www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Probleme Cu Dozele


warhead
 Share

Recommended Posts

poate te ajuta diagramele de aici: http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/

Ai doar grija ca e posibil sa fie alte coduri de culoare la cabluri. Daca iti merge doza de la neck, poti sa identifici care e cablul hot si de ground la tine.

 

Probabil cea mai apropiata schema e asta: http://www.seymourduncan.com/support/wirin...tic=2h_1v_1t_3w

cu diferenta ca pickup selectorul e ca si aici: http://www.seymourduncan.com/support/wirin...1vol1tone1switc

Link to comment
Share on other sites

Salut, am un ESP LTD M-100 FM (stiu ca nu e stralucit) si de ceva timp nu imi mai merg dozele de la bridge, stie cineva cum as putea sa le repar ? Nu se aud aproape deloc .

Stii cum sa le controlezi /masori ?

 

Daca nu ai cumperi un multimetru se gasesc de la 15 -30 lei bune ptr un chitarist analogic sau digital.

 

Cred ca pistol/cican de lipit ai .

 

Prima data introduci /cuplezi un cablu jack-jack la chitara. Pe pozitia de "Ohm x 1K" sau "200K" al comutatorului de la multimetru masori intre capatul ( bulbul ) si masa ( tija ) jack-ului de la capatul liber al cablului >Celalalt este introdus in chitara.

 

Acum actionezi asupra butoanelor de la chitara pui potmetrele pe 10 si schimbi din "switch" dozele ....si esti atent la ce valoare de rezistenta citesti.

 

Daca pe pozitiile pe acre nuai ton instrumentul indica cativa ohmi ( de ex intre 10-60 ) probabil doza , legaturle sau la switch exista un scurt catre masa .

 

Daca instrumentul indica peste 300 KOhmi inseamna ca doza sau lagatura de la doza este intrerupta si tu vezi rezistenta potmetrului.

 

 

Dup ace constati care ar fi buba..actionezi,...in cazul unui "scurt" cauti unde se atinge traiectoria "calda" cu masa.Aceasta poate fi si la capetele unde s-au cositorit cabluri de legatura ecranate ( se topeste izolatia si se atinge firul "cald" de ecranajul cablului in cauza ,Ecranajul este legat la masa asa ca aici poate fi un punct de "scurt" .

 

 

Daca nu indica isntrumentul pus pe acel jack o valoare intre 7---16KOhm ci o valoare de mult mai mare ce poate fi pana pe la 0,5 MOhm ( 500KOhm) trebuie vazut unde este intrerupta legatura ...mergi pe fir ..un capat al testerului de la mulimetru pe "bulb"-ul jack-ului iar cu celalalt tester ( cablul multimetrului ) se masoara "pe fir" de la contact la contact progresiv pana ajungi la doza. daca pana la doza ai contact dezlipesti firul cald al dozei .Apoi masori intre acest capat liber si capatul celuilalt fir de la doza ( sunt sau doua fire sau un fir ecranat ,la firul ecranat tresa de ecranaj tine locul celui de al doilea fir care vine din doza si care se leaga la masa)

 

daca doza dezelegata are rezistenta cu valoare INFINIT ...inseamna ca este intrerupt bobinajul.

 

se desface doza se verifica contactul/lipitura firului care face contact cu firul exterior al bobinei ..( asta fiind ultima speranta ) daca si aici e OK si nu conduce doza inseamna ca trebuie scos bobinajul cu grije firul infasurat pe un mosor mai mare ,apoi pe parcurs se gaseste unde-i intrerupt firul se lipeste ( se infasoara cele doua capete care de la firul intrerupt apoi cu o bricheta "SUDEZI" acestea .Firul subtire se topeste si se formeaza un bulb ,aici pui foarte fin banda adeziva subtire si masori cu ohmetru l acele doua capete al firului bobinei .O parte este pe carcasa dozei iar cealalta parte de fir este pe mosorul de

'"backup" ...

daca indica aparatul in jur de 7-15 KOhm doza este ca si reparata,Se bobineaza la loc firul se lipeste firul de :iesire din doza" , se monteaza la loc totul....

Link to comment
Share on other sites

profit si eu de topicul deschis de warhead pt ca tocmai am avut si eu o mica problema cu schimbarea dozei in weekend.Scuze warhead si mersi...

Mi-am schimbat doza stock de la neck-ul unui les paul vintage v100cs cu un seymour duncan alnico proII.Desi habar n-am electronica,am urmarit diagrama luata de pe site-ul sd,am facut dezlipirile si lipiturile de rigoare....toate bune si frumoase, se aude excelent noua doza insa ceva n-am lipit cum trebuie pentru ca nu raspunde la sucirea pot-ului de volum,deci e pe maxim.In rest la pot-ul de ton raspunde ,switch-ul le schimba cum trebuie.De fapt toate lipiturile facute au fost fie pe carcasa pot-ului de volum fie pe borna lui din stanga.Aveti cumva idee care e firul care nu-si face treaba?Diagrama e aceasta:

http://www.seymourduncan.com/images/produc.../501005-110.pdf

Ochiometric mie totul mi se pare ok la lipituri exceptand faptul ca pe acest pot era inca dinainte ditamai guguloiu de cositor...deci pare o treaba cam grosolana inca de la prima vedere.In curand cred ca voi schimba si potentiometrele si doza de la bridge....dar macar sa stiu care e acum eroarea.

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Salut,

Am o chitara Squier Classic vibe '50 si am o suspiciune ca ar fi ceva la doze, nu imi dau seama daca e normal sa fie asa. Se aude un zgomot (broom) cand folosesc dozele in sistem single, pozitiile 1 3 5 la cumutator. daca a mai avut cineva probleme de genu, va rog sa imi spuneti cum ati rezolvat problema! Astept raspuns... Mersi!

Link to comment
Share on other sites

În pereții din jurul tãu ºi în toate firele dintre prize ºi consumatorii electrici circulã un curent alternativ monofazic ce oscileazã la frecvența de 50Hz.

Acest curent induce un câmp magnetic în conformitate cu legea lui Ampère. Câmpul magnetic oscileazã la rândul lui la 50Hz ºi la armonici ale acestei fundamentale din cauza unor neliniaritãți. Doza de pe chitarã capteazã acest câmp magnetic oscilatoriu pentru cã pentru asta e fãcutã. Câmpul magnetic induce un curent alternativ în bobina dozei care e apoi amplificat de amplificator ºi efecte.

Mai sunt ºi alte câmpuri electromagnetice care induc zgomot în doze în afara celui generat direct de rețeaua electricã ºi împreunã poartã numele de interferențe electromagnetice (EMI).

 

O soluție deºteaptã la aceastã problemã a avut-o Seth Lover ºi se numeºte Humbucker. Dar despre asta ºi multe altele în urmãtorul episod.

 

Referințe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_hum

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetism

http://en.wikipedia.org/wiki/Ampere's_Law

http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday's_law_of_induction

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_interference

http://en.wikipedia.org/wiki/Humbucker

Link to comment
Share on other sites

Cuºca Faraday nu opreºte semnificativ hum-ul, în special dacã e dintr-un strat subțire de aluminiu, cupru sau vopsea conductoare. Dar într-adevãr orice chitarã serioasã trebuie sã fie bine ecranatã ºi bine cablatã: star grounding, bridge-ul legat la masã, cabluri ecranate oriunde se poate etc.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Salut,daca tot discutam despre probleme..am si eu una.Nu am prea multe cunostinte de electronica dar incerc sa fac o chitara sa mearga..un no name cu 3 doze simple.Prin amplificator se aude doar clean iar cu gain-ul la maxim are un pic de distros dar e defapt un barait mai mult.Sa fie oare de la doze? am desfacut chitara,m-am uitat la fire si sunt ok,mai mult nu stiu ce sa-i fac.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.