www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum Am Inceput Si Unde Am Ajuns ( Cu Cantatul La Chitara )


tudorzzz
 Share

Recommended Posts

Avand in vedere faptul ca eu am inceput in liceu cu folk romanesc, apoi am migrat inspre heavy-metal, clasic rock si in cele din urma blues ( neaprofundand- spre rusinea mea- niciunul din aceste stiluri...inafara de blues - asupra caruia m-am blocat de ceva ani , tot incercand sa-l descos )...sunt curios care a fost parcursul vostru muzical intr-ale chitarii. Am aproape 30 de ani si mi-am dat seama ca stiu din toate cate putin si de fapt nimic. Teorie muzicala am invatat de la un profesor de muzica in primii 2 ani de cantat la chitara. Restul de pe youtube , prieteni, pdf-uri, etc. Citesc cu greu o partitura si o scriu si mai greu. Dar intr-un timp inzecit fata de prieteni care sunt muzicieni cu conservator - si ma raportez aici numai la muzica " de masa"-, nimic complex adicatelea . Urechea mi-am educat-o in timp.Lautareste. Sunt un chitarist sub-mediocru, care atunci cand mai are sub trompa un shpritz se crede chiar mediocru :)...voi? :)

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Prin 2011 mi-am obiectu cu pricina si m-am apucat cu gandu doar la mici parti de solo blues/rock ... Usor, usor a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult ceea ce fac si incepe sa devina cat mai natural cu trecerea timpului(nu pot sa ma plang si nici sa ma vait de mersul lucrurilor chit ca as vrea sa fiu mult mai avansat... heh tre rabdare la astfel de dracenii)... La mine abia acu incepe treaba hehe...

Link to comment
Share on other sites

Am inceput pe un bass vechi Reghin, cu care am invatat cum e cu notele pe grif, cum e cu pana, etc, studiind taburi.

Am continuat cu o chitara electrica luata din primele mele salarii,tot cu tab-uri.

Bazele teoriei mi le-a aratat un profesor de pian, de unde am invatat ce rol au gamele si cum se "scoate" un negativ.

 

De 2-3 ani ma chinui sa imi copun piesele si sa imi treaca odata damlaua asta. :)

Link to comment
Share on other sites

Hmm.....topicul asta chiar e interesant. Pai pot spune si eu tot lafel, am inceput cu folk romanesc, apoi folk de pe-aici pe-acolo, mult mai tarziu asta fiind cam dupa un an si putin(cred) de cand m-am apucat, apoi am dat-o in roackereli de-alea ieftine, pana cand am dat de blues, classic rock, metal(foarte putin) si am inceput sa ma axez pe blues pana in prezent si doresc sa abordez si jazz. Deci in prezent am ramas la blues, classic rock si jazz.

Tot ce-am spus mai sus referindu-ma la genuri, dar ca tehnica sau ca teorie ce pot spune, am inceput pe o clasica hora din 75' sa invat acordurile, m-am tot uitat pe Internet pe You Tube, ma uitam la folkisti romani(am mentionat mai sus ca, cu asta am inceput) si tot felul de cover-uri si eram atent la cum puneau degetele si cam asa am invatat acordurile si ritmul a venit de la sine. De invat am invatat singur. Mai am vazut pe la prieteni mai tarziu ca ei improvizau solistica, si m-a intrigat foarte rau faptul asta si de atunci a devenit o obsesie si tot ce aveam in cap era shred. La un moment dat un tip mi-a aratat ce-i aia o gama pentatonica, iar eu am invatat pur si simplu formula pana cand mi-am dat eu seama cum vin ele pe grif si tot incercam sa leg si eu cateva note. Incercarea mea a fost un total esec la inceput, dar cu timpul incepeau notele sa se lege si devenea mai natural, bineinteles la un tempo mai adecvat . Si pana in ziua de azi notele au inceput sa se lege, sa vina de la sine ideile, sa colorez un pic si sa pun sentiment in tot ce cant si sa nu mai fie probleme. Dar inca invat din toate, si am foarte multe de invatat si de ascultat si de practicat pana cand mor. De cantat cant de 3 ani.

Edited by Keops
Link to comment
Share on other sites

inceput prin '95 chitara cu un prof ce e si intr-o trupa veche de la noi ( astea au fost bazele)... apoi studiat chitara clasica si prin Enescu ceva ani... dupa care am descoperit nirvana si pantera de la niste prieteni chitaristi... m-am lasat de clasica si am continuat pe rock... dupaia am descoperit punk-ul... si acum cant reggae si ascult punk... nice combination, huh ? :)) :blink:

Link to comment
Share on other sites

Eu am inceput in primavara lui 2006 cu o clasica Hora Reghin, avand metoda de chitara a lui Bogdan Constantin pe post de "profesor". Teorie nu prea stiu... dar nici nu o folosesc (sau cel putin, nu constient) in ceea ce compun sau cant. Imi ajunge cat sa fac un tab in Guitar Pro :).

 

Deci, am invatat cateva notiuni de baza din cursul mai sus mentionat (care se baza mai mult pe folk). De altfel, prima melodie pe care am cantat-o vreodata la chitara a fost "La fantata", o piesa folk-ish, scrisa dupa versurile lui Paunescu (loooool), era inclusa in curs. Insa stiam prea bine ca nu ma caracterizeaza genul, eu stiam una si buna: ca vreau rock alternativ. Si o chitara electrica :D.

 

A mai trecut timpul, si tot scotand acorduri pentru melodiile pe care imi doream eu sa le cant (oricum sunau deplorabil pe chitara acustica), am inceput sa-mi arunc ochii si pe tabulaturile mai "serioase". Ulterior, prin 2007, am descoperit power chords-urile si acordajele drop, si am inceput sa experimentez un pic, cantand riffuri de chitara electrica pe acustica. Si cantecele pe care le-am compus si inregistrat in acea perioada au mers exact pe aceeasi linie: aveau tobe, erau menite sa se cante pe electrica, dar eu foloseam acustica, deh, altceva n-aveam :).

 

In 2010 am avut "revelatia": am gasit pe net un plugin VST de distortion (cica vroia sa emuleze un JCM 900), si dupa ce l-am butonat un pic, am "reusit", pentru prima oara in viata mea, sa scot distortion dintr-o chitara acustica - cantam aceleasi riffuri, dar acum erau cu distoarse, tata! Rezultatul, evident, suna abominabil, dar la vremea aia, (inca) neavand electrica, pentru mine a fost ca si cand as fi descoperit o comoara, sau ceva de genul :lol:.

 

Spre sfarsitul anului trecut, in sfarsit, am reusit sa-mi implinesc visul de a imi cumpara o chitara electrica (a trebuit sa astept cam 5 ani pentru asa ceva, dar totusi zic ca a meritat asteptarea). Si cu ocazia asta am descoperit ca am posibilitatea sa fac mult mai multe chestii decat cu acustica (ma rog, intr-un fel, era si normal...), si ca imi pot pune mult mai bine ideile in practica.

 

De cantat, cant cam orice-mi trece prin cap: alternativ, metal, punk, un pic de reggae, un pic de pop cateodata... chiar si hip-hop :), in functie de starea de spirit. Ascult foarte multa muzica, multe trupe cu stiluri destul de diferite, si pana acum nu am reusit sa imi "incheg" toate influentele intr-un singur stil.

 

Singurul lucru care ma deranjeaza foarte tare e ca, in ciuda perioadei de timp destul de mari de cand cant la chitara, nivelul meu actual e de vreo 2, maxim 3 ani (cred ca si-asa e mult). Nu am acordat timp suficient studiului pana acum, si ma trezesc tot mai des ca am idei de piese, dar nu sunt in stare sa le transpun pe chitara, tehnica mea este defectuoasa, nu am libertatea de a improviza - m-am cantonat mult prea tare pe acorduri si pe taburi - de viteza nici nu mai vorbesc. Si ce e mai rau e ca, taman acum cand constat cate lipsuri am si cat de tare ma limiteaza, taman acum nu mai dispun de timp, pentru a le mai atenua...

 

...Dar nu ma las. Asa cum m-am impulsionat sa invat singura sa cant, cred ca la fel pot sa-mi si dezvolt modul de a canta. In plus, imi place chitara prea mult ca instrument, ca sa las treburile numai la stadiul asta... I know I can do better.

Edited by mike KidLazy
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Si eu tot pe o Hora Reghin am inceput, fusese a lui taicamiu' si avea doar doua corzi : si-ul si mi-ul, ruginite. Am cantat pe corzile alea doua aproape 3 luni. Pot spune cu mana pe inima ca in alea 3 luni, cantand pe doua corzi si incercand sa reproduc linii melodice simple, mi-am dez-anchilozat urechea si am inceput sa "aud" cat de cat muzica. Abia dupa 3 luni mi-am dat seama ca e treaba serioasa si mi-am cumparat un set nou de corzi. Apoi acordurile. In prima pozitie. A urmat un an plin de folk. Apoi inca unu cu muzica clasica predata de un profesor de la scoala de arte. Rosculescu si Carulli. Atunci n-am bagat in seama teoria. Azi imi pare rau ca am facut asta. Am revenit la ea la aproape 10 ani de pauza. Ajuta enorm! enorm !...revin la cronologie: dupa ce am ingropat metodele de chitara sub serii de jam-session-uri cu diferiti chitaristi post-puberi prin parc si la scoala, am inceput sa dau incordat in power chords. Incordat rau! Cu sprancenele incruntate impleteam nirvane metalice pe grif, parul imi crestea si cea mai tare trupa era Metallica. A durat putin...in clasa a 12-a am dat de bob dylan si urmatorii ani nu m-a mai interesat nimic inafara de anii 60-70 + bluesul. Am descoperit si pentatonicul. Minune! Deci asa se face !...apoi putina bossa nova, putin jazz cu Joe Pass ( nu stiam ca-mi pot cracana degetele in cele mai incomode pozitii din lume pe grif si sa sune atat de dulce ) si o tona de youtube. De un an mi-am scos cartile de teorie din sertar si incerc sa curat, sa slefuiesc, sa trec prin alte filtre ce faceam "inconstient" pana acum. Mi-au ramas doar doua fixuri din adolescenta : cel mai bun poet-cantaret e Bob Dylan, iar bluesul... bluesul e o minunatie ! :)

Edited by tudorzzz
Link to comment
Share on other sites

Am inceput de la 0 si am ajuns la maxim 6 !

 

 

 

Pana acuma am avut 3 chitare : 1x Chitara Clasica care avea corzile la 5 m distanta de grif... ; 1x Chitara Acustica SM-50 Hora Reghin , pentru pretul ei este o chitara exceptionala ; 1x Chitara Semi-Acustica Hollowbody Santa Fe ( cica ceva tot de Reghin ) , chitara suna foarte bine dar ii trebuie un setup !

 

Pe chitara clasica am invatat asa : Acordurile principale , Do , Re , Mi , Fa(sole) Si , Do... Dupa 4 luni de acorduri si din astea am ajuns la chitara acustica pe care am invatat asa : Acordurile cu barem , si incet incet solo-uri usoare de la green day , fingerpicking si game.. Dupa aceea am vandut chitara acustica si am luat-o de sotie pe cea semi-acustica .. pe ea am invatat asa : solo-urile mult mai complicate , powerchords , game , am inceput chiar sa fac improvizatii si deocamdata tot exersez riff-uri si prostii..

 

Intr-un an jumate eu zic ca nu am exersat destul incat sa ajung la un nivel foarte bun ... Sunt unii care dupa un an de cantat la chitara deja ... mai ca is mai buni ca aia care canta de ani de zile.. ( ex: Cognek ^_^ ) Sincer sa fiu cred ca nici dupa 3-4 ani nu am sa pot sa fac ce a facut Cognek dupa 1 an de chitara..

 

 

In prezent, chitarist cu studiile nefalsificate !

In viitor, nevasta.

In rest, numa' bine.

 

© George M. 2011-2012 !

Edited by Sympthom
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ca tot veni vorba de chitare : primul an - un reghin ( clasica ) cu corzi de metal ( la inceput) si nailon in urmatorul an, inca un hora reghin -dreadnought ( nou) :), un roytec sss ( imprumutat),apoi o electrica stagg hsh, un fender strat standard MIM, si acum un fender blacktop telecaster MIM, si peste cateva zile sper ca voi fi satisfacut - si voi cumpara o proaspata takamine g406s. M-ai facut curios si l-am ascultat si io pe cognek...da domnle'...daca intr-adevar canta de doar un an e pe drumul foarte bun intr-ale blues-ului ( na ca i-am facut si io reclama...sa dai o bere dobrogene ca-mi esti vecin se pare! ) :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

A fost odata ca niciodata...... era prin 1976 si lu' fate-meu (mai mare) i s-a pus pata sa cante la chitara. Avea el ceva antecedente, in scoala primara cantase la mandolina. A strans bani si a reusit sa cumpere o chitara Reghin de 415lei. Eu pe langa el, ma uitam cum pune el degetele si cand o lasa el o luam si eu incercand Mi minor si Re major..... Apoi, intr-o zi mergem sa luam corzi de la magazinul Rapsodia (ala vechi de vizavi de Palatul Telefoanelor), magazinul fusese in inventar si trebuia sa deschida in ziua respectiva dar nu deschisese. In fata lui cateva persoane printre care si un tip cu parul cret si mare care facea scandal. Era Bebe Astur (cine a mers pe la Preoteasa stie cine este), chitarist cu atestat.

Cu el am inceput sa invatam amandoi, ne-a dat imprumut o chitara astfel incat aveam amandoi pe ce sa zdranganim. Eu am invatat mai mult fortat de frate-meu, ca el vroia sa faca "solistica" si nu avea cine sa faca "armonia".

Prima melodie - Il Condor Pasa a lui Simon & Garfunkel.

Mai departe am mers pe folk, doar era perioada de glorie a Cenaclului Flacara.....

Am cantat la serbari si intruniri la scoala, la liceu, la petreceri cu prietenii, pe la spectacole organizate de UTC, pe la Casa de cultura a MI......

Apoi am avut o pauza de vreo 15 ani, m-am apucat din nou acum vreo 4 ani si abia acum cred ca am ajuns din nou la nivelul de atunci.

In prezent incerc sa cant fingerstyle, cu vocea aproape deloc ca nu ma mai tine.....

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

:) Mişto topic...

 

Şi eu, undeva prin 1984, în ultimul an de liceu, aveam o acustică autohtonă şi eram într-o zi la un suc cu câţiva colegi de clasă şi unu' zice : "bla,bla,bla...chitara mea electrică..., bla,bla,bla..." ... Zic : " Stai aşa, stai aşa ! Ce zisăşi ? Ai o chitară acasă ?" ...

Şi aşa, în câteva zile, găsirăm un alt coleg care-avea şi el instrument şi-apoi un tobar, care-avea o tobă acustică incompletă şi gata o fo'....

Da' n-a ţinut mult, ca dup-aia, dupa liceu ne-am împrăştiat care-ncotro... Apoi peste câţiva ani şi chitara am dat-o unei cunoştinţe care-avea fata la liceu de muzică şi era cam end of story... Dead line... Apoi servici, nevastă, copii, ecomonie de piaţă, etc... the boring side of the life... <_<:gnight:

 

Pâna acum 4 ani, când apăru' clipul de mai jos ... Apoi alăturat de el linkuri, videocoveruri, băieţi cu instrumente, echipamente pentru home-recording, etc, etc... "Man , playin' in a rock band again...." :headbang: Aşa că, here we go again...

 

Unde am ajuns ? Cred că undeva între începător şi intermediar, zic eu... Dar o mare satisfacţie e şi faptul ca am adunat mulţi prieteni noi şi măcar pentru asta sunt foarte mulţumit... Ce urmează ? Don't know ! ... Sănătoşi sa fim !... Mergem 'nainte !

 

Keep rockin' ! :guitar:

 

 

.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

hehe...ce poveste. Facusem cativa ani tobe la Casa Pionierilor cum se zicea in provincie, apoi intr-o iesire la munte cu prietenii din plictiseala am pus mana pe o Hora si am incercat sa vad cum e. desi am mai continuat sporadic cu tobele m-au atras mai mult sarmele. In anii 90 era la moda sa ai o trupa rock (fara pretentii). Te lipeai de tobe si chitari romanesti, efecte rusesti, clapa Farfisa, sonorizare Vermona, sunetul direct in mixer si ....GAZ. Inainte de 90 ascultam muzica doar la radio, acasa. Am avut insa un unchi cu pick-up, un prieten cu magnetofon kashtan (unde am ascultat heavy metal prima data), si un altul cu castetofon Sanyo care avea o colectie impresionanta de 3 casete luate de la negrii din Cluj. Prima caseta cumparata de mine (in momentul in care am primit un casetofon in primavara lui 90) a fost o copie ACDC a albumului Back in black, apoi am luat Skid Row, Kreator, Metallica, Sepultura, etc, Vai ce ne chinuiam sa scoatem cate un pasaj....2 albume mi-au marcat existenta ca si practicant in ale chitarilor atunci in anii aceia: Sepultura cu Arise și Metallica 91. Au urmat mai multe trupe de amatori in care am cantat chitara si apoi chitara bass. Din lipsa de bani, mergeam si la nunti dar ca tobosar (cand se imbolnavea sau avea probleme titularul postului). Apoi am cantat folk cativa ani, apoi rock, metal, cand a fost curentul Nirvana grunge, s.a.m.d. Anii 90 au fost frumosi pe de-o parte dar tristi pe de alta. Niciodata nu aveam bani. Mai cant si azi cand nu fac bani :-) As fi vrut in anii aia sa am sculele si experienta de acum...dar tine de alegerea fiecaruia. Etape si etape....

Cert e ca in continuare sunt innebunit de chitara.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Eu am inceput sa fiu atras de chitara acum 2 ani, maxim... Am inceput pe o clasica Delson, execrabila. Corzi departate, grea treaba. Dupa ce am mai "tunat" putin chitara, am inceput cu chestii de baza, acordurile simple, apoi cateva cu barre...

A urmat o chitara electrica Epiphone Les Paul Sp. II, care m.a ajutat sa mai invat ceva game, power.chord-uri, si ceva solouri mai simplute...

Apoooi, am intrat intr-o trupa, care s-a nascut talent si a murit spernata. Am fost pe ritm... Din pacate nu am studiat inca prea multa teorie muzicala. :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[...] Am inceput pe o clasica Delson, execrabila. [...]

 

Heh! Si eu tot cu o electro-acustica Delson am inceput! Cumparata de la Carrefour pe data de 31 Decembrie 2007. Am avut noroc, nu a fost execrabila... In primii 2 ani aveam foarte multa rabdare cu chitara si faceam multe exercitii(care imi prind bine acum), apoi mi-am pierdut cheful si rabdarea pentru exercitii (dar mai fac din cand in cand), insa nu mi-am pierdut entuziasmul pentru muzica (si aste cred ca este esential pentru fiecare dintre noi). Dupa Delson mi-am luat Tenson (chitara electrica Les Paul) ca sa rimeze un pic. Alegeri slabe, facute de un pustan fara experienta si prieteni in domeniu, dar care poate si-au avut rostul.

Mai apoi am inlocuit Les Paul Tenson-ul cu un ESP LTD MH-100QM (Floyd rose, nebunii) si electro acustica cu un Ibanez Talman (aproape ca un stratacoustic de la Fender) ca in final (prezent) sa ajung cu Squier Classic Vibe 50`s (care imi place la nebunie) si o acustica Takamine G320-BBS.

 

Au trecut vreo 5 ani fara sa imi dau seama si s-a dovedit a fi mai mult decat un simplu hobby sau o perioada din viata mea.

 

Ascultati muzica in continuare, nu va opriti...din ce in ce mai mult! Si cantati ce va place...

Link to comment
Share on other sites

Guest Veverita

Frumos sa "ascult" atatea povesti.... :)

 

Va plictisesc si eu cu a mea daca tot m-am inregistrat pe site. Personal mereu mi-a placut sa cant cu vocea, dar din cauza ca atunci cand eram mica am avut un pian de plasticfoarte rpost construit, mi-am stricat auzul. Pentru ca eu citeam note din cl a 2-a pe acest instrument si "pianul" era prost am ajuns sa falsez extrem de mult cu vocea. Am fost mereu fascinata de mersul pe munte cu chitara, cantat in jurul focului etc.

 

Dupa multi ani, am primit de craciun prin 2008 o chitara reghin folk mica, foarte faina pe care am tinut-o pe dulap un an pana sa ma apuc cu adevarat sa studiez. Mi-a placut extrem de mult. Am inceput cu primele acorduri ca toata lumea de pe you tube, cu ritmuri etc. Din cauza ca am auzul cam prost, mi-am dat repede seama dupa vreo 2 luni ca nu pot canta folk, deci trebuia sa pot canta pe instrument mai bine decat cu vocea. Astfel mi-am luat profesor de chitara clasica, si pentru ca stiam deja ce inseamna disciplina clasica pe note, nu mi-a fost greu. Am luat metode clasice: Carulli, Carcassi etc care m-au ajutat foarte mult. Cu ajutorul profesorului am avansat extrem de mult (e foarte bun pedagog) si acum am ajuns sa pot canta cat de cat pisese de sec XIX si mai ales primele 2 parti din: O zi de noiembrie de Leo Brower.

 

Asadar, profesor am, metoda am....ramane doar sa fiu eu mai silitoare. :)

 

PS- acum avand o chitara clasica mai buna (Ramirez) mi s-a mai corectat pe ici pe colo auzul si nu mai falsez cu vocea in halul ala, dar eu tot clasica voi studia, nu cred ca o sa am curajul sa cant vreodata folk. :)

Edited by Veverita
Link to comment
Share on other sites

Acum un an si un pic mi s-a pus pata ca vreau chitara electrica ca sa "ragai" si eu frumos, cum face James Hetfield.

Imediat ce am adus-o acasa am inceput sa caut lectii de Hendrix :D, nesperand ca vreodata sa pot lega doua sunete ca el.

Si iata-ma dupa un an, zdranganind din Metallica, Hendrix, GnR, Nirvana si late acorduri aleatorii luate ca sa nu le uit.

Imi ies toate acordurile, inclusiv alea cu BAROU :)) :P. Intre timp mi-am pus si un GAROU pe cap, asa cum purta Hendrix, rosu.:)

Ca prima melodie, am invatat Nothing else matters, unde m-am prins cum pot sa bag si voce si sa nu nu sune nici a muzica populara.

Ca antecedente, am "cantat" si eu la mandolina (inca o mai am dar nefunctionala) prin clasa a 5-a, asta fiind cam prin pleistocen.

Faza cu mandolina a fost un moft de moment, sora mea cantand la acordeon intr-o orchestra unde erau si mandoline care tare frulmos sunau.

Deci, familie de muzicieni.:)

Unde sper sa ajung cu nivelul virtuozitatii?! Nu m-am gandit ci doar ma simt bine cand zdrangan si uit de toate.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

hehe...ce poveste. Facusem cativa ani tobe la Casa Pionierilor cum se zicea in provincie, apoi intr-o iesire la munte cu prietenii din plictiseala am pus mana pe o Hora si am incercat sa vad cum e. desi am mai continuat sporadic cu tobele m-au atras mai mult sarmele. In anii 90 era la moda sa ai o trupa rock (fara pretentii). Te lipeai de tobe si chitari romanesti, efecte rusesti, clapa Farfisa, sonorizare Vermona, sunetul direct in mixer si ....GAZ. Inainte de 90 ascultam muzica doar la radio, acasa. Am avut insa un unchi cu pick-up, un prieten cu magnetofon kashtan (unde am ascultat heavy metal prima data), si un altul cu castetofon Sanyo care avea o colectie impresionanta de 3 casete luate de la negrii din Cluj. Prima caseta cumparata de mine (in momentul in care am primit un casetofon in primavara lui 90) a fost o copie ACDC a albumului Back in black, apoi am luat Skid Row, Kreator, Metallica, Sepultura, etc, Vai ce ne chinuiam sa scoatem cate un pasaj....2 albume mi-au marcat existenta ca si practicant in ale chitarilor atunci in anii aceia: Sepultura cu Arise și Metallica 91. Au urmat mai multe trupe de amatori in care am cantat chitara si apoi chitara bass. Din lipsa de bani, mergeam si la nunti dar ca tobosar (cand se imbolnavea sau avea probleme titularul postului). Apoi am cantat folk cativa ani, apoi rock, metal, cand a fost curentul Nirvana grunge, s.a.m.d. Anii 90 au fost frumosi pe de-o parte dar tristi pe de alta. Niciodata nu aveam bani. Mai cant si azi cand nu fac bani :-) As fi vrut in anii aia sa am sculele si experienta de acum...dar tine de alegerea fiecaruia. Etape si etape....

Cert e ca in continuare sunt innebunit de chitara.

 

Trebuie sa recunosc ca m-a cam prins melancolia dupa ce ti-am citit postul, probabil si pentru ca ni se aseamana drumurile astea chitaristice :)

Am inceput sa zdrangan cam prin 93 vazand alti cunoscuti pe la petreceri sau la foc de tabara. Pe o clasica, cred ca hora era...care mai avea si o gaura destul de mare in cutie am acoperit-o cu plastic..fostul proprietar ii pusese si o doza acolo si de aia a gaurit-o :)) Cei mai in varsta stiu ca pe atuci era destul de problematic si sa faci rost de corzi, nu mai vorbim de instrumente calumea.Trebua sa-mi aduca prieteni sau sa merg in alte orase pentru corzi Pe chitara aia puneam corzi de care gaseam, cand de nailon cand metalice, poate o sa radeti dar mai puneam si sarma normala in loc de sol (se ducea repede matisaju). Dupa vreo 3 ani cred de zdranganit prostioare sau likuri invatate de la un prieten care m-a meditat vreo jumate de an, sau ce mai gaseam prin mai stiu eu ce reviste sau brosuri, am cumparat prima electrica (tot reghin) dintr-o consignatie. Cu toate ca am dat destui bani pentru vremea aia pe ea, avea sapate santuri destul de adanci pe primele taste pe care le-am mai slefuit (probabil fostul proprietar era lautar), iar de la tasta 12 incolo nu prea ma bagam ca falsa odios..Incet incet am inceput sa progresez, probabil mult mai incet decat ar fi trebuit, mai studiam si ceva chestii care imi placeau de la chitaristi sau trupe preferate, incercand sa-mi imbunatatesc tehnica.Asa incet cu inca 2 prieteni, mai tarziu si cu atii am facut si o trupa (poate e prea mult spus) si bagam gi gi si bere intr-un garaj :yay:

probabil ca nu am cantat tot timpul ce am vrut sau cu cine am vrut, dar am mers mai departe, placerea de a canta cred ca m-a impins de la spate :D

In prezent am sculele pe care poate demult doar visam la ele, dar paradoxal trebuie sa recunosc ca nu mai am nici rabdarea si nici avantul de atunci poate nici atata timp.Cu toate astea inca imi place si nu cred ca voi renunta vreodata :)

M-am cam luat cu scrisu.. mai bine desfac o bere si mai zdrangan ceva :D

 

Cheers! :beerchug:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Foarte sincer spun ca am auzit de acorduri cu : barre ,bare, barem, barré. Dar de "bareu" nu am auzit....poate pentru ca sunt tot din ardeal...cine stie....

 

Eu am auzit de toate de mai sus, mai putin de acordurile cu "barem" :). De asta am auzit numai la scoala. Cred ca la un moment dat poate nici nu mai conteaza, important e sa ne intelegem in dezbaterile noastre chitaristice :).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu am auzit de toate de mai sus, mai putin de acordurile cu "barem" :). De asta am auzit numai la scoala. Cred ca la un moment dat poate nici nu mai conteaza, important e sa ne intelegem in dezbaterile noastre chitaristice :).

 

Un lucru care l-am observat pe forumul asta e ca atunci cand o persoana nu e capabila sa de-a un raspuns sau un sfat folositor, automat critica posturile celorlalti useri pe diferite motive(in special gramatica)...si cred ca asta am facut si eu mai sus. Imi cer scuze !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Frumos sa "ascult" atatea povesti.... :)

 

Va plictisesc si eu cu a mea daca tot m-am inregistrat pe site. Personal mereu mi-a placut sa cant cu vocea, dar din cauza ca atunci cand eram mica am avut un pian de plasticfoarte rpost construit, mi-am stricat auzul. Pentru ca eu citeam note din cl a 2-a pe acest instrument si "pianul" era prost am ajuns sa falsez extrem de mult cu vocea. Am fost mereu fascinata de mersul pe munte cu chitara, cantat in jurul focului etc.

 

Dupa multi ani, am primit de craciun prin 2008 o chitara reghin folk mica, foarte faina pe care am tinut-o pe dulap un an pana sa ma apuc cu adevarat sa studiez. Mi-a placut extrem de mult. Am inceput cu primele acorduri ca toata lumea de pe you tube, cu ritmuri etc. Din cauza ca am auzul cam prost, mi-am dat repede seama dupa vreo 2 luni ca nu pot canta folk, deci trebuia sa pot canta pe instrument mai bine decat cu vocea. Astfel mi-am luat profesor de chitara clasica, si pentru ca stiam deja ce inseamna disciplina clasica pe note, nu mi-a fost greu. Am luat metode clasice: Carulli, Carcassi etc care m-au ajutat foarte mult. Cu ajutorul profesorului am avansat extrem de mult (e foarte bun pedagog) si acum am ajuns sa pot canta cat de cat pisese de sec XIX si mai ales primele 2 parti din: O zi de noiembrie de Leo Brower.

 

Asadar, profesor am, metoda am....ramane doar sa fiu eu mai silitoare. :)

 

PS- acum avand o chitara clasica mai buna (Ramirez) mi s-a mai corectat pe ici pe colo auzul si nu mai falsez cu vocea in halul ala, dar eu tot clasica voi studia, nu cred ca o sa am curajul sa cant vreodata folk. :)

 

 

Da ..fetele sunt mai silitoare mai serioase ca femei in devenire sunt realiste ..nu au barzauni sub freza ,ca baietii , si se tin de program de invatare/ exersare .

 

Am vazut la fica-mea in foarte scurt timp in perioada liceului a invatat chitara si ii halea pe baietii de varsta ei pur si simplu ptr. ca se tinea e invatat si nu se ocupa de aiureli ce intarzie pe baietii in procesul de invatare /dezvoltare .

 

Singura problema apoi este ca o fata nu poate sa se mai ocupe de cantat la chitara cand trebuie sa studieze ca sa se realizeze profesional sau se si marita devine mama si urneaza faza de "Women is The Nigger of The World" .

Acest lucru este singurul noroc al baietilor "cocosilor retardati "..au timp sa se impuna odata ce lucreaza in locul lor femeile ..pana ei "creaza " ..Dar asa este organizata societatea ,,,

 

 

Dar nu te lasa ,,vocea trebuie exersata ..ca si cantatul la chitara ..Daca auzi ca este gresit fals cea ce canti este o treaba buna ..este un semn ca ai auz muzical .Te inregistrezi apoi asculti in acest fel constientizezi si poti sa indrepti corectezi greselile ..

Am acompaniat intr-un proiect o cantareata de opera ,,si ea avea un Zoom H1 SD recorder micut cu care se inregistra .apoi asculta ca sa se corecteze ,,,Deci asa fac si profesionisti ,

 

Pe vremea mea la scoala generala apoi la liceu se constituiau coruri si elevul avea unde sa cante,,asa poti sa inveti sa canti ,in scoala generala eram in echipa de dansuri populare al scolii ..asa am exersat ritmul ...,(adica ajungem tot la educatie .)

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest Veverita

Karpi, ai dreptate in ceea ce priveste fetele. Eu sunt deja destul de in varsta....adica nu mai sunt adolescenta. :D Am terminat facultate si master (asta ca sa va faceti idee de ce varsta am). De chitara m-am apucat la varsta tarzie, dar e un avantaj, ca oricat de lenesa as fi, tot nu o las si tot mai cant din cand in cand. Am fost si la cor in copilarie unde am aflat pentru prima data cat de fals cant cu vocea......m-au dat afara de la cor dupa cateva luni. :)

 

Clasica imi place foarte mult, profesorul meu a vrut sa ma invete blues, jazz, bosse etc. dar am zis ca vreau clasica. Deja cant piese de sine statatoare fara sa fie nevoie de voce sau acompaniament, dar daca vreau exista si piese la 2 chitari sau concerte cu pianul. Acesta este un mare avantaj in a canta la chitara clasica. Singurul neajuns in a canta clasica este acela ca oamenii nu mai au rabdare sa asculte asa ceva, deci cant aproape exclusiv pentru mine. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.