www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce V-a Determinat Sa Va Apucati De Chitara?


Guest crocodil
 Share

Recommended Posts

Guest Norberth

la matusa mea acasa acum 2 ani: eu, fratele meu si o chitara hora clasica veche ( cu actiunea enorma :D apropo)... nu suna foarte bine dar am incercat... fratele meu (el stia sa cante la chitara) mi-a aratat o bucata din varianta banala de Love Story... tot asa am zdronganit prin casa chitara si ma imaginam cantand Cancion del Mariachi :))... am inceput sa cant pe hora cea noua a fratelui meu fiind fermecat de sunetul placut si diferenta dintre ea si hora cea veche :) asa am dus-o un an: fratele meu m-a mai ajutat la inceput... dupa un an am luat o hora acustica (imi placea foarte mult sunetul bogat al acusticii) si iata-ma acum dupa 2 ani jumate strangand bani pentru un upgrade la o electro-acustica

Si desigur ca mereu am fost "incurajat" de parinti: "Iara zdrangani chitara?", "Mai lasa chitara.", "Ma duci la disperare cu chitara!" =)))

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Am fost la un concert cu Graven si Trooper prin 2000-2002 si am vazut pentru prima data in viata mea un instrument dubios. Am intrebat de ce are chitara aia corzile asa de groase si mi s-a zis "care, basul ?...". Atunci m-am hotarat ca vreau sa cant la bas. M-am gandit eu in intelepciunea mea de 17 ani ca ar fi bine sa incep totusi cu chitara si dupa ce prind un pic sa-mi iau si bas. Si asa mi-am luat prima chitara acustica de la Bella Musica din Brasov. Dupa nici un an am fost cu ea la Vama Veche si am lasat-o unor tipi de treaba sa mai cante la ea. M-am intors dupa 4 ore si nu mai erau nici ei, nici corturile lor, nici chitara mea.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

eu acum vre-o trei ani ma plictiseam in vacanta de vara si cum imi place muzica rock am cautat pe net un joc despere chitari si am gasit guitar hero 3 ,dupa cam un an mi-am cumparat si eu o chitara si am vaut ca imi place si de atunci sunt ne despartit de chitara nu poate sa treaca o zi fara sa pun mana pe chitara

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Daca stau sa ma gandesc, inca din copilarie m-a fascinat chitara. Imi aduc aminte ca pe la 4-5 ani ma mai duceam in vizita pe la alti copii, si ori de cate ori vedeam cate o chitara (fie ea si de jucarie), ma repezeam sa zdrangan. Evident, habar n-aveam sa cant, dar imi placea ideea in general.

 

Apoi a urmat o pauza lunga (dar care nu m-a impiedicat sa casc ochii de cate ori vedeam pe cate cineva cu o chitara), pana prin clasa a 6-a sau a 7-a, cand a inceput sa-mi placa muzica rock. Pe-atunci eram mai toata ziua cu televizorul dat pe MTV, incercand sa prind videoclipuri cu piese rock, in special live. Imi placea energia aia de pe scena, cu cata placere cantau instrumentistii etc. Dadeam si eu din cap, dar parca imi lipsea ceva :) - asa ca mi-am facut din carton o "chitara electrica" (o pun intre ghilimele pentru ca arata a chitara doar ca forma, in rest habar n-aveam cate corzi are, cate taste, bla-bla). Evident, pseudo-chitara mea nu scotea niciun sunet, si chiar dac-ar fi scos, nu stiam sa cant. Dar na, era chitara, si cu asta dadeam din cap pe ritmuri rock si saream prin casa :).

 

Nu-mi mai aduc aminte prin ce intamplare, respectiva chitara a ajuns la gunoi. Dar nu m-am lasat: peste nici un an de zile, mi-am mai confectionat una, din aceleasi materiale, dar de data asta era o chitara bas, cu 4 corzi si 21 de taste (ma mai documentasem, ce sa mai :)) ). Din nou zdranganeala aiurea si sarit prin casa cu "chitara" mea.

 

Intr-un tarziu s-au hotarat ai mei sa-mi cumpere chitara, ca au vazut ca ma pasiona treaba, si asa m-am facut in clasa a 8-a, de Craciun, cu o chitara clasica Hora Reghin (din aia luata din Carrefour :) ). Fericire mare... dar acum ma izbeam de alta problema: nu stiam deloc sa cant la chitara. Tot ce putusem sa fac era sa o acordez cat de cat dupa manualul de muzica de la scoala, unde era lectia despre chitara. Mai erau acolo si cateva scheme de acorduri, ma uitam patrat la ele.

 

A mai trecut inca un an, timp in care zdranganeam aiurea bajbaind note pe chitara (incat sa compun o melodie cat de cat). Ma enerva ca nu aveam de unde sa fac rost de cursuri de chitara - in 2005 nu era asa de "accesibil" internetul pentru toti, plus ca aveam si un calculator Pentium 1, de numai internet ii mai lipsea. Aveam un coleg de clasa care facuse chitara la scoala de muzica si l-am rugat sa ma invete si pe mine, dar n-a vrut :trosc: . Si asta m-a ambitionat si mai tare sa fac tot posibilul sa invat.

 

Si uite asa, pe la jumatatea clasei a 9-a, un coleg de clasa mi-a povestit cum un prieten de-al lui a invatat sa cante la chitara singur, de pe un CD cu lectii. Imediat mi s-au aprins beculetele si i-am zis sa mi-l dea si mie. Erau chestii foarte simple, de chitara folk, ceva gen "sa-ti impresionezi prietenii", dar era mai bine decat nimic. Restul, luat tabulaturi de pe net si exersat in prostie...

 

So that's how it all started. Una peste alta, nu pot sa spun ca a fost CEVA anume care m-a determinat sa ma apuc de chitara, pentru ca dintotdeauna am simtit o atractie spre asa ceva. Mie mi-a luat mult pana am facut rost de o chitara adevarata :) si de niste cursuri de pe care sa invat.

 

Recunosc totusi ca la inceput a fost vorba mai mult de o simpla ambitie, dar ulterior, pe la 17 ani, cand am inceput sa compun la modul serios, mi-am dat seama ca pentru mine, chitara inseamna mult mai mult de atat. E modul in care reusesc cel mai bine sa ma exprim.

Edited by mike KidLazy
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sunetul pe care îl scot.. când vibrează coarda unei chitări, vibrează și o coardă în mine.

 

Pe la 7 ani am avut o mini-orga și pe ea am învățat chestii gen Deșteaptă-te Romîne(foarte simplă și pe chitară), Frere Jacques, Lacul Lebedelor, Fur Elisee, și mi-a foarte plăcut pianul, și de la TV, și de la cum suna amărîta aia de orgă de jucărie, dar niciodată nu mi-am putut permite un pian adevărat, și nu îmi place sunetul scos de orga electronică, chiar dacă sunt destule la prețuri și mai mici și mai mari. Dacă s-ar oferi cineva să îmi aducă un pian (SH în UK se găsesc pianine și la 250-350Lire) din UK în Romînia, și pentru transport de 10mil, aș postpone-ui chitara pentru vreun an și m-aș apuca serios de pian.

 

În lipsa a 110mil lei vechi pentru cea mai ieftină pianină în Romînia, am fost întotdeauna atras de sunetul muzicii mai mult decît chilling out listening to music, mereu a reprezentat ceva mai mult pentru mine. iar cînd am descoperit în anii adolecenței mele sunetul versatil pe care o chitară fie ea electrică sau acustică îl poate oferi, m-am îndrăgostit instant, și mai ales pe munte în jurul unui foc de tabără folkăraie și nu numai la chitară...mirific.

 

Am început pe o chitară clasică cu corzi de metal(suna îngrozitor) împrumutată de la cineva pe la 17 ani, cred.. după am luat o chitară clasică printr-a 12a, dar tot nu reda sunetul care îmi plăcea mie, și mama nu s-a ținut de promisiunea de a îmi lua o chitară acustică dacă trec bacul cu note mari, ce s-a întîmplat.

 

Am reușit în primul an de facultate să îmi iau un ibanez acustic V70, care era destul de grosolan în sensul că era un chin să cînți pe ea, acțiune direct proporțională cu înălțimea mea, corzi rigide... dar totuși pe ea am început să învăț practic primele acorduri... pînă cînd a căzut din patul de sus de la cămin fiindcă un coleg beat de cameră dădea cu picioarele în pat și a căzut cu blat cu tot..

 

am fost foarte trist la această întîmplare, parcă se rupsese ceva în mine. și totuși am ajuns, cîteva luni mai tîrziu, în al doilea an de facultate, de ziua mea, să îmi fac cinste cu un Fender CD 140SCE, neagră, sexy, electro-acustică and what not.

Eu vroiam culoarea naturală , exact ca a unui prieten, care propaga un sunet genial, dar nu mai aveau în stoc și am luat-o neagră.

 

Chitara asta am îndrăgit-o enorm și am devenit cei mai buni prieteni, ba chiar mi-a salvat viața în UK&Ireland where I spent some weeks busking, după ce mi s-au furat banii de călătorie.

 

Nu ar fi trebuit să o vînd niciodată, dar cum un prieten își dorea exact același model și cum nu era pe stoc, am decis să i-o dau lui, un pic mai ieftină, cu tot cu capo și husă (Strap'ul Planet Waves și Hard Case-ul le-am păstrat pentru chitara ce avea să o înlocuiască)

dar am făcut nesăbuința să îmi iau un laptop ( adunînd niște bani din vînzarea contului de WoW) și momentan sunt guitar-less, dar număr minutele pînă cînd voi ține iarăși în mînă electro-acustica ce îmi va trezi sentimente cu fiecare coardă și acord.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eram in cls 1(akm sunt in a5a)si la-m vazut pe invatatoru meu cum canta la chitara si mia placult mult.Si am inceput cu mai niste copii din clasa si akm suntem o trupa de rock.toti neam tinut de chitara dar akm doar eu si cu o fata cantam la chitari toti sau imprastiat pe la alt instr(eu=chitara electrica,fata=chitara acustica)Si akm mor de plictiseala daca nu am chitara in mana

Link to comment
Share on other sites

Hmm, nu cu mult timp dupa ce am inceput sa ascult Ozzy Osbourne, GNR, Iron Maiden, Judas Priest am inceput sa imi doresc sa cant la chitara. Dvd-urile cu concerte si Frets On Fire au contribuit foarte mult la decizie. Voiam electrica neaparat, nu ma atragea deloc acustica, desi stiam ca e recomandat sa incep mai intai pe ea.

Prin clasa a 10-a si-a luat un coleg chitara electrica si atat mi-a trebuit ca sa incep sa ii rog pe ai mei sa imi dea bani sa imi iau si eu. Din fericire, nu a trebuit sa insist prea mult. Mi-am luat o chitara, amp (80w, what was I thinking???), pedala de distors (pe atunci nu stiam ca ampul ala avea distors) si acordor. Am facut o investitie serioasa tinand cont ca nu stiam sa cant aproape deloc la vreun instrument. Au trecut aproape 4 ani de atunci si in timpul asta am cantat zilnic la chitara (exceptie fac perioadele in care nu eram acasa). Pot sa zic ca a meritat si nu cred ca o sa ma las vreodata de cantat.

Edited by Juggernaut
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Desi am studiat chitara clasica ( compositorii preferati tarrega , albeniz , brouwer , baden powell etc ) si dupa aceea m-am apucat de electrica cu chestii de la jazz pana la blues si funk . Aceasta trupa m-a determinat sa ma apuc de chitara:

 

 

eu voiam sa agat fete in liceu, pentru ca am vazut eu ca se strangeau in jurul colegilor mai mari cu plete care cantau :) ... insa a inceput sa-mi placa si muzica si cantatul.

 

Classic Story bro ! Cred ca motivatia asta a existat in fiecare chiar daca nu recunosc :D

Link to comment
Share on other sites

Guest Spiri16

pai acu vreo 2 veri am ascultat mult System of a Down si spre sfarsit Metallica....si cam asta a fost:D dar in principal SOAD e de vina,chiar daca acum nu prea mai ascult...

Link to comment
Share on other sites

Eu unul am inceput cu muzica de ff mic - eram "vocalist" de cor - adica solistul corului, Stiam deja note, citit de partituri, un pic de pian....

 

Asta pana mi s-a schimbat vocea pe la 14 ani si am trecut automat pe chitara, mai mult din frustrare cred... :)

 

de ce chitara: Influenta cea mai mare cred ca a avut-o un var al meu, care era basist intr-o trupa - de fiecare data cand il vizitam ii bubuiam chitara clasica reghin pe toata perioda vizitei - asta cu mult inainte de a-mi lua eu chitara (8-10 ani)

 

Am inceput cu putin, o chitara amarata 3/4 clasica, dar cu multa determinare si studiu, iar acum am un gear de live beton, dar niciun pic de timp aproape pentru repetat si cantat: 3, max 4 concerte pe an cu vechea trupa, care au ramas in orasul natal, si eu am purces catre bucuresti

:((

 

but that's life, folks!

Link to comment
Share on other sites

Guest McAsyl

Cu toate ca ascultam rock din clasa a 5-a ,debia prin a 8-a am dat de Metallica, Guns N' Roses, Pink Floyd, am ramas impresionat de solourile facute de Hammet, Slash si Gilmour si mi-am zis ca trebuie sa le fac si eu, plus ca tot prin clasa a 8-a , un prieten de-al meu isi cumparase chitara acustica (ii cu un an mai mare decat mine), si de fiecare data cand mergeam la el imi mai arata ce a invatat, si stiu ca ma chinuiam la chitara lui sa fac intro-ul de la One (Metallica) :biglaff: , dar nu se compara cu solourile de pe electrica. Mi-am tot batut parintii la cap sa-mi cumpere si mie chitara dar a fost in zadar. Insa, in clasa a 9-a, am facut o mica "afacere" cu telefoane pana am ajuns l-a un telefon destul de performat pe care l-am vandut si mi-am luat acustica. Nestiutor si cu putini bani mi-am luat o acustica Aria (insa gandul meu era tot la electrica), asa ca la 16 ani m-am angajat si pana la Craciun am facut rost de bani si mi-am cumparat in sfarsit electrica :rulez: . (god, ce sentiment puternic, sa tii chitara mult dorita in sfarsit in mana). Acum dupa 6 luni is chiar multumit de progresul meu si de ce am facut pana am ajuns sa am chitara electrica.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Am 25 ani si cam de 1 an mi-am propus sa invat sa cant la chitara.nu stiu de ce,dar nu am avut motivatia necesara si inca nu mi-am cumparat una. desi mi-am luat un playstation si multe jocuri:D poate datorita varstei pe care o am nu am avut inca curajul sa ma apuc sa invat.voi ce parere aveti,credeti ca e prea tarziu?imi doresc sa pot zdrangani cateva melodii acasa singur,poate dupa ce invat mai bine ,si cu prietenii:)

Link to comment
Share on other sites

Am 25 ani si cam de 1 an mi-am propus sa invat sa cant la chitara.nu stiu de ce,dar nu am avut motivatia necesara si inca nu mi-am cumparat una. desi mi-am luat un playstation si multe jocuri:D poate datorita varstei pe care o am nu am avut inca curajul sa ma apuc sa invat.voi ce parere aveti,credeti ca e prea tarziu?imi doresc sa pot zdrangani cateva melodii acasa singur,poate dupa ce invat mai bine ,si cu prietenii:)

eu iti spun sa incerci. o sa iti para mai rau daca nu incerci. oricine poate, indiferent de varsta, sa cante la chitara. nu conteza varsta ci talentul si in primul rand DEDICATIA.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Talent nu stiu cat am:D dar ambitie si dedicatie cred ca da.mai greu e sa incep un lucru.multumesc pt incurajari

 

Talent n-am nici eu, sau cel putin nu consider eu ca am. Dar cant la chitara pur si simplu pentru ca imi place si pentru ca ma ajuta sa ma exprim. Eu zic ca ambitia si dedicatia sunt principalele "ingrediente", ca sa zic asa... restul o sa vina pe parcurs, daca intr-adevar iti place si iti doresti sa inveti chitara.

 

Inceputul e, intr-adevar, greu (ca, de altfel, orice inceput), insa cu multa rabdare si perseverenta vei reusi.

 

Bafta!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Alexandru Pascu

mhm...o sa sune ciudat, dar ceea ce m-a facut sa ma apuc de chitara, sau mai bine zis cine m-a facut sa ma apuc de chitara a fost tamplarul din scoala generala!!! :D A venit odata un coleg cu chitara la scoala si nenea cand a vazut chitara a zis: Ia da incoa sa iti arat ceva. Si a inceput sa cante si cand l-am auzit am ramas masca :o Canta genial!!! :X Si mi-am luat prima oara o Hora Reghin, o chitara clasica...( nu stiam ca imi trebuie acustica pentru genul de muzica pe care vroiam sa il cant ) si mi-a aratat primele acorduri, dupaia am invatat singur de pe net :D

Link to comment
Share on other sites

Pe la 12 ani mi-a venit ideea sa ma apuc de ascultat rock dupa ce am vazut filmul "Tenacious D"...de acolo a inceput totul.

Mi-am luat la inceput o acustica Behringer (Inca o mai am :X)...am cantat pe ea aproape 1 an....dupa 1 an (In care mi-am fost autodidact) am hotarat sa iau niste lectii.Intre timp mi-am luat o electrica ibanez Grx40 de pe acest forum, practic pe ea am invatat sa cant rock`ul...dupa am dat-o la schimb, mi-am mai cumparat un bc.rich warlock..si asa am ajuns sa am 3 chitare...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Interferente cu chitara am avut inca din clasa a 5-a, cand mi-a donat o ruda un Reghin acustic 3/4 care avea 4 corzi, dintre care 2 s-au rupt.

Evident ca acum 6 ani nu aveam internet, sau cel putin o carte care sa ma invete macar cum s-o acordez si niste acorduri acolo, asa ca dupa ce am incercat sa repar corzile cu sarma, pentru ca fireste, nu stiam niciun magazin de muzica, am facut-o lemn de soba.

Si de atunci ma tot ofticam cand vedeam un copil care stia sa cante la un instrument, si tot asa pana prin 2011 cand am descoperit Queen, The Who, Jamiroquai etc. si am descoperit ce rol are bassul intr-o melodie (sper sa nu va suparati, voi astia chitaristii :) )

Ei bine iata-ma la 4 luni deja de cantat, si sa speram ca rabdarea mea sa nu clacheze...ca in rest timp e, nu-s mos, s.a.m.d.

P.S. Pe la vreo 7 ani trebuia sa ma apuc si de orga :P.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Nicu Nistor

M-am apucat prin '93, din joacă. Prima chitară a fost un Reghin acustic trei sferturi, cado de la un clăpar coleg de liceu (cel care m-a convins că pot și cu care am început să zdrăngan Child In Time). Am învățat ceva acorduri din cartea lui Petric și dă-i și luptă.

Prin '95 am schimbat chitara cu un Reghin Spaniol II de la Moșu', pe care în neștiința mea am încredințat-o spre vopsire unui preten artist plastic. A iesit neagră, cu Tri Ryche pe headstock, "inlay-uri" lightning din autocolant verde (nah, numai de culoarea aia aveam...), "Pile of Skullz" si "Scorpion" (habar n-am de ce, pentru că nu-i semnul meu zodiacal, dar arăta wicked) pictate cu vopsea albă pe corp. :rolleyes: Cu chitara asta am trecut la agățat. Și a mers. cool.gif

Prima electrică pe care am pus laba a fost o bulgărească împrumutată cateva zile de la asistentul de Geologia României, pletos dar non-chitarist. Pe post de amp: un deck și stație Electronica.

La final de facultă am lăsat-o treptat și m-am reapucat acu' trei ani; de data asta, având ceva cașcaval și fiind total lipsit de informație, mi-am tras un Behringer de toată frumusețea. Pe vremea aia, forumiștii nu erau atât de vehemenți cu privire la respectivul brand. wink.gif

Restul se știe... Ce-i mai nasol e că nici acu' habar n-am să cânt. laugh.gif

 

Later: Nah c-am găsit și-o poză cu frumușața de Reghin pictată:

post-734-1231494925_thumb.jpg

Chitara asta e badass rau!\m/

Felicitari!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.