www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Radacinile "metalului"


karpi
 Share

Recommended Posts

Ca sa nu tulbur linistea celor cu metalul am dsechis un nou topic unde sa se poata discuta si on si off topic despre fenomenul

 

METAL

 

un gen muzical ce ca si altele ( HipHop de ex.) sunt intr-un fel o noua forma de blues chiar daca uni incerca sa treca la metal "simfonic" sau mai pretentios publicul de obicei ramane la prima varianta la cea mai cruda simpla dar adevarata.

 

 

DEFINITIA delimitarea genului .Se poate ? as vedem ce am gasit :

 

( probabil ca mai sunt multe versiuni de definitii mai complexe sau la fel de sumare )

 

Metal Heavy, distorted guitars with simple melodies and loud, brutal percussion.

 

 

Cam atat se gaseste in general despre " metal" , doar acestea sunt caracteristicile acestui gen ?. Dupa parerea mea este foarte sumara si inexacta acest fel de categorisire.

 

Am mai auzit despre revolta, manie , critica , realitati ..prezenta ca si noutate adusa de "metal" dar acestea nu sunt caracteristice numai acestui gen.

 

 

 

De ex. Bob Dylan , protest song ?muzica "folk" , sau mai tarziu de Hip Hop

 

Folk A down-to-earth style focusing on universal truths, often with traditional acoustic instrumentation and a simple melody.

 

 

Hip-Hop Four elements make up Hip-Hop: The MC (Master of Ceremony), DJ, Breaks and Graffiti. Rhymes performed by the MC center around subjects relevant to daily life

 

 

La aceste doua genuri se aminteste de reflectarea "realitatii" in mesaj.

 

Hard Genres with faster, louder, pounding beats.

 

Hardcore Genres displaying intense melodramatic loyalty to specific characteristics of a style.

 

Metal Heavy, distorted guitars with simple melodies and loud, brutal percussion.

 

Minimal Music created with the lowest degree of instrumentation possible.

 

la acestea nu se mainteste nimic despre "realitati" doar , faster ,laouder,brutal, pounding beats,distorted guitars,

 

Aceste caracteristici amintesc de "boys dance" ,"headbangers" cum ar fi dansul "Calusarii" de la noi , un mod de a etala "virtuozitate,mandrie,tinerete, forta energie ,caracteristice varstei cand inca nu realizezi marile probleme ale vietiii.

 

Iar ca si relatie istorica un fel de reluare a mesajului dupa modelele anterioare de tip "Young Man Blues" si "My generation' ale trupei The Who printre altele ,sub alta forma.

 

Se cam uita de "THE WHO" (?)

 

Trupa ce are toate ingredientele :

faster ,laouder,brutal, pounding beats,distorted guitars,powerchords & focusing on universal truths chiar as opta pentru acestia ca si pionieri ai metalului.

 

 

Daca este vorba de critica sociala si de Hard Rock sau Heavy Metal , ar trebui amintita si prima opera rock "Tommy "

 

Cat despre "loudnes" , The Who au introdus Marshall in istorie , ei au avut prima instalatie PA de turneu de putere mare cred ca cea mai performanta la acea vreme.

 

 

Iata si o documentatie ,

The History of Heavy Metal Music: Musicology

 

http://www.anus.com/metal/about/history/

 

documentatia este excelenta doar ca nu se trateaza istoricul chiar corect , depinde de cine a scris articolul .

 

Grand Funk Railroad ,

 

 

O trupa de bluesrock -metal care mai tarziu si-a mai indulcit sonoritatea si stilul.

 

La un moment dat era cea mai "loud" trupa din lume.Din pacate in video-ul ce l-am gasit sunetul e cam naspa , am avut un LP unde sunau ca "The Third World War " sunet ce a fost "preluat" si de vestitul Ted Nugent .

 

http://www.youtube.com/watch?v=cUtYP52Ijvc

 

de remarcat este complect in alta lume decat celelalte trupe mentionate pe generic , Nudgent cu metal iar ceilalti cu "mainstream"-ul vremii "westcoast".

Cu toate ca forma nu s-a schimbat prea mult Hard Rock-ul prin anii '70 nu se folosea inca termenul "metal" abea de s-a introdus termenul termebul de hardrock si au tot gradat pe scara Richter.... acid rock ..si nici u mai stiu de care nume de genuri si subgenuri de obicei inventate de ziaristi .Muzicanti fac muzica iar critici si ziaristi incearca sa le introduca in diferite "cutiute" )

 

Intr-adevar Black Sabbath a fost si ea in prima linie dar dupa The Who , meritul lor ar fi ca au ramas fideli genului , lucru datorat ( cred eu ) si vocii lui Ozzy nu putea sa schimbe nici "image"-ul dar nici timbrul vocii asa ca asta i-se potrivea si o face bine.

 

Motorhead , cred ca ar fi tata lu cea ce a urmat , trupa ce se vinde si in zilele noastre datorita carismaticului Lemmy , mie-mi place e cool gagiul.Au un nou disc si critici zica ca Lemmy are deja mai multe urechi decat dinti dar muzica-i la fel.

 

Sonoritatea unei trupe ( sonoritate care se contopeste si cu genul creat ca si o caracteristica principala) face parte din "image"-ul trupei .daca vrei sa te aprecieze publicul si sa -ti tii fanii trebuie sa ramai constant , daca schimbi pe parcursul carierei ( orice) risti sa-ti pierzi fanii .

Acest lucru ar fi unul din motivele pentru care artisti ( trupele ) nu-si schimba stilul , genul , sonoritatea muzicii .Aceste caracteristici il fac cunoscut adica un "brand" numai asa poate sa existe.

 

Aici ar fi de amintit alt metalist Billy Idol care toata viata a visat sa devina mare cantaret ( solist) dar nu mai poate sa-si dea jos costumatia de rocker din piele beagra cu lanturi si figura de vesnic rebel caci i-si pierde "identitatea" , asa ca si el ac si alti trebuie sa-si poarte crucea pana la capat .

 

Acest lucru explica de ce nu se "modernizeaza "soundul trupelor si de ce nu se muleaza pe noul val .

Bineinteles imitatorii se muleaza si incerca totul ca sa ajunga in varf nu au nimic de pierdut nu-i cunoste inca nimeni asa ca poate sa-si schimbe , "image"-ul, sonoritatea sa se tot modernizeze pana ajunge cunoscut dar din acel moment trebuie sa se mentina pe o singura linie.

Se stie ca si Hendrix a suferit din aceasta cauza , el vroia sa creeze incontinu ceva nou iar publicul vroia la fiecare concert "Purple Hazze" si alte cateva hituri ,nu erau interesati de muzica .

 

Modernizare , da , lumea nu sta in loc , iata o trup ace a avut succese mari in SUA

 

 

Cowboy Troy , un fel de pas inainte catre altceva ? deocamdata e o trup ade fusion metal- country-hip hop ..

 

sa nu zic ca cowboy-ul de baza este un negru .

Dupa spusele unore prieteni din SUA ar fi o incercare de a mai rupe soundul deja obosit din metal .

 

Daca cititi articolul acolo se aminteste de faza cu multitudinea de trupe "clone" care slabesc stilul si tot genul devine foarte diluat in aceste momente de obicei este nevoie de o schimbare .Care din incercari o sa fie viabila ramane de vazut( auzit).

 

 

Lumea nu sta pe loc dar din pacate "Money Makes the World Go Round".

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu te poti stapanii,ce comparatie ai gasit...,,un gen muzical ce ca si altele ( HipHop de ex.)''

Pana la Topicul asta chiar te respectam...dar esti demn de mila.

Ce incerci sa demonstrezi cu acest topic?

Nu ma mai lasa prins de discutii...poti huli si arunca cu noroi in mine si in genul pe care il ascult cat vrei! Spor la spurcat,vad ca nu ai ceva mai bun de facut.

Link to comment
Share on other sites

Nu te poti stapanii,ce comparatie ai gasit...,,un gen muzical ce ca si altele ( HipHop de ex.)''

Pana la Topicul asta chiar te respectam...dar esti demn de mila.

Ce incerci sa demonstrezi cu acest topic?

Nu ma mai lasa prins de discutii...poti huli si arunca cu noroi in mine si in genul pe care il ascult cat vrei! Spor la spurcat,vad ca nu ai ceva mai bun de facut.

Se vde clar ca nu ai intzeles nimica, daca tot nu batzi cu perceptzia pana unde trebuie ai macar bunu simtz si respecta varsta si parerea celui ce a deschis discutzia asta, nu te-a rugat nimeni sa te bagi in seama.

Link to comment
Share on other sites

Asa si ?

 

Concluzia care ar trebui sa fie ? Probabil ca metalul isi are originile in blues .... si chiar de ar fi asa .... asa si ? Desi as putea la fel de bine sa spun dar blues-ul de unde vine ? Nu sunt un expert in istoria muzicii, nu am avut timp din nefericire sa aprofundez subiectul, dar ma bucur de o logica destul de puternica asa ca pot spune ...

 

Dar si blues-ul la randul lui practic isi are originile undeva prin muzica africana ... corect ? Daca ne apucam sa sapam vom descoperi ca asta la randul ei are diverse influente si din Islam si din muzica orientului mijlociu ... (si aici ne referim si la instrumentele folosite care practic au adus si un anumit mod de interpretare). Practic este un ditamai subiectul de sapat in ce priveste evolutia muzicii in istorie.

 

Asa, metalul nu are influente numai din blues, se poate spune ca are niste influente solide si din muzica clasica. Metalul are o groaza de influente. Ce nu inteleg eu este de ce a aparut frenezia asta cu "metalul se trage din blues" .... asa si ? Ce se intampla daca se trage din blues ? In regula, uite, sa spunem ca din anumite puncte de vedere recunosc ca metalul are influente din blues ...... se pare ca nu mi s-a intamplat nimic, nu a cazut cerul pe mine ... inca imi simt mainile si picioarele si .... stupoare !!! Inca supravietuiesc.

 

Desi banuiesc care sunt intentiile acestui subiect, ma abtin momentan.

Edited by uneven.pieces
Link to comment
Share on other sites

bai baieti or sa apara bancuri cu bluesmanii si manelistii la fel ca cele cu romanii si ungurii...lasati-o naibii de galceava.

 

nu-s prea departe:

 

blues: Cadillac

metal: Harley Davidson

manea: Mertzan (SLK de preferinta)

 

b: Lord, have mercy!

m: - AAAAAAAAAAAAA! (ca-i mai la moda) sau... GUITAAAR! (old school) sau... Make me cry! (power ballads) sau... FUCK IT UP! (grunge)

manea: LUPII baaa!!

 

b: costum (if you're an old black man) ... blue jeans (if you're a weird honkie from texas)

m: geci de piele, tzepi, pantaloni de piele... etc...

manea: trening nike... sau naic/nic/nicke ... in funtie de buget/inteligenta...

 

doar ca fiecare avem notiunea noastra de "cool" :)

 

si tot asa se poate continua (chiar va rog)... ma intorc la tema ca am 6 curs si n-am tradus nimic :-s

Link to comment
Share on other sites

E usor de tradus wikipedia, mai greu de vorbit in cunostiinta de cauza.

 

Pai ca sa vorbesti in cunostinta de cauza trebuie sa fi parcurs niste referinte bibliografice ca nu te nasti invatat. Wikipedia e una dintre ele. Cu ajutorul referintelor bibliografice iti argumentezi ideile. E usor sa vorbesti vorbe goale fara referinte si fara argumente. 'Eu cred ca e asa ca asa e logica mea iar eu am logica' nu e argument.

 

@karpi: Sunt niste copii, asa eram si eu la varsta lor, au insa o viata inainte sa citeasca si timp sa rada cand isi vor aminti ideile de acum. Asa am fost toti. :)

Link to comment
Share on other sites

Pai ca sa vorbesti in cunostinta de cauza trebuie sa fi parcurs niste referinte bibliografice ca nu te nasti invatat. Wikipedia e una dintre ele. Cu ajutorul referintelor bibliografice iti argumentezi ideile. E usor sa vorbesti vorbe goale fara referinte si fara argumente. 'Eu cred ca e asa ca asa e logica mea iar eu am logica' nu e argument.

 

@karpi: Sunt niste copii, asa eram si eu la varsta lor, au insa o viata inainte sa citeasca si timp sa rada cand isi vor aminti ideile de acum. Asa am fost toti. :)

 

Pana acum am incercat pe cat posibil sa ma abtin sa intru in discutiile astea; dar pe masura ce citesc mai multe posturi incep sa le dau dreptate "metalistilor" in disputa lor cu "blues'manii" :) (sau cum or vrea ei sa'i numim)..., fiind oarecum tratati "de sus" de @Felix; @Karpi (la care nu prea ma asteptam); @Stratman si acum vad ca si de @Faust. Mai pot spune (daca e cineva interesat si sa nu creada lumea ca nu vad ltceva decat metale,bla,bla..) ca am studiat si cantat pe cat posibil, ceva ani si blues'mani (mai mult sau mai putin) valorosi si mult trambitati de unii dintre colegii forumisti (Hendrix,Zappa,Ted Nugent, Gilmour,Garry sau Vinnie Moore,Clapton,Santana,etc) le'am apreciat si le apreciez in continuare muzica, inovatiile si punctele/reperele de pornire chiar utile si metalistilor; dar de cativa ani sunt dedicat si la cantat si la ascultat aprox. 90% muzicii metal+pop-rock si chiar sunt mandru de treaba asta iar din cand mai bag cu colegii cate un jam cu iz de blues, fiind de altfel constient ca poate suna ceva..dar nu va suna niciodata cu acelasi groove sau feeling ca in cazul celor mai sus mentionati (nu stiu poate colegilor mult mai experimentati/pasionati si scoliti in materie de blues poate le iese cel putin la fel, dar am destule dubii in ce'i priveste pe unii..)

Ideile astea "superioare" pe care le aveti unii dintre voi, gen: sunt copii; "retarzi"; nu inteleg nimic.., stati in banca voastra" ,etc...mi se par de un mare prost gust si de o speta foarte joasa; lucru pe care nu credeam sa'l intalnesc asa usor la niste oameni de muzica.Orice om de muzica fie el muzician, muzicant, interpret sau lautar; orice felie, gen/subgen muzical distinct merita respectat; iar daca unii dintre voi chiar n'ati inteles asta si nu ati inteles ca in muzica e loc pentru oricine imi permit sa spun (cum unii o spun destul de des); n'ati inteles nimic!

Pentru cineva care poate e interesat sau doreste o justificare din partea mea si ca o parere strict personala: am ramas si voi ramane la muzica metal pentru ca, in afara de faptul ca imi este cel mai aproape de suflet, muzica a evoluat, evolueaza si e in continua schimbare; are si posibilitati de dezvoltare/evoluare si destule perspective pentru viitor, spre deosebire de blues in care consider ca s'a "spus" cam tot ce era de spus.

Sa aveti o zi buna de'o potriva: metalisti si blues'isti! :)

Link to comment
Share on other sites

subscriu la ce a scris john, si sunt 100% de acord cu el, cu mentiunea ca o sa apara mai mult ca sigur cineva care sa se apuce sa explice cat de gresit a inteles el lucrurile, si ca defapt nu stau deloc asa :)

 

useless thread imo...

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu de ce cautati ceva ascuns intre randuri , exact cum a spus si @uneven.pieces , daca am tot sapa pentru multe genuri din acestea devenite "mondiale" prin intrepatrunderea influentelor muzicale de pe diferite continente cine stie unde ar fi "izvorul" .

 

Discutia nu este nici pentru nici contra doar "sapam" sa vedem ce influente sunt si cum s-au propagat prin lume cum au ajuns sa fie insusite de un intreg mapamond.

 

Avem colegi metalisti ( probabil ca intr-unul din subgenuri ) in articolul din blogul istoric sunt date unele subgenuri care sunt puse pe actegorii si dupa cand au aparut .Este prezentata filosofia miscarii si alte detalii.

 

In Wikipedia sunt mai multe articole in care se discuta si modurile muzicale folosite in anumite subgenuri , se scrie despre structura armonica..etc .

 

Una din parerile proprii ar fi ca dupa mine The Who a fost prima mare trupa de metal .Aici intervine si in artocolele puse pe internet parerea personala a celui care-l scrie. Multe pareri si studii au fost "updatate" dupa studii mai amanuntite .

 

De ex , intr-unul din articole se aminteste de "Cream" ca si trupa de HardRock , mai nou totmai multi critici si istorici considera ca au fost primul supergrup in formula de "power trio" de Fusion . De acea cred ca poate se va reveni in legatura cu The Who .

 

Rog colegi care indragesc si canta sau asculte preponderent metal sa nu se impacienteze ca nu-i atacat nimeni doar se discuta despre un fenomen cultural.

Despre explicatii ? rog sa cititi articolele la care am pus link , sa ascultai si piesele cu trupele amintite , numai asa poti sa intelegi despre ce este vorba.

 

Din pacate sunt mai in varsta decat multi din colegi de forum si de-a lungul carierei despre fiecare curent nou am auzit aceleasi texte , mai puternic, mai energic, mai modern, mai contemporan, mai la moda ,tehnica noua, etc.

 

Cum a descris si un alt coleg in acest topic @CiocanelBloodyCIocanel, ajungem sa diferentiem muzica numai dupa "image"-ul creat de miscrarea culturala care o adopta?,de apartenenta l acate o clasa sociala ?, costumatie, freza, jargou specific, sound specific , instrumente specifice, designul de forma al instrumentelor,componenta trupei.

Dar si din aceste caracteristici unele devin comune si de obicei sunt foarte mici si nesemnificative , mai mult folosofia miscarii da o baza psihica pentru delimitarea grupului cultural .

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Nu știu altii cum sunt, dar eu când vãd un site care se numește fãrã pic de rușine "www.anus.com", mã aștept sã fie "full of shit". :)

Firește cã titulatura "anus" provine de la American Nihilist Underground Society, dar nici mãcar explicația asta nu îmi inspirã încredere. :)

Pe scurt, cred cã topicul ãsta a pornit cu stângul și n-are șanse de redresare.

Link to comment
Share on other sites

The 25 Best Heavy Metal Bands

Posted Tue Jun 17, 2008 5:35pm PDT by Rob O'Connor in List Of The Day

 

 

http://new.music.yahoo.com/blogs/listofthe...avy-metal-bands

 

@Doctor X am citit mai multe articole si toate coincid difera doar in detalii si amanunte.

Noaptea cand nu pot canta deoarece lumea doarme am si eu timp sa ascult muzica ( daca nu mixez ) si intre timp oricum citesc tot felul de articole .

In legatura cu miscarea "metal" sunt mirat ca nu se aminteste de The Who , apare Robin Trower . Thin Lizzy , Led Zeppelin .Hendrix etc..si ei nu )?)

Daca ma gandesc ca pana si tonul de bas cat si powerchord-urile sunt introduse de The Who in muzica nou nascuta (pe langa cele doua hituri ce au instaurat Hardrock-ul ale celor de la Kinsk)

Mi-sew pare ciudat.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu dupa ce criterii a fost intocmita lista ce catre tipul asta dar, nu m-ar fi mirat ca undeva intre Slayer si Iron Maiden sa fii aparut si ZZ Top. Dar ma rog, este parerea lui personala.

Lista similara am gasit si pe alte site-uri .Adevarul este ca multe din liste sunt facute exact ca si orice "sondaj IRSOP" si intotdeauna iese cine trebuie.Cred ca si in Metal Hammer am gasit lista asemanatoare.

 

Dar mi-se pare si normal daca se pun criteriile doar cum le gasesti in "definitii" seamana mai mult cu o ghicitoare .

 

Ce gen este cu ? "Loud, Fast,Power,Distorted Guitars"

 

ai 15 secunde ....LOL

 

Raspunsul vine dupa cum percepe fiecare din cei intrebatiti , sau care voteaza un "poll".

 

Cei care fac listele acestea nu le fac aiurea ci dupa unele sondaje , sondajele se foc ptr marketing .Apoi tot ptr marketing se publica rezultate ale unor sondaje care sa influenteze publicul .

Link to comment
Share on other sites

Karpi, eu zic ca the Who au influentat mai mult muzica punk decat metal-ul. :)

 

Asta nu stiu , punk era un curent minimalist iar The Who cu Townshand "baiatul care auziea muzica" nu prea intra in imagine.

 

Punk cu trei powrchords Am G E si macina cum le vine .Who au compozitii complexe , structura , armonie, tema de conceptie,orchestratii pretentioase fata de punk, ( mai ales in studiou) , muzica experimentala etc etc .

 

Un fapt este clar , daca ai o trupa care este greu de "clonat" aceasta poate sa se mantina in mainstream si are timp sa se dezvolte.

In momentul cand dupa o trupa are o sclipire si scoate cu un hitt bun apar 30 de "clone" care canta acelasi lucru si vor sa se ridice fara nici un merit pe valurile laterale .Prin acest fenomen trupa "de baza" intra intr un cotidian plictisitor .Devine obositor sa auzi acelasi gen acelasi stil aceiasi structura toata ziua la toate posturile . Se erodeaza galopant orice trupa care ajunge in aceasta situatie.

 

Piata muzicala este cum este .Muzicanti , trupele trebuie sa cante pentru bani .A se intelege ca trebuie sa dea concerte ptr. bani !! Acest lucru stopeaza orice dezvoltare , nu mai exista nimic numai turneul , plimbarea prin lume si cantatul.

Nu are trupa timp sa se dedice muzicii , alearga de colo colo cu un repertoriu mereu acelasi pana se uita si ca au existat.

 

Alta este treaba cand sponsori puternici au interese cu o trupa si le scot un CD ,DVD, etc ,tar turneul este doar pentru publicitate ca sa se vanda muzica plus reclamele sponsorilor.

Trupa sta frumos in conditii optime pentru creatie , inovatie scot un album la 2 ani si au bani sa traiasca linistiti far aa fi nevoiti sa cante l atot felul de shushe ca sa aiba din ce traii.

Muzica "metal" nu are un public atat de numeros ca sa fie masiv folositi in asemenea manevre publicitare .Bineinteles sunt incercari , experiente, exceptii dar nu constante sau nu este caracteristic..

Link to comment
Share on other sites

Asta nu stiu , punk era un curent minimalist iar The Who cu Townshand "baiatul care auziea muzica" nu prea intra in imagine.

 

Punk cu trei powrchords Am G E si macina cum le vine .Who au compozitii complexe , structura , armonie, tema de conceptie,orchestratii pretentioase fata de punk, ( mai ales in studiou) , muzica experimentala etc etc .

 

gresit....punk-ul, contrar imaginii create de ramones si sex pistols nu este in totalitate o muzica minimalista si "cretina":

 

enjoy:

http://www.youtube.com/watch?v=sL6c9pUctzU

http://www.youtube.com/watch?v=vOwXby4lqfI

 

idea corespondentei dintre the who si punk este atitudinea si show-ul.

Link to comment
Share on other sites

Suicidal Tendencies nu canta punk :)

 

Iar celelalte....e diferenta intre Punk-ul european si cel American,una de la cer la pamant.

Punk-ul a aparut aproape in acelasi timp cu sonoritatile ROCK(heavy metal)...Punk-ul nu a contribuit cu nimic ;a "radacinile metalului"

 

1970-Metal

 

1980-metal

 

restul se stie...

 

(am zis ca nu intervin dar nu m-am putut abtine,sunt greseli elementare)

Edited by BCRich
Link to comment
Share on other sites

ma bag si eu :)

eu am o alta dilema ... pe langa faptul ca metal-ul si hard-rock-ul e vreo 70-80 % blues si restul muzica clasica ( vezi pe la Blackmore ) si cu asta ar cam trebui sa fie de acord oricune , eu nu inteleg de ce bluzistii arunca cu noroi in metalisti . SI asta e valabil nu numai pe forum . Eu cred ca sunt chiar intre tabere , deoarece ascult la fel de mult blues cat si metal . Nu pricep de ce astia cu bluesu tind a se simti blazati la un moment dat pt ca asculta blues . Nu prea am vazut metalisti sa zica " ba tu asculti blues , nu ai tu treaba cu duritati , nu stii ce e aia muzica " . Invers am vazut . De fapt cel mai mult am auzit de alea cu " Ce ma , asculti Accept !? aia e pt bunicutze "

 

si inca o chestie , eu zic ca un chitarist de blues poate face solo intr-o piesa de metal si sa sune bine ( Slash , Joe Perry , Gary Moore, Zack Wylde chiar , desi el e mai de country ) . dar invers nu prea merge . Parerea mea !

Link to comment
Share on other sites

Punkul ca influenta (pornind in UK) a avut influenta automat si in US; trupele din US, influentate de punk au fost mai... dure (aka hardcore punk), iar thrash metal sau speed metal de ex au ca influente hardcore punk sau punk, pe langa faptul ca deriva din heavy. In continuare, daca e sa luam ca adevarata perspectiva de azi asupra metalului, metalcore si deathcore (repet: multi considera ca metalcore & co. ca fiind metalul "de azi") au ca influente clare hardcore punk (sa zicem ca ar fi evidente, in comparatie cu thrash sau speed).

 

Deci depinde de ce subgenulet vrei sa iei.

 

 

Inca o chestie...

Desi rock'n'roll are ca influente blues, iar majoritatea genurilor de rock de la inceput au aceste influente (hard rock, psychedelic rock, garage rock), punkul a schimbat oarecum stilul si nu mai mergea pe stilul blues; derivatele directe de punk au continuat pe aceeasi idee, formand totusi melodii mai complexe. Acest lucru s-a intamplat intr-o oaresice masura si la metal (dupa heavy).

Edited by Susceptor
Link to comment
Share on other sites

gresit....punk-ul, contrar imaginii create de ramones si sex pistols nu este in totalitate o muzica minimalista si "cretina":

 

enjoy:

http://www.youtube.com/watch?v=sL6c9pUctzU

http://www.youtube.com/watch?v=vOwXby4lqfI

 

idea corespondentei dintre the who si punk este atitudinea si show-ul.

 

aceste piese se incadreaza undeva in post-punk , primele doua chiar sunt fuziune intre mai multe genuri .

 

Da , atitudinea ,show-ul , ideologia care uneste "masele" , spiritul de rebel, "energia" relativa le ce a fost anterior , dorinta de a soca, de a se face auzit, critica sociala ,problema cu schimbarea de generatii , identificarea cu acel curent prin vestimantatie .

Si ajungem la "uniforma" si iata rebeli care vor libertate absoluta inregimentati in corsetele stramte al unei miscari culturale .

Mai bine zis ajungem la vesnicul spirit de turma atat de bine exploatat de uni.

 

Miscarea ca si ideologie , psihologia maselor este aceiasi ,fiecare curent socio-cultural i-si atribuie si o felie din din cultura , i-si alege si insemne heraldice , vestimentatie, impune un anume comportament social, muzica "proprie"..etc etc poate sa se "inchida" si sa devina ceva "ermetic".

Dar artistul adevarat niciodata nu va ramane lipit de o ideologie cum s-a stabilizat miscarea el va gasi alte aspecte de criticat si de prezentat .Artistul nu este un "animal politic" ci un naiv care crede in cea ce face .Politicul acapareaza miscarea , si artistul iarasi se simte incorsetat in barierele impuse .

 

Si iata asa tot apar noi si si mai noi curente protestatare ".Aceiasi Marie cu alta palarie" cum se mai spune.

 

Prin aceste lucruri se aseamana toate miscarile de protest sau manifestarile artistice in curentele muzicale.

 

Dac analizam curentul Punk si unele versiuni de Metal regasim aceleasi moduri de exprimare , nu intereseaza atat de mult micile diferente de sonoritatea si forma muzicala .

Link to comment
Share on other sites

si inca o chestie , eu zic ca un chitarist de blues poate face solo intr-o piesa de metal si sa sune bine ( Slash , Joe Perry , Gary Moore, Zack Wylde chiar , desi el e mai de country ) . dar invers nu prea merge . Parerea mea !

 

Nu generaliza,se poate sa gresesti...de ce sa nu mearga?

Asta tine de pregatirea fiecaruia.

Edited by BCRich
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.