www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce Resurse Hardware Se Folosesc Intensiv La Înregistrãri?


Recommended Posts

Situația e aºa: trebuie sã îmi schimb laptop-ul ºi cele mai solicintante cerințe pe care le am de la viitorul sînt sã facã fațã cu bine la înregistrare, mixaj, masterizare, acasã, home recording.

 

Mã orientasem cãtre ceva cu procesor i5, 8GB RAM, iar spațiul pe hard nu e chiar o problemã, cã am unul extern de 2TB. Buget aproximativ: 2500 RON.

 

Dar nu gãsesc exact ce vreau ºi sînt nevoit sã îmi modific cerințele. Nu am deloc experiențã cu programe gen Cubase, plugin-uri etc etc, dar o sã învãț. Cineva mi-a spus sã mã interesez ce se utilizeazã intensiv din laptop în asemenea programe ºi sã iau ceva bun pe partea aia.

 

Concret, ce îmbunãtãțire e mai nimeritã:

- sã iau procesor i7, acceptînd 4GB RAM (la 1333 MHz sau 1600 MHz), în ideea cã mai pun 4, vãd eu cînd

- sã insist pentru 8GB RAM ºi sã accept i5

- sã iau HDD la 7200 RPM, cu i5 ºi 4 sau 8 GB RAM?

 

Dacã se poate, vã rog sã nu avansãm foarte mult în detalii tehnice, deoarece nu prea mã pricep, nici la performanțele hardware ale procesorului, nici la software gen Cubase. Menționați-vã pãrerea, cu un argument cît mai clar.

 

Mulțumesc.

Link to comment
Share on other sites

Mergi pe 8 GB RAM si I5. Despre HDD, ar fi bine sa te gandesti la un SSD pe care sa ai instalate sistemele de operare, soft-urile si chestiile la care lucrezi si un HDD pentru restul chestiilor. Daca iti depaseste cu mult bugetul, e in regula si HDD.

 

Eu unul am un i3 cu 4gb de RAM. Singurele probleme le-am intampinat aseara, cand am incarcat un jam de o ora si jumatate pe vreo 10 canale. Am stat vreo 10 minute sa-mi incarce toate bucatelele. Chestia asta foloseste in primul rand RAM, nu procesorul.

 

Cel mai important ar fi o pereche de monitoare competente. Aici nu-ti pot da sfaturi, nu prea am experienta cu ele. Ideea este ca trebuie sa auzi ceea ce mixezi cat mai fidel.

 

De ce te orientezi catre laptop? Ai de gand sa-l cari mult dupa tine? Este mult mai avantajos sa-ti faci un sistem desktop.

Link to comment
Share on other sites

Decebal, un SSD mic pentru OS mi s-a mai sugerat. Dar cele care au aşa ceva intră în categoria ultrabook, iar preţurile cu asemenea specificaţii încep de la 3000 RON.

 

Da, vreau portabilitate, căci va fi singurul meu calculator şi mai sînt şi studios (masterand) :). Ba chiar aş vrea varianta de 13.3" de la ASUS, mai exact.

 

Făcînd o combinaţie între sugestiile voastre, i7 cu 8GB ar fi super :)

 

Dar n-aţi zis nici unul: 7200 RPM la HDD vs 5400 contează? Asta mă interesează în primul rînd, că la procesor şi RAM oricum voiam să aleg ce-i mai bun.

 

A, altceva: există diferenţe considerabile de performanţe între generaţiile de i5/i7 (alea Sandy Core, Ivy Bridge etc) ?

 

Mulţumesc.

Edited by Adi M
Link to comment
Share on other sites

'nţeles.

 

Deeeci...viteza de rotaţie a HDD-ului contează? Sau e chiar pe ultimul loc printre frecvenţa procesor şi capacitate RAM?

 

Iar un port USB 3.0 presupun că e o necesitate, în ideea unei interfeţe audio externe?

Edited by Adi M
Link to comment
Share on other sites

Mai degraba fireware. USB 3.0 gasesti pe orice placa de baza acum. Multe placi de sunet bune folosesc fireware.

 

Viteza HDD conteaza si ea, la fel conteaza si buffer-ul. Nu-ti bate prea mult capul cu asta. Ia-ti de 7200 la 64mb buffer, ca sunt prea mici diferentele de pret pentru a lua ceva mai slab.

Edited by 'mnezãu
Link to comment
Share on other sites

i7 are avantajele lui daca programele folosite stiu sa foloseasca multi threading. I7-ele meu de pe laptop are 4 core-uri si 8 threaduri. I5 din cate stiu, are 2 sau 4 core-uri si maxim 4 threaduri la varianta cu 4 core-uri, asta din cate tin minte. Ramii is dirt cheap, cu vreo 4-5 milioane iti poti lua un set de 2x8gb. Daca ai buget de un laptop cu doua hdd-uri iti poti face si setup ssd + hdd. Mai sunt hdd-uri hibride, care au si SSD si HDD, numai sa iti incapa in laptop. In general is un pic mai grosute decat hdd-urile clasice 2.5"

Edited by OXiD
Link to comment
Share on other sites

Configuratia calculatorului depinde foarte tare de ce vrei sa faci. In cazul in care faci procesare in timp real si vrei latente mici iti trebuie:

- RAM cat mai rapid si cat mai mult (de la 8 GB in sus). Cand vorbesc de rapid ma refer nu doar la frecventa cat si timpii de scriere, citire, etc

- un SSD daca lucrezi cu soft-uri bazate pe sample-uri (in felul asta se scurteaza foarte tare timpul de incarcare)

- un procesor cu frecventa cat mai mare daca faci procesari de sunet complexe (la efecte frecventa mare bate numarul de core-uri ca importanta pentru ca majoritatea plugin-urilor nu folosesc decat un core pentru procesarea efectelor).

- o placa de sunet interna sau una externa pe Firewire (USB-ul e cam instabil; daca vrei placa pe firewire vezi sa ai un chipset Firewire agreat de producatorul placii)

Pe lanaga toate astea in orice calcuclator pentru inregistrare trebuie sa ai o sursa cat mai buna, cu riplu cat mai scazut care sa fie conectata la o priza cu inpamantare.

 

Daca imi zici exact ce vrei sa faci cu calculatorul, iti pot face o recomnadare personalizata.

 

PS:Am firma de servicii hardware si software in domeniul IT de ceva ani asa ca (fara falsa modestie) siu ce spun.

Link to comment
Share on other sites

Vreau sa fac cu el ce face "the averge bedroom guitarist", adica sa inregistrez piste de chitara, din amplificator in placa externa, 2-3-4-5 piste de chitara, apoi sa fac o melodie, adaugind bas, tobe si ce mai trebuie cu programe gen EZ Drummer si genul asta. Apoi mixaj si mastering nu foarte pretentios. Deci chestii de casa, nu am cunostinte avansate si nu voi vrea performante de studio, pentru ca nu am banii necesari unei investitii pe masura. ~2500 ron pt laptop, o placa/mixer de ~500 ron (sh?) mai tirziu, 2-300 ron casti si cam atit.

Link to comment
Share on other sites

Sigur ca e de preferat sa am maxim cit imi permit din toate... Dar incerc sa-mi fac un fel de prioritati, o ierarhie a importantei performantelor.

 

Sa lamurim lucrurile: eu sint cel care la fiecare discutie despre inregistrari, inclusiv la ale mele, precum si la discutii de echipament puncta pronuntat simplitatea. Pentru asta pledez si de aceea am ramas cu chitara in head in cabinet, cu maxim 1-2 pedale in fata. In ce priveste muzica, acum nu fac aproape nicio modificare post-rec la inregistrari; negativul il iau midi din GuitarPro si-l convertesc in mp3 si aia e.

 

Ca planuri, nu-mi permite nici priceperea, nici timpul si nici nu e scopul meu sa fac cine stie ce proiecte. Ma rezum la rock clasic, metal clasic, cu instrumentele obisnuite: chitara, bas si tobe. In afara de chitara, restul vor veni din softuri cit mai simple, nu vreau si nu pot sa ma fac mare programator si minuitor al sculelor virtuale.

 

Deci incerc sa pastrez totul simplu, cu maxim 4-5 instrumente diferite, respectiv maxim 10 piste (track-uri), luind in calcul multitrackingul.

 

Cam asta e tot, repet, incerc sa pastrez totul cit mai simplu si rapid, nu mare inginerie.

 

Cel mai probabil ma voi multumi cu i5, 8GB RAM si HDD cu 7200 rpm. Oricum saltul va fi urias, dat fiind ca de 3 ani ma multumesc cu netbook-ul meu de jucarie :)

Link to comment
Share on other sites

Cel mai probabil ma voi multumi cu i5, 8GB RAM si HDD cu 7200 rpm. Oricum saltul va fi urias, dat fiind ca de 3 ani ma multumesc cu netbook-ul meu de jucarie :)

 

Eu cred ca asa ceva ar fi arhisuficient pentru inregistrarile pe care vrei tu sa faci. Uite, eu spre exemplu folosesc un calc din 2007 - un intel core 2 duo e4400 @ 2.00 GHz, 3 GB DDR2 667 MHz, HDD de 250 GB 7200 RPM. Iar placa de sunet e Realtek-ul integrat in placa de baza :D. Deci, destul de slab, comparativ cu ce ai pus tu mai sus. Ca DAW, folosesc REAPER, si in principiu ma invart cu mixurile cam prin aceeasi zona: un track MIDI de tobe cu EZDrummer (chiar 2-3, depinde de cum imi fac kitul), 2-3-4 track-uri de chitara, in functie de complexitatea melodiei, cu sau fara efecte puse, bass VSTi, si ocazional, pian VSTi. Si niste trackuri de voce, acolo unde este cazul (numarul variaza, plus multitudinea de efecte pe care le pun). Destule chestii mancatoare de resurse, oricum. Si daca la mine (inca) se mai descurca onorabil calculatorul, nu vad de ce ai avea probleme pe o asemenea configuratie...

Edited by mike KidLazy
Link to comment
Share on other sites

Mulţumesc de părere.

 

Acum, problema e că nu găsesc fix cu configuraţia asta, după cum era de aşteptat :)

 

Cel mai apropiat ar fi ori aşa, dar cu HDD de 5400 RPM, ori ultrabook, din ăla şi cu 24GB SSD, dar cu 4GB RAM. Cel cu 5400RPM vine la promoţie cu o imprimantă, care mi-ar trebui, deci mă trage un pic spre el :)) Chiar contează mult viteza hardului? :)

Link to comment
Share on other sites

Eu zic ca totusi conteaza, mai ales ca programelele astea gen EZDrummer sunt bazate pe sample-uri... ceea ce ar insemna ca o viteza mai mica a hardului te-ar duce la un timp ceva mai mare de incarcare a tobelor sau a sample-urilor (cand pui un track de tobe, el citeste sample-urile de pe HDD si le incarca in RAM). Daca esti rabdator, poate ca n-ar fi o problema prea mare, dar chiar si asa, in general e de preferat o viteza mare a HDD-ului. Ajuta la mai tot, la incarcarea programelor, la copiere, scriere etc. La performanta calculatorului in general. De asta se si omoara lumea dupa SSD-uri la ora actuala.

Link to comment
Share on other sites

Pe SSD NU pune Windows, pune directorul de lucru al DAW-ului si, eventual, bancile de sunete ale samplerelor.

Daca tii musai, poti pune si pagefile.sys tot acolo.

 

+1. Eu as instala DAW-ul si toate pluginurile pe care le folosesc odata cu el - EZDrummer, Guitar Rig, bla-bla (in limita spatiului, evident, desi cred ca te incadrezi, daca nu folosesti toata suita de kituri din EZD). Asta daca urmaresti viteza strict in ce priveste productia de muzica si nu te deranjeaza restul.

Link to comment
Share on other sites

Da, pentru că oricum spuneam că înregistrarea şi mixaj etc va fi cea mai solicitantă chestie pe care i-o voi cere. În rest...sînt matematician, deci o să-l frec cu cărţi şi cam atît. Sigur, mai ascultă omul o muzică, mai vede un concert, dar în niciun caz procesare foto-video sau jocuri.

 

Acum am două variante:

1) Ultrabook cu i5, 500GB HDD la 5400 RPM şi 24GB SSD şi 8GB RAM (nu acceptă mai mult)

2) Notebook cu i5, 500GB HDD la 7200 RPM şi 8GB RAM, dar cu posibilitate de extindere la 16GB.

 

Aş pune link-uri de magazin, dar să nu se supere administraţia.

Link to comment
Share on other sites

Am citit, mersi. Dar are şi @mike dreptate, consider că trecerile de la 5400 la 7200 şi apoi la SSD s-au făcut pentru că viteza contează. Dar, sigur, se poate argumenta că orice contează, nu se fac upgrade-uri doar fiindcă fizica şi tehnologia permit.

 

Aşa e, n-am menţionat producătorul. Ultrabook-ul din varianta 1) este ASUS, iar notebook-ul din varianta 2) este HP.

 

Alternative pe care mi le-aş mai putea permite sînt de la ACER, dar am avut experienţe neplăcute cu vreo 2 (s-au uzat destul de repede, după un an mergeau sensibil mai încet şi bateria abia mai ţinea jumate de oră) sau LENOVO.

Link to comment
Share on other sites

E subiectivă treaba, desigur. Care a fost, concret, experienţa ta cu diverse mărci şi ce te face să tragi această concluzie?

 

Să-ţi spun motivaţiile mele:

- ASUS am acum şi-s foarte mulţumit, doar că e depăşit ca dotări. Am un coleg care a dus-o foarte bine cu ASUS ani buni, vreo 2 laptop-uri. Singura problemă ASUS a fost raportată de un prieten, gamer înfocat, căruia i s-a supraîncălzit placa video. În plus, ultrabook-urile ASUS au fost votate de specialişti drept cele mai bune laptop-uri, recent citisem nişte articole.

- ACER am spus mai sus

- LENOVO are un prieten şi ca la ACER, a încetinit rău în 1-2 ani şi bateria moartă aproape complet

 

Dell, Toshiba, Sony considerasem şi eu iniţial, dar îmi depăşesc bugetul. Lenovo s-ar încadra, dar n-am găsit cu capacităţile cerute.

 

În plus, prietena mea are Toshiba şi, după 1-2 ani, stă 10 min să deschidă Windows şi 5-7min pt Google (nu exagerez).

 

Sigur, vorbesc despre persoane care au ştiut să aibă grijă de ele, cu reinstalări de Windows cam la 1 an, grijă cu bateria şi utilizare obişnuită.

Link to comment
Share on other sites

Eu lucrez pe un laptop hp cu i5 - 2,5 ghz, 4gb ram, hdd 5400 rpm si nu am nici o problema cu 4 trackuri de chitara/bas, fiecare cu cel putin 1 vst gen amplitube, th2, etc + alte efecte, un track pentru addictive drums si unul pentru hypersonic 2. Asta in Reaper.

 

Iar laptopul este destul de bloated pentru ca lucrez cu multe programe.

 

Depinde si ce vsturi folosesti. De exemplu addictive drums e foarte prietenos cu resursele, overloud th2 la fel, si suna excelent ambele, nu faci compromisuri de calitate.

 

Ramii sunt importanti cum s-a mai spus, un i5 cu 8gb mie mi se pare arhisuficient pentru inregistrari de casa.

Link to comment
Share on other sites

Sunt foarte putine baterii de laptop care rezista mai mult de 2 ani.

 

Asa, ca idee, eu folosesc acelasi laptop Lenovo de aproape 5 ani, si in afara de baterie, nu am probleme cu el, nici macar la startup. Si nu am reinstalat windows decat o singura data, cand am trecut de la Vista la 7.

Link to comment
Share on other sites

Eu am un i5 cu 8GB RAM, 128GB SSD (aici am instalat sistemul de operare si diversele vst'uri si vsti'uri fara librarii) + un HDD extern de 2 TB (unde din motive de mobilitate sunt instalate doar librariile de sunete si proiectele pentru daw / trackurile wav salvate) + placa de sunet externa PreSonus Audio Box, Windows'ul e instalat recent, in afara de daw / vst'uri si chrome + winamp nu am absolut nimic instalat ... ok, in teorie totul suna bun si frumos dar in configuratia urmatoare de canale:

 

- 2 x tobe : superior drummer - the metal foundry (1. toba mare si premier 2. orice inseamna cinel)

- 2 x chitara electrica : prominy v-metal (L / R fiecare prin Overloud TH2)

- 1 x bass : prominy sr-5 (prin overloud mark 2)

- 1 x synth : spectrasonics omnisphere / (ocazional) nexus

 

Nu e nevoie sa populez trackurile de note, e indeajuns sa pun cate o nota doar in fiecare si sa'i dau play, acolo moare totul ... sunetul devine sacadat, apar glitch'uri si pocnituri, daw'ul ingheata ... intr'un final se asterne linistea, pc'ul ramane inutilizabil pana la urmatorul restart ... trebuie sa lucrez fiecare track separat sa le dau export in wav si apoi sa le mixez, rezultatele sunt un dezastru, in fine ... configuratia e mai mult decat ok, unde poate sa fie problema?

Link to comment
Share on other sites

Reinstalari de Windows la 1 an? Crezi ca e cazul? PC-ul meu are doi ani de acum si nu a avut niciodata probleme cu sistemul de operare, procese si altele, merge struna. Daca il ingrijesti cat de cat nu ai cum sa ai probleme cu el. Memoria consumata este in parametrii optimi, cu incalzirea n-am avut in veci probleme etc. Pc-ul vechi cu Intel Pentrium 1,8GHz are windows-ul instalat in 2007 (dar cu update-urile facute constant pana anul asta cand Microsoft a renuntat la suportul pentru Xp) si deasemenea nu a avut nici o problema.

Pentru cerintele tale, poti face diferenta in functie de 2 criterii de baza: puterea de procesare si memoria ram. HDD-ul ar fi un criteriu secundar si explic si de ce: in momentul in care inregistrezi live folosind Amplitube (ca stand-alone sau in Reaper etc) nu se face inregistrare directa pe HDD, ci in Ram. Abia dupa ce dai "save" (pentru track-ul de chitara fara nici un efect) sau "export" (pentru fisierul de output din Amplitube) informatia se transfera pe HDD, acesta fiind folosit in esenta pentru "load" catre ram, apoi pentru stocare. Asta este valabil pentru multe plug-inurile pe care le-ai putea folosi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.