www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Home Studio De 3000 Euro


Recommended Posts

Salutare tuturor!

 

Am o provocare pentru voi!

 

Configuratia unui home studio de 3000 de euro. Sau altfel spus: ce ai cumpara de 3000 euro ca sa poti produce muzica la o calitate cat mai mare?

 

Am scris la mine pe site un articol despre asta, adica cu aceasta provocare. Pana in 15 decembrie am zis ca adun pareri de la toata lumea, fiecare cu configuratia sa, fac si eu o configuratie, si la final cred ca daca fiecare se uita peste configuratia celorlalti, putem sa invatam cate ceva fiecare.

 

Am zis ca poate unii au ceva scule si au pe lista alte scule pentru home studio, si o sa ajunga la 3000 euro. Altii poate au depasit acest prag, dar ar gandi altfel daca ar fi pusi sa refaca configuratia incadrandu-se in banii astia.

 

Sau poate (poate!) ai 5 microfoane dar folosesti 2, si daca ar fi sa iei de la zero, cele 3 nu le-ai mai cumpara. Deci si daca depasesti 3000 euro, poate nu ai nevoie de o parte din sculele care le ai. Sau poate nu. Dar daca ar fi sa te incadrezi in 3000 euro, ce ai face?

 

Multumesc anticipat tuturor celor care urmeaza sa posteze o configuratie proprie pentru un home studio de 3000 euro.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Totusi, cam ce vrei sa intre in banii astia? Pornesti total de le zero? Adica nu ai nici macar calculator? E destul de important pentru ca numai pe un calculator bun poti da linistit 1000+ euro.

Si cam ce intelegi prin muzica? E important daca vorbesti de muzica electronica sau ai nevoie de n-spe microfoane cu care sa captezi n-spe instrumente. Apropo de instrumente, banuiesc ca nu vrei sa-ti intre si alea in 3000 de euro. Sau vrei?!

 

Antifonarea/tratamentul acustic sunt si ele inlcluse in cei 3000? Pentru ca si astea facute cum trebuie costa ca naiba. Evident costul este direct proportional cu spatiul.

 

Deci pe scurt, ce vrei sa faci? :)

Edited by sam
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Si cam ce intelegi prin muzica?

Și în ce context evaluezi "calitatea" producției? Să fie comparabilă cu alte eforturi independente sau cu albume comerciale ultra-dichisite, cu buget incomparabil mai mare?

Pentru că grindcore poți produce și cu 3000 de yeni probabil. Și nu trebuie să uităm că valoarea percepută a producției ține mai puțin de prețul echipamentului și mai mult de cine îl operează.

Edited by FiveseveN
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

da, vreau sa pornesc total de la zero, deci nu ai calculator. Daca dai 1000E pe calcualtor, inseaman ca iti raman 2000 pentru restul. :)

 

Sigur ca fiind un home studio, nu vorbim de captarea multicanal a unei orchestre simfonice, ci vorbim de orice tip de muzica ce se produce intr-un home studio, fie si cu instrumente virtuale sau nevirtuale. Aici vreau sa vad si partea voastra subiectiva. Ai 3000E, si trebui in dormitorul tau sa faci muzica, ce ai cumpara? Ai cumpara sau nu tratament acustic? Ti-ai lua chitara sau ai face totul din PC? Unii vor sa faca muzica electronica - vreau sa vad configuratia pt muzica electronica, e ok sa nu ai nici chitara nici microfon, dar PC de 1000+ euro daca asta te ajuta. Sau, vrei si chitara, dar pt a trage chitara si voce ai nevoie de tratament acustic, microfon, casti, si poate nu ai nevoie de un calculator asa performant. etc. Poate nu ai nevoie de monitoare in cazul ala, si de pian (a.k.a controller midi), sau alte chestii, ci de un PC de 200E+microfon si dai banii cei multi pe tratament acustic. Zic poate, fiecare stie ce vrea el sa faca si ce configuratie si-ar face de banii astia.

 

Apoi e importanta configuratia pentru o calitate maxima; adica trebuind sa te incadrezi in buget, nu iei microfon cu 3000E, ci mai ieftin, deci care crezi ca ar fi cel mai bun in banii care ii ai pentru a scoate calitate maxima. Maxima nu inseamna a compara cu alte studiori sau muzica bugetata mult peste asta, ci cat mai bine. La final vei vedea si alte configuratii, si apoi iti dai seama daca poti si mai bine decat credeai sau nu, in asta va consta concluzia compararii configuratiilor de la fiecare dintre noi. Eu as face o configuratie asa, pentru ca am nevoie de asta. Tu ai face altfel pentru ca ai nevoie de altceva. La final os a vedem de la fiecare cate o idee si putem sa comparam sa vedem ce idei bune au altii si putem aplica la noi. E vorba de un home studio, dar cu tehnologia actuala poti face o piesa sa sune beton si cine o asculta nu va stii bugetarea piesei, doar va suna beton pentru el.

Desigur, poate in banii astia nu poti sa iei un set de tobe care sa il captezi impecabil, deci te limitezi la software sau alta muzica. Ok, dar scoate toata zeama din ce ai! Ce anume ai nevoie pentru asta?

 

Sa incerc sa explic si altfel: te las singur intr-o incapere goala si te las sa iti comanzi ce vrei tu de 3000E. Apoi cu ce ai comandat te pun sa creezi muzica de care vrei tu, proiectele tale, si vreau sa dai maxim din ce poti, si sa vad maxim de calitate, atat cat poti cu ce ai. Sigur ca daca te-as lasa intr-un studio cu buget mult peste ai face mult mai calitativ probabil (desi... aici va trebui sa ma convingi...), dar vreau sa vad maximul din astia 3000E. Mulati pe proiectele tale. Dar intr-un home studio.

 

Sper ca am reusit sa exprim ce vreau :).

 

Daca mai sunt intrebari, nu ezita, scrie-mi si raspund.

Link to comment
Share on other sites

Daca mai sunt intrebari, nu ezita, scrie-mi si raspund.

 

Ma indoiesc sa mai fie multe intrebari, pentru ca e din ce in ce mai neclar CE vrei sa faci acolo. O intrebare analoaga ar fi cum tratezi hipertensiunea arteriala la martienii megalohipicometonimici. Cu 2999E, desigur.

 

Un raspuns doar pe jumatate la misto ar fi ca dai 500-1000E pe un smartphone sau tableta, cu care inregistrezi audio si video, editezi, procesezi si monitorizezi. Soft furi de pe torente. Cu restul de bani angajezi niste bastinasi care sa pastreze linistea in imprejurimi.

Link to comment
Share on other sites

1000 eur - Desktop iMac (all in one), luat sh.

500 eur - tratament acustic camera 3x3 cu burete cofrat

340 eur - Set studio (monitoare, microfon, interfata) - http://www.thomann.de/ro/focusrite_saffire_6_usb_recording_bundle.htm - pt ca am vazut ca multa lumea foloseste si nimeni nu se plange de focusrite, trag concluzia ca e ok.

200 eur - Clapa Midi M-Audio Axiom 49

115 eur - Microfoane condenser cu diafragma mica - http://www.thomann.de/ro/samson_c02_pair_bundle.htm - consider ca ar fi ok pt instrumente. Am testat ceva de genul si mi-a placut.

100 eur - stative si cabluri

100 eur - un birou pe masura :D

Si raman cu vreo 700 eur de udat studio-ul, ori de cumparat chitara. Asta ar fi ceea ce mi-as face eu pt nevoile si sufletul meu. Si licenta Cubase... traisca torrentul!

Link to comment
Share on other sites

tu vrei ceva parere de genu eu chitarist cu 3000 iau un calculator si 2 chitari decente, iar gicu, hipster ia calculator de toti banii...

mult prea general. nu stiu ce conteaza ce vor altii cu alte preferinte/tinte decat tine...faci sondaj?

tu ce muzica vrei sa faci? pune tu lista .

3000 de la 0 e putin oricum ai lua-o, adica fara calc, masa, casa/chirie (apropo, spatiu e sau incepem din camp...) numa un calc calumea, niste monitoare calumea si un amarat de controller midi deja se apropie de 3000

:)

Link to comment
Share on other sites

Din experienta personala, am ajuns la concluzia ca de fiecare data cand dai bani multi deodata pe scule, mai devreme sau mai tarziu vei ajunge sa regreti.

Parerea mea e ca cel mai bine tii banii in buzunar, si cumperi ce-ti trebuie pe parcurs. In felul asta vei sti exact ce ai nevoie, atunci cand vei avea nevoie. Nu ai cum anticipa tot ce-ti trebuie pentru un studio de la bun inceput, pentru ca in viziunea mea un studio de imprimari e un "organism" in continua evoluare. De ex. poti sa dai ultimii 1000 pe microfoane, si la 3 zile sa-ti crape hardul aflat in iMac-ul cumparat SH (dupa sugestia colegului de mai sus)...fiind cumparat SH, nu vei avea garantie la componente, si uite cum ai ajuns in impas...

Cred ca un mod mai sanatos de a privi lucrurile ar fi sa consideri cei 3000 de euro ca suma de pornire, la care sa adaugi cu timpul - asta in cazul in care nu sunt singurii tai bani. Daca dispui STRICT de 3000 de euro, sfatul meu este sa nu-i cheltui pe toti.

Uite cum as face eu, daca acum as re-porni la drum :

- PC (nu Mac) cu componente noi si garantie (maxim 500 euro);

- monitor VGA - doua bucati, diagonala de macar 21 inch (250 euro)

- orice controller MIDI pana in 250 euro; preferabil sa aiba macar 49 clape si niscaiva potentiometre / fadere

- licente pentru Windows + DAW (400-700 Euro);

- interfata de sunet (orice in zona de 200-300 euro poate fi OK; nu exista best buy la banii astia - numai sa nu fie Behringer, M-Audio, Icon, etc);

- microfoane (nu as investi in microfoane pana nu s-ar ivi primul proiect care sa necesite microfoane);

- monitoare audio - as opta pentru ceva din gama KRK, dar nu as da mai mult de 400 Euro.

- tratament acustic - in prima faza niste bass traps, si cateva "petice" de burete gofrat plasate strategic (150 euro);

Tot ce am enumerat mai sus face in total undeva la 2500 Euro "grosso modo", fara a calcula microfoanele. Asta inseamna ca ti-au ramas 500 euro pentru "zile negre", sau pentru a cumpara chestii de care ai putea avea nevoie ulterior (de ex. un SM57 daca vei avea de tras chitari electrice, sau un C1000 daca vei avea de tras ceva acustic, un AT40xx daca vei avea de tras voci, etc).

 

Si asta ar fi o lista de minimul necesar pentru a putea incepe treaba; odata ce studioul incepe sa produca (presupun ca pentru asta vrei sa il faci, nu ?), poti incepe sa schimbi din "chestii".

Oricum, subiectul e oarecum ingrat, si suma nu tocmai fericita, pentru ca pentru un studio de tipul hobby suma e mult prea mare, iar pentru un studio care vrea sa fie comercial, suma e prea mica :). Cel mai bine e sa incepi "small", si sa dezvolti.

 

Just my two cents.

Edited by Pontius Pillates
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu ca sa raspund serios la intrebarea asta trebuie sa inteleg daca faci un studiu, daca vrei sa vezi cum gandeste lumea pe RGC si ce ar face cu 3000 de euro, daca vrei sa afli ce are fiecare pe acasa sau daca realmente vrei sa-ti faci un home-studio si ai nevoie de ceva sfaturi.

 

Oricare din raspunsuri e corect, doar spune-ne cu ce ne confruntam sa stim cum tratam problema :) Chiar nu-mi dau seama unde vrei sa ajungi, ma simt ca la psiholog...

Edited by sam
Link to comment
Share on other sites

Incerc sa raspund tuturor punctual.

 

@leopold: Eu vreau sa strang mai multe configuratii din care fiecare sa invete cate ceva. Iar cu configuratia nu e vorbea de ce vreau Eu sa fac, ci ceea ce vrei TU sa faci. Asa cum am scris in al doilea post, te las intr-o camera goala si iti dau echipamente de 3000 de euro, ca sa faci muzica la calitate maxima cat poti scoate din acele scule. TU ce ai alege de banii aia? Nu e vorba de ce as alege eu. Am zis ca o sa fac si eu o configuratie, la randul meu. DACA (de exemplu!) pentru tine muzica inseamna trance, fara voce, probabil ca nu ai ce sa faci cu un microfon, dar un PC mai bun te-ar ajuta. Daca ai face folk cu chitara acustica si voce, ai baga mai multi bani in tratament acustic, microfoane, preampuri. Zic probabil, asta vreau sa vad ce ar alege fiecare, raportat la ce ar vrea el sa compuna sau sa produca. Limitarea este 3000 euro, si spatiul unui home studio.

 

@Alex Oancea: Excelent! Un raspuns asemanator vreau sa primesc de la fiecare. "Asta ar fi ceea ce mi-as face eu pt nevoile si sufletul meu. " - bravo, asta am si cerut. Multumesc!

 

@barbarossa: O sa pun si eu lista, relativ la ce muzica vreau eu sa fac. Nu fac sondaj, si nu fac verificari daca am luat ce trebuie. Conteaza ce si-ar lua altii, pentru ca la final am vedea fiecare cum ar face ceilalti, si cred ca toti am avea de invatat din asta. E o provocare totodata: te tine sa faci o configuratie si daca ai avea fix acea configuratie sa scoti toata zeama din ea si sa zici "Cu configuratia asta am facut piesa asta, care suna beton!" Mie greu sa cred ca stii sa canti si sa sune bine doar pe chitari de 1500+ euro, sau ca nu stii /nu vrei sa inregistrezi nimic in afara de chestii care nu se pot face intr-un home studio. Limitarea in 3000 euro te provoaca sa gasesti solutii pentru a produce muzica de o calitate audio excelenta chiar si in conditiile astea. Fiind limitat in 3000Euro, daca stii ca ai nevoie si de calc, si de microfon, si placa de sunet, etc... atunci stii sigur ca nu iei calc de 3000 euro, nu? dar poti lua un calc care sa isi faca treaba foarte bine, aici vine partea cu care participa fiecare, unde eu intreb "Tu cum ai face?". ;)

 

@Pontius Pillates: hai sa incerc altfel: daca acum ti-as lua toate sculele ce ti le-ai luat in timp, si te-as inchide intr-o camera goala, ti-as da echipamente dfe 3000E ca sa faci muzica din nou, ce ai alege? Dupa ce le-ai luat pe celalalte pe rand, acum cam ai idee ce ai nevoie ca sa faci tot ce ai facut si pana acum - vorbim de un home studio. Si aici nu intra partea de mentenanta, ca crapa cate o scula ce trebuie inlocuita, ci intrebarea e ce ai avea nevoie - evident ca ai nevoie de hard functional, nu defect, deci plecam de la ideea ca totul functioneaza perfect.

Ai facut configuratia foarte bine, deci asta am si cerut, ce ai lua acum strict necesar in banii astia ca sa te apuci de treaba. Foarte fain cum ai gadit-o, merci! Uite ca, cu o suma nefericita, ai sculelel necesare sa faci ceva fain. Si daca iti pui mintea fac pariu ca poti scoate o piesa sa sune excelent in conditiile astea.

E bine sa incepi mic dar sa gandesti amre,nu? :)

E ok, merci pt cei 2 centi, apreciez! ;)

 

@sam: Nu fac nici un studiu, adun pareri si apoi le impart la altii ca sa invatam unii de la altii. Am pus problema asta si la mine pe site intr-una rticol, si am postat si aici ca sa adun mai multe configuratii. Ma ajuta si pe mine la completarea studioului, si sunt convins ca si pe altii care nu stiu ce sa isi cumpere, si mai ales pe cei care sunt convinsi ca nu exista calitate la pret rezonabil in home studio, dupa o astfel de provocare iti dai seama ca de fapt cu doar 3000 euro poti face niste muzica faina, si chiar o poti face sa sune beton! Deci nu e test psiho, e o invitatie la a crea un sistem iestin si bun, atat cat se poate, intr-un home studio.

 

Avem pana acum 2 configuratii aici, una la mine pe site, si mai pun si eu inca una personala. La final le postez pe toate si aici si la mine pe site, si daca le studiem fiecare pe a lui fiecare, cred ca putem sa invatam ceva.

 

@Matias Endoor: :) nu e nici o verificare, eu vad partea utila in provocarea asta, si va invit sa participati. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ok, a trecut data de 15, am adunat cateva configuratii, si le-am grupat in articolul de pe site: http://inregistrariaudio.ro/home-studio-de-3000-euro/

 

Am pus si pe site, dar am ramas si aici dator cu o configuratie proprie, asa ca iat-o:

- PC quad core, cat mai silentios, 16 GB DDR3, SSD pentru sistemul de operare cel putin, HDD 1 TB 2 bucati, monitor de 24″, licenta Cubase – 1000E

- Interfata audio Focusrite 200E

- Controller MIDI Alesis Q88 200E

- Recorder audio Tscam DR-40 200E

- O pereche de casti Sennheiser HD 555 70E

- O pereche de casti Sennheise HD 205 30E

- Tratament acustic 200E

- Monitoare de studio 400E

- Chitara electroacustica Takamine + accesorii 300E

- Birou din lemn, contruit de mine conform necesitatilor mele + scaun ergonomic 250E

- Stative, cabluri, accesorii 150E

- Ar mai fi o varianta sa iau la mana a doua monitoarele sau castile, si de diferenta de bani sa iau un UPS pentru a nu ramane fara curent in timpul unui proiect :).

Multumesc din nou celor care au facut cate o configuratie, eu sunt convins ca acestea mai devreme sau mai tarziu vor ajuta pe cineva.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.