www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Switch Me To The Mac


Recommended Posts

Salutare !

 

Credeam, pânã nu de mult, cã Windows ºi mai ales XP, îi pita lu' Dumnezo...

 

Însã mici ºi tot mai dese dificultãți tehnice, care în ultima vreme mã calcã pe nervi la Xp ºi la Windows în general, cumulate ºi cu unele sfaturi de la amici virtuali, m-au fãcut sã mã decid sã trec pe Mac. Ideea de bazã pe care-am reținut-o e cã ar fi mai... stabil [?]

 

Sunt "afon" complet în sectorul de Apple/Mac [ nu cã la Windows aº fi fost mai dãºtãpt , dar...], am intrat pe Apple Romania, la categoria "Ce Mac ți se potriveºte", însã îmi cam prind urechile în toate datele alea.

 

M-ar interesa, mai exact, niºte sfaturi despre ce anume configurație minimã sã aleg sau ce s-ar potrivi, pentru a face o unitate strict pe profil audio/muzical, care sã ducã bine softuri de înregistrare ºi editare audio. Eventual ºi softuri de editare video, asta însã doar dacã nu se îngreuneazã mult configurația, caz în care aº putea-o pastra pt XP...

 

Poate fi ceva gen laptop. Sunt tentat sã folosesc placa audio externã, ceva gen Apogee, deci nu aº dori sa-l "încarc" pe el neapãrat cu un audio incorporat super-tare. Din ce-am citit, ºi Line 6 UX 1, pe care o am deja, ar fi compatibilã în Mac, deci ar fi o variantã s-o utilizez pe ea...

 

Deci, ceva gen home mini-studio...

 

Nu ma intereseazã deloc sã fie tare la jocuri ºi sã ruleze beton online. Pentru pornoºaguri ºi alte cele, rãmân pe Windows...

 

Mulțumesc anticipat !

Patria va fi recunoscãtoare ! :)

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

pe partea tehnica nu stiu multe, stiu doar ca sunt ceva mai scumpe Mac-urile decat cele pe platforma Windows. Iar la upgrade din nou cam greu, nu prea gasesti piata/oferta asa de mare.

ce mai stiu din targ este ca odata prins microbul Mac, greu gasesti antidot.

 

 

de acord s cu dudu, mai bine verifica aparatura prezenta si poate ii dai de cap la buba.

 

oricum bafta.

Edited by Airhead
Link to comment
Share on other sites

oricum e peste orice pc

Ce-mi plac mie afirmațiile pe cât de absolute și categorice pe atât de ridicole...

 

Pe de alta parte, nu-s complet convins ca Windows e problema ta. Am suficienti cunoscuti

care traiesc din productie audio si o fac pe Windows, fara a se pune problema stabilitatii.

 

Ca in orice meserie/activitate, trebuie sa-ti cunosti uneltele.

 

Bingo. Nu cred că ai ajuns la nivelul în care te limitează sistemul de operare sau DAW-urile disponibile pentru el. Altfel exstă distribuții de Linux special concepute pentru multimedia authoring, bazate pe JACK & Ardour etc..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ai incercat Ubuntu Studio?

 

Mi se pare aiurea sa sara de la Windows la Linux avand in vedere modul in care vrea sa foloseasca sistemul. In orice caz, daca computerul lui de acum suporta XP-ul deoarece nu are destule resurse pentru a se descurca in regula cu 7, fii sigur ca n-o sa-i mearga mai bine in Linux. Ca si utilizare normala, cu siguranta, poate instala un window manager mai light si merge superb, dar cand rulezi DAW-uri si WST-uri, tot iti trebuie mult RAM si procesor capabil.

Eu unul vad mac-urile ca sisteme corporate. Nu prea mi se par fiabile pentru userul de rand (bine, acum o sa-mi sariti cu totii in cap, dar asta e...). In plus, mult mai multe aplicatii se dezvolta pentru PC. Mi se pare genul de sistem cu care trebuie sa stii foarte bine ceea ce vrei sa faci si poate fi destul de limitat.

Link to comment
Share on other sites

Daca esti intr-un moment in care iti pui oricum problema unui computer nou, merita sa iei Mac. Daca hardware-ul tau este inca ok si nu simti nevoia de upgrade radical de hardware ramii pe ce ai.

In ciuda parerii generale, Mac-ul nu ofera nici un avantaj concret in privinta editarii audio/video, in afara de sistemul de operare care te ajuta sa fii un pic mai organizat si mai eficient.

Pe de alta parte, daca ai banii si vrei ceva nou, go ahead. Nu toate cheltuielile si achizitiile trebuie justificate dpdv rational. Nu imi inchipui cum cineva suficient de deschis la minte poate sa fie dezamagit sau neimpresionat de trecerea la Mac si OSX. Eu am facut asta acum aproape 3 ani si nu am nici un regret sau neajuns legat de asta.

Link to comment
Share on other sites

hmm, here's my two cents :

daca s-a constatat nevoia unui sistem nou, eu nu as alege mac.Nu pentru ca as fi hater, ci pentru faptul ca nu se merita sa dai toti banii in plus pe "hype".

Folosesc in mod constant si Windows 7 si OSX, si pot spune ca nu cred ca un sistem e mai bun decat un altul. Mai ales daca folosesti Reaper (care merge pe ambele platforme), ti-as sugera sa iei o configuratie mai performanta bazata pe Intel, pe care Reaper va "zbura", si cu restul de bani (destul de multi) rezultati din diferenta de pret iti cumperi alte jucarii (o interfata / placa de sunet mai buna, o licenta de DAW sau ce stii ca ti-ar mai trebui).

Un motiv foarte bun pentru a trece la Mac ar fi fost nevoia de a rula un program care este disponibil exclusiv pe Mac (de ex. Logic, sau Digital Performer); dar cum tu folosesti Reaper, nu vad alta nevoie de a trece pe Mac decat aceea de a-ti satisface un moft - si daca despre asta e vorba, atunci orice argument este invalid : mofturile trebuiesc satisfacute, ca doar pentru asta muncim, nu (nota : asta nu se vrea a fi un comentariu sarcastic) ?

 

AAA, inca ceva : daca iti construiesti configuratia cum trebuie, si bazata pe Intel, vei putea instala si Mac pe calculatorul respectiv, si va rula chiar bine, indiferent de ce vor spune puristii Apple.

Link to comment
Share on other sites

Red, nu vorbim de cerinte minime. Ca nu poti compara cerintele de la Windows 7 cu cele de la Ubuntu. De obicei daca partea hardware iti suporta Windows, iti va suporta intr-o masura destul de mare si programele. La Ubuntu insa, sunt trecute cerinte foarte mici pentru ca il poti customiza tu cum vrei. Poti sa folosesti Xfce in loc de Gnome si deja ai salvat o gramada de ram pe partea de sistem de operare. La programe insa, este posibil sa-ti dea in nas multe dintre ele.

 

M-am contrazis putin la partea cu cerintele, insa nu stiu ce sistem are Ramurel. Si nu vad de ce ar folosi XP daca sistemul lui ar suporta fara probleme Windows 7. De asemenea nu vad de ce ai folosi Linux pentru aplicatiile despre care vorbim cat timp mi se pare mult mai usor de folosit Windows. De aceea am intrebat de Windows 7. Cine stie, o fi omul reticent la cuvantul "Windows". Cel putin asa stiu ca eram eu si m-am lasat greu convins sa trec de la XP la 7. In Vista nici macar n-am dat vreun click.

 

Nu am spus ca Mac e nasol. E foarte misto, doar ca este cam scump. Cu banii pe care ii dai pe Mac iti faci un PC mult mai performant.

 

Uitandu-ne la ce spune Ramurel: "mici şi tot mai dese dificultăţi tehnice, care în ultima vreme mă calcă pe nervi la Xp şi la Windows în general", ma gandesc ca problema e de la SO. Repet, si eu am avut aceleasi probleme, insa m-a scapat Windows 7 de ele. Am si Kubuntu instalat momentan, insa nici prin gand nu-mi trece sa il folosesc pentru inregistrari...

Link to comment
Share on other sites

Dudu, spargu-te !... Numa' reticent la nou nu mi s-a mai spus... Nu-s, bre, reticent deloc !

Vrei dovadă ? Uite...ăăă...să vedem...Da ! Fii atent !... Uite, de curând am început să port ochelari de vedere !

Vezi ?... Se pune, nu ? ...

 

:)

 

Uh, multe post-uri... Nu le-am citit încă atent pe toate. Sunt prins cu multă treabă la muncă acu', dar mai încolo, după ce le-oi ceti pe toate, revin să mai punctez unele treburi legate de decizie...

 

Thanks, guys !

:yay:

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Da ! Aşa e ! E vremea de un upgrade la hardware şi cum folosesc un laptop de prin 2008, care săracu... RIP anticipat ! ...

 

Şi aspectul cu antivirusul şi tot soiul de bombardamente de pe internet mă deranjează şi cum mai folosesc aplicaţii legate de servici, ma gândeam să separ sistemele.

Acum o lună şi ceva am dat să fac un update la Line 6, în legătură cu placa audio, m-a prins cu garda jos la antivirus şi mi-a intrat ceva în sistem, care în câteva zile a început să halească ... :spidey:

 

 

Eu, băiat prevăzător, am început să salvez din cele importante şi le-am pus pe... megaupload.com [ :death: ] cu câteva zile înainte de "marea arestare" [ bine, am salvat şi pe DVD-uri din ele...].

 

Cam ăsta ar fi un aspect important în decizie...

 

Mă uit şi la partea financiară, desigur, de aia mă gândeam la o configuraţie minimă care să ducă bine aplicaţiile de care vorbeam...

 

Am încercat 7 o scurtă perioadă pe desktopul de la servici, însa nu mi-a "citit" un hardware model mai vechi ce-l aveam în el şi am renunţat. Am preferat XP, pentru că sunt obişnuit cu el şi am şi licenţa pe el cumpărată.

 

.

Link to comment
Share on other sites

si eu am probleme mari cu xp si am vrut sa incerc mac insa am aflat de la prieteni ca e mare problema cu programele la el.inafara ca nu gasesti programe crackuite nici nu exista toate programele uzuale sau drivere pt diverse scule pt mac.gandeste-te bine inainte sa dai banii pe mac ,sa nu ii dai degeaba.

Link to comment
Share on other sites

Guest keyboarder

Va salut pe toti, am vazut topicul si am zis sa va impartasesc experienta mea. In ceea ce priveste creatia de muzica sunt amator total, am un PC, o claviatura M-Audio Oxygen 49 si o placa de sunet M-Audio Delta1010LT (care se afla la vanzare de atlfel).

Am o veste buna pentru cei care vor sa treaca pe Mac, in sensul ca Mac OSX se poate instala pe PC-uri cat si pe laptopuri, conditia de baza fiind ca placa de baza / laptopul sa fie cu chipset Intel.

Treaba asta a luat avant in momentul in care Apple a decis sa treaca de la platforma IBM G4/G5 pe platforma Intel x86 iar pasionatii n-au stat prea mult pe ganduri si au facut lucrul asta realizabil.

 

Am instalat Mac OSX 10.8.6 Snow Leopard pe 3 sisteme de calcul dintre care un laptop Fujitsu-Siemens asta pentru experimente si invatat. Intr-un final am decis sa am un calculator care ruleaza Mac OSX stabil si fara probleme si am reusit; cate nopti nedormite si cautari pe net si reinstalari de bootloadere si drivere au fost, nu mai stiu. Cert este ca ruleaza al dracu de bine iar avantajele (zic eu) sunt destul de mari versus o platforma Windows cand vine vorba de productie muzicala si nu numai.

 

Compatibilitate 100% cu hardware-ul PC exista dar sunt foarte rare cazurile. E clar ca avem 100% cand vine vorba de Mac.

Sfatul meu e sa nu dati banii pe Mac decat in cazul in care produceti bani cu el, altfel nu are niciun fel de sens, sunt bani aruncati de pomana.

 

Sistemul pe care rulez in mod curent Mac:

procesor Q6600

memorie 4 x 2GB DDR2

hdd SSD OCZ Vertex 3 120GB

placa de baza Asus P5K Premium WiFi/AP

 

Daca aveti intrebari, aveti nevoie de ajutor, va stau la dispozitie.

Link to comment
Share on other sites

Guest keyboarder
Care-s?

 

1.usurinta in utilizare, totul este foarte intuitiv

2. zero probleme pe partea de securitate, nu-ti mai faci griji din cauza virusilor.

3.resursele hardware sunt consumate cu masura, ruleaza foarte bine si pe sisteme mai slabe.

 

dudu>

Link to comment
Share on other sites

Guest keyboarder

Dl. Florea eu sunt un amarat de sysadmin actualmente Data Center Engineer intr-o prestigioasa multinationala. Omiteti faptul ca si Mac OSX tot Unix este la baza, de unde si similaritatile din descrierea facuta de mine. Din moment ce sunt newcomer in ceea ce priveste productia de muzica si utilizarea Mac OSX, nu vreau sa va contrazic, eu vorbesc din punctul de vedere al unui utilizator si al unui administrator de Windows.

Link to comment
Share on other sites

Guest keyboarder

Intr-adevar Linux e gratis iar licenta de OSX + Logic ajunge undeva in jurul sumei de 500-600 de euro. Ma gandesc ca un inginer de sunet isi permite suma asta mai ales daca are veleitati de user experience designer :)

Si da, eu consider ca este un Linux cu o interfata extrem de user-friendly.

 

Nu mi-ati raspuns la intrebare: Jack OSX nu-si face treaba?

Link to comment
Share on other sites

:)

Nu intervin, însã citesc absolut orice post ºi vã mulțumesc sincer tuturor pentru intervenții. Sunt tot felul de aspecte care , recunosc, nu le-am luat în considerare la start, din necunoºtințã de cauzã...

 

Tre' sã recunosc sportiv cã un pic m-ați "deraiat de la traseu", în sens pozitiv desigur...

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Uite un argument care pe mine m-a impiedicat sa explorez Linux-ul ca si platforma de productie muzicala : detin un numar destul de mare de plugin-uri care se autorizeaza folosind iLok. De asemenea, licentele DAW-urilor folosite folosesc autorizari prin USB iLok, sau Syncrosoft. Nu am reusit sa gasesc nicaieri metode de a face cheile USB sa mearga in Wine, ci doar postari pe diverse forum-uri, venite din partea altor utilizatori care nu au reusit - prin urmare, am lasat-o balta. Daca s-a schimbat ceva intre timp, please enlighten me.

In rest, pe Mac si Windows nu sunt astfel de probleme, iar afirmatia cum ca un sistem este mai bun decat altul este iluzorie. In realitate, cel mai bun sistem de operare este cel cu care reusesti sa obtii rezultatele cele mai rapide in timpul cel mai scurt, sau (in cazul in care e vorba despre un sistem nou), nu necesita numeroase incursiuni prin manuale pentru a face un lucru simplu. Lucrez pe ambele platforme (devin reduntant cu afirmatia asta), si recunosc ca desi Mac-ul este mai "eye candy", atunci cand vreau sa duc o idee cat mai aproape de final in timpul cel mai scurt, ma trezesc in Cubase-ul din Windows, nu in cel din Mac (desi il am instalat pe ambele sisteme). Asa ca parerea mea este ca totul tine de obisnuinta. Da, in Mac nu ai nevoie asa mare de antivirus, ca in Windows, si prin urmare dispui de niste resurse extra pentru alte "chestii". Dar cu sistemele actuale pe 64bit, unde 8gb de ram sunt considerati putini, si procesoarele sunt quad-hexa-octa-xxx core, un proces minuscul de background nu mai conteaza.

Si inca o chestie care m-a nedumerit in Mac : cum faci un share SMB sa se monteze automat in timpul boot-ului? caut solutie pentru asta de vreo 4 (PATRU) ani, si nu am gasit nici una eleganta, ci doar niste scripturi strambe, sau folosirea "login items" care are neajunsul ca nu doar iti monteaza share-ul respectiv, ci iti si deschide folder-ul, si pentru fiecare share ia 30 secunde extra la boot. Intreb, pentru ca eu de ex. am mai multe calculatoare in retea, si imi place sa am acces la share-urile lor (project exchange, si alte chestii). In windows, ai optiunea "Map network drive" care e disponibila oriunde in Explorer...how's that for ease of use ?

Edited by Pontius Pillates
Link to comment
Share on other sites

cunosc metoda, Red.

Dar intra in categoria celor ne-elegante, si un-friendly, pentru un sistem care e vandut drept "elegant si prietenos".

Eu am ales intr-un final varianta cu un automator script care face ce-mi trebuie, dar nu e f. kosher pentru utilizator sa-l lasi sa-si bata capul editand fisiere, si scriind comenzi prin terminale. pentru a beneficia de ceva ce trebuia inclus in sistemul de operare de la bun inceput, si disponibil cu nu mai mult de 3 click-uri.

Si in cazul in care editezi fisierul fstab (metoda propusa de tine), e totul ok, dar cateva luni mai tarziu ai nevoie sa adaugi un alt share automontat, si din varii motive ai uitat ce trebuie facut, incepi si sapi din nou pe google, ca sa gasesti solutia, sau deschizi fisierul si incerci sa copiezi liniile de comanda adaptandu-le la noile nevoi - again, not so user friendly.

 

Nu sunt avocatul Windows-ului, si nici al OSX-ului. Doar argumentam ideea mea in care nu se poate zice ca un sistem de operare e mai bun ca altul, ci doar ca sistemele de operare diferite propun moduri diferite de a face lucrurile. Iar ideea ca Mac-ul e mai user friendly, e un mit.

Edited by Pontius Pillates
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Bine v-am regãsit dupã sãrbãtorile astea prelungite... Înviere fericitã la tãt natu' sau Iepure Vesel sau Ou Prosper sau fiecãruia cum i-o fi dã folos, sãnãtate sã fie la tãtã lumea... Asta-i important ! :yay:

 

Am citit cu atenție absolut toate pãrerile [ Thanks again folks ! ] ºi, pentru cã am ajuns mai confuz/indecis decât am fost la startul topicului, am decis în ceea ce mã priveºte sã-mi rezolv cu prioritate problema audio.

 

Aºa deci ºi prin urmare, opțiunea mea, dupã o analizã a "armamentului din dotare" ºi a scopurilor în perioada urmãtoare, este acest recorder digital :

 

1320581869_276730418_6-Multipistas-ZOOM-mrs-8-y-Korg-NanoKontrol-Espana.jpg

 

Mersi din nou tuturor pentru pãreri în acest topic ! În ceea ce priveºte alegerea mea, sper sã fie una bunã !

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Hmm..

De cand am trecut pe Mac, am numai vorbe de bine, mai putin cu noua placa de sunet.

Sunt stabile, alea, alea, dar si costa.

In schimb, eu lucrez in Cubase, licenta pe care o am e una mai light.

Dar isi face treaba bine.

Avantaje, dezavantaje.. ce sa zic, e ca si cum ai intreba pe cineva cum e un BMW.

Daca omului ii place Mercedes sau Jaguar, degeaba sunt modele invechite, nu ii place BMW si gata.

Dar asa cum spunea si alt coleg, unele softuri nu merg pe Win si invers..

Sincer sa fiu, daca stii programul, si lucrezi bine in el, poti lucra si in Logic, si in Cubase si in Reaper.

Doar sa stii ce vrei de la el..

Ce mi-a placut insa mie, este , stabilitatea.

Nu zic, si pe Mac am niste softuri mai "deocheate", si care datorita "crapaturilor",mai pica.

Dar pica DOAR acel soft, dau force quit, fara sa dau restart la tot OS X.

A doua chestie, este compatibilitatea hardware.

Pai uneori, pe PC, poti avea ghinionul ca placa video sa nu iti mearga la parametrii maximi datorita incompatibilitatii cu placa de baza, etc.

Astia stau si le bibilesc la maxim.

Cu ram-ul ce e mai greu sa gasesti care RAM e compatibil, dar gasesti pana la urma..

in rest, eu am upgradat un Macbook white de la 2x1GB la 2x4GB cu 270ron (ram nou, nu upgrade, am ramas cu cele 2x1 pe cap), si hdd de 750gb/7200rot/16mb buffer, de la un 160gb/5200ront/2mb.

Asa ca se mai pot.. upgrada unele chestii.

Ca sfat personal, ia Macbook Pro daca vrei mobilitate, sau imac daca vrei ceva mai puternic.

Mac Pro (desktop) e prea scump si ala e mai mult pentru video (final cut, alea alea).

Macbook white, are si el port firewire 400, si oricum, evita firewire 800 ca e cam instabil.

Ca placi video, sincer, RME merita toti banii, si ca stabilitate drivere si calitate AD/DA, tot, de fapt.

Driverele sunt intr-un fel, cel mai important atu.

Majoritatea sunt foarte stabile, adica, ori au , ori nu drivere de OS X.

Ca hardware, cum spuneam, sunt lucrate ca o bijuterie, si mai ales, chiar daca scrie Made in China, sunt lucrate mai cu atentie.

Ca fapt divers... majoritatea cand te vad cu un mac spun.. "da, profesionist".

O sa vezi , ca majoritatea celor profesionisti, au Macintosh.

De la grafica, la video, DJ, audio, sunt cu "marul muscat" ;)

In fine, e chestie si de gust, dar sincer... nu as da Mac-ul pe nici un laptop de ultima generatie (al meu e 2,13GB proc, 4GB RAM, nvidia 9400-256mb video share).

Lucrez in Cubase, si in mare nu am probleme.

Am pus cu bootcamp si windows, dar numai pentru niste programe exclusive pe win.

Dar partea de muzica... OS X e baza.

Dar in fine..

Bafta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.