www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Alegere Doza Pentru Chitara Acustica


Recommended Posts

De ce toti aveti obsesia asta cu "mai bun"? "Altfel" nu inseamna "mai bun". Poate eu beau Tuborg pentru ca imi place mie mai mult decat Carlsberg, nu pentru ca ar fi "universal recunoscuta ca fiind cea mai buna" bere.

 

Esentiala in alegerea echipamentului e... intelegerea echipamentului (ce este si ce face, eventual cum face). Citeste te rog asta inainte de a pune alte intrebari: http://en.wikipedia.org/wiki/Pickup_%28music_technology%29

Edited by draugr
Link to comment
Share on other sites

Eu n-am avut vreodata o acustica / electro-acustica, ci doar electrice. Am remarcat insa ca toate electro-acusticele pe care le-am vazut aveau doza piezzo si pre-amp, deci probabil exista o ratiune pentru asta. Poate cineva care cunoaste mai in amanunt subiectul ii va da lui Bogdan un raspuns bine documentat.

Link to comment
Share on other sites

Diferenta intre doza piezo si cea magnetica este de tonalitate si atack. Piezo suna mult mai subtire, are semnalul foarte slab si dinamica foarte buna, dar necesita neaparat un preamplificator, cea magnetica suna ca una de electrica, adica mai bine sau mai rau in functie de cum este construita.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Piezo suna mult mai subtire, are semnalul foarte slab si dinamica foarte buna

Nu, semnalul e de multe ori chiar mai puternic dar de altã naturã; doza magneticã e inductiv-rezistivã cu o capacitate micã în paralel, cea piezo e în esențã capacitativã. Nu știu ce înseamnã "subțire", o astfel de dozã e destul de liniarã ca rãspuns în frecvențã. Iar în dinamicã sunt perfect liniare ambele: pt. cea piezo semnalul e direct proporțional cu presiunea/deformarea, pt. cea magneticã cu accelerația corzii. Dacã reușiți sã saturați o dozã magneticã cu corzi de acusticã sã mã anunțați și pe mine.

 

Deci intrarea majoritãții amplificatoarelor de electricã sau acusticã (nu mai zic de cele cu intrare de linie) e într-adevãr inadecvatã pt. o dozã piezo, e necesar un preamp cu impedanțã de intrare foarte mare, ideal cât mai aproape de dozã (i.e. integrat în chitarã). O astfel de sursã capacitativã formeazã filtru trece-sus cu intrarea, poate de asta sunã "subțire" dacã nu e adecvatã.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu n-am avut vreodata o acustica / electro-acustica, ci doar electrice. Am remarcat insa ca toate electro-acusticele pe care le-am vazut aveau doza piezzo si pre-amp, deci probabil exista o ratiune pentru asta. Poate cineva care cunoaste mai in amanunt subiectul ii va da lui Bogdan un raspuns bine documentat.

Doza piezo are semnal cast are si doza megnetica , dar daca nu ai intrarea preamplifului nu are impedanta "enorma" aceasta va shunta doza .Neadaptarea cauzeaza nu numai o scadere al semnalului dar si denatrurarea sunetului captat .\\\\\este nevoie de adaptare de impednta ( nu preamplificare ) odata cu adaptorul de imoedanta se monteaza si EQ si Compresor idata ce ai oricum circutul cu tot cu bateria de alimentare in chitara .

 

 

Se pot face adaptari pasive cu condensatoare o rezolvare mai ieftina dar mai slaba calitativ,,,dar functioneaza , am vazut bass acustic fara adaptor-preamplif si avea si EQ pasiv ,Deci treaba cu suna mai "subtire " nu este adevarata.

 

Ca sa aiba joasele si inaltele este nevoie de cel putin 10Mohm pe intrare .La aceasta impedanta de intrarea capteaza brum . si alte zgomote din cablu si elementul piezo ... asa ca trebuie sa fie cat mai scurt cablul si bine ecranat ..pe langa adaptarea cu un cablu cu capacitate cat mai mica...ca sa nu inchida timbrul ..etc

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Buna ziua . M-am hotarat sa imi cumpar o doza pentru chitara acustica si m-am oprit asupra acesteia : Monacor GM-100 .As vrea sa imi spuneti ce parere aveti despre ea , si eventual sa imi faceti alte recomandari . Multumesc .

P.S.:sa fie de la un magazin din romania .

 

La cat costa nu cred sa fie prea rea. Nu te astepta la rezultate deosebite, este totusi o doza ieftina, dar are marea calitate de a prelua chitara, mai mult sau mai putin bine.

Link to comment
Share on other sites

Vad ca "specialistii" uita sau nu stiu ca :

 

Doza magnetica are nevoie de corzi de chitara electrica !!! si inca din cele de calitate ce sune uniform /balansat.

Corzile matisate cu cupru sau bronz ce sunt ptr chitarele acustice nu suna bine !!! corzile groase vor suna slab si "subtire" ...

 

Pretul dozei nu are a aface cu ce calitate de sunet scoate .dar creaza impresia psihica ca:

 

"dai un ban dar stai in fata"

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Imi pare rau, nu mai este adevarat de mult. Specialistii - fara ghilimele - care fac doze pentru acustica le proiecteaza sa sune bine cu corzi de acustica (de genul fosfor-bronz). A mai evoluat tehnica.

 

Edit: "contemporary magnetic pickups of the sort made especially for acoustic guitars are optimized to pick up acoustic bronze-wound strings effectively"

 

Ca sa nu plagiez :), specific ca am citat din "Acoustic Guitar Guide: Everything You Need to Know to Buy and Maintain a New or Used Guitar" de Larry Sandberg. Cartea dateaza din anul 2000.

Edited by andydufresne
Link to comment
Share on other sites

grade de comparatie.

http://en.wiktionary.org/wiki/effective#Adjective

 

Explicatia nu cade in sarcina mea, desi am o idee; este treaba producatorului.

http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_ignorance

 

dozele facute pentru acustica

http://en.wikipedia.org/wiki/Pickup_(music_technology)#Magnetic_pickups

http://www.amazon.com/Guitar-Electronics-Musicians-Reference/dp/0711902321

 

Vă mulțumim pentru participare.

Link to comment
Share on other sites

Imi pare rau daca amesteci effectively cu efficiently. Effectively este de genul da/nu, pe cind efficiently poate fi more/less. Dai lectii atunci cind stii bine despre ce vorbesti, pentru ca existenta unei forme gramaticale nu inseamna ca stii uzul corect.

 

Nu v-ati exprimat explicit (karpi si FiveseveN) daca sunteti de acord sau nu ca dozele magnetice construite pentru acustice sunt si optimizate incit sa functioneze bine cu corzi de acustica. Asta era argumentul meu, sustinut de altfel. Ignoranta nu este a mea aici.

 

Devreme ce argumentul impotriva optimizarii nu se gaseste in nici un link, as putea argumenta ca te folosesti de un straw man, dar nu dau link catre wikipedia. Sper ca nu urmeaza ad hominem, pentru ca asa decurg unele discutii cind sunt implicate orgolii.

 

Daca schimbam tonul de la usor arogant la politicos, cum e normal, putem sa discutam in continuare. Evident, am sa presupun ca cei care dau lectii in acest domeniu au cintat sau cinta pe acustice echipate cu doze magnetice (fabricate in secolul nostru).

Edited by andydufresne
Link to comment
Share on other sites

I can play this game all day și oricum o-ntorci n-ai dreptate.

 

 

Ignoranta nu este a mea aici.

Ne-ai demonstrat că n-ai înțeles nici unul din punctele mele. Ai citit articolele spre care te-am îndemnat sau te-ai uitat doar la titlu?

 

Ignoranța ta constă în faptul că nu știi cum funcționează o doză magnetică. Asta apropos de "Dai lectii atunci cind stii bine despre ce vorbesti", pesemne. Învață electromagnetică și îți vei da seama că e imposibil să "optimizezi" dozele magnetice pentru corzi neferoase.

Link to comment
Share on other sites

Teoretic: corzile de acustica sunt din otel, doar invelisul, unde exista, este din "fosfor-bronz", 80/20 bronz si alte materiale. Sa inteleg ca nu stiai asta? Ce crezi ca inseamna "steel-string acoustic guitar"? Despre asta a fost vorba tot timpul.

 

Practic: se ia o chitara acustica echipata cu o doza magnetica si se cinta putin la ea amplificat. Ai facut asta? Ce crezi ca se intimpla? Nu se aude nimic? Se aud doar cele 2 corzi subtiri nematisate? :) Alta varianta? Daca ai drum pe la mine prin oras, te invit sa faci un test pe chitara mea conectata la amp. Are o doza magnetica preinstalata, mai am una detasabila tip soundhole pe acasa si se pot testa amindoua. Nici chitara si nici dozele nu sunt high-end, dar se aude destul de clar ca sa-ti faci o idee.

Cind eu cint in mod curent pe asa ceva, corzile suna echilibrat si vine cineva care sustine ca este imposibil, tind sa cred ca exista informatii care nu ajung unde trebuie.

Imi cer scuze de la karpi pentru ca am fost ironic. Insa ce spune el nu mai este valabil de ceva vreme; outputul pentru fiecare coarda este ajustat din fabrica pentru corzi de acustica si unele doze mai pretentioase au chiar output individual reglabil cu un imbus pentru modificari de finete. E normal sa fie asa, nu cred ca ar fi multi "acustici" dispusi sa-si schimbe corzile pentru privilegiul de a se auzi amplificat.

 

P.S. Accept lectii de la oameni cu studii in domeniu fara nici o problema. Sa zicem o facultate de 5 ani si o diploma de inginer, asa cum am si eu. Sigur exista destui forumisti de acest gen. Nu isi au locul insa lectiile de feromagnetism de la un designer grafic.

Link to comment
Share on other sites

o diploma de inginer, asa cum am si eu

 

Perfect, atunci ne poți explica cum se "echilibrează". Ce se întâmplă când schimbi înălțimea unui pole piece (facilitate oferită de orice doză chinezească, apropos, nu doar de cele "pretențioase")? Influențează liniar tensiunea rezultată sau e nițel mai complicat? Are cumva niște limite practice?

Eu n-am spus că e imposibil, doar că nu e optim. Bineînțeles că miezul e din oțel la toate corzile metalice. Dar sârma înfășurată are un profil deloc neglijabil.

 

"Studiile în domeniu" ar trebui să le avem toți pentru că treburile ăstea se fac în gimnaziu. Și desigur nu te împiedică nimeni să aprofundezi subiectul ulterior, cu ajutorul multitudinii de resurse disponibile astăzi.

Link to comment
Share on other sites

Se poate face dar se pierde din dinamica ,nu vei avea acelasi atac la partea de corzi subtiri unde trebuie sa pui magnet mult mai slab si polii mai la distanta ...

 

Tot ptr "specialisti" necititori .....am mai scris despre pe undeva aici pe rgc.ro ,

 

Ptr instumente cu corzi din metal dozele ideale ( traductoare ) sunt cele capacitive !!

Inainte e '80 cand nu gaseam corzi Fender sau altele ptr chitara electrica foloseam corzi de chitara acustica de la Reghin ,,( nu prea tineau dar la inceput aveau ton fantastic dar difereta de semnal oarte mare intre corzi )

 

Am si construit o doza capacitiva pe care apoi am vrut sa o fac si wireless ,dar am renuntat ca era interzis sa construiesti emitatoare chiar si din acestea care bat cativa metri .

Pe undeva la 30-40 MHz functiona perfect daca ridicam frecventa aveam probleme cu stabilitatea frecventei cand miscam mana ,asa ca se complica treaba ,,,,,,etc etc ,,dar asta nu conteaza ,,

 

Banda de frecventa este foarte larga si uniforma te sperii cati basi are o chitara .

Cu un EQ etc poti scoate cam orice sound , teoretic poti simula in mare cam orice doza !!!

Efectiv senzorul este o placa de cupru sub corzile care sunt legate la masa ..... poti pozitiona cate doze/placi vrei sub corzi cu niste switch-uri comuti care placa ,din ce pozitie de sub corzi , vrei .

 

Corzile pot fi din orice metal ....era o economie ..la 20 Lei o garnitura Reghin acustic ..fata de 250 Lei Fender cand salariul era aprox 2000 Lei .

 

Problema .adaptorul ..sa ai piese calitative ca sa nu ai zgomot propriu in partea de adaptor , si are nevoie de tensiune de alimentare .

 

Intre timp ,cum spune colegul de forum mai sus. tehnologia a avansat /evoluat ...se gasesc de firma gata facute ..ce au circuite asemanatoare cu microfoanele condensator.

Cine are rabdare gaseste pe net ..nu stiu unde-i link-ul iar acum cand am dat cautare au aparut mai mult microfoane condenser .. "pickup" ....ce sunt de contact ,,iar eu spun de condensator intre corzi si o placa metalica ce capteaza numai corzile .

Ptr chitara acustica sunt OK si cele de contact dar in acest caz ai soundul asemenator cu cel de piezo e contact.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.