www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recomandare Electro-Acustica


Elven Roamer
 Share

Recommended Posts

Salutãri tuturor. Ce-i drept, sunt absolut nou pe forumul acesta, nu știam cã existã atâtea informații utile aici.

 

Povestea mea stã în felul urmãtor

 

Când eram prin liceu, mi-am luat o clasicã de la un prieten, cu 1.5mil, cât permiteau alocațiile.

În primul an de facultate, am trecut la un Ibanez V70CE acustic, fãrã cutaway, care pentru început, mie îmi era de ajuns. în timp am descoperit cã era cam greu sã cânt la ea mai ales bare-uri, datoritã rigiditãții corzilor și a chitãrii în sine, și a distanței dintre corzi și chitarã. un coleg de camerã a avut un mic accident în cãmin și a trebuit sã strîng pentru o nouã chitarã, ajungând la concluzia fermã cã vreau un fender , electro-acustic(mostly pentru instalatia Fishmann si tuner onboard) , și cu cut-away, și am achiziționat Fender CD140SCE'ul, care m-a servit ireproșabil timp de vreo doi ani. am fãcut prostia sã o vînd , cu intenția de a îmi lua una cu sunet și mai cald și flawless, și am ajuns sã iau un laptop, iar acum am revenit la dorința arzãtoare de a relua chitara.

 

Caut un sunet cald, sã nu vibreze corzile(asta oricum nu cred cã s-ar întîmpla) , sã se axeze pe partea acusticã, și sã fie în jurul prețului de 14-15mil.

 

am ajuns astfel la concluzia cã s-ar merita un Ibanez Exotic Wood series, și nu știu dintre EW20ASE, EW35CPE, EW35ABE, EW20BGE (se gasesc pe www.mcmusic.ro)

 

Aș dori ceva sã semene cât de cât cu Taylor, oricum sã sune cât mai cald și rezonant.

 

Mulțumesc anticipat, Ionuț

Link to comment
Share on other sites

Eu aș evita seria exotic de la Ibanez. Sunt fețe de placaj furniruite frumos cu un strat extra-subțire de lemn estetic. Bani aruncați.

 

Caută pe la Muzica și pe la Senia chitare Hohner și întreabă de modele cu față de lemn solid. Au electronică fishman din câte știu, ceea ce e foarte ok. Nu au un brand atât de sonor ca Ibanez, dar sunt foarte în regulă. Poți să mai încerci și un Takamine, vezi cum ți se pare, dar depinde de buget. Eu unul pentru cântat de plăcere mi-aș căuta un Hohner cinstit, pe care să-l aleg cu grijă și apoi să-l duc la o reglare ca lumea la un lutier.

 

Indiferent de brand: Vrei un sunet mai cald, echilibrat - caută dreadnought. E forma aia clasică de Reghin folk. Vrei să cânți mult cu pana acorduri, să sune mai tare instrumentul, caută jumbo.

 

De obicei, chitarele cu fețe de cedru sună mai încet, mai cald și cu mai mult bas. Cele cu fețe de molid (diverse specii) sună mai deschis puțin, dar cântate mult capătă un sunet foarte nobil în ani de zile.

 

Ține-ne la curent cu ce ai ales și cum ți se pare :) !

Link to comment
Share on other sites

Deja ti-a recomandat cineva Ibanez AW, sunt vreo 3 modele care costa in jur de 1500 lei. Ai putea incerca AW250 ECE, are fata de cedru solid (cica are sunet mai cald) si, fata de alte AW-uri, are nut si saddle de os in loc de plastic. Poti sa te astepti sa aiba actiunea destul de ridicata, nu e o problema sa o cobori.

Daca nu, poti sa incerci din nou Fenderul pe care l-ai mai avut. Cred ca are un pret corect pentru ce ofera si stii bine cum suna, nu risti sa ai surprize neplacute.

Link to comment
Share on other sites

Salut. In primul rand recomand ca orice chitara ti-ai lua sa te duci sa o testezi personal. Din umila mea experienta nu exista 2 chitari care sa sune la fel, chiar daca sunt acelasi model, mai ales la acustice. Personal n-am cantat pe foarte multe, dar sunt cateva modele pe la takamine in jurul sumei pe care o ai tu ce suna decent. De asemenea detin si recomand (din nou, cu testare personala in magazin) un fender CD320ASCE, care chiar daca e un picut mai scumpa (1850 la guitarshop), e all solid woods.

 

Si nu in ultimul rand arunca un ochi pe aici pe forum la mica publicitate, deoarece se gasesc chitari bune la preturi decente.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Multumesc tuturor pentru răspunsurile prompte, mă bucură să văd ce săritoare e lumea pe forumul ăsta.

Unele dintre păreri și sfaturi coincid cu gândurile mele. După ce am dat fenderul (vibrau și puțin la unele acorduri, taste) vroiam să mă orientez oricum spre ceva full solid, fiindcă aflasem că ea avea o parte laminată.

(Artwood imi par si mie ok , dar mă gîndeam că rezonanța,căldura e redată mai bine de la lemnul ăla greu și exotic(n-are cum să fie 100% publicitate)

da, am observat, numa modelul EW50 e full solid.

am zis să încerc și altceva în afară de fender, așa că acum cîteva luni cînd vroiam să îmi iau mă gîndisem între 3 branduri:

Ovation, Takamine, și Ibanez ( nu aveam încredere în ibanez dar am înțeles că modelele EW,sau cele mai scumpe decît un e70 sau e72 amărît sunt mai calitative, și nu se mai curbează grifful.

ovation îmi plăcea sunetul la un model ,dar parcă o chitară e făcută din lemn, nu din smoală și carbon.

takamine am auzit lucruri bune despre chitări, și brand.

ibanez am încercat 2 modele de EW parcă și una suna foarte fain, la fel și un model de takamine, din cîte îmi amintesc

 

am să mă uit și la ArtWood , iar modelul de 1900ron Fender e un pic out of my budget's grasp, chirii,restante,licenta,etc.

 

bineinteles ca am sa testez chitara, ai dreptate ca orice doua chitari din acelasi model suna diferit.

 

in ultim rand, mi-ar placea ceva in 1500ron sa sune cald, brand de incredere, si daca se poate sa fie si solid wood .

 

am un Hard Case din carbon de la Stagg si un strap cu lock special ,tribal, abia astept să le înfrățesc din nou.

 

Dacă mai aveți sfaturi, sugestii, și recomandări de modele, nu ezitați :)

Link to comment
Share on other sites

aceea e reparată.

în general nu caut neapărat electro-acustică, deși m-am obișnuit să fie, dar majoritatea aveau tuner încorporat , ce mă ajută încă( nu pot să îmi dau seama de La sau o notă să le acordez pe celelalte)

 

oricum, vreau ceva să merite fiecare bănuț. știu că era o chitară cu solid top de la fender. eu știam să nu înclin spre low-cost models de la Ibanez, dar am văzut că sunau destul de ok ew urile, și un model de takamine din cîte îmi amintesc. de aceea vreau să știu toate implicațiile și posibilele downsideuri dacă iau anumită chitară , gen și sunet în timp, dacă se mărește distanța de la corzi la fret, etc.

 

deci să înțeleg că nici o chitară mai decentă pînă în 1550 ron nu este solid top acum?

Link to comment
Share on other sites

Nu contest ce ti-a spus colegul Blackthorn (fost detinator de AW, in situatia ta, as face exact ce recomanda el), insa daca vrei neaparat "all solid wood", este un Fender (http://guitarshop.ro...us.php?pid=1845) CD-320 AS la 1625 lei, doar acustic.

 

E bine de tinut cont ca, la o electroacustica de ~1500 lei, 3-400 lei costa doar partea electro - doza + preamp. Daca ai nevoie doar de un tuner la indemina, exista aplicatii gratis cam pentru orice smartphone sau poti sa cumperi mai tirziu un tuner mic si ieftin care se prinde de headstock. In cazul meu, un tuner gratis pe android este un pic mai precis decit tunerul de pe chitara.

Edited by andydufresne
Link to comment
Share on other sites

Mulțumesc pentru sfaturi. Am să mă ajut de ele în decizia finală. Merg la McMusic și GuitarShop să compar puțin sunetele (și chitările în sine) , și să-mi fac o părere.

Orice chitară poate avea sunetul îmbunătățit considerabil la un lutier? Știam că existau vreo 500 de oameni în lume care știau să seteze o chitară calumea ( din toate punctele de vedere) , asta am auzit de la un nene din Bristol și altul din Belfast.

 

Am testat și un EW35, sună bine, vreau să văd mai multe sunete să văd care mi se potrivește cel mai bine.

Link to comment
Share on other sites

Sunetul chitarei acustice poate fi imbunatatit (sau stricat :D ) prin modificarea nervurilor interne. Sunt convins ca sunt mult mai multi care ar putea sa o faca, in toate colturile lumii, dar fara sa stie caracteristicile topului chitarei - ma refer la rigiditate, tonul la lovire cand inca nu este montat pe corp si multe altele care sunt mai mult sau mai putin stiintifice sau empirice, este o treaba riscanta deoarece modificari mici pot avea rezultate mari cel mai adesea spre rau.

De aceea cei care stiu cum prefera sa construiasca chitara de la zero decat sa modifice una de serie.

Tonul poate fi facut mai pe gustul tau prin experimentarea diferitelor tipuri si grosimi de corzi, saddle din diferite materiale, etc. dar diferentele vor fi subtile.

Link to comment
Share on other sites

Right. Am fost la McMusic și aveau pe stoc din toate EW și AW niciuna, așa că am testat vreo două Ibanez AEL, după care am trecut la Takamine EG460 (20mil) și EG220(11mil) , cea de 20mil suna parcă diferit de celelalte, adică mai cald... dar nici EG220 nu s-a lăsat foarte prejos. http://www.mcmusic.ro/product_view.php?BrandsID=37&BrandCategsID=326&BrandProductID=1621

 

cred că mai am la Fender de dus, altminteri ar fi un EW35ABE-NT sau Takamine EG220C so far. sau să merg pînă în București dacă știu în prealabil că găsesc multe pe stoc.

Link to comment
Share on other sites

Știam că existau vreo 500 de oameni în lume care știau să seteze o chitară calumea ( din toate punctele de vedere) , asta am auzit de la un nene din Bristol și altul din Belfast.

Imi pare rau, cred ca sunt povesti. Setarea unei chitare o fi treaba delicata pe alocuri, dar nu e rocket science.

Vezi ca deocamdata ai in vedere 2 chitare care risca sa sune mai rau decit cea pe care ai avut-o inainte :)

Link to comment
Share on other sites

da, nu sunt deloc convins... și într-un magazin de instrumente muzicale nu cred ca oamenii ar trebui sa fie :sigh: iar vine unu probeaza chitari si nu le cumpara or smth...

 

anyhow.

 

Ovation e facut din carbon si desi am testat un model si suna chiar bine, parca prefer chitarile traditionale, din lemn.

merg si la fender sa vad ce gasesc...

 

E greu totodata sa iti dai seama datorita corzilor noi... i mean majoritatea au un sunet metalic si daca ti se da o chitara mai ieftina cu corzile obisnuite putin, suna mai bine.

Edited by Elven Roamer
Link to comment
Share on other sites

ok, am testat ceva Fender si o Gretsch... sincer, sunetul la fender nu e neaparat liniar. la Kingmax (damn it, costa 1825RON) era fain, solid top, dreadnaught...

iar a doua chitara care m-a acaparat la sunet a fost un Fender Tim Armstrong Signature... surprinzator cum o chitara auditorium(mi se pare mica) poate sa sune asa rezonant si cald. singurul neajuns e ca nu e dreadnaught si ca suna un pic mai incet decat el. 2 plusuri in afara de sunet ar mai fi si aspectul, si pe griff si al chitari, respectiv solid top'ul.

 

am testat si un CD110E , nu m-a acaparat,

si am testat si Fender Sonoranul, era practic rivalul la pret al CD140SCE'ului. astea mai erau pe stoc

 

acum sa reformulez. personal din sound imi place Fender Kingman 1825ron, si takamine 460 2000ron , si tim armstrong.

 

as dori ceva pareri despre modelele acestea de fender, respectiv gretsch de care nu am auzit , sau foarte putin, dar electrice.

 

ca si acustica, voi ati prefera un auditorium unui dreadnaught?

Link to comment
Share on other sites

Ovation are modele numite Contour bowl, ale căror spate nu mai e complet convex şi sunt mult mai uşor de ţinut. Normal că toată lumea le spune chitări de plastic. Realitatea e cu totul alta şi dacă vrei îţi scriu în privat ce-i cu ele, cine le-a făcut şi de ce aşa, n-are sens să-i plictisesc pe alţi membri ai forumului. Foarte marele lor avantaje sunt că amplificate au feedback foarte mic şi semnal foarte mare, iar neamplificate au un sunet specific.

 

Ce nu ai spus tu clar e cam ce vrei să faci cu chitara. O să cânţi acasă, acustic? Vrei să te înregistrezi şi cu microfon, şi cu eventualul sistem electronic de pe instrument? Vrei să cânţi live? Vrei o chitară care să facă toate chestiile astea decent?

 

După părerea mea, deja chitarele care sună tare (şi DOAR tare) nu prea mai merită - de multe ori nici măcar în domeniul chitarei clasice, unde era până nu demult o cerinţă crucială. Peste tot se cântă amplificat. În aer liber NIMIC nu face faţă cum trebuie la mai mult de 10-15 oameni.

 

Revenind: dacă ai găsit un auditorium care sună fain, go for it.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu unul vreau sa cant acasă, acustic, respectiv cu prietenii, în vreun parc/ picnic/festival ceva.

 

De înregistrare dacă e electro-acustică aș conecta-o rar printr-o mufa, la PC

 

Nu intenționez să cumpăr amp acustic anytime soon.

 

Nu cred că va ajunge mai mult decât odată pe an, pe scenă, vreau să cânt 80% pentru mine, și poate puțin la ceva ieșiri, sau pub chităreală.

 

Genul muzical acoustick rock, alternative/indie rock, oldies ballads and just a wee bit of hard rock, puțin folk, și sper, curând, ceva muzică irlandeză.

 

Nu mă văd ajungând artist/ parte dintr-o formație , dar vreau ca sunetul să fie foarte bun și cald acustic. amplificat nu are cum să sune oricum rău, și nu e principalul motiv.

 

Fender Tim Armstrong Hellcat Signature Auditorium sună cam ce vreau eu de la o chitară, dar aș vrea să facă față la vreo 12-13 oameni la un foc de tabără, so to speak.

 

Fender Kingman mi-a plăcut că e dreadnaught , sunet cald iarăși ,sunburst colour și designul, dar mai necesită 300lei, pe care nu știu dacă se merită să aștept atît să fac rost.

 

Merg mîine în București să văd dacă au mai multe pe stoc să încerc, și dacă nu găsesc ceva rezonabil, probabil că mă orientez spre Tim Armstrong.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca Tim Armstrong desi are un ton cald nu are volum prea mare. Kingman-ul e mai apropiat de ce vrei tu, in plus are un ton ceva mai prezent sonor decat Tim Armstrong. Ambele au dupa mine un mare defect: cheitele din plastic, nu trece mult timp pana se sparg daca nu esti foarte atent.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pai si Kingman e tot un model vintage. Am prieten care a avut un Mustang japonez cu cheite din plastic si 2 din ele s-au spart dupa cel mult 1 an. La acustice tensiunea in corzi e mai mare, asa ca ar trebui sa cedeze ceva mai usor. Replacementurile metalice aucostat putin peste 200 lei, asa ca ia si asta in calcul.

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca Tim Armstrong desi are un ton cald nu are volum prea mare. Kingman-ul e mai apropiat de ce vrei tu, in plus are un ton ceva mai prezent sonor decat Tim Armstrong. Ambele au dupa mine un mare defect: cheitele din plastic, nu trece mult timp pana se sparg daca nu esti foarte atent.

 

Absolut corect. Pe de altă parte, dacă omului îi place chitara, dă-le-n foc de chei, cumpără altele Schaller sau Gotoh când crapă alea de fabrică :)...

Link to comment
Share on other sites

Gata. Va multumesc tuturor de recomandări și sfaturi, am reușit să ajung timp de juma de oră în bucurești cît să probez Fender CD320 acustica și electro-acustica.

deși îmi place cut-away'ul și la unele chestii mi-ar fi folositor, nu dispun de 200lei în plus pentru pick'up system și cutaway, și mi-a plăcut sunetul acusticii, e plin, destul de cald, full solid wood(mulțumesc și lui Gabi și Andydufrense pentru aceeași recomandare, și Blackthorn pentru multe lămuriri.

 

am să ajung în Brașov și să rog să o trimită pe aceea în Brașov și să iau Acustica CD320 de acolo. mai am numai să fac rost de vreo 125lei, ceea ce n-ar trebui să constitue un impediment așa mare. Ironic, tot la Fender ajung..

Link to comment
Share on other sites

Daca tot dai banii aia te sfatuiesc sa mai cauti inca 200 lei, nu stiu ce planuri ai cu ea, dar daca vrei sa o vinzi acustica o vei vinde foarte greu si la un pret destul de mic, cu electroacustica ai sanse mult mai mari. In plus te poate ajuta in anumite situatii partea de amplificare.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.