www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Zoom G3


Recommended Posts

Nume echipament - producator si model, an, serie, etc...

 

Zoom G3

 

Pret - optional, eventual mentionati daca e nou sau second-hand

 

Nou este 815 lei (la Guitarshop). L-am achiziţionat de pe RGC cu 500 de lei.

 

De la cine / De unde a fost cumparat - optional

 

Un membru RGC.

 

Caracteristici - incercati sa dati cat mai multe detalii

 

Cel mai simplu, vă las link-ul de pe site-ul oficial. Prea multe specificaţii pentru a le putea traduce. :)

Effect Types 116 Simultaneous Effects 6 Patch Memory 10 patches x 10 banks Sampling Frequency 44.1kHz A/D Conversion 24bit, 128times over-sampling D/A Conversion 24bit, 128times over-sampling Signal Processsing 32bit floating point and 32bit fixed point Frequency Response 20Hz to 20kHz +1dB -3dB (10kΩ load) Display LCD x 3 Input 1/4'' phone jack Rated input level: -20dBm Input impedance: 1MΩ ACTIVE / PASSIVE (Switch selectable) Output R 1/4'' phone jack x 2 Maximum output level: +5dBm (Output load impedance 10kΩ or higher) L/Mono/Phones 1/4'' stereo phone jack(LINE / PHONES) Maximum output level: [LINE] +5dBm (Output load impedance: 10kΩ or higher), [PHONES] 20mW + 20mW into 32Ω load Balanced Output XLR jack Output impedance: 100Ω(HOT-GND, COLD-GND), 200Ω(HOT-COLD) PRE / POST (Switch selectable) GND LIFT(Switch selectable) Control Input For FP02 / FS01 USB Audio Interface: 16bit / 44.1kHz Supported OS: Windows XP / Vista / 7 / 8, Mac OS X v10.4 / 10.5 / 10.6 / 10.7 S/N 120dB Noise Floor −100dBm Power AC adapter DC9V / Center negative / 500mA (ZOOM AD-16) Batteries AA/LR6 battery x 4 Battery Life: 6 hours (with alkaline batteries) USB Bus power Dimensions G3 = 170(D) x 234(W) x 54(H) mm

G3X = 175(D) x 323(W) x 66(H) mm Weight (without batteries) G3 = 1.2kg

G3X = 1.6kg

 

Cum suna / Cum se comporta - cum vi se pare produsul in momentul utilizarii, ce reusiti sa faceti cu el

Parti bune / Parti rele - ce (nu) va place, ce va nemultumeste

 

Am cumpărat procesorul în urmă cu aproximativ un an. Am vrut să-i fac un review încă din primele zile de utilizare, însă, am avut mereu impresia că nu îi cunosc toate proprietăţile.

 

CONEXIUNI

 

Din punct de vedere al conexiunilor, acestea se pot vedea în poză:

 

zoom_g3.jpg

 

Avem intrarea de instrument, cu posibilitatea selectării tipului de doze, pasive sau active, o ieşire XLR balansată, cu posibilitatea selectării modului în care semnalul iese prin ieşirea balansată, afectat de efectele procesorului sau neafectat şi un switch pentru împământarea ieşirii.

Mai avem două ieşiri, cu jack-uri 1/4'', din care una care poate fi folosită şi pentru căşti.

Există posibilitatea ataşării unei pedale de expresie. Modelul Zoom G3X vine cu o astfel de pedală. Diferenţa de preţ între ele, Zoom G3 şi Zoom G3X este de doar 50 de lei (conform site-ului MCMusic). Din acest motiv, recomand să cumpăraţi varianta G3X, în cazul în care îl cumpăraţi din magazin. Diferenţa este pe deplin justificată, o pedală separată de la Zoom costând peste 150 de lei. Sunt şi alternative mai ieftine, însă, nu mă pot pronunţa dacă vor funcţiona sau nu cu G3. Momentan aştept să-mi vină o pedală de volum Stereo şi voi reveni cu feedback despre cum se comportă.

Procesorul este dotat cu o ieşire USB. Aceasta are două funcţii. În primul rând se poate alimenta procesorul prin ea (găsesc mai simplu să folosesc această conexiune decât adaptorul original), iar în al doilea rând, procesorul poate fi folosit ca o interfaţă audio cu suport ASIO. Lucrul ăsta vă permite înregistrările folosind diverse efecte din PC şi monitorizarea sunetului afectat de respectivele efecte la o latenţă foarte mică.

Alimentarea acestui procesor se poate face şi cu adaptorul inclus, de 9V DC de 500 mA. Modul de alimentare poate fi selectat din switch-ul situat lângă mufa de alimentare. Modul "ON şi OFF/USB BUS Powered" sunt destul de clare. În modul ECO, culoarea display-ului devine roşiatică, iar acesta intră în stand-by dacă nu este folosit 25 de minute.

Se poate alimenta şi cu 4 baterii AA. Producătorul declară o durată de utilizare de 6 ore cu 4 baterii AA/LR6 alkaline. Nu am încercat şi nu pot confirma.

 

CONSTRUCŢIE

 

Procesorul are carcasă metalică. Partea de dedesubt este dintr-o tablă destul de subţirică, laturile însă sunt solide. Knob-urile şi butoanele de situate în jurul display-ului sunt din plastic. Display-ul este adâncit sub carcasa metalică, aşa că, în cazul apasării switch-urilor, talpa pantofului nu atinge knob-urile.

 

SOFTWARE ŞI DOTĂRI

 

La capitolul ăsta am fost foarte plăcut impresionat. Zoom G3 a fost lansat, în 2011, oferind posibilitatea utilizării unui număr de trei efecte concomitent. Cred că iniţial, procesorul a fost gândit ca o unitate multiefect, pe care utilizatorii s-o conecteze la gear-ul lor şi să suplinească cu ea trei pedale.

Ei bine, a fost lansat modelul Zoom G3 2.0. Acest model faţă de precedentul, avea posibilitatea utilizării a şase efecte concomitent. O diferenţă majoră. Cei de la Zoom au fost foarte cumsecade, aşa că au oferit update de firmware pentru posesorii primei versiuni. Odată cu acest update, au mai adăugat câteva simulări noi de amplificatoare. Până în acest moment au fost lansate patru astfel de update-uri de firmware care rezolvă unele bug-uri sau oferă funcţii noi. Mi se pare o idee excelentă.

 

Din punct de vedere al organizării, sunt oferite 100 de spaţii pe care utilizatorul le poate seta cum vrea. Nu s-a mai mers pe ideea de 50 de patch-uri setate de producător, iar restul la libertatea utilizatorului. Fiecare patch existent poate fi şters, redenumit, etc.

 

Având în vedere că vorbim despre o unitate de podea, Zoom oferă un software care permite controlarea setărilor procesorului de pe PC, Zoom Edit&Share. Posesorii de Zoom G2 sunt familiarizaţi cu această interfaţă. Este foarte utilă, în primul rând datorită scopului pe care îl îndeplineşte. Nu stai cu procesorul în faţă, controlezi totul din mouse. De la numele patch-urilor până la parametrii acestora.

Ar fi putut fi totuşi mai bine gândită această interfaţă.

 

Mai jos aveti un print screen cu interfaţa:

text_img_3106.jpg

 

Toate efectele sunt prezentate diferit, head-urile seamănă cu cele ce doresc a fi simulate, pedalele la fel. Problema este că sunt destul de mici knob-urile. Se pot folosi fără probleme, doar că mi-ar fi plăcut să fie puţin mai mari. Sunt mult mai bine realizate la orice software de tip VST, Guitar Rig, Amplitube, etc.

 

Vorbeam mai sus de upgade-ul de la 3 efecte la 6. Lucrul ăsta face ca unitatea să prezinte, pe ecran, concomitent tot trei efecte, celelalte trei fiind în partea stângă sau dreapta. Se poate naviga prin intermediul butoanelor între ele, nu şi prin intermediul switch-urilor. Lucrul ăsta implică o gândire din punct de vedere al aranjării efectelor într-un patch. Alegerea celor care să apară pe ecran şi să fie controlate de switch-uri. Pentru sprijinirea acestui lucru, procesorul are o opţiune numită "Signal path". Această opţiune lasă utilizatorul să aleagă unde se înfige, virtual, mufa din chitară, în efectul de pe poziţia 1 sau cel de pe poziţia 6. Este foarte utilă funcţia, având în vedere că procesorul simulează şi influenţa avută de efecte în anumite poziţii.

 

Procesorul vine dotat şi cu ritmuri de tobe. Personal mi se pare că sună ok. Nimic spectaculos, preponderente ritmuri 4/4, 6 ritmuri 3/4 şi 3 ritmuri 5/4. BPM reglabil, atât manual, cât şi cu tap tempo.

 

Funcţia de looper e excelentă. Timpul de înregistrare este de 40 de secunde. Are şi funcţie de UNDO/REDO. Prin folosirea acestei funcţii, timpul de înregistrare scade la 20 de secunde. Display-ul permite un indicator asemănător cu bătăile metronomului, precedent înregistrării, lucru ce ajută enorm pentru realizarea unui loop exact pe ritmul tobelor. Ritmul acestui indicator se ajustează automat după BPM-ul ritmurilor de tobe. Ca să fiu mai explicit, apeşi switch-ul pentru înregistrare, îţi apar patru punctuleţe pe ecran care se umplu concomitent cu bătăile ritmului, odată ce al patrulea punctuleţ e plin, începe înregistrarea efectivă. De asemenea, există şi funcţia de overdub, putându-se înregistra multe secvenţe unele peste altele. Chiar e o modă printre posesorii de G3, să facă piese complete, tobe, bas, chitară, folosind doar Zoom G3-ul. O unealtă superbă pentru repetat. În 40 de secunde se poate face un BT complet pe care să repetaţi.

 

SUNET

 

În primul rând, trebuie să menţionez că folosesc acest procesor cu un Ibanez RG321MH, cu doză Dimarzio X2N în bridge şi Carvin C22N în neck. Doze humbucker, destul de silenţioasă. Chitara o conectez la procesor, iar procesorul la placa de sunet M-audio Fast Track MKII. De-acolo, în DAW-ul preferat, Reaper. Veţi vedea mai jos de ce am făcut această menţiune.

În al doilea rând, patch-urile setate de producător sunt prost făcute. În primul rând datorită folosirii noise gate-ului Zoom ZNR. În plus, nu folosiţi sculele şi n-aveţi mâinile ăluia care le-a gândit, aşa că sunt irelevante.

Despre sunet, sunt multe de spus. Nu pot descrie sunetele ca fiind "cremoase", "sârmoase", "albastre", pentru mine însemnând cu totul altceva decât pentru voi, aşa că voi evita. În primul rând, ca şi comparaţii am mai multe procesoare, majoritatea entry-level, inclusiv câteva Zoom-uri. Din păcate, nu am reuşit să pun niciodată mâna pe Zoom G2, care consider că ar fi predecesorul G3. Comparativ cu Zoom G1 însă, diferenţele sunt colosale. Tehnologia utilizată este nouă, folosită doar la Zoom G3, G3X şi G5, procesorul Zoom ZFX IV, un upgrade adus lui Zoom ZFX-3 întâlnit pe G2, G7.

Simulările de head-uri mi se par foarte fidele. M-au impresionat simulările de Marshall, cele de Fender, ENGL Invader. În general, la majoritatea procesoarelor, îmi plac vreo două simulări, la G3 pot spune că îmi plac majoritatea.

Pedalele sunt reproduse foarte ok. În special Tube Screamer-ul şi modulaţiile. Având în vedere că se pot combina 6 efecte concomitent, vă puteţi imagina câte tipuri de sunete se pot produce. Toate simulările reacţionează foarte bine la butonul de volum al chitarei.

 

Am spus mai sus despre Zoom ZNR. Treaba asta este un noise gate "unic", folosit de Zoom. Mi se pare că îl folosesc şi pe procesoarele anterioare. Ce face? Reduce complet hum-ul produs când nu primeşte sunet de la chitară. Pe hârtie sună bine, în practică însă, tăierea se face mult prea brusc, anulând câteodată sustain-ul şi sunând foarte aiurea. Ei bine, ăluia care a programat patch-urile cu care se vinde procesorul, dintr-un motiv sau altul, i-a plăcut la nebunie treaba asta, aşa că l-a băgat mai peste tot, inclusiv pe unele tonuri clean, unde chiar nu este necesar nici un fel de noise gate.

 

Zoom nu dezamăgeşte la capitolul "sunete nebuneşti" nici cu acest model. Avem o grămadă de efecte ciudate, printre care, preferatul meu, simulator de Theremin.

 

Avem chiar şi unele efecte combinate. De genul compresor + OD, chorus + delay, compresor + phaser. Cred că sunt rămase de la prima versiune, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu în cele trei spaţii pentru efecte.

 

La capitolul modulaţii, avem delay-uri, de la analog la multi tap delay, toate îşi fac treaba de minune. Reverb-urile, iarăşi, sunt foarte bine făcute,

 

Incredibil, dar Fuzz-ul este chiar utilizabil la G3. În general acest efect era unul foarte slab la majoritatea procesoarelor.

 

O parte proastă o consider simulările de cabinete. Avem în jur de 22 de simulări, majoritatea asociate head-urilor disponibile. Nu există setări privind poziţia microfonului. Anularea simulărilor se realizează din acelaşi knob din care se face şi selectarea lor, pe poziţia OFF. Unele procesoare au o setare generală sau un knob care le anumează pe toate. Mi se pare util să poţi selecta existenţa sau inexistenţa cabinetului pentru unele patch-uri. Personal folosesc simulări adăugate din PC. Astfel, am mult mai multe posibilităţi.

 

Schimbarea între patch-uri nu este sesizabilă. Ca să-i citez pe cei de la Zoom, "World's fastest patch change speed: 1ms". Pentru schimbarea lor trebuie ţinut apăsat switch-ul "Hold for patch mode" pentru o secundă. De-acolo intră în modul de selectare al patch-urilor, selecţia făcându-se cu celelalte două switch-uri. Când procesorul nu este în "patch mode", cele trei switch-uri acţionează ca switch-uri on/off pentru fiecare dintre cele trei efecte vizibile pe display.

 

Ataşez şi două înregistrări:

 

La prima am folosit efectele din Zoom şi simularea de cabinet din PC, la a doua am folosit doar Zoom-ul, ritmurile de tobe şi looper-ul.

 

Impresie generala - plus o nota de la 1 la 10

 

Mi se pare excelent procesorul. Are şi lipsuri, totuşi, din punct de vedere al preţului, cred că pot fi trecute cu vederea foarte uşor. Nota: 9/10.

Îl recomand oricui care înregistrează acasă. Nu m-aş grăbi să-l recomand unui artist de scenă, mai ales dacă vrea să folosească mai multe efecte concomitent, din cauza limitării a celor 3 efecte vizibile pe display. Diferenţa de preţ între G3 şi G5 este de mai bine de 300 de lei. Pentru necesităţile pe care le am eu, n-o consider justificată, aş considera-o însă foarte justificată dacă aş cânta pe scenă.

 

 

Pentru cine nu are chef să citească toate aberaţiile de mai sus, fac şi un rezumat:

Clean curat şi legat, crunch sclipitor, drive, mamă-mamă, baritonal, curat, precis, Lamborghini!!! 10+10+10+10+10

Edited by 'mnezãu
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 

Vorbeam mai sus de upgade-ul de la 3 efecte la 6. Lucrul ăsta face ca unitatea să prezinte, pe ecran, concomitent tot trei efecte, celelalte trei fiind în partea stângă sau dreapta. Se poate naviga prin intermediul butoanelor între ele, nu şi prin intermediul switch-urilor. Lucrul ăsta implică o gândire din punct de vedere al aranjării efectelor într-un patch.

 

 

Am descoperit ca se poate face treaba asta si prin intermediul switchurilor. Daca tii apasat 2 switchuri in acelasi timp face scroll. Initial pare incomod, dar dupa ce te obisnuiesti devine floare la ureche. Mai ales daca esti incaltat chiar nu mai ai nici o problema.

Link to comment
Share on other sites

Am descoperit ca se poate face treaba asta si prin intermediul switchurilor. Daca tii apasat 2 switchuri in acelasi timp face scroll. Initial pare incomod, dar dupa ce te obisnuiesti devine floare la ureche. Mai ales daca esti incaltat chiar nu mai ai nici o problema.

 

Da, doar ce-mi amintisem că am uitat să menţionez treaba asta.

 

Bine, există şi modari care se pot face, fix pentru problema asta:

http://ashbass.com/A...footswitch.html

Edited by 'mnezãu
Link to comment
Share on other sites

da, g3-ul e senzational la cate ofera pentru banii aia.Foarte multe efecte de o calitate incredibil de buna putandu-se duela cu multe pedale bine cotate...merita cumparat si numai pentru efecte.

Fuzz-ul intradevar e foarte bun si marshall governor-ul e excelent.In general distorsurile sunt foarte bune.

Simularile de amp iar...per ansamblu poate cele mai bune la ora actuala dintre toate procesoarele "de podea" sau din categoria mid-level.

Alt lucru foarte important e ca zoom a mai scos update-uri pentru firmware.

Singura limitare mi se pare puterea de procesare.Adica de cand au imbunatatit simularile de amp si unele efecte ...dsp-ul de multe ori nu duce decat un amp model si un efect.

Foarte simplu si intuitiv de folosit.Poate nu atat de versatil ca HD500,RP1000 sau GT100 dar la cum suna si cate ofera g3-ul mi se pare de departe cel mai tare procesor raportat la pret .

Link to comment
Share on other sites

În cazul limitărilor, nu ştiu dacă are vreo legătură cu ultimul patch. Din câte văd pe net, limitările cam astea ar fi:

1) nu se pot folosi mai multe amplificatoare în acelaşi timp;

2) nu se pot folosi mai multe pedale cu HD Reverb;

 

Eu sunt cu el în faţă în momentul ăsta şi tot încerc combinaţii ciudate, aşa că:

1) Fals. Se pot folosi două amplificatoare simultan. Inclusiv cu HD Reverb. Amp1 + Amp2 + HD Reverb. De asemenea, dacă pun două amp-uri, mai pot folosi doar o pedală cu ele.

2) Oarecum Fals. Pot folosi HD Reverb cu un head şi încă trei efecte. Abia dacă vreau să umplu şi al şaselea spaţiu, apare limitarea. Pot adăuga două pedale cu funcţie dublă, dar nu mai pot pune nimic după. Dacă adaug doar una, îmi mai intră încă o pedală. Adică patru spaţii ocupate în loc de şase. Dacă folosesc doar HD Reverb, fără amplificatoare, pot umple toate spaţiile cu pedale, chiar cu pedale cu funcţie dublă sau orice alte pedale. Asta înseamnă, teoretic, 11 efecte concomitent. HD Reverb-ul nu consumă extraordinar de mult, putând să adaug 5 unul după altul şi să mai adaug o pedală simplă după.

 

Cred că limitările astea pe care le-am găsit pe net se referă strict la prima versiune, unde nu puteai folosi mai mult de trei pedale. Din ce spun utilizatorii, după ce puneau un amp şi HD Reverb, nu mai puteau adăuga nimic. Desigur, există şi acum limitări, le-am cam înşirat sus, dacă mai dau de altele, mai revin. Îmi e imposibil să ştiu cât încarcă fiecare efect procesorul. În orice caz, nu mi se pare problemă că nu se pot folosi decât două amplificatoare în acelaşi timp sau prea multe efecte cu un tip de reverb.

Link to comment
Share on other sites

Am fost cel mai mare fan Zoom. Player 2020, 505, 505 II, seriaG. Pana mi-am luat Line6 POD HD500. :wee:

 

 

OK . e treaba ta ,......dar daca nu aduci argumente , comparatii , ...credibile si serioase ...,,ce sustii este de revista CANCAN ...ce a mancat Sexi Braileanca si si-a mai luat ca desert Line 6POD ca nu-i mai place Zoom ZFX3

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Am fost cel mai mare fan Zoom. Player 2020, 505, 505 II, seriaG. Pana mi-am luat Line6 POD HD500. :wee:

 

Din seria G ce ai avut, de curiozitate? Ca pe G3(x) si G5 deja procesorul e ZFX4, care dupa parerea multora e foarte bun.

Oricum, pana acum toti care mi l-au probat (vorbind de G3) au concluzionat cu aceeasi chestie: "Ba... o sa imi iau si io unu'!".

Link to comment
Share on other sites

OK . e treaba ta ,......dar daca nu aduci argumente , comparatii , ...credibile si serioase ...,,ce sustii este de revista CANCAN ...ce a mancat Sexi Braileanca si si-a mai luat ca desert Line 6POD ca nu-i mai place Zoom ZFX3

 

Nu vreau sa poluez topicul omului. Este informatie pe net daca vrei sa te lamuresti. Eu mi-am spus parerea. :)

 

Din seria G ce ai avut, de curiozitate? Ca pe G3(x) si G5 deja procesorul e ZFX4, care dupa parerea multora e foarte bun.

Oricum, pana acum toti care mi l-au probat (vorbind de G3) au concluzionat cu aceeasi chestie: "Ba... o sa imi iau si io unu'!".

 

G2.1u si G2G.

Edited by finics
Link to comment
Share on other sites

Nu vreau sa poluez topicul omului. Este informatie pe net daca vrei sa te lamuresti. Eu mi-am spus parerea. :)

 

G2.1u si G2G.

 

"Poluează", bre, că doar de-aia l-am făcut. De alea sunt şi eu curios, G2.1u, G2.1Nu. Pe-alea le-am sărit. În rest am avut şi eu 505II (cine n-a avut de-ăsta...) şi Zoom G1. Dar, sincer, n-aş putea să le compar deloc cu G3. La G1 ştiu că am strâmbat din nas şi am prins microbul "fuck you, Zoom". :lol:

 

Mai pun două bucăţele trase cu G3-ul:

Edited by 'mnezãu
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok. Pe scurt ca mi-e lene sa scriu. Line6 POD HD500 este primul procesor pe care am cantat si nu am mai avut senzatia aia de "artificial" ( la cele mai multe dintre tonuri, ca are si asta simulari care suna de ***** ). Si tot ca o paranteza, dintre toate procesoarele Zoom pe care le-am avut cel mai adevarat a sunat cel mai vechi :lol: ( Zoom Player 2020).

Link to comment
Share on other sites

ZFX1 nu se prea compara cu ZFX2 .. care la randul sau ramane in urma lui ZFX3 .

 

A treia generatie de DSP de la ZOOM .

 

totodata si softul de simulare avanseaza odata ce ai procesor mai complex ..

 

LINE6 este OK ..

 

comparatia este dificila la acest nivel de ZFX3 si Line6 ultimele ..

 

Chestia cu ce simte fiecare la o pedala noua este ceva personal ..bine ca nu-ti [pare rau dupa bani si esti multumit ..

chestia cu "simularea " este treaba de reglaj fin chiar si al preseturilor din fabrica ...ca sa faci un tunig cu sculele tale ...

 

In rest probabil suna cam la fel toate .

 

Nu stiu Line6 cum sta cu IMD-ul dar probabil bine ..Zoom este excelent ..si Digitech ultimele ..asa ca am impresia ca au ajuns cu toti la calitate foarte buna ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Există posibilitatea ataşării unei pedale de expresie. Modelul Zoom G3X vine cu o astfel de pedală. Diferenţa de preţ între ele, Zoom G3 şi Zoom G3X este de doar 50 de lei (conform site-ului MCMusic). Din acest motiv, recomand să cumpăraţi varianta G3X, în cazul în care îl cumpăraţi din magazin. Diferenţa este pe deplin justificată, o pedală separată de la Zoom costând peste 150 de lei. Sunt şi alternative mai ieftine, însă, nu mă pot pronunţa dacă vor funcţiona sau nu cu G3. Momentan aştept să-mi vină o pedală de volum Stereo şi voi reveni cu feedback despre cum se comportă.

 

Cum ziceam, revin. Pedala se comportă foarte bine. Este vorba despre Proel PVP 14.

Pentru a o face să funcţioneze, am avut nevoie de un adaptor 2xMono > 1xStereo. L-am găsit deja făcut la un magazin din oraş.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

SAlut.Recent mi-am cumparat si eu un Zoon g3. L-am legat asa, Chitara-wah-hardwire h2-lbp1.

Suna bine pedala insa mi se pare unele distorsuri fara frecvente inalte, adica daca folosesc de ex un Crunch si treble si presence ul trebuie sa-l pun aproape la maxim.

Are soft v2.1 si i-am dat hard reset.  Asa-s ele toate sau a mea are ceva buba desi n-as crede.

Merci

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.