www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
Vladimir Tepes

Setare Actiune Corzi

Recommended Posts

Servus!

Am o problema cu aranjarea corzilor, actiunea fata de grif. Cand duc corzile in Mi, Sol-ul incepe sa falseze, am indreptat griful din tija dar tot nu pot sa scap de problema asta. Cand incerc sa ridic inaltimea bridgeului la 2 mm Mi Si Sol si 3 Mi La Re oarecum problema dispare dar distanta asta nu ma multumeste. Ce pot sa fac in privinta asta?

Merci fain!

Share this post


Link to post
Share on other sites

La chitara mea electrica in manual spune ca se seteaza actiunea la ultimul fret astfel

E subtire 1.9

B 2.0

G 2.1

D 2.2

A 2.3

E gros 2.4

 

1. Aceasta este considerata o actiune mare?

Mentionez ca , chitara are vintage tremolo

 

Nu pot seta e subtire la 1.9 ca apare fretbuzz, la 2mm e ok.

 

2. In aceste conditii si celelalte corzi trebuie setate la 2.1 pana la 2.5mm sau ramane numai e subtire la 2mm?

 

3. Daca se seteaza de la 1.9 pana la 2.4mm de exemplu dozele la ce inaltime se seteaza?

Se pun la aceeasi inaltime si la e subtire si la e gros?

 

Va rog un raspuns ca sunt in impas

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O să răspund doar parțial.

 

Prima întrebare: valorile pe care le-ai pus tu acolo sunt pentru o acțiune chiar foarte joasă, dacă mă întrebi pe mine.

 

Dacă nu poți să setezi mi-ul subțire la 1.9 mm, dar merge ok la 2 și îți e confortabil aşa, nu e absolut nicio problemă. Valorile alea din manual sunt relative, nu există o regulă pentru aşa ceva. Le poți lua ca punct de plecare și să faci ajustări în funcție de cum îți e ție ok. Eu spre exemplu îmi țin acțiunea foarte sus la chitarele mele, pentru că lovesc foarte tare cu pana în corzi și din cauza asta mai am probleme cu fretbuzzul.

 

Ai grijă însă să fie ok și curbura grifului și să fie freturile la nivel, uneori pot apărea probleme cu fretbuzzul și din cauza asta (mă refer la faptul că zici că la 1.9 mm iți bâzâie mi-ul, dar la 2 mm e ok).

 

Un lucru însă mi-a atras atenția: cred că manualul se referea la acțiunea la fretul 12, nu la ultimul fret, nu?

 

Legat de a doua întrebare, aş zice că da, ar fi recomandat să ajustezi acțiunea celorlalte corzi în funcție de cea a mi-ului subțire în cazul ăsta. Nu neapărat la valorile pe care le-ai menționat tu, însă în ideea că ar trebui să ții cont și de radius-ul grifului. Prin urmare, ar fi aiurea să ai, de exemplu, mi-ul subțire la 2.2 mm, iar si-ul la 2 mm.

 

Ca să-ți mai faci eventual o idee, caută pe YouTube tutorialele lui Galeazzo Frudua, are niște filmulețe unde explică pe îndelete ce și cum. Mi se pare că are și unul în care vorbește de cum poți ajusta dozele. Eu la doze până acum n-am umblat, că n-am avut nevoie.

 

Sper să se înțeleagă ceva din ce am scris mai sus şi să nu te fi băgat mai tare ceață sau să fi zis ceva greșit. Cer scuze anticipat în cazul în care am aberat prea tare.

 

 

 

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

E un pic ciudată faza cu manualul, pentru că, din ce ştiu, în general valorile menționate de tine mai sus sunt recomandate pentru acțiunea la fretul 12. Or, dacă ar fi să setezi, să zicem, mi-ul subțire la o acțiune de 2 mm la ultimul fret (21/22/whatever, în funcție de câte freturi are chitara ta), asta înseamnă că la fretul 12 acțiunea ar trebui să măsoare şi mai puțin de 2 mm, lucru care ar fi cam visul oricărui chitarist :).

 

În fine, spor acolo la setat! Seară faină!

 

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Înțeleg. După cum spuneam, alea sunt doar valori relative, se poate seta acțiunea și mai sus, și mai jos decât valorile din manual. Am văzut și chitare cu acțiune de sub 1 mm la mi-ul subțire la tasta 12, deci... :)

 

Ziceam că, din punctul meu de vedere, acțiunea din manual mi se pare joasă, pentru că eu personal țin acțiunea undeva între 3 și 4 mm (!) la chitarele mele, din cauză că dau ca nebuna-n corzi. Deci în comparație cu valorile din manual, acțiunea mea e chiar foarte mare, but that's what works for me :D.

 

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am inteles.Thanks Mike.

 

Ps : in manual scrie actiunea la ultimul fret. E vb de manualul general de la chitarile yamaha.

Ciudat .manual ai !Poate mai exista acolo niste explicatii/indicatii  ?

 

post-902-0-97753300-1478817460_thumb.jpg

 

deci ce facem cu curbura gatului /tastierei ?

 

Setarile se fac in functie de curbura gatului .

Daca gatul este drept  vei avea "actiune" inalta peste octava si secanta greu .

Cu gatul foarte usor concav poti sa cobori din "bridge" sa ai corzile aproipiate peste octava , in mijloc

pe la tatsta VI vei avea actiune mai mare dar acolo este mai iusor de cantat ..

 

etc ..

"...Cand duc corzile in Mi, Sol-ul incepe sa falseze..."

 

Falseaza ? De la ce ? Unde ?

Edited by karpi
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doar în completare, nu ca să aduc înapoi din morți subiectul, pe mine m-a ajutat cel mai mult metoda următoare:

1. Stabilești prioritățile. Dacă tu consideri că nu ai mult de cântat pe sus și bagi mai mult ritm în cadrul octavei, poți să o reglezi scândură. Dacă, așa cum zicea karpi, vrei să manevrezi bine peste octavă (tasta 12), trebuie să accepți un mic compromis cu acțiune ceva mai măricică în zona tastei 7.

2. Cu prioritățile în minte, lași coardele ceva mai moi și prinzi un capodastru pe prima tastă. Apeși miul gros la tasta 12 (octava) și te uiți cum stă coarda.

A. Dacă atinge fret-ul tastei 7, există posibilitatea să fie perfect drept gâtul sau să fie convex. Învârți în sensul opus acelor de ceasorinc truss rod-ul (practic, detensionezi), maxim un sfert de tură (90 de grade), preferabil 45 de grade, lași puțin să se 'odihnească' și verifici din nou și tot așa, până când ai măcar 0.2-0.5 mm deasupra tastei 7 atunci când coarda e apăsată, atât pe tasta 1 cât și pe 12. Verifici și la miul subțire să ai o valoare similară. Logic, mi-ul subțire e mai... subțire, ții cont de asta.

B. Dacă ai mult spațiu (2,3,5mm sau cât găsești), învârți truss rod-ul în sensul acelor de ceasornic pentru a-l strânge, tot câte un sfert de tură (dacă e mare spațiul poți merge și pe jumătăți cred), lași timp de odihnă și iei din nou pulsul. Tot așa, până ajungi la 0.2-0.5mm.

3. Acordezi și verifici 'acțiunea' (distanța între muchia pragului și coarda) la tasta 12 și reglezi să fie undeva la 1.8mm pe miul subțire și 2.2 pe miul gros. Vezi dacă face buzz vreo coardă liberă, apoi urci pe rând cu arpegii cromatice pe taste (E 1-2-3-4, A 1-2-3-4 .... E 5-6-7-8, A 5-6-7-8) cu grijă să vezi dacă bâzâie undeva.

A. Nu bâzâie nimic. Refaci arpegiul, dar dai mai tare în coarde. Bagi niște acorduri de jos în sus pe gât. Dacă tot nu bâzâie nimic, felicitări! Dacă îți convine acțiunea continui cu reglarea intonației sau mai cobori proporțional acțiunea cât îți permite chitara. Sau o ridici puțin, dacă vrei mai sus. Merită zis că unii acceptă puțin buzz la utilizarea mai brutală a instrumentului, mai ales dacă în general cântă mai finuț la el. E un compromis uneori mereu.

B. Bâzăie mai multe coarde înt-o anumită zonă. Probabil mai trebuie să ridici puțin din bridge (căluș) acțiunea. Ridici proporțional până nu mai bâzâie.

C. Bâzâie doar o coardă sau două, neadiacente. Te uiți la nut (prăguș), poate e scobit prea tare în cazul lor și ajung anormal de jos față de celelalte. Bagi niște bucățele de hârtie între ele și nut ca să le mai ridici și să vezi dacă mai fac buzz. De regulă, nu mai fac. Dacă e așa, poți să apelezi la praf de copt + apa/superglue să completezi puțin adâncitura, apoi să pilești fin (e pe undeva un video). Sau pui nut de os și pilești (și mai bine, o duci la meșter să ți-o aranjeze cu nut de os).

SAU

Te duci la un profesionist și ți-o rezolvă ei contra cost, desigur. Pentru retastări, piliri și prăguș (nut) din os e chiar recomandat, mai ales dacă nu ai sculele și/sau priceperea necesare.

Of course că valorile sunt orientative și pot depinde mult de tipul de chitară, numărul de taste de pe ea (de ex la una cu 24 poate ai vrea să faci verificarea la tasta 15 și nu 12, dar conceptul în sine cam ăsta știu că ar fi. Normal că depinde și ce coarde folosești, ce grosime au, în ce acordaj plănuiești să o folosești cu predilecție, etc.

Eu așa știu, să dea cu tomate cine știe că așa e prost (dar mai ales să-mi explice și de ce ar fi prost, ca să nu rămân prost) :)

Edited by apocapsile
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.