www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Analog Delay Vs Digital Delay


tudorzzz
 Share

Recommended Posts

Salutare,

 

Imi poate explica cineva diferentele majore ( principii generale, sunet, ton, etc. )? Am incercat sa ma documentez pe net, insa nu-mi sunt familiari termeni precum tape delay, oil can delay sau bucket brigade delay ( si cum vreau sa profit de black friday ca sa-mi iau unul, nu cred ca mai am timp sa forez netul destul ).

 

Daca e relevant, sunt prins intre a alege un MXR-Carbon Copy sau un Boss DD-7.

 

Mersi anticipat :)

Link to comment
Share on other sites

tudor,

in functie de timpul de intarziere, cand mergi pe timpi relativi scurti, pana in 2-300 ms, cele analogice sunt mai "muzicale". pe timpi lungi, si cu multe alte tipuri de modulatie, mergi pe digitale pt ca nu poti obtine cu analogice un sunet curat, decat cu "banda", dar acolo e alta poveste... financiara :D

asa ca poti alege din cele alese de tine una pe criteriile de mai sus.

daca as alege eu, ar fi strymon el capistan pt digital sau boss dd-20 pt mai multe preseturi.

analogic nu e decat o varianta - ehx deluxe memory man - vezi ca e o "pomana" la 650 lei, dmm vintage, pe rgc.

eu folosesc unul construit de mine, f muzical - clona de mad prof blue deep delay.

post-19049-0-36051600-1385037503_thumb.jpg

Edited by sorin65
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Tape delay - Se referă la primele tipuri de delay-uri. Se înregistra secvenţa pe bandă şi se reda. În funcţie de lungimea benzii se stabilea şi timpul în care sunetul se repeta. Ideea este că sunetul se repetă la acelaşi volum la care este înregistrat.

Bucket-brigade delay - Pe principiul ăsta funcţionează mai toate delay-urile analogice. Diferenţa faţă de "tape delay" este că sunetul îşi pierde din intensitate odată cu repetare. Semnalul este trecut printr-o serie de capacitori care îi scad intensitatea.

Delay-ul digital funcţionează mai mult pe primul principiu. Semnalul analog este transformat în semnal digital, este stocat şi redat. Datorită tehnologiei digitale, semnalul poate fi reprodus în diverse forme. DD7, de exemplu are posibilitatea de a reda semnalul încercând să copieze delay-ul analog, are şi un mod care aplică un efect chorus. Are şi un "reverse delay", care funcţionează ca un tape delay, însă cu banda derulată invers. De asemenea, timpii la care sunetul se repetă poate fi reglat pentru a fi mai lung decât în cazul pedalelor digitale, în funcţie de capacitatea de stocare, posibilităţile procesorului, etc. De asemenea, construcţia îi permite o reproducere mai clară a repetărilor decât în cazul delay-urilor analogice.

 

Dacă ai de gând să foloseşti efecte mai complexe sau ai nevoie de timpi mai mari între repetări, ai nevoie de digital, dacă vrei ceva simplu, analog e suficient. Ca şi în cazul altor efecte, alegerea e subiectivă. Ca să îţi faci o idee, poţi încerca mai multe VST-uri, pentru a observa diferenţele, cum funcţionează fiecare.

Edited by 'mnezãu
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

in functie de timpul de intarziere, cand mergi pe timpi relativi scurti, pana in 2-300 ms, cele analogice sunt mai "muzicale". pe timpi lungi, si cu multe alte tipuri de modulatie, mergi pe digitale pt ca nu poti obtine cu analogice un sunet curat.

 

mersi fain de informatie !

 

idem 'mnezau ! :)

Edited by tudorzzz
Link to comment
Share on other sites

pai cmatmod deeelay este identica cu mad professor deep blue delay sau cu cea dim poza pusa de mine. si toate au la baza schema propusa de producatorull lui PT2399.

ps ; si artec adsl e la fel, dar fiind facuta in tehnologie smd suna cam anemic, fara sa fie f muzicala.

Edited by sorin65
Link to comment
Share on other sites

mersi tuturor de recomandari...m-a cam luat ametela acum:)...maine o sa probez tot ce gasesc in bugetu-mi de 600-700 roni.

 

vad ca Aqua Puss de la way huge electronics are super reviewuri pe net, a folosit-o vreunul dintre voi?

 

P.S. @subliminal si @ Liviu.Pop, am probat acum ceva timp un electroharmonix memory man deluxe...mi-a placut maxim, da n-am bani:(

Edited by tudorzzz
Link to comment
Share on other sites

da, ar merita o proba

 

btw, deep blue delay-ul mi l-am facut si eu si suna excelent pt un delay facut pe genunchi in garaj. Despre buget ... nu mai povestesc.

 

am facut mai multe pana acum, si nu mi se pare neaparat mega grozav ...e doar decent si isi face treaba

 

chestia tipica cu digitalul pt2399(ce ai in ala) la delay setat lung unde prinde acel hiss tipic ca e ,,tras de par'' integratul e oribil de enervanta(nu e mega noticeable, dar mie nu-mi place), in rest e ok pe alte timpuri,dar nu difera cu mult de artecuri(nicicare din ele), de fapt...artecul adl 2 are si faza cu Tone pt repetitii si ajuta pt ca poate nu am chef sa am repetitiile muffled.

doar ca la artecuri exista chestia nasoala ca se distorsioneaza prima repetitie daca ai doze mai high output, mad professorul nu face asta

 

e drept ca mad professorul poate fi modificat cu pot sa iti deschida tonul la fel

 

In continuare, personal, raman la digital din procesoare de rack la 24 bit , in loop paralel la amp.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

probat in ultimele 2 luni :

 

digital : boss dd7, digitech xdd digidelay, tc flashback,

analog : mxr carbon copy, aqua puss, memory toy,

 

pentru a taste of both worlds, subscriu la recomandarea lui @blackthorn : tc flashback mi s-a parut de departe a fi castigator ! ( chiar daca tap tempou' ala e ciudatel ).

 

ciudat e ca dintre astea analog, memory toy-ul mi-a sunat cel mai bine - desi e la juma' de pret fata de celelalte. ( cel mai putin "intunecat" ), dar aduce si un sunet ciudatel ( un fel de harsait "deschis" care se amesteca in repetari.)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.