www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Coarda Low E Se Rupe Frecvent


Getcha' Pull
 Share

Recommended Posts

Salut. Am o problema care tot imi da batai de cap de ceva vreme. Odata la o luna, o luna si jumatate , se rupe coarda Mi (cea groasa) la pod. Asta a inceput dupa ce am schimbat corzile originale ale chitarii electrice, cu unele noi. Am incercat diferite braduri: Piramid , Earny Ball Slinky si Elixir. Am facut un research pe internet si am inteles ca problema ar putea fi din cauza unei margini ascutite pe sa, asa ca am folosit un bucatica de smirghel fin pentru a inlatura orice margina taioasa de pe sadle. Am incercat sa lubrifiez zona problematica cu grafit. Degeaba. Coarda low E se rupe exact la pod, de obicei in timp ce fac palm mute.

Mentionez ca obisnuiesc sa cant aproape in fiecare zi ,intre 2-4 ore.

Chitara in cauza este un Dean Vendetta XMT (Vintage Tremolo), corzi 9-46.

Sa fie problema cauzata de mine ( genul de muzica abordat este heavy metal, folosesc foarte mult low e string),sau de chitara ( ceva in neregula cu saua/podul acesteia)?

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Schimba saddle-ul de la coarda Mi, si faci ce scrie mai sus. Nu te mai chinui cu ala care-l ai pe chitara, din cate observ are un sant in el.

 

Curata tot bridge-ul calumea cu o periuda de dinti si solutie, uita-te atent la restul bridge-ului, se pot cumpara piesele respective fie la bucata fie set de 6.

 

Eu banuiesc ca e vorba de materialele proase folosite pe chitarile ieftine.

Link to comment
Share on other sites

Corzile originale erau 9-42. Le-am schimbat cu un set de 9-42. Dupa ce sa rupt Mi-ul ,am cumparat un set 9-46 de la Earny Ball. Dupa ce sa rupt din nou coarda ,am in locuit-o cu o coarda de 46 de la Elixir.

M-am uitat pe cateva magazine online ,dar nu am gasit saddle-uri decat la set de 6, cel mai ieftin fiind 60 de lei (de la harley benton , care nu prea imi inspira incredere). Am gasit si saddle-uri GraphTech (care se lauda ca prelungesc viata corzilor si maresc sustainul),dar costa in jur de 230 de lei( aproape jumatate din pretul chitarii).

@DeenMan-Nu prea inteleg ce vrei sa spui ,cand zici ca are sant saddle-ul. Nu ar trebui sa aiba :confused: ? Intreb pentru ca daca nu ar avea sant n-ar mai sta coarda fixa.

Link to comment
Share on other sites

Pai in primul rand, e prea adancit si formeaza o suprafata de forfecare iar de la vibratii o sa-ti pocneasca orice coarda ai pune.

 

Santurile respective sunt gandite la un unghi, vad ca esti din Iasi, sunt sigur ca sunt colegi care au pe acasa 1 saddle sa-l schimbi macar pe ala, sau daca nu sunt sigur ca ai Mcmusic si poate alte magazine in Iasi, apeleaza la ei si vezi, nu ar trebui sa coste o avere piesa respectiva. (eu nu zic ca schimbi tot bridge-ul, doar piesa defecta).

 

Cred ca ai exagerat cu smirghelul, suprafata aia trebuie sa fie neteda,fina, fara striatii sau coroziuni.

Link to comment
Share on other sites

Ia de undeva o mica bucata de tabla de cupru sau aluminiu subtire,

adica de 0.1mm,taie din ea un patratel cu latura de 5-7mm.

Pune aceasta piesa sub coarda si ai grija sa nu depasesti cu mai mult

de 1mm locul de unde coarda paraseste saddel-ul.Dupa o bucata de

vreme(zile de cintat)slabeste coarda scoate "tablita" si examineaz-o daca este roasa.

Daca da atunci este saddel-ul de vina.Din cite observ insa sirma bobinata pe coarda nu

este rupta.Este rupta "inima"corzii.Si pe mine ma duce gindul tot la coroziune din

transpiratie.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Transpiratie plus stres mecanic (asa e la heavy metal). Daca se rupe o data la 2 luni si canti 2-3 ore pe zi este normal.

Incearca set Elixir,sau alt brand cu "coating" dureaza mai mult si este rezistent la oxidare. Coarda Mi Elixir pe care ai folosit-o probabil ca era deja uzata.

Link to comment
Share on other sites

... o alta cauza posibila nu neaparat probabila poate fi si tehnica de palm- mutting folosita la un anume tip de bridge , daca se intampla cu precadere sa se rupa coarda cand faci asta. Asta ar fi ca o cireasa de pe tort , unde "tortul" e suma tuturor cauzelor probabile enumerate mai sus. E posibil ca datorita tipului de bridge unde prin design, unghiul de inclinatie al corzii este mai "abrupt" , daca faci palm- mutting mai apasat,exercitand o forta mai mare asupra corzii in acel loc, coarda sa se rupa mai repede decat este normal.Dar binenteles asta poate fi doar cireasa de pe tort, daca celelalte cauze sunt deja prezente : bridge defect, coroziune, etc.

La faza cu tehnica de palm-mutting nu stiu ce sa spun, aici fiecare are propriul stil,ca sa spun asa, si poate fi sau nu perfectionat.

Mie personal nu mi s-a mai rupt o coarda de foarta multa vreme, cam decand am reusit sa schimb unghiul de inclinatie al corzii pe bridge,adica l-am facut mai putin inclinat( binenteles in spatele acestuia dupa cu e lesne de inteles),dar am si putut sa fac asta pe o chitara cu bridge tune-o-matic cu sistem Bigsby. Pe cealalta chitara,un PRS cu Stop-Tail bridge, nu am avut nici un fel de problema.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.