www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Intrebari legate de efecte


Recommended Posts

Posted

compresorul nu e un efect propriu-zis... e mai degraba unul ajutator. compresorul combinat cu cva (am uitat cu ce :)) dau sustaine, asta mi-a explicat zapada :). Si la zoom 505, daca dai C9 (adica compressor valoarea maxima fiind 9), sunetul se schimba un pic, si tine mai mult 1-2 secunde cam asa (poate mai putin).

 

In schimb, eu nu stiu la ce ma ajuta limiter :)

Posted

Compresorul ridica volumul sunetelor, aducand sunelete de la un volum mic la un volum mai ridicat. Daca e prea mult compresor... oricat de incet dai de o coarda... se va auzi la acelasi volum, destul de tare. Problema este ca se amplifica uneori si oarecare zgomote de fundal. Aici bagi un noise gate sau noise reduction care scoate acele zgomote.

Limiter face o treaba oarecum inversa. Nu lasa volumul sa depaseasca un anumit nivel.

Posted

Inca cate ceva despre compresor (care dupa parerea mea este un efect faorte important dar foarte putin inteles).

 

Compresorul are in general mai multi parametri configurabili, care sunt:

 

Treshold - nivelul de sunet de la care compresorul incepe sa functioneze. Daca pun treshold-ul la 6dB de exemplu, tot ce sare de 6dB va fi procesat de compresor.

 

Ratio - raportuld e compresie ne zice cat de tare va fi 'comprimat' sunetul care depaseste treshold-ul. Un raport de 1:3 de exemplu ne zice ca orice sunet care depaseste treshold-ul va fi redus la o treime - adica daca 6dB depasesc, compresorul intra in actiune si vor iesi doar 2dB (peste treshold, nu in total).

 

Attack - specifica cat de 'repede' actioneaza compresorul asupra sunetului. Adica cat dureaza pana cand compresia atinge raportul selectat. Practic viteza cu care o mana ar roti butonul de volum.

 

Release - inversul Attack-ului, ne zice cat de repede volumul va fi readus la normal odata ce sunetul a scazut ca volum sub treshold.

  • 2 weeks later...
Posted

In practica "la ureche" nu potzi sa setezi un compresor decit dupa ce ai muuulta experienta... Ce am observat eu este ca la clean-uri daca folosesti compresor obtii o definitie mai buna a notelor intre 2 acorduri.Apoi ar fi si un pic de sustain :) iar la metal "turteste virfurile" care altfel ar avea o alta dinamica.Uneori aduce si zgomot de fond tocmai de aceea se face cam greu de utilizat ,unde pui ca folosit incorect taie din armonici de te miri ce-i cu sunetul asta "de plastic" Deci o chestie delicata care poate sa sune bestial in casca iar pe scena horrible :)

Posted

Octaver.

De sunat am idee cum suna - produce nota identica din o octava superioara sau inferioara. Intrebarea este : ce aplicatie directa si bine definita are efectul asta? Exista artisti care chiar sa il foloseasca? Nu poate basul sa suplineasca efectul asta?

 

Phaser : asta concret cum modifica sunetul ?Din ce am auzit eu aduca un woosh in plus dar e cam aiuristic ce spun eu .

Guest forestierul
Posted

octaver

din cate stiu eu, i se zicea pitch bender si nu merge doar la octava. Se poate seta sa sa ridice/coboare la orice interval. Artisti care il folosesc:

Steve Vai - Bad Horsie (efectul pe care il foloseste poarta acelasi nume)

Satriani - Cool #9 (la octava)

 

Cele mai multe au o pedala de expresie cu care se modifica ratia wet/dry (adica sunet procesat/sunet original) si se pot obtine ofecte interesante. Asculta piesele de mai sus si o sa vezi.

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.