www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Game/tehnici/ritmuri/acorduri Pentru Muzicã Lãutãreascã/popularã?


Santal
 Share

Recommended Posts

Sautãri,

 

Caut exact ce spune în titlu. Sunt interesat de muzica lãutãreascã cântatã deopotrivã ºi la bass ºi la chitarã ºi de game ºi acorduri pentru ea. M-ar interesa ºi tabulaturi dacã s-ar gãsi sau are cineva.

 

Când spun muzicã lãutãreascã mã refer ºi la cea veche (anii perioadei interbelice ºi anii de dupã Al Doilea Rãzboi Mondial) cât ºi muzicã lãutãreascã actualã dar ºi hore, sârbe, geamparale sau alte stiluri regionale româneºti ºi balcanice.

 

Vã mulțumesc!

Link to comment
Share on other sites

Şi eu sunt interesat. Găsisem pe clape.ro şi pe muzicanti.ro câteva informaţii, dar n-am avut timp să mă uit mai bine pe ele. În orice caz, în general, foarte puţine informaţii pe subiect.

Ce am încercat şi mi-a plăcut cum sună pe genul ăsta de muzică, gama minoră armonică. Mai e şi o gamă a cărei nume te duce cu gândul la lăutari, "Hungarian Gipsy".

 

Din păcate, noţiunile mele de teorie sunt aproape 0, aşa că îmi vine greu să spun de ce sună anumite game mai bine decât altele. Poate ne poate da cineva nişte îndrumări.

Link to comment
Share on other sites

Și pe mine mă interesează subiectul, dar, din păcate, nu pot da un alt răspuns mai convingător decît ce am reușit să aflu pînă acum. Așadar:

 

- Cînd am mai întrebat chestia asta, legat de game/acorduri/moduri, @Ciocanel mi-a spus că un bun punct de plecare este stilul Klezmer (http://en.wikipedia.org/wiki/Klezmer#Melodic_modes), deoarece există legături puternice cu muzica populară românească;

 

- Legat de tehnici, pentru chitară acustică, în particular, am avut acest topic: http://forums.rgc.ro/topic/56424-cum-face-chestia-asta/page__fromsearch__1 Legătura cu clipul nu mai există, dar era această melodie

, iar pentru tehnica în discuție vezi la refren, pe la secunda 44.

 

Cam atît am reușit să aflu, nu știu cît am fost de ajutor, dar aștept cu real interes răspunsuri de la persoane mai în măsură decît mine. În particular, de la @Ciocanel :)

Link to comment
Share on other sites

Acuma na...dacă descarci clipul și-l dai pe slow-mo', ai putea să scoți chiar tab-ul, în situații "disperate". Apropo, dacă nu mă înșel, acest clip a apărut acum ceva vreme la topicul cu "gînduri răzlețe", prezentat de nimeni altul decît @Ciocanel :D Hai că i-am făcut destulă reclamă încît să-i așteptăm răspunsul aici mai ceva ca pe un Mesia :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sant a. draganoaia. am acompaniat ani si ani, pe chitara, la nunti...

-tonul piesei trebuie sa-l auzi din prima...nu sta nimeni sa-ti zica tie "tonuri"

- acorduri?... sant niste SABLOANE...pe care trebuie sa le cunosti - asta se intampla in timp-, daca nu gasesti un binevoitor sa-ti vanda secretele...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu sunt profesionist, nu stiu niciu eu.

O sa pun niste partituri de cantece populare cand ajung acasa.

 

Oricum, ce mi-am dat seama e ca, din cauza saiturilor care ne-au zis prea mult despre moduri, noi gandim prea mult in moduri si game. Pe cand, daca te uiti si asculti, nu prea conteaza ca gasesti 'cutiutele' magice de intervale pentru fiecare acord si 'feel' major sau minor. La general, e mai utila gama naturala decat harmonic minor sau gypsy sau.... whatever. Daca va uitati la partitura pe care am pus-o de la Fecioreasca de pe Mures, e doar Bb major si relativa-i minora.

 

It's more like, how you use it. Ca poti doar sa te gandesti la gama naturala cu diverse alteratii. Sau mai simplu sa gandesti doar in note-intervale.

 

LE: scuze, in original e Bb major, în versiunea mea e D major.

Edited by CiocanelBloodyCIocanel
Link to comment
Share on other sites

Nu cunosc prea multe notiuni despre muzica populara, respectiv lautareasca, insa stiu ca la muzica populara, in special cea din banat se canta dupa formule. Eu tot timpul am facut o paralela prin acest fapt la muzica populara si blues, nu-mi sariti in cap, e doar parerea mea. Ce stiu eu despre populara este ca in cele mai multe cazuri se canta in A# sau Bb. Stiu asta pentru ca saxofonistii de populara taie o bucata din gat-ul saxofonului pentru a-l "acorda" unde le trebuie lor si anume in Bb. Analogia cu blues-ul am facut-o datorita acelei formule care, pentru o melodie din C, este C-F-D-G, asemanatoare cu formula blues-ului, insa la populara apare si acel D. Muzica populara foloseste foarte mult acorduri diminuate si septare. Trebuie sa tineti minte ca printre muzicanti nu stiu daca exista 10% care stiu teoria, insa sunt, in viziunea mea, niste muzicieni exceptionali, deoarece majoritatea canta dupa ureche, lucru ce denota ca au o ureche muzicala destul de formata.

 

Subiectul propus este unul interesant pentru mine, nu pentru ca doresc sa ma reprofilez pe populara, insa desi este, cred ca cea mai ascultata si cantata muzica din Romania, teoria muzicala a acestui gen este un subiect tabu. Chiar sunt intrigat de acest subiect.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.scoreexchange.com/profiles/1655

 

Gasiti acolo mai multe partituri de jocuri (inclusiv o Geampara, la care am inceput si eu sa lucrez) - merg si transpuse cu tool-ul de pe site ca se le puneti in guitar friendly keys - like E minor and A minor and D minor.

La unele sunt scrise si acordurile deasupra. Se reda si midi. Mai mult de-atat...

(by

)

 

Mai exista si niste midi care pot fi descarcate direct pentru sibelius:

http://www.free-scores.com/Download-PDF-Sheet-Music-andrei-baicoianu.htm

 

Din pacate, pe alocuri, astea au si tobe midi specifice lautarilor contemporani...

 

 

O sa pun in curand mana pe niste culegeri de muzica folclorica... daca pot sa pun ceva pe site, I will share directly, daca nu, o sa pun din ce o sa aranjez.

Link to comment
Share on other sites

Buna ziua, ma bag si eu in seama pe aici cu 2-3 chestii. 1) Linkul dat de tine Ciocanel nu merge, ala de pe scoreexchange. 2) Toata lumea care stie a canta la chitara zice la un tab pe care-l posteaza ritm de maramures, sau banat, sau hora sau sarba sau mai stiu eu cum altcumva. Numai ca nimeni nu explica CUM ar fi acele ritmuri. La game nu mai zic, ca acolo e liniste totala pe tot internetul. Nimeni nu stie sau nimeni nu vrea sa spuna cum ar fi. De exemplu am gasit multe tutoriale si exemple pentru muzica din "Around the world", pt greceasca, arabeasca, turceasca, albaneza, israleiana samd. Ritmuri sau game, sunt ok, dar sunt facute de straini. SI asta e ok, fiindca intelegem limba engleza. Doar ca pentru muzica romaneasca lautareasca veche si populara autentica (se exclud manele + populare gen bagam un ritm in loop pe sintetizator si mama ce am mai cantat) nu am gasit nicicum nicio documentatie. 3) Am intrebat un professor de chitara cum poate cineva sa faca chitara sa sune a tambal (canta Mihai Napu cu Radu Pietreanu la Vacanta muzicala o melodie care era parodie dupa La CHilia-n port, melodia se chema ceva cu Mai tii minte Ionele). Ignorand parodia respectiva, ce era impresionant era cum Napu tinea tambalul din chitara fara prea multe probleme. Profesorul mi-a spus ca stie si el cum se face asta, dar bineinteles ca nu mi-a aratat niciodata, deci am inteles ideea, stie, dar pentru el. 4) Pentru domnul A. Draganoaia, daca tot spuneti ca sunt niste sabloane pe care dvs le stiti, de ce nu le puneti/explicati undeva accesibil pe internet? Cred ca scopul nostru in viata, a majoritatea de pe forumul acesta nu este, nu a fost si nu va fi niciodata sa cantam la nunti, asa ca nu putem crea concurenta pentru nimeni, deci nu vad ce atata secretomanie la toata lumea. 5) Slash93, si eu sunt la fel de intrigat ca nu gasesc niciun material de studiu in aceasta directie. Nimic insemnand nimic pur si simplu. Toata lumea care stie nu vrea sa explice cuprinsa parca de o secretomanie suspecta. 6) In fine, daca nimeni nu vrea sa explice nimic si nu se gaseste niciun material de studio, eu intre timp m-am lasat de a incerca sa descifrez de unul singur aceasta zona, concentrandu-ma pe alte zone ale muzicii, ca doar nu s-a nascut muzica la chitara cu populara/lautareasca romaneasca. Doar ca e frustrant sa nu stii macar ce se intampla. La o varsta mai inaintata in ale muzicii probabil ca ma voi reapleca spre aceasta zona incercand sa descifrez singur aceste secrete bine pastrate.

Link to comment
Share on other sites

Si asta cam tot minor armonic e. La dorian cu cvarta marita e mi minor armonic.

Exact, cum scrie si in descrierea de sub portativ.

 

3) Am intrebat un professor de chitara cum poate cineva sa faca chitara sa sune a tambal

 

Lovesti corzile aproape de bridge cu obiecte contondente, ca surubelnita (my personal favorite).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Exact, cum scrie si in descrierea de sub portativ.

 

 

 

Lovesti corzile aproape de bridge cu obiecte contondente, ca surubelnita (my personal favorite).

Exact asa cum ma si asteptam, au inceput sa apara greii forumului facand misto ieftin si glume de santier. Nici nu ma asteptam la altceva drept sa spun, ca doar suntem un popor care avem multe de zis fara a avea nimica de spus cu adevarat. Asa ca nici n-o sa ma obosesc sa-i raspund direct domnului Winston, fiindca nu consider ca merita. Asa e gena poporului roman, avem sau nu ceva de spus, stim sau nu stim despre ce e vorba intr-o chestie, noi avem atitudine de experti ba facem si misto. No COmment. Initiatorul topicului cat si CIocanel in raspunsurile anterioare au foarte mare dreptate. Nu se gaseste absolut nimic pe internet sau ca si material de cumparat despre aceasta zona a muzicii. Si da, domnule Winston, chitara poate sa sune fix a tambal pe muzica lautareasca, imi pare foarte rau ca userul care a postat clipurile pe youtube a fost inchis din cauza de copyright infringement. Dar eu stiu asta 1000% fiindca am fost la concerte la Vacanta Muzicala. Profesorul a zis ca stie in urma vizionarii clipului respective, deci nu am vorbit asa povesti. Dar ma rog, asta nu e important. Important e ca nu se gaseste pe nicaieri niciun fel de documentatie cu privire la aceasta zona a muzicii, si adevarul asta ramane, indifferent ct am fi noi de destepti si am face misto de altii. Asa ca, ramanem cu keep digging on the internet poate s-o gasi ceva si despre asta. La fel si ritmurile folosite in muzica populara, pe care cum spuneam toata lumea le citeaza, dar nimeni nu le explica, fiind foarte destepti ei asa in capul lor, pacat ca nu sunt cautati, ca sa fac si eu o gluma de santier in stilul celei cu surubelnita. Pt initiatorul topicului, success in cautare, daca voi gasi ceva despre gen, te voi ajuta cu cea mai mare placere.
Link to comment
Share on other sites

Exact asa cum ma si asteptam, au inceput sa apara greii forumului facand misto ieftin si glume de santier. Nici nu ma asteptam la altceva drept sa spun, ca doar suntem un popor care avem multe de zis fara a avea nimica de spus cu adevarat. Asa ca nici n-o sa ma obosesc sa-i raspund direct domnului Winston, fiindca nu consider ca merita. Asa e gena poporului roman, avem sau nu ceva de spus, stim sau nu stim despre ce e vorba intr-o chestie, noi avem atitudine de experti ba facem si misto. No COmment. Initiatorul topicului cat si CIocanel in raspunsurile anterioare au foarte mare dreptate. Nu se gaseste absolut nimic pe internet sau ca si material de cumparat despre aceasta zona a muzicii. Si da, domnule Winston, chitara poate sa sune fix a tambal pe muzica lautareasca, imi pare foarte rau ca userul care a postat clipurile pe youtube a fost inchis din cauza de copyright infringement. Dar eu stiu asta 1000% fiindca am fost la concerte la Vacanta Muzicala. Profesorul a zis ca stie in urma vizionarii clipului respective, deci nu am vorbit asa povesti. Dar ma rog, asta nu e important. Important e ca nu se gaseste pe nicaieri niciun fel de documentatie cu privire la aceasta zona a muzicii, si adevarul asta ramane, indifferent ct am fi noi de destepti si am face misto de altii. Asa ca, ramanem cu keep digging on the internet poate s-o gasi ceva si despre asta. La fel si ritmurile folosite in muzica populara, pe care cum spuneam toata lumea le citeaza, dar nimeni nu le explica, fiind foarte destepti ei asa in capul lor, pacat ca nu sunt cautati, ca sa fac si eu o gluma de santier in stilul celei cu surubelnita. Pt initiatorul topicului, success in cautare, daca voi gasi ceva despre gen, te voi ajuta cu cea mai mare placere.

 

Nu stiu ce sa zic in privinta cautatului pe internet. Mai bine s-ar pune mana si s-ar transpune dupa ureche cate ceva, pentru ca nu exista sanse prea mari ca "maretul" internet sa ne scoata din mizerie si de data asta...

Link to comment
Share on other sites

slash93, sunt de accord cu tine cu cautatul si scosul dupa ureche. Dar asta presupune timp, iar oamenii care nu fac asta ca pe o meserie, ca mine, ci ca pe un hobby, de abia dispun de 30 minute zilnic pt a zdrangani chitara si a incerca una sau alta. Ce ma irita pe mine sunt oamenii care spun, da, sigur, stim, cine? , noi? Pai nu ne stii pe noi? Am cantat cu ala sau cu formatia x, suntem smecheri. Cand e vorba de explicat ceva pentru incepatori sau pentru nivelul mediu deodata se simt ofuscati si incep sa faca misto. Cunosc aceasta lume din viata cotidiana, asa ca nu e nicio surpriza pentru mine. Oameni? Putini. Restul? Populatie...

Link to comment
Share on other sites

Am vazut mai sus o piesa interpretata de Emeric Imre si mi-am amintit ca foarte multa vreme am cautat si eu sa invat ceva la chitara din acest gen.

 

 

Mi-a placut si am incercat multa vreme sa reproduc ritmul de la 0:33 ...insa nu am reusit nici sa ma aproprii de acel sunet...

 

 

LE : Suna destul de bine "a tambal" si fara surubelnita :)))

Edited by Leumas
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

eu folosesc aceiasi tehnica cu a lui Emeric Imre.

 

cu o pana groasa lovesti o nota din acord de jos in sus prima data...apoi de sus in jos...din nou de jos in sus... dupa care ...de sus in jos lovesti tot acordul... si chestia se repeta

 

mana dreapta executa un fel de "țopaiala"

 

mana stanga stopeaza cam dupa fiecare saisprezecime, deci trebuie exercitiu

 

din loviturile repetate (saisprezecimi) asupra acelei note rezulta sunetul specific de tambal...iar a patra lovitura de sus in jos pe tot acordul copleteza frumos armonia

 

nu stiu daca am explicat foarte bine...

 

toate bune.

Edited by Deagu
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

(...) ca doar suntem un popor care avem multe de zis fara a avea nimica de spus cu adevarat. Asa ca nici n-o sa ma obosesc sa-i raspund direct domnului Winston, fiindca nu consider ca merita. Asa e gena poporului roman, avem sau nu ceva de spus, stim sau nu stim despre ce e vorba intr-o chestie, noi avem atitudine de experti ba facem si misto.(...)

Eu cred ca specifica romanilor e, mai degraba, tendinta de a incepe propozitii cu formula "suntem un popor care...", urmata de ceva autodepreciativ.

 

Totusi, nu ai niciun motiv sa iti pierzi cumpatul, nu mi-am batut joc de tine deloc. Chiar asa cum ti-am explicat mai sus consider eu ca obtin un sunet apropiat tambalului pe chitara. Incearca.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

LE : Suna destul de bine "a tambal" si fara surubelnita :)))

 

Frumoasa melodia si foarte frumos interpretata, dar instrumentul nu suna a altceva decat chitara, facand o adaptare foarte buna a unei melodii compuse pentru tambal. Insa, daca tintesti spre sunet de tambal, ai nevoie de lovituri in loc de ciupituri.

Link to comment
Share on other sites

Am reuşit să fac şi eu ritmul ăla de la piesa lui Emeric Imre, dar nu sună aproape deloc a ce face el. Mai mult sună a chitară, decât a ţambal.

 

Winston, ce fel de obiecte foloseşti ca să scoţi sunetul ăla, şi unde loveşti mai exact în zona bridge-ului?

 

Şi pentru domnul de mai sus, care spunea că acordurile sunt nişte şabloane: aţi putea, oare, să ne împărtăşiţi şi nouă asemenea lucruri? Adică, cu siguranţă că-s nişte pattern-uri, dar cred că dacă cineva ar face aici măcar o schemă de progresie "lăutărească" ne-ar ajuta pe foarte mulţi.

Edited by Santal
Link to comment
Share on other sites

salut. am ajuns aici din intamplare si mi s-a parut interesanta discutia, mai ales ca subiectul s-a mai deschis acum cativa ani daca nu ma insel.

lautaria pe chitara e, in esenta, lautarie punct. adica modurile, ritmurile ("tiiturile") sunt tot alea. e adevarat totusi ca natura instrumentului implica limitari serioase in ceea ce priveste articulatia specifica genului. toate trilurile, apogiaturile, mordentele sunt foarte greu de realizat in primul rand din cauza lipsei sustinerii chitarei. adica, daca o vioara,un acordeon,un clarinet, sau orice alt instrument melodic poate sustine o nota vreme indelungata, o chitara nu o poate face, decat una electrica cu un set aferent de efecte, si deja intram in alta discutie. vorbim deci aici de chitara acustica, muzica lautareasca veche fiind cantata exclusiv cu instrumente acustice, de timbru organic. deasemeni, instrumentele melodice in general, pot modifica parametrii unei note dupa emisia ei. si chitara are posibilitatea asta, dar evident, in mai mica masura. adica: instrumentele melodice pot modifica volumul, intensitatea, durata si intonatia(!) unei note dupa emisie. chitara poate altera doar durata(desi doar descrescator, adica poate opri o nota dar nu o poate prelungi fara inca un atac) si intonatia (desi doar ascendent, bend-ul).

limitarile astea fac solistica, melodia lautareasca pe chitara foarte dificila ca interpretare, si deci riscanta. daca nu o faci convingator...mai bine n-o faci.

materiale tiparite care sa trateze subiectul in cauza se gasesc cu siguranta la bibliotecile facultatilor de muzica. totusi, mi se confirma zilnic, valabil pentru orice gen de muzica, faptul ca transcrierea dupa ureche, dicteul, este cea mai eficienta unealta.

mi-am permis sa aranjez piesa "inimioara, inimioara" pentru doua chitare, aranjament bazat loosely pe interpretarea lui ion ghitulescu.

atasez varianta midi si partitura cu tab.

daca are cineva intrebari in legatura cu materialele atasate, raspund cu placere.

 

aa...sorry.. se pare ca-s it illiterate.

cum atasez mp3 si pdf?

Link to comment
Share on other sites

salut. am ajuns aici din intamplare si mi s-a parut interesanta discutia, mai ales ca subiectul s-a mai deschis acum cativa ani daca nu ma insel.

lautaria pe chitara e, in esenta, lautarie punct. adica modurile, ritmurile ("tiiturile") sunt tot alea. e adevarat totusi ca natura instrumentului implica limitari serioase in ceea ce priveste articulatia specifica genului. toate trilurile, apogiaturile, mordentele sunt foarte greu de realizat in primul rand din cauza lipsei sustinerii chitarei. adica, daca o vioara,un acordeon,un clarinet, sau orice alt instrument melodic poate sustine o nota vreme indelungata, o chitara nu o poate face, decat una electrica cu un set aferent de efecte, si deja intram in alta discutie. vorbim deci aici de chitara acustica, muzica lautareasca veche fiind cantata exclusiv cu instrumente acustice, de timbru organic. deasemeni, instrumentele melodice in general, pot modifica parametrii unei note dupa emisia ei. si chitara are posibilitatea asta, dar evident, in mai mica masura. adica: instrumentele melodice pot modifica volumul, intensitatea, durata si intonatia(!) unei note dupa emisie. chitara poate altera doar durata(desi doar descrescator, adica poate opri o nota dar nu o poate prelungi fara inca un atac) si intonatia (desi doar ascendent, bend-ul).

limitarile astea fac solistica, melodia lautareasca pe chitara foarte dificila ca interpretare, si deci riscanta. daca nu o faci convingator...mai bine n-o faci.

materiale tiparite care sa trateze subiectul in cauza se gasesc cu siguranta la bibliotecile facultatilor de muzica. totusi, mi se confirma zilnic, valabil pentru orice gen de muzica, faptul ca transcrierea dupa ureche, dicteul, este cea mai eficienta unealta.

mi-am permis sa aranjez piesa "inimioara, inimioara" pentru doua chitare, aranjament bazat loosely pe interpretarea lui ion ghitulescu.

atasez varianta midi si partitura cu tab.

daca are cineva intrebari in legatura cu materialele atasate, raspund cu placere.

 

aa...sorry.. se pare ca-s it illiterate.

cum atasez mp3 si pdf?

 

More reply options - attach files

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.