www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

slide guitar anyone?


barbarossa
 Share

Recommended Posts

ma gandeam sa-mi iau un slide si sa ma apuc sa cant si cu asa ceva.

dintotdeauna mi-a placut cum suna.

am o intrebare.nu ma pricep so here goes:

care trebuie sa fie dimensiunea(diametrul ) slideului.

intreb pt ca in locul de unde vroiam sa-mi iau aveau doar 2 marimi:

una care daca imi amintesc nici nu imi intra pe deget si alta in care mai puteam sa mai bag un deget :)

just kiddin'. nu serios.era larg si juca pe deget.trebuia sa lipesc degetul alaturat ca sa-l tin

tips suggestions?

Link to comment
Share on other sites

slide sunt amantrei,fie de sticla,metal,os.bottleneck evident dala de sticla.nu merge cu orice,ex dala de ruj nu suna cum tebe ca tre sa aiba o anumita rezonanta.tot ce pot sa iti spun,e ca eu am,e destul de greu sa canti cu asa ceva,se pune in dreptu fretului ca sa iei nota respectiva,si nu se apasa pe corzi ci doar se ating gently.in rest hav fun.

Link to comment
Share on other sites

Eu am slide acasa .. metalic . Dar ca sa sune bine trebuie niste mici modificari la chitara .. sa dau corzile mai sus si sa pun corzi mai tari. Si asta nu e foarte convenabil asa ca nu prea-l folosesc.

Asa ca daca vrei sa iti iei slide .. ia-ti si chitara si acordeaz-o in acord major.

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Eu mi-am facut un slide din teava de la o sea de bicicleta. E cromata si putin mai grea, dar slide-ul trebuie sa fie mai greu pentru a putea fi controlat mai usor si sa nu trebuiasca sa apesi prea tare. Alta conditie e sa fie lucios, altfel scoate un zgomot de zgariat neplacut. Se poate face dintr-un gat de sticla mai drept, dar e greu de taiat, eu am incercat si am spart vreo 10 sticle fara sa reusesc.

Daca se aseaza chitara pe genunchi, se poate folosi o bucata de metal lucioasa sau ceva. Ca acordaje mai speciale, mai cunoscut este open E tuning: E, B, E, Gdiez, B, E. In cazul asta, deci un se obtine un acord major, e frustrant ca nu poti lua un acord minor.

Am citit un articol in Guitar Player in care chitaristul de blues Sonny Landreth explica cum sa iei un acord minor in cazul asta. Deci tii slide-ul pus in degetul mic in dreptul fretului, iar cu degetul aratator poti freta pe coarda a 4-a pentru a forma G, pentru ca prin apasare pe coarda, ea nu mai atinge slide-ul.

Un al 2-lea mod de acordare mai usor de abordat este DADDAD, in cazul asta acordul obtinut este ca un powerchord deci poate fi folosit ca major si ca minor pe tot griful. Sistemul acesta este foarte mult folosit de Ben Harper - unul dintre maestrii stilului.

http://www.benharper.net/jump.php?id=134

Edited by Raskolnikov
Link to comment
Share on other sites

ok am inteles, dar eu VREAU SA STIU CAT DE LARG trebuie sa fie slide-ul. :)

K io ma duc si cumpar un slide adevarat din magazin cu 300.000.

da vreu sa stiu intai treaba asta. tre sa stea fix pe dejt sau poa sa joace,si daca da cat de mult?

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Majoritatea chitaristilor de la Robert Johnson incoace isi pun slideul pe degetul mic pentru ca asta da posibilitatea de a folosi si celelate degete pentru a lua si alte note, ca sa zic asa, si pentru a bloca unele corzi. Sunt unii care prefera sa puna slideul pe alte degete ale mainii stingi. Daca ai de gand sa folosesti degetul mic, ia-ti un slide potrivit pentru el, adica nici sa joace nici sa te stranga. Teava mea cam joaca si ma cam deranjeaza. Dar cauta mai bine sa tai un gat de sticla decat sa dai atatia bani. Sunt chitaristi celebri care prefera un gat de sticla taiat decat slide-uri originale. E destul de greu, nu vibreaza si e destul de lucios.

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

1. astept raspuns la intrebare

2. nu te tai intr-un gat de sticla?

 

Nu, dai cu glaspapir pe muchii si e Ok. Eu am reusit sa sparg un gat si desi avea muchiile neregulate l-am finisat foarte bine cu glaspapir, dar era prea scurt si avea buza superioara mai groasa. Trebuie sa cauti o sticla cu gatul drept si destul de lung.

Edited by Raskolnikov
Link to comment
Share on other sites

ok am inteles, dar eu VREAU SA STIU CAT DE LARG trebuie sa fie slide-ul. :)

K io ma duc si cumpar un slide adevarat din magazin cu 300.000.

da vreu sa stiu intai treaba asta. tre sa stea fix pe dejt sau poa sa joace,si daca da cat de mult?

 

Eu prefer slideul de sticla,am 2 si avand in vedere ca am degetele subtiri(chiar daca n-ati zice,dupa nr.de kg),am lipit pe interiorul lor burete cu autocolant,de care se pune la usi,ferestre,sa izoleze.E o banda de 1-2 cm latime,am vazut asta pe un dvd cu lectii,si tipul avea si el deste subtiri.N-am reusit sa lipesc banda circular pe interior,cum avea ala,dar am taiat mai multe bucatele,acuma nu mai joaca deloc.Exista o tehnica de a tine degetul incovoiat,si atunci nu misca asa mult,dar nu am reusit sa mi-o insusesc,apoi am citit ca nu se canta asa decat chestii rudimentare.La fel ca Blondu,tin sa subliniez ca,pentru a canta cu slide,corzile tre sa fie la o distanta considerabil mai mare,ca sa nu se fretuie nota,probabil ca tre sa tii o chitara in plus pentru asta,eu asa am facut,si o tin acordata in open E sau A,dupa cum scrie mai sus.Chitaristul meu preferat,Warren Haynes,canta slide in acordaj normal,si are o singura chitara,cu corzile f.sus,si reuseste sa cante tot ce nu e cu slide chiar faze de virtuozitate,avand in poz.12 cam 1 cm distanta :)

Link to comment
Share on other sites

1. astept raspuns la intrebare

2. nu te tai intr-un gat de sticla?

 

Tatal tuturor chitaristilor de slide a fost Duane Allman,care are 3 albume cu The Allmann Brothers,pana in 1970,cand a murit intr-un accident de motor.El a fost inlocuit de mai multi chitaristi,iar din 1990 in Allmann Brothers canta Warren Haynes,un alt maestru al stilului.Tot in aceasta trupa canta,cam din 98 incoace,Derek Trucks,care are douazecisiceva de ani,si este nepotul tobosarului aceleiasi formatii,si care este la ora actuala considerat cel mai tare la acest stil.El are si 2 albume solo,in mare parte instrumentale,cu fff mult slide,in care exploreaza si muzica africana si indiana,aceasta din urma pretandu-se foarte bine cantatului cu slide,in muzica indiana existand scale microtonale(adica intre 2 semitoane),care pot fi reproduse cu slideul.Alt mare chitarist de slide este Ry Cooder,multa muzica de film si World music (el este cel care a descoperit si produs Buena Vista Social Club),dar pe albumele mai vechi,blues cu c---e,asa cum scrie la carte.Alt slide player de blues si nu numai este Sonny Landreth,de asemenea australianul Dave Hole este recunoscut pentru tehnica sa neortodoxa,la fel ca Eric Sardinas,care a fost la Bucuresti,in deschidere la Steve Vai.O alta formatie de southern rock care are mult slide este Little Feat,pe albumele anilor 70,Lowell George,considerat urmasul lui Duane Allmann,iar pe albumele noi Paul Barrere.Cel mai sexy ton de slide il are,fara indoiala Bonnie Raitt,care nu canta mult in piesele ei,dar scurtele pasaje sunt extraordinare.Sa nu uitam batranii de la care a pornit asta cu slideul,adica Elmore James,Hound Dog Taylor(care avea 6 degete la mana stanga)sau Muddy Waters.In anii 70 un important exponent al slideului a fost si Clapton,influentat de colaborarea sa cu Duane Allmann pe albumul Layla,primul album al lui Clapton dupa Cream.

Happy Sliding

Link to comment
Share on other sites

am lipit pe interiorul lor burete cu autocolant,de care se pune la usi,ferestre,sa izoleze.E o banda de 1-2 cm latime,am vazut asta pe un dvd cu lectii,si tipul avea si el deste subtiri.N-am reusit sa lipesc banda circular pe interior,cum avea ala,dar am taiat mai multe bucatele,acuma nu mai joaca deloc

Chestia aia se numeste purfix si o gasesti cam la orice magazin decent ce vinde materiale pentru casa/bricolaj

Link to comment
Share on other sites

"am lipit pe interiorul lor burete cu autocolant,de care se pune la usi,ferestre,sa izoleze.E o banda de 1-2 cm latime,am vazut asta pe un dvd cu lectii,si tipul avea si el deste subtiri"

 

corect.

trebuia sa ma gandesc la asta.in fond totul in zilele noastre trebuie adaptat.

asa am sa fac.thanks midnight rider.

off toppic>>> by the way...te-am vazut cantand si esti tare.imi place stilul tau<<<

keep on rockin in a free world.

peace

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Se poate face dintr-un gat de sticla mai drept, dar e greu de taiat, eu am incercat si am spart vreo 10 sticle fara sa reusesc.

 

Cum poti taia bine o sticla fara sa o spargi: o umpli cu ulei cald (fierbinte, mai bine zis) pana la nivelul la care vrei s-o tai si bagi in ulei o bara de metal inrosita in foc. Sticla crapa uniform exact la nivelul uleiului - totusi cred ca reusita depinde si de grosimea sticlei.

Link to comment
Share on other sites

Guest Raskolnikov

Am primit cadou un gat de sticla. Mi s-a parut interesanta hartiuta din ambalaj si am scanat-o pentru cei care vor sa inceapa si nu au idee.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ok now... operatiunea sticla de bulion s-a incheiat: un real succes :)

Am observat ca sticlele pline daca se sparg, au gatul intact. Astfel ca am umplut sticla cu apa, am pus-o intr-un lighean in cada si am lasat sa cada (transversal si pe la jumatatea corpului) o cheie de 32(asta am avut la indemana). A spart-o si gatul era intact.. apoi am luat in cleste si am inceput incet incet sa o "rod" in lung. Presiunea trebuie aplicata pe o suprafata cat mai mica(eu am folosit in jur de 4 mm maxim.. ochiometric vorbind acum). Cand am facut asta, aveam grija sa trag si inspre exterior de cleste. Acum imi mai ramane numai sa o iau la glasspapier. Sper sa va fie de folos si voua, mai ales ca nu e nevoie de cine stie ce scule care sa taie sau vreo gaura in buget. Mie mi-a luat o ora toata chestia, inclusiv curatatul in baie.

 

ATENTIE!!

 

Cand lucrati cu clestele nu tineti ochii larg deschisi cand aplicati tensiune pe suprafata sticlei: cioburile sar in toate directiile si sar cu energie foarte mare!!

Nu va grabiti si lucrati cu grija!!

Strangeti TOATE CIOBURILE(eu am folosit hartie igienica, in cada era si umezeala, a mers foarte bine)

Marginile ramase sunt taioase si trebuie sa le piliti.. eu folosesc glasspapier :)

 

In incheiere ii multumesc lui Raskolnikov pentru poza cu ambalajul ala :)

 

BAFTA!

Edited by Geiger
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.