www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
man1ak

Orange Or15 - Clean Tone

Recommended Posts

Salutare,

 

Am un amp Orange OR15 cu care am facut tot felul de experimente in materie de tuburi pentru a gasi o combinatie care sa permita un sunet clean cu humbuckere. Amp-ul are 2 tuburi in preamp cu 4 stagii de gain in cascada. Primul si ultimul stagiu sunt cu gain fix, in timp ce stagiile 2 si 3 sunt controlate de potentiometrul de gain. Ultima configuratie de tuburi este cu un ECC823 in V1 si un ECC832 in V2. Asa obtin un ton clean rezonabil cu gain-ul pe la ora 10.

 

Ma gandesc, insa, sa trec la nivelul urmator si sa modific ceva componente care sa imi dea un ton clean mai bun cu tuburile standard (ECC83).

 

Am atasat schema amp-ului (e cea de Dark Terror, dar a fost verificata de un baiat pe Orange Forum si este la fel cu OR15, cu exceptia tone stack).

 

Din ce observ, v1a are o rezistenta de 1M la grid, ceea ce pare a fi de fapt gain maxim (potentiometrul de gain este tot de 1M - asta inseamna ca la maxim are 1M, corect?). Ce parere aveti despre schimbarea acestei rezistente cu una mai mica?

 

As putea "curata" v1a daca as inlocui plate resistor-ul cu unul mai mare? Probabil ar trebui schimbata si rezistenta de bias de la catod.

 

Daca aveti si alte sugestii, le astept cu interes. Multam.

post-195-0-17138100-1387612849_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ca sa mcsorzi gainul, poti pune un ecc82 si pt V2. am vazut ca pt V1 ai pus deja, daca vrei numai 83-uri, mai incearca 2k in loc de 1k in catodul lui V1b. mai poti mari atenuarile dintre etaje marind R5, R9 si R13. eu i-as mai ridica headroomul marind tensiunea de alimentare V1-V2, micsorand rzistentele de 15 k din sursa de alimentare.. i-as mai pune un soc intre A si B ca sa fie ampul death silent. un osciloscop si un generator de semnal. te-ar ajuta f mult cand faci modificarile.

 

alta varianta - fiind 4 etaje, daca te-ai plictisit de el, schimbi toate pasivele si il faci 1/1 cornford hurricane ;)

Edited by sorin65

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ecc82 in loc de Ecc83 scade gainul intradevar, dar modifica si tonu. Caracteristicile celor doua tuburi sunt destul de diferite, inclusiv curentul si pantele de functionare sunt diferite. Daca se doeste ca la carte facuta modificarea atunci trebuiesc modificate si componentele adiacente (Rk, Ra etc) ... Se poate obtine clean si din ecc83 ... dar depinde ce clean si depinde intre ce limite, de asemenea trebuie sa ai inn vedere si unde distorsioneaza spre volum maxim... distorsioneaza in pre (asta se poate rezolva), distorsioneaza in defazor? si asta se poate rezolva... distorsioneaza in final .... ehh aici se poate rezolva dar ceva mai complicat de facut asta. In umila mea parere cred ca un mod pe care poti sa il faci relativ usor este sa treci ficare tub (dubla trioda in paralel pe stilul celor de la marshalul de 18w)... ma rog se pot face mai multe modificari, dar cu cat cresti atenuarea intre etaje cu atat o sa pierzi din frecvente (efectul miller) care apoi trebuie compensat prin decuplari pe anumite componente(in general rezistente).

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: imi mentin parerea de triode in paralel

 

PPS: :) Vis a vis de cornford ... secretul lor sta in trafuri si mai putin in etaje+componente, am avut placerea de a discuta cu cei de la cornford si de a umbla in cateva ampuri de la ei... dpdv constructie foarte transparenti si foarte minimalisti.

Edited by AnalogSound
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

"...as inlocui plate resistor-ul cu unul mai mare.."

- Cu valoare marita creste nivelul de iesire al etajului si...saturezi urmatorul etaj.

Distorsiunea unui tub (pt.un nivel dat de intrare) e data de bias si tensiunea de alimentare pe anod.

Intr-un preamp clasic (Fender) deja pe a 2-a lampa ai distorsiune daca nu ai celula de ton intre primele 2 tuburi.

Fara modificari substantiale, folosind humbuckere in configuratia prezenta a preamp-ului va aparea distorsiunea (cea URITA nu NU OD "slefuit" / placut) - eu as schimba amp-ul sau...schimba configuratia preampului (masacrarea sa - alegerea iti apartine..

Edited by vicSnd
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multam de opinii.

 

Am incercat EC82 in v1, dar nu mi-a placut. Era prea silentios si nu mai avea forta pe high gain. Cu ECC823 am incercat sa calmez v1a, pe care nu il puteam controla din potentiometru. Rezultatul este cel asteptat, dar ma gandesc ca sunt atatea amplificatoare cu sound clean din ECC83.

 

OR15 are distorsiunea in preamp. Sectiunea de power pare a fi gandita sa fie curata - pre PIMV, negative feedback - si oricat de tare il dau nu pare sa distorsioneze.

 

Din cele 3 rezistente din v1a: Rg, Rk, Ra inteleg ca stagiul este biased undeva la -1.5V iar grid-ul este aproape de 0V (data fiind valoarea mare a Rg). Daca as modifica valoarea Rg in jos as face grid-ul mai negativ, deci as trece mai putin curent spre anod. Am inteles bine?

 

Care ar fi efectul cresterii Ra? Dar al cresterii Rk?

 

Intreb si eu, nu ca sa ma aflu in treaba: cu volumul chitarei ce rezultate ai obtinut?

 

Se curata, dar fara treble bleed nu mi se pare ca suna bine. Eu caut un setup in care sa am sunet clean cu volumul chitarei de la 7 in sus (ma refer la potentiometre audio), pe care sa il pot murdari cu un boost.

 

Distorsiunea unui tub (pt.un nivel dat de intrare) e data de bias si tensiunea de alimentare pe anod.

 

Asa am inteles si eu. De aici intrebarea: ce modificari as putea face la Rg, Rk, Ra pentru a curata primul stage de gain. Nu m-as da inapoi de la a monta un potentiometru pentru Rg. Dar cum ar influenta modificarea Rk si Ra?

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Distorsiunea unui tub (pt.un nivel dat de intrare) e data de bias si tensiunea de alimentare pe anod.

...

Absolut... PSF-ul nostru , "cel de toate zilele" :) !!! Trebuie stabilit exact in ce conditii se lucreaza cu sinusoida daca dorim sa mai avem si armonice din semnalul initial . Dupa care ar trebui calculat gain pt fiecare stage in parte .

In opinia mea , lucrurile nu sunt foarte simple si nici nu se poate face dupa "ureche".

 

@Man1ak! Primul stage de amplificare , este singurul loc unde nu ai de ce sa modifici. Cred ca ai putea sa incerci Rk din V1b = 1,5K (ca sa scoti din ecuatie orice asimetrie a sinusoidei) iar cu perechile de rezistente R9,R10 si R13,14 ai putea sa tatonezi,...dupa "gust" . In rest ,daca umbli , nu cred ca o sa iasa ceva care sa-ti aduca satifactii , decat daca te apuci sa"maltratezi" serios , dupa cum spunea si vicSind . Practic ar trebui reproiectat preamp-ul pt ceea ce doresti .

Edited by ggg
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Care ar fi efectul cresterii Ra? Dar al cresterii Rk?"

 

Vorbarie multa, rezultate.... - teoria ca teoria.... - in ambele cazuri deplasezi punctul de functionare al tubului.

Cresti Ra - te departezi cu punctul de culegere semnal util de ramura + deci semnal mai mare (in anumite limite !)

Cresti Rk = scade curentul prin tub, catod mai pozitiv fata de masa (vezi bias / Ug/k), creste reactia negativa locala, scade amplificarea, DAR ! - ce faci cu sustainul si tonul steril ? (fara o mica distorsiune - repet : MICA ! dar cruciala pt tube sound/feel)

NU primul etaj cu trioda iti creaza ce te nemultumeste !

Daca decuplezi Rk = cistigi volum si...frecvente joase nedorite ce murdaresc prin continut semnalul util (valoarea Ck trebuie tatonata - la Marshall ajunge la....250 de micro insa suna SUBTIRE, PREZENT din alte puncte ale schemei.

Umbli la Rg = modifici impedanta de intrare a tubului sau... eviti functionarea tubului cu curenti de grila = e bine ca tubul sa iasa REPEDE din asta la virfuri de semnal aka...humbuckere

 

- NU ignora multitudinea interdependentelor dintre valorile componentelior unui singur etaj ce se cuplaza cu ALTUL care se supune la rindul sau valorilor componentelor proprii !

 

- OK, ma opresc, merg inapoi sa matur prin curte...

Edited by vicSnd
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

am lecturat postarile anterioare si constat cu placere ca sant useri care chiar stiu foarte bine ce spun;acum la chestiunea in sine-in fapt eu nu as incerca sa modific absolut nimic in amplificator,pt ca ingineri dela orange au gandit schema cu un scop.problema pleaca dela puterea mica a etajului final[18w] din care ORICE ai face tot 5-6 w ai in clean.daca micsorezi amplificarea , ai putea mari un pic plaja in care sa intre in saturatie,dar cu pierderi mari de dinamica si raspuns in frecvente.daca vrei sa faci totusi mici adaptari,vei da peste un balaur cu 100 de capete si nu vei sti pe care sa-l tai mai intai!

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu 10lei! poti modifica ampul,un releu care sa excluda din preu V1a,pentru clean semnalul de la chitara trebuie sa ajunga in capatul "cald" a lui RV1A,pe clean C3&R6 nu trebuie sa fie in paralel pe RV1A(o sa inchida tonul,foarte mult) eu asa am modificat un Dark Terror.

Modificarea e o propunere,zic eu mai buna decit schimbatul tuburilor sau a unor valori din amp.

10lei costa releul si o mufa mama de 6,3mm,restul e mestereala,vad ca te pricepi.

Edited by viobio
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu 10lei! poti modifica ampul,un releu care sa excluda din preu V1a,pentru clean semnalul de la chitara trebuie sa ajunga in capatul "cald" a lui RV1A,pe clean C3&R6 nu trebuie sa fie in paralel pe RV1A(o sa inchida tonul,foarte mult) eu asa am modificat un Dark Terror.

10lei costa releul si o mufa mama de 6,3mm,restul e mestereala,vad ca te pricepi.

 

Ma gandisem si eu la diminuarea numarului de etaje in preamp, dar recunosc ca ma gandeam la bypass peste v2 si sa pastrez doar v1.

 

Modificarea ai facut-o comutabila sau cu intrare separata pentru clean?

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gandisem si eu la diminuarea numarului de etaje in preamp, dar recunosc ca ma gandeam la bypass peste v2 si sa pastrez doar v1.

 

Modificarea ai facut-o comutabila sau cu intrare separata pentru clean?

Releul "sare semnalul" peste V1A,deci comutabila

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna treaba cu releul dar cred ca "cleanul" va fi doar un semnal cu mai putine distorsiuni. Pt ca in V1b si V2a ai elementele "cheie" pt distors . Parerea mea este ca nu poti sa le folosesti in loc de V1. Eu cred ca mai bine este sa "sari" din RV1A in grila lui V2b . De fapt acum am citit ca ceva asemanator a gandit si Man1ak

Edited by ggg
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fair point :) cum ti s-a parut tonul de clean? Era ok cu humbucker?

Tonul erea bun,proprietarul avea un Gibson LP,a fost multumit,depinde de gustul fiecaruia,toti suntem diferiti....poti muta comutarea intre ce etaje vrei tu,inca nu a fost inventat ampul ideal

Ma retrag din discutie,cred ca ai primit destule sugetii.

Succes

Edited by viobio
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc tuturor pentru sugestii. Cred ca voi incerca, cel putin la inceput, ideea lui Viobio. Are avantajul ca nu modifica partea de high gain si este comutabila. L-am rugat pe Viobio sa ma ajute cu modificarea. Revin cu impresii.

 

Sarbatori Fericite!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam asa arata ampul acum :w00t: inainte de modificare,miine o sa fie gata ,e ultima lucrare pe acest an,urmeaza o bine meritata vacanta :wee::drinka::w00t:

Sorry dar nu am avut cum sa fac modificarea azi, sa nu mergeti cu masinile la Autoklass :nay: ,am pierdut patru ore de pomana! Au numai carne cu vina in frigider :fuckoff::death:

post-7787-0-69890500-1387824560_thumb.jpg

post-7787-0-48901000-1387824563_thumb.jpg

post-7787-0-96333600-1387824566_thumb.jpg

post-7787-0-10415500-1387824570_thumb.jpg

post-7787-0-97668800-1387824572_thumb.jpg

Edited by viobio
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am preluat astazi amp-ul - multumesc Viobio pentru promptitudine. Tonul de clean este plin si suna foarte echilibrat - este de acolo, se simte vocea originala a amp-ului. Are armonice, dar sunt atenuate suficient cat sa pastreze tonul curat. Trecerea pe 'canalul' de drive aduce tonul agresiv cu care m-am obisnuit, insotit de o crestere semnificativa de volum. Overall, mi se pare o modificare inspirata si care aduce un plus de versatilitate apreciabila.

 

Multumesc Viobio, multumesc RGC.

 

Sarbatori Fericite!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update: am discutat cu Viobio despre montarea unui potentiometru separat pentru volumul canalului de clean. E destul de inghesuit, dar ar exista un mic loc in partea din spate - nu vreau gauri pe panoul frontal. Revin cu mai multe informatii si poze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alta modificare ,inca un pot de volum pentru clean,adica master voulume clean.

Le doresc tot binele din lume celor de la Orange doar daca:

1 fac si ei ampuri mai aerisite :death:

2 renunta la timpenia de cablaj necordat :rcain:

3 folosesc cablaj imprimat doar pe o fata :spidey:

 

 

Ampul o sa se transforme intr-o scula cu doua canale, clean/lead. :w00t:

post-7787-0-59326600-1389294246_thumb.jpg

post-7787-0-40454200-1389294253_thumb.jpg

Edited by viobio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modificarea e gata, acum am volum separat pe canalul de clean. Potentiometrul e montat pe spatele amp-ului - cred ca in singura pozitie posibila :) foarte inghesuit.

 

Ca de obicei, Viobio a fost foarte prompt si a facut o treaba excelenta - multam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modificarea e gata, acum am volum separat pe canalul de clean. Potentiometrul e montat pe spatele amp-ului - cred ca in singura pozitie posibila :) foarte inghesuit.

 

Ca de obicei, Viobio a fost foarte prompt si a facut o treaba excelenta - multam!

post-7787-0-92400100-1389451141_thumb.jpg

post-7787-0-26239200-1389451148_thumb.jpg

post-7787-0-40379900-1389451155_thumb.jpg

post-7787-0-74854600-1389451162_thumb.jpg

post-7787-0-21463900-1389451170_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.