www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Pedagogie Muzicala Sau Compozitie Jazz Si Muzica Usoara?


dewit51
 Share

Recommended Posts

Vreau sa am posibilitatea sa fiu profesor de muzica. Am inteles ca trebuie sa merg la pedagogie muzicala numai ca vorbind cu o profesoara mi-a zis ca mai bine sa merg la comp. jazz si muzica usoara unde sa fac si un curs de pedagogie tot in cadrul facultatii ca astfel sa am mai multe optiuni... Ce specializare sa urmez pana la urma ? Exista sigur acest curs de pedagogie in cadrul specializarii ? Anyway, vorbesc despre conservatorul din iasi.

Link to comment
Share on other sites

Eu sunt la conservator si fac modul de DPPD (departamentul de pregatire a personalului didiactic) sau pedagogie cum se mai zice.

Sa nu confundam pedagogia muzicala cu pedagogia simpla. La DPPD inveti chestii inrudite cu psihologia, stiintele educatiei etc. Pe cand la pedagogie muzicala din cate stiu e alta abordare, nu degeaba ii spune "muzicala".

 

Eu unul sunt de parere ca esti mai castigat daca faci jazz si compozitie principal si ca modul pedagogia. O singura chestie, am auzit zvonuri cum ca generatia in care sunt inscris eu este ultima care mai face DPPD in studiile de licenta, si ca doar o data ajuns la mastetat ai mai putea. (sunt zvonuri, nu stiu nimic sigur, tatal meu lucreaza in domeniu si el mi-a spus)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu sunt student in anul 1 la conservatorul din Bucuresti la compozitie muzica usoara, si azi am aflat si eu de modulul asta pedagogic. La noi, da, se poate face, si consta in niste ore de psihologie in semestrul 1, si nu mai stiu ce in al 2-lea. Mi se pare mai rentabila varianta asta decat sa faci pedagogia.

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare mai rentabila varianta asta decat sa faci pedagogia.

Să nu-ți imaginezi că cele două opțiuni sunt echivalente ca utilitate și că au scopuri comune. Modulul DPPD oferă o pregătire generală, minimă și necesară pentru a preda în instituțiile Statului. Specializarea Pedagogie muzicală e primul pas spre o carieră specific didactică și eventual academică.

Cei de la Enescu zic așa:

Într-o arie largă de studiu, studenţii vor beneficia de o pregătire de specialitate, prin echilibrarea disciplinelor generale de istorie şi estetică muzicală, cu cele de tehnică şi scriitură muzicală, alături de materiile cu profil pedagogic.

Studenţii de la Pedagogie muzicală au şansa de a studia un instrument la alegere sau canto, deasemenea canto muzică uşoară sau muzică populară, incluse în grupul de discipline facultative. Absolvenţii acestei specializări au posibilitatea de a deveni dirijori de formaţii vocale, instrumentale sau mixte, instructori muzicali (case de cultură, biblioteci, muzee de artă, cluburi), manageri sau impresari muzicali.

Aș ține să notez totuși că programa e primitivă, suferind de o detașare față de condiția și rolul artistului contemporan. Dar aparent asta nu e neapărat vina profesorilor, și nu înseamnă că nu e o facultate utilă sau că opțiunea pentru compoziție sau pedagogie e arbitrară.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pe vremuri Jazzul era modul din anul trei cand se faceau 5 ani in facultate. Sincer, fa mai degraba pedagogie muzicala, mute chestii pe care le "inveti" de la maestrii de la jazz-muzica usoara le poti invata singur de pe net sau din carti. De la moartea lui Suteu nu stiu exact cine si cat de mult mai face pe acolo.

 

 

www.facebook.com/stefanoprea.official

Edited by Stefan OPREA
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.