www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Intrebari Pentru Bass (De Incepator) Sugestii


andrușcaiepuraș
 Share

Recommended Posts

Sarumana :D

 

Cant la chitara de cam un an si am capatat recent o oarecare curiozitate in legatura cu chitara bass. Tatalui meu i-a trecut prin minte sa se apuce sa cante la bass, la un moment dat a vrut sa-si construiasca singur unul (neavand nici un pic de experienta cu bassul sau cu muzica in general) simi-am propus sa-l ajut sa-si gaseasca un bass (din care sa beneficiez si eu bineinteles :D )

 

Si m-am apucat sa rasfoiesc internetul ca sa gasesc un bass care sa se potriveasca pretentiilor lui si alor mele. (si informatii in legatura) El vrea sa fie bass, sa fie cat mai ieftin, nu mai mult de vreo 1200 ron (ii place culoarea maro si sa se vada lemnul). Eu vreau sa fie bun de cantat metal, sa arate trasnet, sa poata canta la el si Pink Floyd.

 

Dupa ce am rasfoit nitel magazinele online am gasit vreo 16 bassuri atragatoare dintre care am mai eliminat si au ramas cam astea:

 

un Jackson: http://www.guitarshop.ro/chitara-bass-jackson-js2-concert-bass_p2021.html

un pachet Ibanez: http://www.mcmusic.ro/bass-uri/electrice/ibanez-gsr190ju-pachet-chitara-bass-cu-accesorii-gsr190.html

Aria: http://www.mcmusic.ro/bass-uri/electrice/ibanez-gsr190ju-pachet-chitara-bass-cu-accesorii-gsr190.html

un Ibanez (ii place mult cum arata): http://www.thomann.de/ro/ibanez_gsr200b_wnf.htm

si candidatul favorit alt Ibanez: http://www.thomann.de/ro/ibanez_gsr180_bs.htm

 

ce pareri aveti?

 

Si acum intrebarile :D

 

1. Care ar fi diferenta de sunet la bass dintre o doza activa si una pasiva? (la chitara sunt lamurit)

2. In ultimii 2 basi ^^ sub fiecare coarda sunt doi magneti, desi doza arata subtirica. ce-i aia? e acelasi lucru ca un humbucker sau nu sau de ce sunt 2 magneti (buline) pereche cu ce scop?

3. Unele doze de la bass sunt in doua bucati una mai sus una mai jos?

4. Se aude clar notele joase pe un amplificator de vreo 15 - 20 -30 vati? Cati vati ar trebui sa aiba?

5. E adevarat ca nu ar fi bine pentru amplificatorul de chitara daca ai baga un bass in el?

6. humbucker vs singlecoil: care-i mai adecvat pentru metal sau pentru ce sunt bune fiecare

7. Cat rezista corzile la bass?

8. Ce-s chestiile alea rosii de pe corzile de bass si la ce folosesc?

9. Cat de eficienta ar fi o coarda de bass daca ai ciomagi pe cineva cu ea?

10. In comparatie cu o chitara, cat de greu e bassul?

 

In legatura cu amplificatorul, cum s-ar descurca asta de mai jos in paralel cu o chitara?

http://www.senia.ro/bt108-combo-chitara-bass-behringer-15928-3

in cazul amplificatorului caut unul ieftin de preferat sub 500 ron

 

cativa dintre voi mi-ar spune ca pun intrebari cam tampite :clown: , insa eu din pacate sunt foarte curios si caut informatie pe unde pot, daca vreti sa-mi ziceti sa caut pe google va rog sa ma sorcoviti cu linkuri.

Link to comment
Share on other sites

Dintre variantele expuse de tine as alege Ibanez GSR200B sau Jackson JS2, cu preferinte pentru Ibanez pentru versatilitatea provenita din faptul ca ai un pre-amp activ cu egalizatorsi doze atat P cat si J.

 

Acum cu intrebarile:

1. Dozele de bass nu sunt active sau pasive, ci electronica din ele este. Si diferentele provin de la faptul ca electronica pasiva poate doar taia din semnal, pe cand cea activa poate adauga, deci ai "dublul" controlului asupra frecventelor. Exemplu : un pre pasiv poate -12 dB, pe cand unul activ poate intre -12 dB si +12dB.

2. Sunt doze de tip single coil J pentru bass. Legat de numarul de magneti, este in mare parte irelevant.

3. Chiar daca vezi ca sunt 2, formeaza impreuna o singura doza de tip P.

4. Numarul de wati si claritatea notelor nu sunt corelate. Pentru claritate ai 2 optiuni : difuzoare mari - si destul de scumpe - sau o pereche foarte buna de casti.

5. Daca amplificatorul e facut in portul Constanta, pilonul 14, ai o sansa sa se arda si de la variatia tensiunii de retea :) Serios acum, nu, nu ii face rau, dar nu iti va placea rezultatul - suna infundat, cu lipsa claritatii notelor si cu accentuarea unor fenomene pe care altfel nu le-ai auzi - un scartait foarte inalt cand ti se freaca podul palmei stangi de corzi etc.

6. Nu prea are relevanta, fiecare avand un ton. In general, si asta o zic din discutii de pe talkbass.com, humbuckerele sunt mai calde dpdv al tonului, fiind mai potrivite pentru lucruri vintage. Pe de alta parte , exista MEC-urile de pe Warwick-uri care numai vintage nu sunt. Pe scurt, nu alegi ceva doar pentru ca e humbucker.

7. Niciodata nu se rup, decat daca ai probleme cu muchii ascutite la bridge sau nut. Ca si ton, isi pot pastra undeva intre 2-3 luni si un an. Depinde cat canti, daca ai concerte unde transpiri, producator. La un moment dat o sa realizezi ca suna diferit - cam greu de explicat, dar o sa iti dai seama singur cand sunt moarte. Le mai poti lungi viata fierbandu-le.

8. Ata rosie de la capete? Habar n-am! Tehnologie extraterestra avansata care permite localizarea basului daca a fost furat si prelungeste viata corzilor cu pana la 500% (a se citi marketing).

9. Are un miez foarte gros si striatii care se infig in piele, deci bine.

10. Oriunde intre 1,5 kg - al userului lefmir, Danelectro din carton presat, cantarit ochiometric - la 6,5 kg al meu - Ibanez BTB775, tastiera 34", 5 corzi, cantarit acum pe cantar electronic.

 

In ceea ce priveste amplificatorul, eu prefer un procesor si casti pentru studiu. In bugetul tau, nu cred ca merita nici un amplificator de bas - nu face fata la repetitii sau jam-uri cu tobar, nu iti va oferi prea mult in materie de ton si in mare parte il vei folosi pe iesirea de casti ca sa te auzi mai bine, deci fix pe post de procesor.

Daca mai ai intrebari, cu cea mai mare placere o sa iti raspund cat ma pricep si eu.

Edited by Capitanul_Nam
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu-ti mai pune atatea intreabari...cel putin in materie de doze, e aceeasi tehnologie. O bobina cu magneti.

E adevarat ca nu ar fi bine pentru amplificatorul de chitara daca ai baga un bass in el?

N-are nicio problema...

Dozele de bass nu sunt active sau pasive, ci electronica din ele este

Atata timp cat nu sunt 2 elemente schimbabile si e un tot unitar, e corect spus ca dozele sunt active.

Ce-s chestiile alea rosii de pe corzile de bass si la ce folosesc?

Aia e ata care e infasurata peste matisare ca sa nu se desfaca matisarea...sunt si la unele corzi de chitara.

Cat de eficienta ar fi o coarda de bass daca ai ciomagi pe cineva cu ea?

Daca sugrumarea e ce ai in cap, destul de eficienta.

In comparatie cu o chitara, cat de greu e bassul?

Depinde de lemn si de scara - bass-ul meu are scara scurta si e foarte comod, eu nu pot canta pe bass-ul capitanului din cauza tensiunii din corzi. Depinde ce cauti.

Link to comment
Share on other sites

Un procesor e un dispozitiv de forma unei pedale clasice, deobicei un pic mai mare, care, prin intermediul procesarii digitale a semnalului, imita alte pedale/amplificatoare. Platind pretul unui procesor capeti access la toate pedalele care au fost programate sa fie reproduse de el; poti plati sa zicem 500 RON pe un procesor mediu si ai posibilitatea de a te juca cu 80-100 de pedale care au fiecare individual pretul de 500 RON, deci raport cantitate/pret foarte bun. Ca dezavantaj major ai faptul ca respectivele pedale nu suna chiar identic cu cele originale si le lipsesc anumite facilitati, dar pentru un incepator nu sunt diferente majore sau care sa justifice pretul.

Edited by Capitanul_Nam
Link to comment
Share on other sites

Dintre variantele expuse de tine as alege Ibanez GSR200B sau Jackson JS2, cu preferinte pentru Ibanez pentru versatilitatea provenita din faptul ca ai un pre-amp activ cu egalizatorsi doze atat P cat si J.

 

ai putea elabora chestiunea cu dozele active? care e avantajul bassurilor active?

ibanezul preferat de tine e facut din mahon, cum ar influenta asta sunetul? (n-avea proba pe site)

ce inseamna doze P si J ?

btw mai era un jackson js3 cu vreo 200 ron mai scump, cu mai multi potentiometrii si cu "neck binding". ce-i aia? inteleg ca e o chestie alba pe marginea grifului dar la ce e buna e doar pentru estetica sau mai mult de atat?

Edited by andrei.francisco17
Link to comment
Share on other sites

Acel egalizator integrat intr-un bas activ are o "bataie" dubla fata de unul pasiv. Gandeste-te ca ai 2 arcuri identice, singura diferenta fiind ca virgula cu unul poti sa tragi pana la 100m(pasiv), cu celalat pana la 200m(activ). De asemenea, cu un pre-amp aflat la cativa centimetri de doze, scade zgomotul si se imbunatateste calitatea semnalului. Nu intru in detalii tehnice, dar ala activ face exact ce face ala pasiv si inca ceva pe deasupra plus ca daca vrei vreodata sa mesteresti, poti sa transformi activ in pasiv, dar invers va fi mai greu.

Influenta diferitelor tipuri de lemnuri asupra tonului nu o comentez. S-au purtat discutii pe aici pe forum - ma rog, fiecare si-a dat cu presupusul, au fost mai mult certuri - poti sa le cauti daca vrei, dar sunt la fel de inutile ca un frigider la Polul Nord. Tin totusi sa iti spun ca nimeni, indiferent de vechime in muzica, nu iti va putea spune care e basul mai bun pentru tine. Cam ca la bauturi - unii prefera vinul, altii berea, altii ginul. Daca ai posibilitatea, dute in magazine si testeaza inainte sa cumperi. Chit ca nu e ceva din lista, iti formezi o parere, capeti experienta, care valoreaza mai mult decat orice opinie pe care ti-o da cineva.

Diferentele de doze sunt explicate aici : http://www.talkbass.com/forum/f38/read-first-pickups-faq-please-read-before-posting-111547/ Iti poti petrece o zi citind experimentele facute de omul ala. Pe scurt, diferente tonale exista, dar din nou prea nesemnificative pentru a fi luate in considerare la inceput de drum.

Daca o chitara e facuta din mai multe bucati de lemn, la imbinare se pune acest binding (nu stiu ce e, presupun ca un tip de lac) pentru a proteja de umezeala si alti agenti nocivi, La cele de mai sus, corpurile fiind facute dintr-o singura bucata de lemn, este cosmetic

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pentru bunul echilibru al universului, eu as sugera celor care nu canta frecvent la bas sa nu se arunce prea departe cu parerea ;)

Chitara e chitara, basul e bas, chiar daca sunt tot scanduri cu corzi.

 

1. Care ar fi diferenta de sunet la bass dintre o doza activa si una pasiva? (la chitara sunt lamurit)

Sunetul din dozele active are mai mult sustain si suna mai patrunzator.

 

3. Unele doze de la bass sunt in doua bucati una mai sus una mai jos?

Acelea sunt doze split-coil humbucker, sau doze P (de la Fender Precision unde au fost montate prima data). Au un sunet specific care nu e nici sunet de humbucker, nici sunet de single coil.

 

4. Se aude clar notele joase pe un amplificator de vreo 15 - 20 -30 vati? Cati vati ar trebui sa aiba?

NU se aud!!!! Ca sa auzi notele joase ai nevoie de putere! Nu te lua dupa chitaristi care nu inteleg cum functioneaza un sistem de chitara bas. Ca sa auzi bine basul ai nevoie de putere si incinta acustica cat mai mare. Sub 50-60W e jucarie, nu amplificator de bas.

 

5. E adevarat ca nu ar fi bine pentru amplificatorul de chitara daca ai baga un bass in el?

Daca il dai prea tare ii distrugi difuzorul destul de repede pentru ca lucreaza in afara parametrilor pentru care a fost proiectat. In tot cazul, se va auzi foarte prost.

 

6. humbucker vs singlecoil: care-i mai adecvat pentru metal sau pentru ce sunt bune fiecare?

Poti sa le combini cum vrei tu, dar de regula basistii folosesc humbuckere pentru metal. Single coil-urile sunt pentru funk, blues, rock clasic, etc.

 

7. Cat rezista corzile la bass?

Cam 4 luni.

 

10. In comparatie cu o chitara, cat de greu e bassul?

Ai nevoie de alte calitati pentru bas. Trebuie sa simti ritmul, sa ai tempo-ul in sange sau daca nu sa ti-l bagi cu perfuzia. Trebuie sa intelegi rolul basului in formatie, daca suferi dupa chitara s-ar putea sa nu fii fericit la bas.

Edited by 24fret
Link to comment
Share on other sites

 

10. In comparatie cu o chitara, cat de greu e bassul?

Ai nevoie de alte calitati pentru bas. Trebuie sa simti ritmul, sa ai tempo-ul in sange sau daca nu sa ti-l bagi cu perfuzia. Trebuie sa intelegi rolul basului in formatie, daca suferi dupa chitara s-ar putea sa nu fii fericit la bas.

multumesc pentru informatie, eu ma refeream la greutatea in kilograme :)

oricum ,multumesc pentru raspunsuri

 

DILEMA NOUA

asta e, nu am bani de amplificator de 60 de vati asa ca meh..

am rasfoit internetul dupa un amplificator si am ramas in final cu 2 din care nu stiu pe care sa il aleg

primul este Fender Rumble 15 si al doilea e Ampeg ba108

conteaza pretul, fenderu e 427 pe thomann, ampegu e 514 pe e sound

fenderu are 15w, ampegu are 25 w

ambele au difuzorul de 8 toli

ambele au aceleasi butoanie

ambele au proba de sunet inregistrata pe thomann si mie mi se pare ca fenderu suna umpic mai bine, dar ampegu are 25w si fenderu 15 si nu stiu ce sa fac. :death:

Link to comment
Share on other sites

Am avut un weekend foarte placut : productiv la munca, m-am reintalnit cu niste prieteni plecati peste mari si tari, am cunoscut o fata frumoasa, dar ca sa punem cireasa pe tort trebuia neaparat sa fac si niste bascalie. Multumesc pentru ocazie. Let's rumble!

 

Pentru punctele 1,2 si 3, te rog frumos sa ne spui si noua ce configuratii de doze (1 doza, 2 doze, 3 sau mai multe doze, conectate serie, conectate paralel, in faza, in anti-faza, active, pasive, active cu electronica pasiva, pasive cu electronica activa, J, P, J+P, soapbar, humbucker, piezo, acustic inregistrat cu microfonul) exista pe basurile folosite pe aceste 3 inregistrari de mai jos. Tin sa mentionez ca singurul lucru ce difera este basul, in rest absolut totul de la presiune atmosferica la cabluri, difuzoare, microfoane, interfata audio, hard-disk-ul pe care s-au inregistrat si alcoolemia mea sunt identice. fiind inregistrate pe loc, astazi, in decursul a 5-10 minute, fara nici o post-procesare si din prima incercare.

https://soundcloud.c...a-mihai/track-1

https://soundcloud.c...a-mihai/track-2

https://soundcloud.c...a-mihai/track-3

Intrebare bonus : cati watti are amplificatorul folosit?

 

Punctul 4 : auzi inregistrarile de mai sus clar? Folosesti un cabinet 8*10 de 800W http://www.ampeg.com...lassic/svt810e/ alimentat de o statie de aceeasi putere http://www.bugera-am...s/BTX36000.aspx sau o pereche de boxe de calculator obsinuite, marca Genius si o placa audio al carei pret il poti calcula foarte usor in pachete de tigari?

 

Punctul 5 : Marshall MG30 cu un bas conectat la el, cu volumul la maxim, cantat intr-o sala de 10-12 metrii patrati, langa un Fender Frontman 212R si un half-stack Fender FM 100. Se aude la fel de bine dupa 2 ani in ciuda faptului ca a vazut mai mult abuz decat ungurii din Transilvania.

 

Punctul 7 : Daca stiam, ma scuteai de o cheltuiala. Eu si un prieten le-am schimbat pe 20 ianuarie pe cateva basuri. Daca stiam ca tin 4 luni, le luam la 1 martie si nu mai pierdeam 2-3 zile in februarie. Si Elixirurile pe care le-am avut un an si jumatate au un ecou extraordinar, ca se aud si dupa ce le-am dat jos de pe un bas si le-am pus pe altul.

 

Ce am scris mai sus este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

 

Revenind... vad ca esti in Bucuresti. Dute si testeaza Rumble-ul http://www.xbass.ro/...ender-rumble-15 si Ampeg-ul mi se pare ca il au la Guitar Shop langa Eroilor. Daca dupa aia tot esti indecis si nu stii ce sa alegi, da cu banul. Sa zicem cap - Ampeg, pajura - Fender.

Edited by Capitanul_Nam
Link to comment
Share on other sites

La ban a picat ampeg :))

oricum taicamiu (el isi ia bass) tinde catre ampeg pentru ca are mai multi vati si vrea sa cante in paralele cu mine (eu cu chitara la 60 de vati) dar la volum mic, in apartament.

 

am vazut si eu prima inregistrare si cantecul ala m-am hotarat sa fie prima chestie pe care o cant cand pun mana pe bassul ala (pe ibanez gsr200b wnf ala din mahon s-a hotarat) melodia o stiam de mult la chitara (scazusem cu o octava fiecare nota inafara de a deschisa)

 

Noua intrebare apropo:

daca stii o melodie de bass cum sa o canti pe chitara poti sa iei imediat un bass in mana si sa canti tot aia cat de grea ar fi adaptarea?

Link to comment
Share on other sites

My friend of misery e foarte frumoasa si usoara pe bass. Mai puteti incerca Nostalgia - Nocturnal Depression care e asemenatoare.

Sa le stapaniti sanatosi atunci. Asa as fi ales si eu - sunt fan Ibanez si Ampeg, dar am incercat sa fiu cat mai impartial in ce am scris pana acum :)

In mare parte, basul pe metal inseamna sa te uiti ce nota tine chitaristul de ritm cu aratatorul si sa canti acelasi lucru :lol: E mai usor pe bass decat pe chitara metalul, in opinia mea. Acum timpul o sa iti dea cel mai bun raspuns.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.