru ca nu primeam comenzi de alarme si cel mai bun prieten al meu se ocupa de retele si imi mai trimite echipamente la experimente - si niciodata nu am dat peste EPROM :lol: Asta asa ca o mica paranteza ca prea ai nimerit ariile alea de tehnica pe care le mai stiu si eu cat de cat :lol: Singura ocazie cu care am lucrat cu EPROM a fost la facultate, anul 3, Sisteme cu Microprocesoare, unde un sistem cu 386 avea atasat astfel de memorii.

 

"....Acestia trebuie sa mai aiba dispozitiv si programe adecvate ca sa scrie un EPROM .sau ROM ...."

 

Da am uitat sa mentionez ...varsta ..adica la meseriasii /amatorii mai batrani care au lucrat cu asa ceva ...care poate mai au aparataj ptr .asa ceva ..

Daca ai fost in aceste meserii trebuie sa fi avut cativa colegi mai in varsta care daca nu au aruncat poate mai au in camara sau atelier un "burner " ptr RAM,ROM ..EPROM ...

 

Normal ca sunt depasite ca si capacitate cat si gabarit ...si nu prea mai gasesti sa fie utilizate in sculele de generatia mai noua .

Link to comment
Share on other sites

Da, dar aici nu vorbim de procesoare ci despre un dispozitiv al cărui scop în viață e să transmită mesaje MIDI.

 

La cine transmite mesaje si ptr ce ? nu unui procesor ,,fie el generator sau efect .?

 

Mi se pare că 4558 e destul de modern pentru audio. Bine ai venit în 1968.

 

O fi OK si ptr unele circuite ptr chitara ..un IC ieftin ce a fost OK la acea vreme si ale carui limitari chiar deserveau "soundul" TS dar sa nu exageram ...este mai mult o piesa "nostalgie" ,ca si EPROM-ul xyz256 ..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.