www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Jazz


Guest Razvan
 Share

Recommended Posts

Guest Johnny I

fundamentul : the more complicated the better

 

:):):)

 

 

nu chiar... ca am auzit niste piese super complicate, care erau de fapt niste inlantzuiri de note disonante. deci nu conteaza numai complexitatea... tre sa sune bine.

 

 

@admin: topicul asta nu isi are locul mai degraba la tonomat?

Link to comment
Share on other sites

Guest fluffyone

Ma numar printre cei care au facut deamandoua azinoapte. Sa ma consider un om fericit?

 

Hai totusi sa teoretizam putin abordarile catre jazz si catre cele multe specii.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu daca acest topic trebuie mutat de aici .... exista intradevar un topic in tonomat care se cheama "Jazz anyone" ( http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=101 ) .. las pe admini sa hotarasca daca este necesar acest lucru. Daca discutiile de aici se vor axa in principiu pe teme legate de jazz strict privind instrumentul bass nu vad de ce sa fie mutat ... daca nu ... atunci exista deja un loc unde ne putem exprima parerile pro sau contra despre acest gen muzical. Am o usoara senzatie ca cei care intreaba ce este jazz-ul se afla in una din posturile urmatoare. Ori au descoperit deja ce este jazz-ul si in bucuria acestui fapt vor sa destainuie frumusetea lui, ori nu au avut nici macar o data curiozitatea sa intre intr-un club sau sala de concert unde se canta jazz si atunci scuze ... jazz-ul este chiar un gen care are cel mai mult farmec ascultat live, ori pur si simplu se simt atrasi de jazz, ar vrea sa invete, si nu stiu de unde sa o apuce ... sfatul meu sincer este mai intai de toate sa faca auditii cat mai multe si apoi sa caute un profesor, sau macar un acompaniator bun, care stie deja jazz.

Revenind la intrebarea lui Razvan ... cu ce se mananca jazz-ul ... fundamentele jazz-ului ... nu stiu sincer daca exista un secret anume ... nici macar din punct de vedere istoric inceputurile jazz-ului nu sunt foarte clare, sau ma rog .. contraversate .... un prim pas este urmarirea din punct de vedere istoric a evolutiei jazz-ului ... fiindca o data cu evolutia lui au aparut si diferite stiluri care si-au pus amprenta asupra muzicii moderne ... swing-ul reprezinta cu siguranta un fundament al jazz-ului, si nu ma refer la stilul in sine, sau la mersul bass-ului ci la expresia "a canta cu swing" ... a trage de sunet sau a canta peste bara, mod care se ragaseste in stiluri precum blues-ul sau bossa-nova sau fusion jazz. Sa inveti asta ... imi este greu sa cred ca se poate cu adevarat ... lucrul asta se simte ... partiturile de jazz sunt scrise ca si cele clasice, cu patrimi, optimi .... poate doar acel triolet cu nota din mijloc lipsa ar sugera un pic ceea ce inseamna sa canti cu swing dar restul ramane de cele mai multe ori la dorinta interpretului ... Jazz-ul nu este complicat, sau mai complicat decat un solo foarte rapid de rock, implica acelasi studiu, iar de multe ori poti pune alaturi linistit un mare chitarist de rock langa un mare chitarist de jazz, pe ei nu cred ca ii difera tehnica ... ci modul in care interpreteaza o partitura .... ambele au farmecul lor, sunt doar stiluri diferite. Mai difera poate atitudinea, sau imaginea (asta din punctul de vedere al spectatorului) ... fiindca omul ala de pe scena daca vrea sa scoata flacari cu un solo distorsionat si altul face acelasi lucru pe un scaunel fara sa dea din cap, nu cred ca este vreo diferenta majora intre cei doi artisti ... este doar un mod de a trimite un solo catre public.

Bass? ... slap-ul sau alte tehnici specifice acestui instrument se folosesc in jazz si in rock la fel de mult. Pentru invatarea acestor tehnici exista metode si profesori .... iar din partea voastra dorinta ... "dorinta" este un cuvant care in muzica, mie cel putin, mi se pare mai potrivit decat "vointa" ...

Stiu ca sunt ceva useri aici care sunt studenti sau absolventi de facultati de muzica ... intreb si eu la randul meu ... "Cum si cu ce se mananca jazz-ul, care este fundamentul acestui gen de muzica?"

Link to comment
Share on other sites

Guest fluffyone

Sustin pe michel si vreau si eu sa pun accentul tot pe balans, pe swing. Sunt inca foarte novice pe partea asta, dar am descoperit doua sau chiar trei impartiri diferite.

 

Pe langa optiunea de a canta drept, exista optiunea de a interpreta. O chestie contestata, dar pe care eu asa o simt e balansul binar. Exista apoi balansul ternar sau swing sau shuffle, toata lumea stie ce e asta si cum se mananca, sau cel putin ar trebui sa stie. O chestie pe care mi-a fost explicata mai e balansul cuaternar. E cam ca swingul dar pe 16 nu pe 3. Altcineva mi-amai spus ca asta se numeste Swingul Albilor, adica un swing cantat prost.

 

Cine e in masura sa detalieze, e asteptat.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.