www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Bass De 5 In Bass De 4


tavisays
 Share

Recommended Posts

Salut. Am un bas cu 4 corzi si as vrea sa il dau la schimb cu unu pe 5 corzi, dar nu s-a gasit nimeni, inca. As vrea sa va intreb daca se pot pune corzi mai groase, cum sunt cele pentru basul cu 5 corzi, ma refer in special la cea mai groasa coarda (coarda B ) pe un bas clasic, cu 4 corzi. Daca as face asta, nu cred ca as mai avea nevoie de unu cu 5 corzi. As vrea sa cant mai mult in BEAD si EADG. Ce ziceti, ar merge?

Edited by tavisays
Link to comment
Share on other sites

Am incercat sa cant in BEAD pe aceste corzi standard, dar sunt prea flexibile si se lovesc de grif, scot un sunet nasol. Nu prea ma pricep nici la marimi. Eu cant mai mult metal si rock. Am basul de 1 an si jumatate. Nu prea stiu ce sa iau. As vrea totusi sa fie niste corzi mai moi pentru ca nu vreau sa mi se strice tastele prea curand. Daca are cineva un set de 5 si nu ii mai trebuie, si vrea sa scoata niste bani pe ele... as fi interesat sa le cumpar.

Edited by tavisays
Link to comment
Share on other sites

Asa cum spunea si Mihai, modificarea se poate face daca acele patru corzi groase din setul de 5 vor fi acordate, in principal, standard (Si Mi La Re). Sub nici o forma nu se admite tensionarea acestor corzi pentru a obtine un acordaj standard de 4 (Mi La Re Sol).

 

In schimb, exista posibilitatea de a fi nevoie sa faci unele modificari la instrument, ca de exemplu:

- sa modifici pragusul prin largirea canalelor pe care se aseaza corzile. Acestea din setul de 5, fiind mai groase, vor avea nevoie de niste canale mai largi, nu si mai adanci. Dar este posibil sa nu fie nevoie sa modifici canalele daca acestea sunt deja putin largi, eventual uzate, sau daca vei folosi niste corzi nu foarte groase.

- sa modifici șaua pe care se va aseza coarda Si, prin adancirea si largirea ei. Aceasta modificare se poare evita foarte usor prin folosirea unui set de corzi cu Si-ul subtiat catre capatul cu bila ( se numesc tapper-wound), care arata ca in imaginea de mai jos.

 

strings3.jpg

 

Pentru a proteja tastele instrumentului este recomandabil sa folosesti corzi de nichel, sunt mai blande decat acelea din otel inoxidabil. Pentru inceput poti alege un set cu Si-ul gros de 0.130 inch.

Despre ce instrument este vorba?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Am un bass Squier Affinity Precision. Nu stiu exact ce corzi ar trebui sa iau, as vrea totusi ceva mai ieftin si de nichel, pentru ca sunt mai soft. M-am gandit sa il schimb cu alt bass pe 5 corzi, dar am zis ca poate ar trebui sa incerc inainte sa il schimb si varianta asta.

Edited by tavisays
Link to comment
Share on other sites

Eu am facut "operatiunea" asta acum ceva ani pe un bas cu 4, un Aria Pro II Magna MAB-09, am umblat putin la pragus si nu erau taper wound... deci go for it. S-ar putea sa ai nevoie sa mai umbli putin la inaltimea corzilor si tensiunea in truss rod. Nu e grozav de mare diferenta, dar SI-ul VIBREAZAAAaaaa!

Link to comment
Share on other sites

Multumesc mult pentru sfaturi. Intre timp am gasit un un alt bass si as face schimb. Nu stiu cat e de bun acel bass, mai ales ca nu am auzit niciodata de firma respectiva. Baiatu care a cantat pe el il are de vreo 6 ani. Se numeste Keiper. Nu stiu mai multe despre el inca. Pun si cateva poze cu bassul. Ce ziceti? Merita sa dau Squierul pe acesta cu 5 corzi?

post-15010-0-10882000-1344539085_thumb.jpg

post-15010-0-15277200-1344539100_thumb.jpg

post-15010-0-89418200-1344539115_thumb.jpg

post-15010-0-07669300-1344539131_thumb.jpg

Edited by tavisays
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.