www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Adaugare Tweeter Piezo La Cab Bas 1X15'


Velicu Radu
 Share

Recommended Posts

Salut. As vrea sa adaug un tweeter cabinetului meu de bass 1x15' dar sunt nelamurit in legatura cu legarea acestuia. Din ce am citit parerile sunt imaprtie : legare direct in paralel sau folosind un crossover. Am observat ca imedanta acestuia sa schimba in functie de frecventa pe care o primeste . Din asta pot concluzina ca el in sine se comporta ca un crossover. Intreabarea mea este legata de impedanta pe care o vede amplifcatorul. wooferul este pe 4 ohm iar amplificatorul accepta o sarcina intre 4 si 8 ohmi ( behringer ultrabass bxr 1800h) Adaugand un tweeter de tip piezo in paralel cu difuzorul de 15 nu o sa scad sarcina pe amplificator si o sa fortez ampliful?

De asemnea ca sa nu deschid alt topic mai adaug aici inca o intrebare.

amplifcatorul poate genera o putere de 100w in 4 ohm sau 180w in 8ohm. Difuzorul pe care il folosesc acum a fost montat pe un amplif care avea o putere de 120w in 4 ohm. Difuzorul este foarte vechi (luat de pe un combo fbt din 82') si nu are marcat pe el vreo putere) si stau cu frica in sange sa nu il sparg. Exista vreo metoda sa atenuez puterea? pot adauga o rezistenta in serie ? Multumesc pentru atentie

Link to comment
Share on other sites

Poti lega in serie, respectiv paralel o retea de rezistente si tweeter-ul in asa fel incat sa obtii puterea dorita. Spune-mi te rog cati ohmi are difuzorul pe care il ai acum, cati ohmi are tweeterul pe care il vrei montat si cati wati vrei sa fie furnizati la cele 2 difuzoare(ala vechi si tweeter) si iti sugerez o schema de atenuator de putere.

Link to comment
Share on other sites

4 ohm diful iar tweeterul are o imprdanta variabila intre câțiva ohmi pana la 1 kohm. M-am gândit la formulele clasice pentru rezistentã dar tweeterele piezzo își modifica imprdanta in funcție de frecventa furnizatã de Amp.

 

uita-te si pe graficul cu raspunsul difuzorului tau de 15" si o sa vezi ca si el isi schimba impedanta in functie de frecventa. e si normal daca te uiti la formula impedantei -aia cu Rdc si jiomegael ;)

tu trebuie sa pastezi impedanta in Dc.

ideal ar fi sa folosesti filtre rlc ca sa dispui tweeterului numai gama de frecvente in care acesta lucreaza. ce putere are tweeterul? cu cel de 15 n-ai probleme, dar cel mic se va dezintegra la prima nota daca nu ai grija la calculul de putere.

Edited by sorin65
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tweeterul este de 4 sau de 8 ohm la 100 w. Dacã fac serie cu 4 ohm obțin imprdanta doritã de 8 ohm dar dacã impedanta tweeterului creste asa de mult pe frecventele joase va actiona ca un high-pas pentru wofer?. Ca sa îl pun in paralel imprdanta tweeterul ui ar trebuii sa fie foarte mare. Un filtru rlc ar corecta aceastã problemã încât ampliful sa vadã 8 ohm?

Link to comment
Share on other sites

.. in plus, fata de ce ai zis, cand lelegi in serie, daca arzi tweeterul, ramai fara sarcina.

da, cu un crossover ramai cu impedanta corecta in dc. de fapt wooferul e legat direct cu un filtru trece jos, iat tweeterl e conectat printr-un condensator serie intr-un filtru trece sus. in DC ampul vede doar impedanta wooferului.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Piezo bas?

 

un piezo nu prea are "puterea" de 100W

oricum trebuie sa utilizezi un circuit crossover sa nu ise arda ..

Piezo de obicei functioneaza de la 2000Hz in sus ..catre "sasait" partea cea mai de sus ptr voce asa ceva la bas nu ai .Nici la chitara nu prea suna bine piezo ..ajuta ceva eventual la un sound mai "filtrat" de doublesix acustic...

 

La bas ai pana la 2000Hz deci ai nevoie de un dif "solid" de medii ce rezista la 50-60W electric (cu radiatie directa sau in cel mai rau caz , daca nu ai loc in boxa ,din cele cu camera de compresie si palnie + circuit crossover si protectie ) ce impreuna cu 15" va reda spectrul dorit .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Piezo de obicei functioneaza de la 2000Hz in sus ..catre "sasait" partea cea mai de sus ptr voce asa ceva la bas nu ai.

Of, tinerețile mele!

https://www.youtube.com/watch?v=MP75isfRo_Y

 

Poate ne poți spune și de ce din 40 de modele 1 x 15" pe Thomann, 28 au tweeter, multe dintre ele fiind piezo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

E clar, si-au gasit alt subiect pe care sa se certe. Dam report si rugam sa fie mutat la Desertul Nuclear ca sa va puteti desfasura in liniste?

 

Te-am rugat sa postezi exact ce tweeter doresti sa folosesti tocmai din considerentele expuse de karpi, si anume faptul ca sunt unele facute special pentru auditie - care redau tot spectrul de la 2-3-3.5kHz pana la 20kHz liniar - si unele care sunt facute special pentru a reda inaltele produse de chitara bas.

Iti recomand urmatorul link unde gasesti calculatoare pentru tot ceea ce iti poate trece prin cap http://ccs.exl.info/calc_cr.html Personal, as recomanda filtrele de ordin 2, avand o complexitate mica si performante bune, si o retea Zorbel. Divizorul de tensiune, denumit L-pad, l-as pune inainte crossover-ului, pentru a reduce numarul de piese si a prezenta fiecarui difuzor aceeasi putere.

Link to comment
Share on other sites

Fiveseven si eu m-am orientat dupa acelasi lucru cand m-am decis sa montez un tweeter. Ok deci multumesc pt acel calculator am inteles cum functioneaza si mi se pare cel mai ok . Mai vazusem varainte cu condesatori pe tweeter dar nu am gasit nici o explicatie clara. Deci am tweeterul de 4 ohm si fac un lpad cu r1=2 si r2=4 (pentru -6db) si in circuit montajul asta se va comporta ca o sarcina de 4 ohm care in serie cu diful mare imi va da cei magici 8 ohm in dc pe care ii doresc ca sa nu sparg wooferul. Mai am osingura intrebare. Banuiesc ca imi vor trebuii niste rezistoare de putere. Cum calculez puterea disipata de fiecare?

Le: am inteles si care e treaba cu condensatorul. Momentan vreau sa experimentez cu un tweeter piezo ieftin la care sigur nu gasesc graficul de raspuns. am montat un asemnea tweeter pe o boxa 3 way momentan nefiltrata care a dus 24 ore incontinu la o putere de 300-400w

Edited by Velicu Radu
Link to comment
Share on other sites

Mda. tocmai am descoperit asta. Tweeterul se comporta ca un filtru si wooferul nu mai are deloc putere pe low iar pentru twwter povestea e invers. Dar cum sa le pun in paralel tinand cont ca twwterul este de 4 ohm iar wooferul tot de 4. Trbuie sa pastrez impedanta undeva intre 4 si 8 ohmi

Link to comment
Share on other sites

Of, tinerețile mele!

https://www.youtube....h?v=MP75isfRo_Y

 

Poate ne poți spune și de ce din 40 de modele 1 x 15" pe Thomann, 28 au tweeter, multe dintre ele fiind piezo.

 

Si ? Piezo probabil este mai ieftin decat un driver serios cu magnet neodinium , bobina, intrefier cu fluid magnetic etc etc ..

 

 

Ptr "clinchet" e nevoie de o prezenta intre 800-2000 Hz ....piezo nu prea le are atat de jos , de la 2000 in sus fac zgomot ..1800Hz fac cei de la Motorola parca ..

Se pot face sa functioneze si mai jos dar ??? daca erau bune de ceva ,se utilizau demult si in medii caci sunt mai simple de fabricat si mai ieftine ptr producator ...

 

Daca exista spatiu cel mai bine si "uniform" ar fi ceva drivere de 5" cu SPL serios .

Horn driver taie cam abrupt sub frecventa limita inferioara al palniei ..dar unul suficient de mare ar fi OK doar probabil ca nu mai incape pe panoul boxei ...

 

OK nu trebuie sound HiFi ptr slap dar nu o sa sune balansat si "rotund" cu un gol prea abrupt intre 500 si 1500Hz .

 

La sa zicem 100W bass 15" cu SDP[L 97 Db ce are un randament sa zicem 1% cu DIF de medii -inaltele cu "horn", cu randament de 10% necesita un dif ma maxim 10 -15W .Luand in callcul incarcarea in timp firmele monteaza driver de 6-10W ...

 

Acu urmeaza problema cand in overdrive sustinut aceste difuri de medii-inalte primesc dubla putere (timp indelungat )..se vor prajii.

 

La boxele ieftine ca si filtru ptr. tweeter se monteaza doar un condensator serie . inductanta in paralel este in acest caz chiar bobina difului de bas al carei inductanta in aceasta zona este in crestere ,asa ca se formeaza un filtru .."trece sus " .

Cu tweeter-ul electrodinamic , in serie ,se monteaza un bec incandescent de 12V /5W ce va proteja in caz de tensiune prea mare .

 

tipuri de protectie :

http://www.eden-elec...tweetertext.htm

 

Ptr piezo cateva relatii ....adaptare , protectie ..utilizare ...

 

http://www.pulsardev...il/piezoan.html

 

http://audiokarma.or...ad.php?t=79659

 

http://pbsong.com/tweeters.html

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Dar cum sa le pun in paralel tinand cont ca twwterul este de 4 ohm iar wooferul tot de 4. Trbuie sa pastrez impedanta undeva intre 4 si 8 ohmi

La amărăciunea aia de piezo îi trînteşti un condensator de 10uF în serie cu L-padul şi l-ai rezolvat. Fac o schemă să fie mai clar sau nu e nevoie?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Update. Am montat tweeterul dupa schema facuta de ratza_sb . Si se pare ca totul e ok. Am renuntat la l-pad deorece tweeterul avea un volum foarte mic comparativ cu wooferul la putere mare si l-am lasat doar cu un condensator de 10uf. Isi face treaba excelent , este exact ce am asteptat. Scoate in evidenta sunetul metalic al corzilor si pe distorision pot balansa mult mai bine inaltele . Cu timpul voi achizitona un l-pad variabil dar pana atunci sunt foarte multumit de realizare mea. Multumesc tuturor pentru ca ati avut rabdare cu mine si am mai invatat si eu cate ceva despre difuzoare impedante si filtre.

Si sa va zic si ce tweeter am pus. Din specificatiile lui ar fi pe 8 ohm ( pe multimetru la "rece" impedanat depaseste 2 mohm) cu o frecventa de rapuns intre 4,5khz si 20khz senzitivitate 105 db si putere rms 75w. Ma indoiesc de aceste specuri dar pentru un moment isi face treaba si poate pe viitor o sa achizitionez ceva mai bun.

Link to comment
Share on other sites

nu exista alternativa la cele audio. un crossover ok cu doua bobine , doua condensatoare e cateva milioane bune, cand e vorba de puteri mari. se strapunge dielectricul la cela de volum mic f repede. ele lucreaza in curent alternativ - deobicei valorile nominale pt condensatoare sunt date pt cc.

Edited by sorin65
Link to comment
Share on other sites

Cred ca ce am luat eu este ceramic 10uf , 100 v. Am avut grija sa nu iau electrolitic pentru ca aceia stiu ca sunt polarizati. Pana acuma are 4-5 ore de functionare si totul este ok. Nu cred ca o sa am probleme. Sala de repetitii este super bine tratata acustic si nu am nevoie de volume mari + folosesc compresor deci nu prea o sa vada varfuri. Rar cred ca am ajuns sa il folosesc la 80w

Edited by Velicu Radu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.