www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Head Hibrid, Low Budget


Liviu.Pop
 Share

Recommended Posts

Ma gandeam sa fac un amp de cantat pe langa casa, cu un buget redus. Va fi un hibrid: premp-ul va fi cu o lampa 12AX7, iar continuarea cu semiconductori. Finalul va fi cu un integrat D-MOS TDA 7294 (cred ca voi avea probleme cu unii critici). Am inceput cu potcoava (cutia), calul il voi lua in functie de potcoava :D Am taiat "lemnele"post-23591-0-61334000-1388184367_thumb.jpg, am asamblat cutia post-23591-0-46471400-1388184369_thumb.jpg, chituit post-23591-0-00444500-1388184371_thumb.jpg, slefuit muchii, lipit tolex albastru post-23591-0-24014100-1388184372_thumb.jpg si pus coltare negre post-23591-0-08203400-1388184374_thumb.jpg

 

Inca nu m-am hotarat daca ampliful va avea doar un canal (clean pana la OD) pt. blues-ane sau sa ii mai pun unul Hi Gain. Zilele astea ma hotarasc.

Revin cu noutati. Intre timp astept sugestii.

Edited by Liviu.Pop
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Pentru ca este mai ieftin :) Atata timp cat finalul este liniar nu prea ai ce probleme sa ai, daca il bagi in distorsiune probabil ca o sa distorsioneze al dracu de urat asa ca stai departe de treaba asta. S-a putea sa ai si niste probleme cu neadaptari de impedanta (dar nu cred). Singurul lucru de care o sa duci lipsa o sa fie aportul trafului de iesire si aportul finalilor, dar pentru un proiect de genul acesta nu cred ca reprezinta iarasi o prea mare problema. Iti puteam propune sa faci iesirea din preamp pe traf si sa ataci integratul cu secundarul (transfer optim + ceva aport de traf) dar probabil ca de asta ai facut final solid-state ca sa scapi de traf :)

Sunt curios cum o sa sune.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: nu uita, semnal mic pe intrarea finalului si pentru siguranta si o rezistenta de 200ohm in serie cu intrarea finalului.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Intr-adevar. Insa cutia e astfel dimensionata ca la o adica sa pot schimba si finalul pe tuburi. Insa deocamdata sunt multumit sa am dinamica lampii in preamp. Ideea e inspirata din Valvestate-uri (am avut 2 bucati si sunau decent). Sa vedem ce iese.

 

Apropo de traf, ma ispiteste ideea de a pune unul inainte de final, dar nu stiu sa mi-l calculez. As fi curios de diferenta de sound.

Link to comment
Share on other sites

Apropo de traf, ma ispiteste ideea de a pune unul inainte de final

Mai ușor de implementat și probabil cu impact mai mare ar fi opțiunea de a mări impedanța de ieșire. V. http://sound.westhost.com/project56.htm

Speaking of mixed-mode feedback, dacă te simți facy ai putea încerca ceva asemănător cu Vox Valve Reactor.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Foarte tare. Spor la munca! Ai inceput in forta!

Legat de Valve Reactor : cu o bucata 12AX7 scoti o bucata watt. Nu ca sunt carcotas, dar fata de TDA-ul din plan cu ai sai 100W, iti iese doar un sfert din volum. Traful ar fi destul de ieftin, avand in vedere ca e de putere mica. Interesant. E destul de nebuna ideea incat sa mearga! Nea gogu ne-a gasit si un exemplu pe net sub forma de http://www.ax84.com/index.php/oldprojects.html?project_id=firefly

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, traful de dinainte de final trebuie calculat in functie de impemdanta de iesire a ultimului etaj (adica este clar ca nu vrei traf de iesire interstage pus dupa defazor :) si impedanta de intrare a etajului urmator) acum, avand in vedere ca majoritatea preampurilor sunt in clasa A (SE) atunci iti trebe un traf interstage de clasa A bobinat cu intrefier si cu miez ceva mai mare (nu stiu sa iti zic cat de mare acum) . Acum, ieisrea pentru etajul urmator nu cred ca reprezinta o foarte mare problema de adaptare avand in vedere ca impedanta de intra a unui etaj cu tub in genere este destul de mare, iar impedanta de iesire a unui traf in genere este destul de mica (acest lucru nu conteaza atata timp cat etajul urmator nu trage curent ca nebunul ca sa satureze miezul - pentru ca asa cum se stie capacitatea de a suplinii curent tine nu numai de traf dar si de etajul impediat anterior). Ohhh si inca o chestie, nu iti recomand sa faci interstage pentru ECC83 ... adica poti dar tare as vera sa vad cine iti bobineaza cel putin 60-70k primar pentru un SE cu el, in schimb ceea ce am incercat eu a fost un interstage cu ECC82 (Ri mult mai mica) ... pot sa spun ca suna cel putin interesant, dar trebe bibilit... pana la urma se comporta grosso modo ca un EQ interstage pe care poti sa il dozezi in ce moduri vrei din dimensiune miez, stil de bobinaj etc etc. (poti sa folosesti traf si intr-un cathod fallower, dar si acela trebuie calculat pentru sarcina din catod).

 

O alta solutie mult mai eleganta din punctul meu de vedere, pentru a adapta impedanta unui etaj cu tub la un etaj solid state este folosirea unui repetor pe sursa cu un fet de tensiune mare (ex. IRF740) - avand in vedere ca este capabil sa se plimbe intre railuri, partea de clipping nu va intra niciodata in discutie si este extrem de liniar in toata plaja de frecvente audio (si peste dar nu ne intereseaza asta).

Asa ca, poti sa folosesti exemplul urmator: http://analog-sound..../bass_prev2.png de asemenea mai poate fi folosit atunci cand nu doresti sa folosesti un cathode follower (din motive de economie de tuburi) ca sa ataci un tone stack sau alte module de impedanta mica.

 

Noah sper sa iti fie de folos ceea ce am scris mai sus pentru ca am scris pe nebaute cafeaua si pe nespalat pe dinti bleahhh :))

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Edited by AnalogSound
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

mare lucru nu am progresat, nu am avut unde sa tiparesc fețele. dar macar le-am facut grafica

fata amp albastru.pdf

vor fi printate pe autocolant "aluminiu"

 

Intre timp am mai pierdut vremea facand un maner pentru cutie. Pe de o parte, fiind un proiect diy, sa nu dau bani pe el, iar pe de alta, nu as fi gasit unul care sa se integreze atat de bine in peisaj. L-am facut din materialul cu care am tapetat cutia, iar ca "armatura" i-am pus chinga din cordelina.

post-23591-0-91616000-1388692193_thumb.jpgpost-23591-0-14025600-1388692213_thumb.jpgpost-23591-0-41602000-1388692222_thumb.jpgpost-23591-0-73866100-1388692233_thumb.jpgpost-23591-0-70230500-1388692265_thumb.jpg

Edited by Liviu.Pop
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

La o firma de decoratiuni, au cerneala de exterior foarte rezistenta si prinde bine pe autocolant. Printez grafica pe o imitatie de aluminiu. Se poate si lamina, dar nu e nevoie. Apoi autocolantul il lipesc pe o placa din plastic, care vine lipita pe fata ampului. Vezi similar aici.

Edited by Liviu.Pop
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Etajul final e gata. Trasneste bine dupa un procesor. Sper sa sune bine si cu pre-ul.

 

l-am alimentat la +35_0_-35V, sa nu fie forjat chiar la maxim.

 

Pana la urma m-am razgandit, va fi cu doua canale. Pt canalul de drive o sa folosesc ca shema de baza un marshall shred master, ca tot il am deja facut si nu l-am pus in cutie. Am refacut grafica pt. fețe astfel incat sa il cuprinda si pe acesta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Aho, aho! Am scos proiectul de la naftalină. I-am făcut pre-ul de clean după un fender deluxe reverb simplificată (fără intrarea a doua).

I-am redus (mult) brumul prin "masarea" secundarului de lilament prin 2 rez. de 100 ohm (n-am avut semireglabil însă dacă a ieșit ok nici nu mi-am mai bătut capul. Am anulat complet brumul mărind pal doilea cond. de pe anodică de la 47 la 220 uF. Nu știu dacă am făcut bine sau nu, dar are rezultat. Mă gândesc să mai pun o bobină de șoc. Poate pe canalul de drive va prinde bine.

Ca sunet, având în vedere că nu am tensiune suficientă (doar 245 Vcc), eu sunt mulțumit. E un clean plăcut, fenderesc, dar mi-ar plăcea să fie un pic mai băsos. Nu știu cum ar suna dacă aș avea 320 V. Am încercat să jonglez un pic din rezistențe (și cele din anod și cele din catod), dar fără rezultate notabile. 

Am lucrat stil păianjen, din lene și lipsă de timp. Acum caut o schemă de drive care să îmi placă. Aș vrea de fapt un etaj pe care să îl intercalez între pre-ul de clean și final. Motivul - nu am loc de alt corector de ton pe panoul frontal. Dacă îmi puteți sugera ceva (am disponibile 2 triode), e binevenit. Am renunțat la ideea să pun shred masterul. Vreau ceva mai bluesy.

Nu am poze, dar vor veni.

Atașez schema pre-ului actual.

 

pre.JPG

Edited by Liviu.Pop
Link to comment
Share on other sites

Da, îl am, doar că i-am luat lămpile și sursa pentru testele de aici :D M-am găndit  și eu să îl folosesc, dar nush de ce mi-o fost lene să refac niște legături. Îmi lua mai puțin decât ce am făcut până acum :P 

Nu am verificat, dar in bottle rocket după primele două triode ar trebui să am încă sunet clean pănă la un oarecare nivel. Ar fi o idee. Ăla avea și bass un pic mai mult.

Acum sunt prin vecini, prin Germania, dar săptămâna viitoare o să am probabil timp de tatonări.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 2 months later...

M-am chinuit o vreme cu niște zgomot de fond și nu-mi dădeam seama de unde provenea. Am scurtat fire, am ecranat fire, am făcut unghiuri de 90* și am mai redus puțin dar cel mai mult a rămas. Până la urmă am filtrat tensiunea de alimentare a releelor și s-a rezolvat. Nu mi-am imaginat că un circuit care nu are nicio treabă cu partea audio poate să îmi vâre brum pe țeavă.

Practic acum e finalizat. Nu va avea reverb, cum mă gândisem inițial, dar am corector separat pe canalul 2. Va trebui să modific fața ampului.

Mai tre' să îi pun grilajele și pot trece la ceva sample-uri. Nu prea curând că e sezon de delegații, iar în delegații fac (făceam) doar pedale. Și mă gândesc să mai fac un mic experiment să văd cum este influențat  sunetul dacă măresc tensiunea anodică.

Haha, acum mă uit și văd că fac de 4 ani jumate ampul ăsta :))))

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sau ai citit în diagonală și ai ratat răspunsul meu, care e chiar sub postarea ta :D

On 28/12/2013 at 00:52, vektor said:

Why ? [Adica, de ce preamp pe lampa cu final monobloc ?]

 

On 28/12/2013 at 00:58, Liviu.Pop said:

Low budget! Sunt in convalescenta financiara.

 

Asta il fac cu ce gasesc prin garaj.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.