www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Durere Degete


Recommended Posts

Nu gasesc pe net decat articole care au legatura cu pernitele degetelor la cei care sunt la inceput.

 

Ma intereseaza daca a avut cineva tendonita sau alte 'accidentari' minore de la cantatul la chitara. Am o senzatie naspa la degetele de la mana stanga. Nu am exersat mai mult ca de obicei dar le-am tot fortat in sedinte mai lungi, si probabil incorecte, cateva zile saptamana trecuta. Durerea nu e deranjanta, doar ma 'furnica' din cand in cand, chiar daca nu le fortez in acel moment.

 

Stiu ca se poate face tendonita de la asa ceva si te pune pe bara cam un an. (din ce citisem intr-un interviu cu erkan ogur).

 

M-as duce la un doctor dar astia din Romania nu stiu ce sa-ti zica decat daca ai ceva mai grav.

Edited by CiocanelBloodyCIocanel
Link to comment
Share on other sites

Nu te pot ajuta prea mult cu literatura de specialitate sau alte exemple dar ce-ti pot spune e ca m-am confruntat si eu cu ceva similar de mai multe ori, tot la mana stanga, tot dupa sendinte lungi, dar nu la degete cat putin mai sus de incheietura. Un fel de furnicaturi similare cu o electrocutare si in general atunci cand imi relaxem mana nu cand o fortam. Era mai mult un disconfort decat o durere dar cert e ca nici nu-mi prea venea sa fortez. Ce-ti povestesc am patit doar la chitara acustica si la acorduri sau combinatii care imi impuneau sa intind degetele destul de mult si sa fac miscari destul de nenaturale.

 

Remediul la mine a venit de la sine: sunt lenes si studiez putin :)

 

Vorbeste si tu cu un profesor/instructor de chitara, daca nici ei nu stiu, nu mai stie nimeni...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Joke, am avut si eu tendinita, la incheietura mainii stangi. Nu stiu exact daca de la chitara, dar cel mai dureros era atunci cand incercam sa ma sprijin cu mana stanga de perete, masa, etc.

Nu tine un an, stai linistit. Nu stiu exact cum si ce te doare, dar iata ce am facut eu:

Mi-am uns incheietura cu ceva Voltaren, scos trusa medicala din masina(si-asa nu o foloseste nimeni la nimic), am luat o fasa si am infasurat destul de strans mana, ca sa mi-o tina cat de cat imobila. Dupa vreo 4 zile nu mai aveam nicio treaba. Schimbat bandajul si uns cu ''său'' in fiecare zi.

Sper sa te ajute.

Edited by Jâtã
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

poate tine mult mai mult de 1 an,poate deveni o stare permanenta din pacate ...grija mare la maini...

am patit-o acu vreun an jumate,degetu mare de la mana stanga s-a dublat in volum la un momentdat,dureri oribile ,inca ma mai sacaie daca exagerez cu chitara.

un fel de solutie e sa pui corzi subtiri si sa reglezi actionul cat mai comod...si da...pauze lungi de la efort de orice fel cu mana aia.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Am o senzatie naspa la degetele de la mana stanga.

Durerea nu e deranjanta, doar ma 'furnica' din cand in cand.....

 

Am avut o problemă asemănătoare, ca simptom, acum vreo doi ani... Ușoare furnicături la buricele degetelor mic, inelar și mijlociu, iar apoi usoarele furnicături s-au întins spre cantul palmei [ nu știu cum îi zice, partea aia cu care spargi cărămizi la karate... :P ]

 

Am făcut o serie de ședințe de fizioterapie, iar medicul a diagnosticat-o pareză de nerv cubital, ce are sursa la baza gâtului, pe șira spinării, datorată unori poziții proaste cu instrumentul. A zis ca are "clienți" regulat de la filarmonică pe probleme asemănătoare...

 

Dar mai poate fi și din cauza biroului de la servici, de la statul mult cu antebrațul pe muchia mesei.

 

Dacă asta o fi ce ai și tu, că ai zis de furnicături...

Link to comment
Share on other sites

nu stiu cum se simte tendinita, insa am o vaga banuiala ca nu ar trebui sa te "furnice", pentru ca tendonul da o stare inflamatorie cu durere acuta si care nu seamana cu furnicaturile, amortelile, etc. ... vezi mai degraba sa nu fie niste nervi radiali tasati, prinsi, inflamati, sa te fi tras curentul, etc. Si vezi ca poate fi o problema fie chiar la mana, in zona articulara, fie mai sus, pe antebrat, brat, umar, clavicula sau chiar pana la coloana. Eu asta-vara credeam ca am articulatia mainii luxate si de fapt aveam un nerv tasat la vertebrele coloanei. Si culmea e ca nu iti "vede" nimeni efectiv nervul tasat sau nu. Mie nu mi-au gasit nimic nici nici, ci doar au observat ca am coloana putin curbata, cum stiam de cand eram copil, si mi-am izolat pozitia coloanei cateva zile - o saptamana, intuitiv, si m-a lasat imediat. Si ma durea de muream de o luna, nu puteam sa-mi misc mana aproape deloc.

 

uite ca ramurel mi-a luat-o inainte in timp ce scriam postul ... vezi ca si el tot de nerv ti-a spus ... ai grija si du-te la ortoped ti-as sugera

Link to comment
Share on other sites

Eu am patit si mai rau, imi amorteau degetele in timp ce cantam, le simteam de parca mi-a dat cineva cu ciocanul peste ele. Trebuia sa-mi scutur bine mana ca sa-si revina. Am mai vazut asta la un chitarist, nu mai stiu care, se oprea din cand in cand si isi scutura mana. M-am alarmat si am mers la medic, am crezut ca e de la ceva nerv, pana la urma era de la circulatie.. niste exercitii fizice facute zilnic si s-a rezolvat problema. :)

Edited by alinu_tau
Link to comment
Share on other sites

O "accidentare minora" cu o tangenta mai mica sau mai mare la subiect am patit eu anul trecut, prin mai, cand in timp ce faceam un cover (nimic deosebit), mi-am fortat mana stanga putin mai tare ca de obicei. Ideea e ca dupa ce am lasat chitara din mana, buricul degetului mare de la mana stanga era amortit pana la primul tendon. Mai patisem asta o data sau de doua ori pana atunci si de fiecare data imi trecuse in vreo cateva ore, asa ca n-am bagat asta in seama nici atunci. Ei bine, nu stiu ce nerv sau ce naiba am "deranjat" eu pe-acolo, ca amorteala aia nu m-a lasat cu una, cu doua.

 

Am incercat sa-mi masez pur si simplu locul ala amortit, in combinatie cu niste metode "babesti", gen infasurat degetul intr-o felie de cartof sau intr-o foaie de varza (lol...), dar prea mari imbunatatiri n-au fost... poate doar ca alea, fiind reci ca gheata, imi mai ameliorau oleaca amorteala aia. Am incercat si diverse alifii, creme, whatever the hell they were, but to no avail :(. Dureri n-aveam, insa degetul era amortit si aveam uneori si furnicaturi nasoale daca atingeam sau apasam degetul in unele locuri. A trebuit sa cam fac o pauza de cantat de vreo saptamana, iar cand m-am reapucat, am avut grija sa nu fortez prea tare.

 

In timp am renuntat la toate metodele alea, mai putin la masaj. Intr-un tarziu, dupa vreo luna si ceva de zile, putin cate putin, m-a lasat amorteala complet. Mi s-a mai intamplat rar sa mai am furnicaturi, dar din fericire acum e ok degetul.

Edited by mike_KidLazy
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

pure bad luck ... unii ca voi o patesc din pacate, iar altii nu :( si e naspa ca pe multi ii poate face sa o ia mai usor cu chitara, ca intr-un final sa se lase, asa, usor usor. Iar altii care au bafta de nu patesc nimic devin de multe ori mari chitaristi. Si nu e pt ca au fost mari guru medicali si au facut 100% ceea ce trebuia pt a nu se accidenta. Just bad luck. La fel si in sport. Unii se accidenteaza, altii au bafta si le rezista mai mult "verigile slabe" de la natura si devin campioni. Iar restul o sa aiba ce povesti de pe vremea lor cand ar fi putut fi. Ca Al Bundy :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cred ca conteaza si cat de dezvoltata e musculatura din degete. Eu unul, a trebuit sa ma chinui mult la inceput sa tin un amarat de bareu, pe cand altii cu maini mari n-aveau nici o problema. Teoretic, cu cat ti-e dezvoltata mai mult musculatura, cu atat ai nevoie de mai putin efort, evitand episoade de genul asta. Poate ajuta asta: http://esound.ro/cadouri-muzicale/cadouri-de-sarbatori/prohands-gripmaster-gm-14003-x-heavy-black.html

Link to comment
Share on other sites

sau mai cu capu pe umeri judecand ar fi sa mergi la un doctor, in loc sa isi dea cu parerea lumea pe rgc despre medicina :D

primul pas clar ar fi repaus si un consult de specialitate, medicul de familie iti poate da un bilet de trimitere sa ai gratuitate.

 

experienta personala fara a ma baga la un diagnostic pe net legat de ce ai tu, ca doar nu sunt medic :)) : de 3 ani am probl serioase la ambele maini: dupa medici si diagnostice gresite , finalul - e hipertrofie musculara la ambele antebrate - singura recomandare repaus de la activitatea care constituie factorul declansator : tastatul la calc ore intregi

pana al diagnosticul asta mi s-a mai pus diagnostic de tenosinovita, posibil sindrom de tunel carpian. cauze presupuse tastatul la calc, fitness/sala, chitara. am avut si gips pe o mana 3 sapt pe cealalta in aceeasi perioada o orteza sa nu mi le puna ambele in gips : ))

am renuntat 1 an si la sala si la chitara fara prea mari imbunatatiri, calcul e de vina - joburile erei moderne in care multi ....tastam :))

dupa diagnosticele astea gresite si tratamente in acord fara a viza un tratament cauzal ci doar simptomatologic, in urma unei ecografii de tesuturi moi s-a dovedit ca tendoanele sunt perfecte, e hipertrofie musculara ....e work related , dar nu poate nimeni demonstra o relatie cauzala, ci doar corelationala :)))

asa ca ....sa fiu atent sa evit tastatul cat pot si alte eforturi ce implica antebratul :))))))))

sanatate si nu uita de medic, ca doar el e specialistul :)

Edited by Vladympv
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

sau mai cu capu pe umeri judecand ar fi sa mergi la un doctor, in loc sa isi dea cu parerea lumea pe rgc despre medicina :D

primul pas clar ar fi repaus si un consult de specialitate, medicul de familie iti poate da un bilet de trimitere sa ai gratuitate.

 

experienta personala fara a ma baga la un diagnostic pe net legat de ce ai tu, ca doar nu sunt medic :)) : de 3 ani am probl serioase la ambele maini: dupa medici si diagnostice gresite , finalul - e hipertrofie musculara la ambele antebrate - singura recomandare repaus de la activitatea care constituie factorul declansator : tastatul la calc ore intregi

pana al diagnosticul asta mi s-a mai pus diagnostic de tenosinovita, posibil sindrom de tunel carpian. cauze presupuse tastatul la calc, fitness/sala, chitara. am avut si gips pe o mana 3 sapt pe cealalta in aceeasi perioada o orteza sa nu mi le puna ambele in gips : ))

am renuntat 1 an si la sala si la chitara fara prea mari imbunatatiri, calcul e de vina - joburile erei moderne in care multi ....tastam :))

dupa diagnosticele astea gresite si tratamente in acord fara a viza un tratament cauzal ci doar simptomatologic, in urma unei ecografii de tesuturi moi s-a dovedit ca tendoanele sunt perfecte, e hipertrofie musculara ....e work related , dar nu poate nimeni demonstra o relatie cauzala, ci doar corelationala :)))

asa ca ....sa fiu atent sa evit tastatul cat pot si alte eforturi ce implica antebratul :))))))))

sanatate si nu uita de medic, ca doar el e specialistul :)

 

sigur sigur sigur nu s-a declansat hipertrofia musculara de la tastatura :) asa toti marii culturisti si armwrestleri s-ar antrena la CounterStrike si FIFA. Ai zis ca faci sala. Eh, asta a cauzat hipertrofia in sine, gandeste-te ca ai nevoie de contractii musculare enorme pt hipertrofie, stresul continuu dat de tastatura nu e capabil de asa ceva, oricat de mare ar fi, ca sa nu mai zic de faptul ca ala te duce in catabolism, nu anabolism (sau vezi sa nu ai un caz rar de hiperplazie). Insa te cred, combinat cu postura proasta si atrofiata de la tastatura, in mod sigur de asta ai avut dureri. Asta da.

Link to comment
Share on other sites

Pana nu de mult n-as fi fost adeptul teoriei cu musculatura dezvoltata mergand pe ideea ca daca nu ma tin degetele imi pun corzi mai subtiri. Dupa lupte seculare insa am reusit sa-mi iau un double-six acustic si abia acum am inteles la ce sunt buni muschii la degetul mic :)

 

am avut corzi de 0.11-0.12 vreo cativa ani de zile :D nu e asta problema. am repetat o chestie cu triluri... si am exagerat.

Link to comment
Share on other sites

eu cred ca factorii sunt din mai multe directii,as zice o combinatie-cat esti de dotat de la natura[...:)))],in sensu ca ce degete ai pe inventar-ce canti-cum canti [multi gasesc mai comode niste pozitii cel putin ciudate ].

si as mai adauga factori externi de tot felu,inclusiv vremea rece / umeda care am vazut ca imi agraveaza problema.

clar trebuie mers la doctor din start ,eu nu am facut-o decat mai tarziu ,din comoditate am stat cativa ani cu starea incipienta care era ''amorteala'' respectiva.

se face o radiografie,se scrie o reteta pentru creme total inutile si cam atat,dar e interesant ce spune doctorul de chestia asta in sensu ca ,chitaristii sunt ''clienti fideli'' la ei...

Link to comment
Share on other sites

otringal e de la tastatura, nu faceam sala inperiaoda cand au inceptu problemele si nici nu prea cantam la chitara :)

e o probl tot mai intalnita la pers cu job ce implica calcul mult

 

in dulcele stil irational rgc :))

mna sanatate tututor :D

 

si as mai adauga factori externi de tot felu,inclusiv vremea rece / umeda care am vazut ca imi agraveaza problema.

clar trebuie mers la doctor din start ,eu nu am facut-o decat mai tarziu ,din comoditate am stat cativa ani cu starea incipienta care era ''amorteala'' respectiva.

se face o radiografie,se scrie o reteta pentru creme total inutile si cam atat,dar e interesant ce spune doctorul de chestia asta in sensu ca ,chitaristii sunt ''clienti fideli'' la ei...

Link to comment
Share on other sites

CITITI CU ATENTIE MAI ALES CELE SCRISE IN LINK-UL DIN INTERIORUL POSTARII MELE ! E posibil sa va lamuriti !

 

Nu sunt chitarist... dar am auzit de asemenea probleme. Rares Totu, colegul meu chitarist a mai avut asemenea probleme, si la mana stanga dar si la mana dreapta, cu care tine pana de chitara...

 

uneori tine si de sensibilitatea la conditiile meteo... de eventuale probleme reumatice, care nu se manifesta decat in anumite conditii... uneori este vorba doar de o simpla extenuare a anumitor grupe musculare sau a anumitor tendoane... foarte posibil sa fie si un raspuns al organismului in cazul unor tehnici gresit executate...

 

Rares mi-a povestit ca celebrul chitarist Robben Ford, a avut o problema destul de grava numita TUNEL CARPIAN... care l-a tinut aproape doi ani departe de chitara... si am inteles ca s-a tratat cu ajutorul unor sedinte de magneto terapie(ceva de genul asta) combinate cu niste tratamente mai deosebite facute cu un medic chinez... ceva legat de medicina traditionala chineza...

 

analizeaza cu atentie ce scrie in link-ul asta :

 

http://www.online-discussion.com/RobbenFord/viewtopic.php?t=336&sid=38b07ca5082e1f25eb62526b5b706eb3

 

din ce am mai citit... NU E DE GLUMA CU ASEMENEA PROBLEME ! mai ales la chitaristi !

 

bafta si sanatate !

 

P.S.

 

nu e rau sa cititi si acest articol... poate ajuta...

 

http://www.sfatulmedicului.ro/Afectiuni-ale-nervilor-periferici/sindromul-de-tunel-carpian_5632

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

N-as merge asa de departe incat sa fiu 100% sigur ca nu exista mamifer care sa aibe muschi IN degete, dar oamenii sigur n-au. Mai putin aia de ridica parul de pe mana, si cumva banui ca nu de ei vorbim.

 

Mi-am revizuit anatomia. Ca sa fie off topic-ul util, in interiorul degetelor sunt tendoane conectate la muschi din palma si antebrat.

Link to comment
Share on other sites

din ce am mai citit... NU E DE GLUMA CU ASEMENEA PROBLEME ! mai ales la chitaristi !

 

Asa este. Din cate miros eu (si din experienta, c-am avut cateva!) problemele astea pot avea cateva cauze. Atentie, nu-s doctor, chiar daca stiu ca n-avem muschi in degete.

1. Leziune acuta - respectiv buseala, luxatie si mai stiu eu ce entorse - ceea ce nu e cazul;

2. Sindrom de stres repetitiv - suspectul principal

3. Degenerescenta naturala la articulatii, cartilaje si tendoane - posibil factor agravant.

 

Prima problema s-a legat de-un deget mic care a inceput sa ma doara din senin - mana dreapta. Cauza a fost identificata intr-un mouse (pe care, culmea, il aveam de mult). Schimbat mouse-ul, disparut problema. Aparuta ca o jena de durata, care brusc a escalat de nu puteam misca mana.

 

A doua problema, la un umar. S-a rezolvat cu fizio-kinetoterapie, aparuta tot relativ brusc, n-am identificat cauza. Crezusem c-am scapat de ea cativa ani buni, insa acum cateva zile m-a gadilat din nou. O sa fac o vizita la ortoped.

 

A treia, chitaristica. Trecut de la corzi 9-42 la 10-46 si apoi la 10-52, combinat cu figuri noi din degete - benduri, triluri, bla-bla-bla. A aparut jena, am ignorat-o o zi-doua, dupa care a devenit evident ca vrea sa ramana la mine. A fost suficient sa trec inapoi la 10-46 si sa adaug o idee de incalzire inainte de figurile respective. Disparut.

 

Stiu de la primele doua ca nu e de gluma, cam stiu si care e senzatia, sunt foarte cuminte si prudent pe subiect de stres repetitiv.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Am o carte care m-a ajutat mult in cateva zile. Care vrea sa zica pe PM i-o dau e pdf.

 

Practic, dupa o saptamana mi se blocasera muschii pana la umar la mana stanga si incepusera sa ma doara si degetele de la mana dreapta. Cea mai mare prostie a fost ca am incercat sa imobilizez mana si asta mai rau mi-a facut, ma durea mai tare dimineata. Am cumparat cartea de pe http://www.tendoniti...tendonitis.html

Am stat ceva pana am cumparat-o, pana mi-am dat seama ca stie despre ce vorbeste ca aveam si eu aceleasi probleme despre care nu scria nicaieri. Si am incercat masajul cu gheata si se simtea ca o sa aiba efect. De trei zile e mult mai bine, s-a dezumflat mana nu ma mai doar nimic constant, l-am si intrebat daca pot sa cant si a zis ca se poate, doar sa fac mai multe masaje cu gheata in cazul asta.

 

Mare lucru nu e de facut, doar ca trebuie facut foarte des si ia timp:

 

0. Nutritie: mai multe proteine decat dzr ca sa fie surplus pentru tendoane, magneziu si vitamina D, B6 si B7. (pastile pt vitamina D ca sa fiti siguri. Pentru magneziu, eu am folosit susan sa fiu sigur ca ajung la o doza ok + restu alimentelor)

1. Umpli o galeata/chiuveta cu apa extrem de rece (de la frigider) + iei o sticla de 1 litru sau 2 mai mici si le ingheti in congelator. Apoi la pasul asta le pui in galeata sa tina apa rece. Intr-un interval de 2 ore tebuie sa bagi mana in ea pana dupa cot (ca sa acopere muschii care iti incurca tendoanele) si de 10 ori, si de fiecare data o tii acolo cate 10-20 secunde. Nu mai mult, nu mai putin.

2. Faci un fel de extensie mai speciala (o sa fie incarte poze) ca sa dea drumu la circulatie de la umar.

3. Masaj local. Pe muschii si tendoanele mainilor.

4. Masaj cu gheata.

Astea se fac pentru ambele maini (de obicei si a doua mana sufera, chiar daca nu doare, ca in cazul meu).

 

Cu cat faci mai multe masaje cu gheata cu atat merge mai bine pentru ca tendoanele vor primi 'material nou' cat mai des. Ele nu primesc 'material nou' in timp ce ai tendonita.

 

Eu nu am folosit mana stanga nici la munca, asa ca am recuperat mult repede, mi-am facut masaje cu gheata si de minim 2 ori pe ora (cateodata si de 5 ori) toata ziua + prima procedura cu 10 scufundari in 2 ore. Dureaza cam 2 saptamani sa-ti revii complet. Dar trebuie continuat cate putin si dupa perioada asta.

 

Omu zice ca merge si la sindromul de tunel carpian. asa ca... incercati.

Also, merge si ca masura preventiva, cel putin masajul cu gheata dupa o sedinta mai aiurea.

Oricum, recomand, de 3 zile sunt pe ice massage si acum pot pune mana pe chitara... cat de cat.

 

Gata, ma duc sa recuperez aproape 2 saptamani de nechitara!

Edited by CiocanelBloodyCIocanel
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Pai sa ma plang si eu in topicul lui Ciocanel ca sa nu fac altul pe aceeasi tema. De ceva vreme am inceput sa cant mult mai des si ma dor destul de rau atat incheietura degetului mare cat si incheietura mainii (ambele de la mana stanga).

 

Cant destul de mult bar chord-uri deci problema degetului mare o inteleg dar nu si a incheieturii. Inainte cantam mai mult stand pe scaun, acum cant din picioare cu chitara de gat si probabil pozitia incheieturii mainii stangi s-a modificat. Nu sunt nici pe departe incepator dar nici genul care sa cante cu orele in fiecare zi.

 

Intrebare: Durerile sunt normale si vor rezolva de la sine pe principul 'cui pe cui se scoate' sau e cazul sa ma panichez/menajez?

 

P.S. Cant la un Strat cu gatul foarte comod si corzi subtiri (010-046) deci as exlude din start chitara.

Edited by sam
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.