www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

probleme sistem tremolo


king_nothing
 Share

Recommended Posts

salut!

nu sunt cunoscator cel putin in achizitii de chitara asa ca o sa incerc sa ma fac cat de cat inteles desi unii termeni folositi pe forumuri inca imi scapa.

oricum...ideea e ca mi-am luat un squier stratocaster cu un sistem de tremolo. acu, eu nu i-as zice floyd rose ca-i o chestie simplista si s-a dovedit f prosta. dar vorbesc putin in necunostinta de cauza asa ca intreb si eu.

e normal ca la ultima infiletare maneta de tremolo sa aiba joc? ca eu ma gandesc ca nu ca in timp relativ scurt filetu ala se uzeaza.

si cum se acordeaza chitara? ca ori is proaste arcurile alea si nu compenseaza ca lumea tensiunea din corzi eu imi scapa mie ceva.ideea e ca acordand o coarda le dezacordez pe celelalte.

chitara mi-am luat-o acu o saptamana si sunt aproape convins ca mi-am luat teapa.

 

 

mersi

Link to comment
Share on other sites

Stati usor oameni buni.

 

Probabil ca ai un Squier cu tremolo clasic (adica fara blocaje).

 

Anyway, orice fel de tremolo ar fi este normal ca atunci cand acordezi o coarda sa se dezacordeze celelalte datorita unui fenomen simplu: tensiunea in coarda acordata se schimba, de asemenea tensiunea in arcuri aceasta ducand la schimbarea tensiunii in toate celelalte corzi.

 

CHitara trebuie acordata cu rabdare cam asa:

1. aduc corzile fara prea mare precizie catre un acordaj natural.

2. verific tensiunea in arcuri (de fapt inclinatia "plate"-ului, sau platoului bridge-ului)

3. acordez coarda Mi gros (E)

4. acordez Mi subtire (e)

5. din nou E, dupa care A

6. Din nou "e" dupa care E si A

7. Trec la Si (:) din nou E, e, A

.... etc.

 

Intre timp este posibil ca inclinatia plate-ului sa fi depasit valoarea nominala.

Atunci schimb tensiunea in arcuri manevrand cele doua holzshuruburi din spate (sub capac).

 

De obicei este recomandat sa schimb corzile cu acelasi tip si grosime, una cate una pentru a pastra reglaju tensiunii arcurilor constant.

 

Daca schimb tipul corzilor (materialul) sau diametrul, acordajul trebuie facut cu surubelnita linga tine.

 

TIP: Inclinatia recomandata de fender pentru bridge vintage style este astfel incat sa existe o distanta de ~3mm intre capatul plataoului si corpul chitarei.

TIP: Nu uita sa ungi cu vaselina toate puctele de contact dintre piesele care au o miscare relativa una fata de alta. Si la bridge, dar si sus la chei (nut - pragus, stringtree).

Link to comment
Share on other sites

Stati usor oameni buni.

 

Probabil ca ai un Squier cu tremolo clasic (adica fara blocaje).

 

TIP: Nu uita sa ungi cu vaselina toate puctele de contact dintre piesele care au o miscare relativa una fata de alta. Si la bridge, dar si sus la chei (nut - pragus, stringtree).

toate bune si frumoase, dar nu sfatuiesc pe nimeni sa unga corzile cu vaselina in nicun punct! coarda nu va mai suna! se muteste imediat si este explicabil de ce! evitati sa folositi substante grase atunci cand este vorba de chitara! toate substantele de curatare a chitarei sunt DEGRESANTE! exista totusi anumite piese ale hardware-ului care pot fi inlocuite cu piese similare, construite din materiale grafitate (stringtrees, nut, saddles si cam atat), cu asumarea schimbarii de ton respective si ATAT! usurinta manevrarii unui astfel de vibrator rezida in iscusinta celui care il regleaza. sa nu uitam ca avem nevoie intai de un sunet bun, obtinut, daca se poate, cu o actiune a vibratorului cat mai comoda! :):)

Edited by StratMan
Link to comment
Share on other sites

toate bune si frumoase, dar nu sfatuiesc pe nimeni sa unga corzile cu vaselina in nicun punct! coarda nu va mai suna!

 

Bine inteles ca nu o sa te apuci sa ungi corzile cu vaselina in parte lor activa. Dar sus la chei si mai ales la stringtree nu este nici o problema, de asemenea la un vibrator fara blocaje de tip vintage stratocaster, sau american strato (cu sprijin in 2 puncte), este recomandata ungerea in gaurile unde sta ballend-ul corzii, mai cuseama daca acestea sunt de tip fender cu bullet-end (adica cu forma aceea in forma de glont). La utilizarea tremoloului (intensa, inluding dive-bombs), terminatia corzii isi poate schimba pozitia si vaselina o ajuta sa ajunga in pozitia initiala.

De asemenea, daca nu ai un "nut" grafitat (dar si atunci) se poate unge cu grija portiunea din spatele pragusului (nut-ului). Si uite ca mi-am adus aminte de alta chestie: este posibil ca santurile din pragus sa fie ceva mai inguste decat corzile (mai ales daca ai trecut de la 0.009 la 0.010). Atunci este necesara ajustarea lor pe dimensiune, mai ales la corzile "groase" ca sa nu mai agate cand utilizam tremolo. Operatiunea asta trebuie facuta cu mare grija sa nu pileshti prea mult ca nu este reversibila.

 

Vorba unui alt antevorbitor: parerea mea :)

Link to comment
Share on other sites

vibratorul clasic are o plaja de folosire mai restransa (de altfel, am mai abordat acest subiect), asa ca din start trebuie mentionat domeniul in care poti canta decent cu el, fara pretentii de genul "divebomb". daca vrei alte performante, treci pe floyd, dar vei sacrifica tonul. concluzia mea, dupa atatia ani de cantat, este ca nu trebuie uns nimic la acest vibrator clasic ci doar reglat cu atentie si folosit in limita posibilitatilor reale. no offence! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.