www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Alegeri Pentru Un Mic Studio Acasa


Recommended Posts

m-am hotarat sa ma "retrag" oarecum acasa si sa continui cantatul si creatul in propiul meu apartament; avand in vedere ca o formatie necesita mult timp si sacrificiu, e mult mai comod pentru mine. si atunci am spus ca o sa fac un kilometraj pentru ce am nevoie.

 

in principiu m-am gandit sa folosesc un procesor de chitara ca si line 6 x3 live, din cate am studiat si am observat este foarte fiabil si se potriveste perfect la calculator cu o placa de sunet sanatoasa. din cate am observat este si unul dintre cele mai puternice procesoare in momentul de fata, la recenzii are note de la 9 in sus cam la fiecare aspect. pentru ceea ce am eu nevoie, referitor la stilul de muzica (progressive metal) e perfect. am ales procesor si nu altele din motive de utilitate. nici nu ma gandesc la altceva.

pe langa procesor am adaugat o placa de sunet de la M-audio audiophille si niste software la preferinta Sonar 7 sau 8 in combinatie cu Addictive Drums (desi ma gandesc sa incerc EZDrummer. Nu am ales Cubase ca mi se pare destul de "disco" pentru ce imi doresc eu, Sonar e mult mai pragmatic si la obiect) si nu in ultimul rand Reason 4, pentru mici jucarii ce le adaug peste ceea ce lucrez. Toate astea pe Core 2 Duo 3000+, 2gb DDram3, Windows 7 32x.

 

Pana aici nu mi-a fost chiar greu, desi mi-ar placea niste opinii.

 

Problema a intervenit la amplificare. Initial m-am gandit in lipsa de bani sa imi iau un sistem audio 2.1, in genul astora mai comune, care nu sunt asa scumpe. Apoi mi-am dat seama ca de fapt, as face o mare tampenie si am zis ca mai bine trec la o statie si doua monitoare. Cu toate ca din cate am observat exista si sisteme 2.1 care sunt puternice, nu stiu daca sunt dispus sa dau atatia bani pe ele, cand cred ca as iesi mult mai rentabil dand rezultat bun la raportul pret/calitate daca gasesc niste scule misto pentru statie si monitoare. Insa aici nu stiu exact ce sa aleg sau spre ce sa merg.

 

Ca idee o cheltuiala pentru toate astea s-ar cam ridica teoretic +/- 900E. Eu incerc sa ma restrang undeva pe la 600-700, dar daca nu sunt chiar foarte multe optiuni, o sa strang cureaua :P

 

merci fain, astept pareri.

Link to comment
Share on other sites

S-a mai vorbit relativ recent despre problematica unui home studio (de buget redus, de obicei :) ).

Degeaba investești în monitoare bune (i.e. transparente) dacă nu e tratat corespunzător spațiul de audiție. Orice cameră are reverberații și rezonanțe care strică sunetul care vine de la monitor, oricât de bun ar fi.

Căștile te scutesc de câteva probleme dar introduc altele.

O soluție intermediară ar putea fi compensarea automată (ex.: KRK ERGO, IK Multimedia ARC) dar nici ăsta nu rezolvă tot.

Edited by FiveseveN
Link to comment
Share on other sites

Guest _Iustin_

Părerea mea:

-Cubase nu e "disco", mai degrabă Fruity Loops e pt disco-house-trance-electronic. Foarte multă lume foloseste Cubase pt producţia de muzică din o varietate de genuri, merge foarte bine şi pt metal. Sunt convins că o sa obţii rezultate bune dacă investeşti timp în a învăţa să lucrezi în el;

-Ai putea incerca şi Pro Tools;

-Dacă tot vrei să-ţi iei un sistem, eu zic să îţi iei o pereche de monitoare active de calitate, eventual dacă vrei 2.1 poţi să-ţi iei de la KRK monitoare Rokit si subwoofer activ tot de la KRK. Decât să mixezi pe un sistem care nu e linear şi să intervină şi rezonanţa şi reverberaţia încăperii mai bine ia-ţi monitoare.

-Dacă nu vrei să dai aşa mulţi bani pe monitoare, ia-ţi nişte căşti pt monitorizare.

-Ca şi VST plugin de tobe recomand Superior Drummer cu Metal Foundry. Tobele sună mult mai bine decât EzDrummer, plus că ai mult mai multe sample-uri şi opţiuni.

Edited by _Iustin_
Link to comment
Share on other sites

m-am hotarat sa ma "retrag" oarecum acasa si sa continui cantatul si creatul in propiul meu apartament;

 

, astept pareri.

 

 

 

GOOGLE.com

 

 

PAREAREA MEA

 

cuvinte cheie : HOME STUDIO, HOME RECORDING , aici gasesti si sfaturi nu numai pareri.

 

De fapt parerea mea este ca nu ai nevoie de nimic..PC ai placa de sunet ai casti multimedia probabil ai , efecte ai ,canti la chitara ? (presupun) ai si chitara un program DAW ai program de tobe ai.

 

Nu mai ramane decat sa canti.

 

Daca dai click pe linkurile acidplanet.com si jamwave .com din postul meu si poti asculta piese trase de mine acasa cu exact ce ai si tu nimic in plus !!.

 

Nu folosesc nici o statie cu boxa- monitor acasa ( nu rezista nimeni acasa daca nu ai studioul in pivnita sau garaj dearte de ceilalti .... sa auda chitara incontinu ora dupa ora neincetat aceiasi tema aceiasi rif si progresie armonica ) ..mixat pe casca piese mai mult "demo" aproape in fiecare piesa am experimentat alte sounduri alte mixaje etc etc... pe foart eputini dintre membri acidplanet.com ia interesat mixajul ..pe muzicanti i ainteresat ce si cum cant ce idei am ...Pe cei care mixeaza doar "acid loops" ii interesa mai mult mixajul dar de intregistrat nu stiu deoarece cumpara loop=-uri gata inregistrate masterizate cu care orice mixezi suna binisor .

 

Dupa ce masterizez ascult poate odata pe boxe dar foarte rar.

 

Primele piese din lista de la acidplanet au fost trase cu Creative SB220 si chitara Reghin........ultimele cu E-MU ..si tot felu de chitare..

 

Am schimbat cateva placi de sunet si cateva efecte /pedale chitare ...nu asta conteaza !!

 

Cand o sa incepi sa simti cum trebuie mixat iti dai seama ca nu sculele sunt problema ci feelingul celui care mixeaza /masterizeaza.

Un sistem PA este OK daca are banda de trecere 50Hz-14KHz ..si se opoate auzi ca la un mixerist suna bine la altul suna prost ..aceiasi instalatie.

 

Nu te mai lua dupa povesti ...Cati asculta acasa in camera de auditie de minim 100m2

tratata acustic ( fara rezonante si reverberatii necontrolate) dotata cu o isntalatie de sonorizare perfect liniara cu o dinamica de 110dB de la 20Hz la 24KHz ??

Cea ce mixezi trebuie sa sune bine pe ORICE !!!

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

1. Ai nevoie de boxe bune = din seriile semi-pro de mixing, nu consumer... asta e clar, chiar si daca nu ai super tratament acustic (poti sa-l rezolvi si pe ala in timp). Nu cred sa existe work-around la treaba asta din pacate.

 

2. Ia-ti o placa de sunet externa cu phantom power (nu stii cand iti pica in brate un microfon pe condensator) .. E-mu, M-audio si altii fac produse ok.

 

3. Cubase e cel mai avansat DAW pt pc pana una alta (zic eu). E ce vrei tu sa fie, de la portative la orice altceva. Mai poti considera un Reaper care e excelent si creste foarte repede.

 

4. O clapa midi e buna la casa omului, chiar si daca esti chitarist.

 

5. Ia-ti inca 2 GB ram.

 

ps: daca vrei softuri legal, Reaper e 40 de dolari in momentul asta!

Edited by gadjo
Link to comment
Share on other sites

1. Ai nevoie de boxe bune = din seriile semi-pro de mixing, nu consumer... asta e clar, chiar si daca nu ai super tratament acustic (poti sa-l rezolvi si pe ala in timp). Nu cred sa existe work-around la treaba asta din pacate.

 

2. Ia-ti o placa de sunet externa cu phantom power (nu stii cand iti pica in brate un microfon pe condensator) .. E-mu, M-audio si altii fac produse ok.

 

3. Cubase e cel mai avansat DAW pt pc pana una alta (zic eu). E ce vrei tu sa fie, de la portative la orice altceva. Mai poti considera un Reaper care e excelent si creste foarte repede.

 

4. O clapa midi e buna la casa omului, chiar si daca esti chitarist.

 

5. Ia-ti inca 2 GB ram.

 

ps: daca vrei softuri legal, Reaper e 40 de dolari in momentul asta!

 

Nu am probleme cu softul, am sonar, addictive drums si reason. Treaba cu clapa e de inteles, dar pana una alta o sa folosesc Reason. E foarte tare. Ti-am spus, m-am gandit la M-audio Audiophille, in principiu, dar voi mai vedea. Ideea e ca eu chiar nu stiu spre ce amplificare sa ma indrept. Oricum cu spatiul de auditie nu e asa mare problema pentru ca nu vreau sa iau ceva pentru volum, camera mea e oricum mica - ideea e sa redea un sunet mai natural, sa nu fie spalacit, cum iese de la speakere sau de la sistemele audio de consum. O sa folosesc pe langa si casti, oricum cu niste casti bune, suna genial - am avut ocazia sa testez in multe locuri. Cam asta ma intereseaza cel mai mult. Ce ar merge mai bine si ar fi mai ieftin, o statie si doua monitoare... un sistem audio subwoofer+boxe... etc etc

 

multumesc si celorlalti pentru raspunsuri

Edited by hourglass
Link to comment
Share on other sites

Cockos Reaper este pe locul #1

....

...

.......Sonar ...............#4

.......Cubase.............. #5

 

adica Reaper creste nu ?

 

Cubase LE si Sonar LE primesti cu recordere digitale si cu placa de sunet ..inclus in pret .

 

Asa ca prima data te orientezi ca sa nu cumperi daca si asa primesti langa placa de sunet sau mixer multicanal digital USB?Firewire/SPDIF .

 

 

Cu PC-ul este o pacaleala tota investitia ...nu o sa poti face peste o anumita calitate nici inregistrare si nici mixare/masterizare.

 

Un recorder multimix digital pe HDD sau mai nou MemoryCard cu procesor bun de obicei este mult mai calitativ .Daca faci bilantul cat cheltui cu un PC in 5 ani ajungi la concluzia ca mai bine sa cumperi de la bun inceput ceva "procesor -recorder-mixer hardware semi-pro de calitate la care PC-ul este doar afisaj de editare programare parametri / automatizari si probabil iesi mai ieftin si ai si calitate.

 

Dar din pacate este o cheltuiala mare ca sa dai banul deodata pana ce cu PC-ul "arunci " bani "pe neobservate" in timp ...hehe.

 

Nu trebuie invetsit nimc in PC cat ai pe placa de baza este suficient ptr demouri si ptr studiu.

 

Mai toate PC-urile au Sunet HD cu AC97 de ultimul tip ce face fata cerintelor de homestudio...

 

Cat priveste "statie+boxe " alta cheltuiala aiurea din punctul de vedere al mixarii /masterizarii.

 

Muzica trebuie sa sune bine pe orice statie+boxe //pui muzica ta pe internet si fiecare asculta cu ce are ...trebuie sa sune bine pe orice altfel nu are rost.

 

Casti bune + experienta cat mai multa .

 

Ca si incepator poti sa ai studioul cel mai PRO si vei facae numai mixaje groaznice ...pana nu inveti ce si cum nu va suna nimic ...cand te prinzi /inveti si mai prinzi ceva experienta va suna bine pe orice ..

 

Daca vrei neaparat o statie de monitorizare ( ca sa arati prietenilor cum suna ..caci alt rol nu au) eu zic ca niste Pioneer sau alta firma ..difuri de banda larga din acelea ptr masina sunt foarte bune ,faci niste boxe te interesezi pe forumuri ce boxe ar fi mai bune ptr tine .

Aceste difuri au avantajul ca sunetul este coaxial in acest fel imaginea sonora spatiala poate fi mai buna( mai aprope de sursa punctiforma ) cum ai zis nu ai nevoie de putere mare le pozitionezi aproape ca sa ai la volum mic ( chiar daca nu au SPL prea mare si mai anulezi din efectul camerei )sa ai aprox 74 dB si sa mai ai headroom ptr accente /rezerva de dinamica.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

:lol: Arpi... am mai spus-o: ești blocat în anii '90. Mai uită-te din când în când la secțiunea asta și vezi dacă găsești ceva "calitativ": http://www.thomann.de/ro/interfete_audio.html

Scule multimedia comune puse in diferite cutii ca sa aiba oameni din ce sa aleaga...hahaha

 

Cred ca esti serios si nu susutii ca sculele acestea sunt ceva iesite din comun.

 

Din pacate scule bune costa ceva bani noi amatorii ramanem cu aceste scule multimedia impachetate in diferite cutii cu tot felu de afisaje..interfata grafica PC spectaculoasa LCD ,LED,OLED..si alte minuni..dar calitatea de convertor lasa de dorit.

 

Nu mai repet ce am tot scris pe aici ..

 

Iata cat costa un DAC extern ptr CD playere :

 

Bryston BDA-1 External DAC

List Price $1,995

 

 

 

 

Bryston BDA-1 External Stereo DAC - Digital to Analog Converter

 

Price:

$2150.00

 

http://www.dedicatedaudio.com/inc/sdetail/18741

Acesta este numai convertor DA .. cu care sa asculti un CD care a fost produs cu o placa de sunet ce costa 100 $ ?

 

Sau :".Weiss DAC 202......its incredibly competitive price of $2500...."

 

http://www.ultraaudio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=61:weiss-dac202-digital-to-analog-converter&catid=44:feature-articles&Itemid=37

 

 

 

Iata cateva convertoare externe multimedia ,...mai ieftine.."For PC- or Mac- based systems"

 

".....For PC- or Mac- based systems, an external DAC provides a massive and cost effective improvement in sound by getting away from the electrically noisy environment inside the computer...."

http://www.audioresearch.com/DAC8.html

 

 

Cateva oferte ptr o redare :

 

http://www.goodwinshighend.com/digital.htm

 

 

Acum ar trebui vazut cam cat costa un convertor DA pe masura sculelor de redare ..

 

 

Sa nu se confunde calitatea convertorului AD cu tot felul de utilitati oferite de cate un aparat ...baza este convertorul AD si DA ..restul tine de interfatare , automatizare ..integrare intr-un lant de aparate de inregistrare/redare ..prelucrare ...aspect comercial .. .etc..

 

 

Am incercat un Digitek jammer Stereo Loop Machine ..44,1KHz/16 bit ..

 

suna mult mai bine o inregistrare cu overdub decat multe placi de sunet cu specificatii "mai performante" si mixaj cu un DAW minune -multimedia.

 

 

Si Zoom H4 palmrecorder suna mai bine decat multe placi.(96KHz/24 bit)...cu toate ca criticile indica anumite probleme ..dar care in mare oarte se rezolva cu utilizarea unei surse de curent continu externa de 9-12V ca sa nu se foloseasca convertorul DC-DC intern care introduce pe inalte un zgomot in semnal.( nu-i zgomot auzibil ci masurabil care se poate intermodula cu semnalele inregistrate .)

 

De mixat nu am incercat inca ..nu am avut rabdare sa inregistrez 4 canale si sa le mixez cu ZoomH4 ..este cam incomoda setarea cu acel buton micut.Cei cu filmarile spun ca are o hiba la "clock" si se decaleaza fata de sunetul filmului ..lucru de care nu m-am lovit deoarece nu am tras sunet ptr film mai lung decat 10 minute cand am "filmat" intr-un club pe Sugar Blue cu cat ma pricep eu nu m observat decalaj .

 

DAC extern USB din mixer Alesis suna super ,iar prin iesirea digitala cuplata la intrarea digitala de la E-MU pare si mai curat sunetul dar are numai 48KHz ca si majoritatea convertoarelor ieftine.

 

Nu stiu ce fel de convertoare soft au DAW-urile mie cel mai curat mi se pare ca suna ACID ...degeaba investim in super DAC si ADC daca softul le moshmoloieste.. etc ...si se tot complica treaba..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Cum sunt cabluri de alimentare de 100 EUR și mai mult la fel sunt și DAC-uri pentru "audiofili" sau chiar mixere 8.2 pe lãmpi, de 4000 EUR.

Interfețe cu DSP onboard foarte performant sau alte plãci/unitãți externe DSP "acceleratoare" n-au nicio relevanțã în contextul unui "home studio". Poate la Skywalker Sound au nevoie de așa ceva când proceseazã reverb 7.1 pentru 1000 de track-uri.

Între timp ce interfațã de la RME, MOTU, EDIROL, Presonus, M-Audio etc. consideri cã are convertoare ce "lasã de dorit"?

 

Care e diferența dintre un bit "multimedia" și un bit "de studio"?!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cum sunt cabluri de alimentare de 100 EUR și mai mult la fel sunt și DAC-uri pentru "audiofili" sau chiar mixere 8.2 pe lămpi, de 4000 EUR.

Interfețe cu DSP onboard foarte performant sau alte plăci/unități externe DSP "acceleratoare" n-au nicio relevanță în contextul unui "home studio". Poate la Skywalker Sound au nevoie de așa ceva când procesează reverb 7.1 pentru 1000 de track-uri.

Între timp ce interfață de la RME, MOTU, EDIROL, Presonus, M-Audio etc. consideri că are convertoare ce "lasă de dorit"?

 

Care e diferența dintre un bit "multimedia" și un bit "de studio"?!

Daca nu avem ADC si DAC de calitate nu putem sa inregistram ceva ca lumea ...dac anu avem un sunet inregistrat bun nu avem ce sa mixam...ne mai punem DAW-urile tip pom de craciun care fac mai de toate numai cu sunetul au problema.

 

OK nu avem nevoie ..asta am scris si eu ..avem un PC pe post "de toate-n casa" ..in acest caz sa uitam si de amplif super cu difuri super intre mobila in camera de dimensiuni neadecvate si nici tratata acustic...

 

daca citesti postruri de ieri vezi ca am explicat ca ce are momentan este suficient ...

 

PC ..sunet onboard , microfon electret multimedia efect extern ptr chitara ...intrare LineIn un DAW iesire line out ..cu o casca decenta poti sa faci demo-uri minune.

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cum sunt cabluri de alimentare de 100 EUR și mai mult la fel sunt și DAC-uri pentru "audiofili" sau chiar mixere 8.2 pe lămpi, de 4000 EUR.

Interfețe cu DSP onboard foarte performant sau alte plăci/unități externe DSP "acceleratoare" n-au nicio relevanță în contextul unui "home studio". Poate la Skywalker Sound au nevoie de așa ceva când procesează reverb 7.1 pentru 1000 de track-uri.

Între timp ce interfață de la RME, MOTU, EDIROL, Presonus, M-Audio etc. consideri că are convertoare ce "lasă de dorit"?

 

Care e diferența dintre un bit "multimedia" și un bit "de studio"?!

 

Probllema este "pana la acel bit " si dupa acel "bit" ..

 

.cu bit-ul din buffer sau unde ajunge nu mai este nici o poblema....

 

Conversia DAC nu-i "bit " ...rezultatul poate fi niste "bit"-i .Acest rezultat in urma conversiei necorespunzatoare in "biti" poate fi dezastruos si iaca asa ai "bit"-i aiurea cu care DSP-ul lucreaza mai departe si ies niste date de sta matza-n coada apoi un DAC tot cu probleme il converteste in samnal analogic ...care cine stie cu cine seamana.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Eu sunt satisfacut cu sonar si addictive drums momentan. In camera mea nu vreau decat sa ma simt eu ok, nu vreau sa fac muzica de pus pe CD, ca nu sunt Satriani. Nu imi trebuie cine stie ce chestie. Tot ce ma interesa pe mine in threadul asta, ca de asta l-am si deschis, e sa-mi largesc putin cunostintele in legatura cu optiunile care le poti avea pentru un studio decent cu care sa te simti ok repetand si punand la punct niste melodii. Personal, eu cred ca fiecare pentru ACASA poate sa-si puna la punct un mic studio pentu o calitate de ACASA. Sunt de acord, fiecare lucru mic conteaza in muzica si exista pretentii la fiecare, dar sa nu uitam ca e vorba de un set-up de care sa te bucuri cu chitara in lipsa unei sali de repetitii si o formatie in spatele tau sau poate chiar pentru mai mult timp cu tine insuti decat cu o formatie, cine stie. In ideea asta am vorbit eu de "calitate", pentru ca daca e sa fim realisti si conceptul de calitate e atat de divers incat am putea sa mai deschidem inca zeci de threaduri in sfera asta. Eu cred ca toate micro-detaliile astea incep sa te intereseze atunci cand vrei sa incepi sa inregistrezi si sa masterizezi cu adevarat, nu pentru tine, ci pentru altii - si vrei sa faci o afacere din chestia asta. Si din cate am observat eu aici, poate ma insel, majoritatea canta pentru ei insisi sau cu formatia lor. Sunt putini care sunt interesati sa inregistreze pentru altii. Dar poate ma insel.

 

Am vazut home studio cu un procesor Zoom G7.1ut, placa de sunet Creative Soundblaster Live, sonar 7, ceva vst de tobe nu-mi amintesc, doua boxe alesis si o statie random de 100W. Linistit am putut sa lucrez cu setup-ul asta, sa nu mai zic ca procesorul incorporat cu lampa suna genial si toata sandramaua cantand odata cu tobele chiar imi dadea feeling. Si asta e chiar un setup low-buget.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.