www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

O Nelamurire Legata De Mix-Ul Facut Acasa


Guest AlinMetallica
 Share

Recommended Posts

Guest AlinMetallica

Ideea e ca daca incerc sa fac ceva sa se auda tare se aglomereaza prea tare anumite frecvente si incep sa "loveasca acoperisul". Daca nu fac asta se aude de vreo 2-3 ori mai incet decat o piesa normala. Ce pot sa fac sa se auda tare fara sa depaseasca limita aia?

 

Banuiesc ca raspunsul va fi legat de compresie, dar nu ma prea pricep nici la asta asa ca orice sfat e binevenit.

 

Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

O solutie simpla este sa folosesti un Limiter (este tot un compresor dinamic care intervine doar cand se depaseste un anumit nivel) si in felul asta poti da cat vrei de tare si sa nu spargi tavanul ^_^ .

Un compresor este mai flexibil dar mai greu de folosit pentru un incepator.

Link to comment
Share on other sites

Intru puţin pe teren minat, nici eu nu sunt foarte priceput la asta - aşa că emit doar o PĂRERE. Din câte ştiu, foarte empiric spus, dacă pe trackul A ai în momentul x un volum cu valoare 10 să zicem (pur teoretic vorbind) şi pe trackul B un volum de valoare 14 (repet, pur teoreti), ele nu se adună ca doi cu doi, nu dau 24 împreună, nu ste o sumă aritmetică.

 

Ia aminte şi răbdare la ce zice FiveseveN că zice bine - compresia e esenţială.

 

O posibilă idee (repet, doar o părere, NU UN SFAT) e să încerci să cobori puţin mai toate volumele din mix. Ştiu, e cam ciobăneşte, dar măcar obţii un mix inteligibil până te prinzi prin trial/error cum e co compresia. Uite şi aici niscaiva indicaţii http://www.image-lin...lsandmixing.htm

 

Şi de ce nu, postează şi mixul, poate că aceia mai pricepuţi în domeniu de pe forum ţi-ar putea spune mai la obiect ce să-i faci.

Edited by ammons
Link to comment
Share on other sites

Vezi ce frecvente se aglomereaza, determina instrumentul care are nevoie cel mai mult de ele apoi dai mai incet frecventa pe canalele cu care concureaza. De cele mai multe ori este recomandat sa tai cu un egalizator decat sa adaugi. Foloseste pan pentru a imprastia canalele in mix. De asemenea un mix nu trebuie sa intre in clip niciodata. Ca un ajutor pentru incepatori, inainte sa te apuci de mixat da toate canalele la -10db si adaugi de acolo dar incearca sa nu treaca nici un canal de -6db. Daca ti se pare ca mixul e prea incet, la final pui pe master un compresor, ii setezi output gainul in asa fel incat sa nu ai prea multe varfuri trecute de 0db si trantesti un limitator peste.

Exista nenumarate tutoriale pe net...

 

Uite aici unul extrem de cheezy dar relevant si accesibil:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ideea e ca daca incerc sa fac ceva sa se auda tare se aglomereaza prea tare anumite frecvente si incep sa "loveasca acoperisul". Daca nu fac asta se aude de vreo 2-3 ori mai incet decat o piesa normala. Ce pot sa fac sa se auda tare fara sa depaseasca limita aia?

 

Banuiesc ca raspunsul va fi legat de compresie, dar nu ma prea pricep nici la asta asa ca orice sfat e binevenit.

 

Multumesc anticipat.

 

Deci am inteles nu-ti place incet vrei mai repede ...

 

Ezista o explicatiune .....LOUDNESS WAR ..citeste si te luminatizezi ...

 

Undele se insumeaza "plus cu plus" si "minus cu minus" ... din aceasta cauza este greu de prevazut unde care semnal va iesi din "headroom" . Totodata "plus cu minus" se poate anula un functie de pozitia relativa a undelor ( faza ).

- Un semnal de +6dB in faza cu alt semnal de +6dB rezulta prin insumare +12dB . ..

-Un semnal de -6dB in anti-faza cu alt semnal de +6dB rezulta prin insumare in acel punct la 0dB . ..

 

Asa ca este greu de prevazuta treaba ...

 

 

Daca ai DAW . mixezi la -4dB ...pe incercate , faci de proba un mixdown si vezi daca nu "sare " prea mult semnalul ici colo ...

 

Daca ai AD pe 16 bit trebuie sa folosesti deja la inregistrare un compresor , si oricum sa urmaresti ca la inregistrare sa folosesti la maxim acei 16 biti respectiv sa inregstrezi la aprox 80% din volumul maxim admisibil .ca sa ramana ceva calitate /dinamica /detalii si dupa prelucrari ..

 

Daca ai 24 bit se simplifica treaba poti sa inregistrezi la volum mai mic ca apoi cu reglaje din DAW ridici volumele la nevoie fara sa pierzi mult din dinamica originala ..( din detalii )

 

Un limitator pe inregistrare nu strica ...nu lasa sa intre in distorsiune convertorul AD ..care face urat ..pacaneli trosneli ce nu le mai poti scoate cu nimic ..Unele convertoare de pe placile de sunet la AD au "limitator" altele nu au ,,,depinde de marca /pret ...

 

Daca reusesti sa nu ai "salturi" peste nivelul maxim ..apoi .folosesti "Normalise" ca sa aduci semnalul la nivelul optim in plaja admisa.

In acest caz dinamica va ramane relativ OK .adica ceva mai natural .( depinde ce si cum inregistrezi )

 

 

Daca vrei "mai repede" folosesti Compresor ( chiar multiband ) si fortezi la maxim umplerea spectrului ca sa ai "volum mare " .

 

Bineinteles dinamica nu o sa mai ai .

 

Exista soft-uri automatiizate cuu algoritm ptr masterizare ptr a mari volumul efectiv al materialului inregistrat ..

 

Exista ptr bas MAXBAS ce ridica "umplerea" armonicelor unui sunet de bas care practic nu este redat ..in acest fel da impresia unui bas mai profund pe instalatie mai slabuta ...

 

Gasesti tutoriale ptr "home recording" cu zecile doar sa ai rabdare sa inveti ..

 

Inca o problema ..trebuie sa ai instalatie cu IMD foarte redus ca sa poti sa "maresti volumul " la maxim posibil dar sa ai si calitate in definitie /separarea instrumentelor etc etc ...

Asa ca aici mai este o componenta in umbra ..noi nu putem decat sa cumparam softuri .hardware ..cu "promisiunea" ca acestea fac treaba ...cum i-si fac treaba automat dupa ce algoritm si la ce calitate ramane de experimentat pe bani multi ...

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.