www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Buffer/preamp


Guest BigMac
 Share

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • 6 months later...

dozele alea sunt destul de vechi si erau folosite la chitarile romanesti mai vechi si chiar au output foarte mic asa ca nu te mai complica cu ele Daca ai posibilitatea schimba-le

 

Am avut si eu pe vremuri o chitara de reghin si am desfacut ambalajul de pe doze, am desfacut firul si am mai bobinat cateva sute de spire, cred ca peste 1000, dupa care chitara a sunat cristal. Daca aveti chitari de genu', puteti incerca si asta, ca e mai ieftin si ramane utilaju' original. E vorba de chitari care, asa cum au fost ele, dar au facut istorie pe la noi, ca nu aveai de unde sa faci rost de altele. Bafta.

Link to comment
Share on other sites

nene tranzistorul ala j201 , n fet cum ziceti voi parca e de negasit , eu ce am gasit ii un p fet 2sj201 si e un p fet de putere mare si capsula mare , in jur de 16 , 20 A , in loc de j201 descris de dvs , am folosit bf245a si nu e silentios deloc , adevarul e ca amplifica dar am zgomot destul de mare , asa ca m-am cam impotmolit cu montajul

 

Tranzistoarele din clasa C au zgomot de fond mai mic. Nu recomand utilizarea celor din clasa A sau B. Deci incearca sa-l schimbi cu un bc245c (in caz ca mai ai montajul si in ziua de azi :D)

Edited by transilvanpop
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Schema unui buffer pretabil pentru orice chitara/pedala/aplicatie. Se folosesc ambele jumatati ale operationalului in paralel, pentru a suplini un curent de iesire mai mare. Alimentarea se poate face cu orice tensiune intre 9v si 30V, iar ca IC se poate folosi orice operational dublu (XX4558, NE5532, TL072, TL082 etc.)

 

Schema este indeajuns de simpla pentru a fi construita pe o placuta de vero sau perfboard. Enjoy!

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

 

 

post-733-0-40166500-1389691029_thumb.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dacă vrei să dublezi curentul la ieşire (ca să nu rămînă nefolosit al doilea operaţional din cip), pinul 5 din IC1B trebuie legat la pinul 1 al IC1A. Eu aş mai pune o rezistenţă de circa 10k între C1 şi masă, ca să nu ai pocnete la conectarea ieşrii. Ar mai trebui şi o decuplare. Adică aşa:

post-23153-0-53673100-1389694003_thumb.png

Edited by ratza_sb
Link to comment
Share on other sites

Dpdv rezistenta pe iesire da, am uitat de ea :death: (eu la-m folosit intr-o alta aplicatie in care ramane tot timpul in circuit). Decuplarea pe partea de alimentare ... isi are rostul daca ai o sursa zgomotoasa (dar da se poate face si acest lucru for best practice).

 

Multam fain de completari.

 

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

:) Ok, nu tin sa ma contrazic vis a vis de stabilitatea unui operational in domeniul audio Vs. stabilitatea unui operational in domeniu RF (tocmai am recunoscut mai sus ca este best practice sa se faca asa ceva) si nici nu am postat schema de mai sus pentru a naste polemici vis a vis de acest lucru.Am postat pentru a mai "revergora" sectiunea care se pare ca e cam moarta de la un timp :)

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

Link to comment
Share on other sites

Nu sînt polemici, ci discuţii la obiect :)

Intenţia mea nu a fost de a critica schema, ci de a-i aduce îmbunătăţiri şi pentru explica motivul pentru care sînt folosite piesele într-o anume configuraţie. Şi, pentru că mă plictisesc cumplit, voi face şi cîteva versiuni de cablaj: perfboard, normal şi SMD (care iese cam cît o unghie de cocalar).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nu. conditiile sunt:

- simplu placat

- se folosesc elemente THD

- bufferul este cu IC (8pin)

- nu se folosesc rezistente mai mici de 0.25w

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

IC cu ce " capsula " , caci sunt cateva tipuri cu 8 pini .

Rezistenta mica este in domeniul Ohmilor ...de diferite "puteri" si acestea de mai multe tipuri /gabarit .

Daca nu faci in serie mare nu are sens sa proiectezi cablaj este OK o placa de test ..mai ales ptr un circuit atat de simplu .

Asa de amorul artei se poate dar ar trebui sa va intreceti cu un circuit complex ..

 

Buffer de linie si de banda larga ptr chitara ? nu prea ii vad rostul .

Este indicat sa se limiteze banda de trecere la cea utila si sa nu treaca frecvente ce numai incurca ..

Daca avem un amplif in plus/liber ( nu avem nevoie de "putere mai mare ") acesta se poate utiliza pentru un filtru ..(??.)

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Asa de amorul artei se poate

Asta era toată ideea :).

 

Este indicat sa se limiteze banda de trecere la cea utila

Este, dar aici prioritatea e să fie simplu (și compact). Până acum n-am avut probleme cu lățimea de bandă, și având în vedere că e limitată în efecte și amplificator n-ar trebui să fie.

Link to comment
Share on other sites

YEY hai sa fim ceva mai catolici "decat" papa si sa scriem de amorul artei (ia sa vedem noi daca intrebam pe aici cati o sa se gandeasca la alta capsula cu 8 pini in afara de cea DIP(DIL)-DualInLine)

Deci ca sa il gadilim pe Karpi la coarda o sa scriu asa:

 

- capsula DIP-8 (DIL)

- rezistente 0.25w (am pus si mai sus) standard 6mm (Industry standard 1/4W resistor size 6.5 x 2.3mm.)

 

 

Daca nu ii vezi tu rostul nu este nici o problema, ii vad altii rostul (s-a mai discutat si para discutat pe aici). Vrei ca semnalul de impedanta mica sa fie nealterat de buffer ca sa fie alterat de lantul de pedale/efecte in care este pus (astia se chinuie sa faca un buffer cat mai transparent dar de fapt nu au nevoie de el)

 

Si in ultimul rand valoarea postului tau, Karpi, este 0 barat, nu ai adus nici un plus valoare la acest subiect ci doar ai ocupat spatiul de stocare pe server de pomana.

 

Cu respect,

Gabriel Tudoran

Analog Sound

 

PS: are sens sa proiectezi cablaj atata timp cat nu vrei sa arate ca un maldar de fire. Proiectatul pe perf si vero board este ok pentru prototipizare in nici un caz pentru o serie fie ea si mica (orice depaseste un numar de 3-4 merita sa faci cablaj)

Edited by AnalogSound
Link to comment
Share on other sites

Domnilor, nu vã certați. Scopul unui buffer e sã trimitã semnalul cum l-a fãcut mã-sa, nealterat în niciun fel (cît mai transparent, adicã), sã aibe impedanțã mare de intrare ºi micã de ieºire. Drept urmare, a ieºit ce vedeți mai jos. Pentru cei care vor sã-l facã am ataºat PCB-ul în PDF, scara 1:1. Placa are 27x18mm.

 

În schema asta, impedanța de intrare e de 500kOhmi. Formula de calcul e (R1*R2) / (R1+R2). Cum rezistențele ar trebui sã fie egale, ca sã fie o excursie simetricã a tensiunii la ieºire, formula se simplificã la R/2, unde R=R1=R2.

post-23153-0-81819000-1389778642_thumb.png

post-23153-0-07793400-1389778630_thumb.png

preu.pdf

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.