www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

[EXPIRAT] Chitara all solid sau epiphone ej 200

andrei21
 Share

Recommended Posts

Te-ai incadra in 2500 la una noua All Solid, vezi reducere aici:

https://kytary.ro/cort-core-oc-blackwood-oplb/HN217159/

Inca una in gama asta, insa eu as merge mai degraba pe Cort, calitativ vorbind

https://www.muziker.ro/recording-king-ros-11-fe3-tbr-series-11-w-fishman-sonitone-pickup

O varianta Dread https://www.thomann.de/ro/cort_core_dr_amh.htm

Aici este o chitara All Solid dar cu laterale laminate (despre care oricum sa stie ca ar trebui sa fie cat mai rigide pentru a sustine miscarea placii de rezonanta din fata)

Are in plus efecte incorporate Reverb + Chorus + Delay

https://www.olx.ro/d/oferta/chitara-trans-acoustic-reverb-cort-luce-solid-top-back-mahogany-IDgG1Dt.html

Sa zicem doar ca in ultimele luni mi-au trecut o gramada de acustice prin mana, am colaborat cu un magazin online pe partea de setup. Dupa aceasta experienta pot spune ca mai degraba te duci in segmentul superior de pret si cauti o chitara all solid de la Epiphone, pentru pretul lor sunt lucrate foarte bine si aproape toate suna de la bine in sus. De Cort, ca si despre Fender nu pot spune decat ca e mare loterie sa prinzi una buna, in general suna mediocru, chiar daca sunt all solid. Recording King au probleme serioase de control al calitatii, poti prinde una bine facuta, dar sunt sanse mari sa fie nevoie de un lutier bun care sa o puna la punct.

In concluzie, de departe cele mai constante mi s-au parut seriile Inspired by Gibson si Master Built de la Epiphone, cu o singura exceptie, respectiv modelul Texan care nu e o chitara rea, doar ca restul din serie sunt mai reusite. Acum de pinde ce cauti, sa stii ca ai o chitara all solid in care sa fie nevoie sa bagi ceva bani in setup inainte sa o canti, sau doresti una facuta foarte bine de fabrica si de care stii ca sunt sanse mari sa sune foarte bine. Daca ai ocazia sa le incerci in orasul in care locuiesti vei vedea exact despre ce este vorba.

• Like 1

Just now, Blackthorn said:

Sa zicem doar ca in ultimele luni mi-au trecut o gramada de acustice prin mana, am colaborat cu un magazin online pe partea de setup. Dupa aceasta experienta pot spune ca mai degraba te duci in segmentul superior de pret si cauti o chitara all solid de la Epiphone, pentru pretul lor sunt lucrate foarte bine si aproape toate suna de la bine in sus. De Cort, ca si despre Fender nu pot spune decat ca e mare loterie sa prinzi una buna, in general suna mediocru, chiar daca sunt all solid. Recording King au probleme serioase de control al calitatii, poti prinde una bine facuta, dar sunt sanse mari sa fie nevoie de un lutier bun care sa o puna la punct.

In concluzie, de departe cele mai constante mi s-au parut seriile Inspired by Gibson si Master Built de la Epiphone, cu o singura exceptie, respectiv modelul Texan care nu e o chitara rea, doar ca restul din serie sunt mai reusite. Acum de pinde ce cauti, sa stii ca ai o chitara all solid in care sa fie nevoie sa bagi ceva bani in setup inainte sa o canti, sau doresti una facuta foarte bine de fabrica si de care stii ca sunt sanse mari sa sune foarte bine. Daca ai ocazia sa le incerci in orasul in care locuiesti vei vedea exact despre ce este vorba.

Ai dreptate referitor la Masterbilt si IBG de la Epiphone, si eu sunt placut surprins de calitatea lor. Unele modele au insa un strat foarte gros de lac ce inhiba sunetul,

dar de exemplu am Masterbilt DR400 MCE si este o chitara excelenta, cu lac subtire si un finish satinat foarte placut.

Referitor la Cort, cam tot ce am incercat si cumparat pot spune ca sunt uimitor de calitative pentru pretul lor. Au in general un finisaj satinat care permite chitarii sa 

rezoneze grozav. Pana la urma Cort este o fabrica de renume mondial care produce si pt PRS, Ibanez, si multe alte branduri in fabrica lor. 

14 hours ago, corM said:

Ai dreptate referitor la Masterbilt si IBG de la Epiphone, si eu sunt placut surprins de calitatea lor. Unele modele au insa un strat foarte gros de lac ce inhiba sunetul,

dar de exemplu am Masterbilt DR400 MCE si este o chitara excelenta, cu lac subtire si un finish satinat foarte placut.

Referitor la Cort, cam tot ce am incercat si cumparat pot spune ca sunt uimitor de calitative pentru pretul lor. Au in general un finisaj satinat care permite chitarii sa 

rezoneze grozav. Pana la urma Cort este o fabrica de renume mondial care produce si pt PRS, Ibanez, si multe alte branduri in fabrica lor. 

Sunt de acord cu tine ca sunt una dntre cele mai mari fabrici, faptul ca produce pentru Ibanez nu mi se pare deloc un plus, daca vezi modelele recente Ibanez cum sunt construite vei intelege de ce spun asta. Cu seria SE de la PRS e cu totul alta treaba, deoarece acestia au un sistem draconic de controlare a calitatii. Dar sa stii ca nici asa nu sunt scutiti de probleme la seriile SE. Mi-au picat cateva acustice de la PRS in mana si pot spune ca la cat costa si ce ofera nu mai sunt best buy cum erau acumc ativa ani.

Acum vorbind strict de acusticele facute de Cort pot spune un singur lucru, sunt decent construite, fara sa iasa din medie in nici un fel, la fel si sunetul lor. Finisajul lor satin este unul aplicat rudimentar, fara multa atentie la detalii. Cea mai mare problema a lor ramane sunetul, unul la fel de generic. Cort este un brand care stie sa copieze bine, ar fara sa gandeasca prea mult. Din pacate cu acusticele s-au inspirat mult de la Ibanez, care nu este deloc un brand de referinta in domeniu. Da, sunt ieftine si ofera specificatii bune pentru pretul lor. Dar primesti in schimb un instrument care suna fix de banii care ii platesti, sunt putine brandurile care suna mult peste pretul platit, si in general in segmentul acesta de pret nu sunt diferente foarte mari. Unele sunt lucrate mai atent, dar nu au cel mai bun ton, altele au specificatii bune, dar lucrate mai neglijent. Toate se fac in China, la un anumit pret trebuie sa stii ce compromis preferi: calitatea fabricatiei (ma refer cat de ingrijit sunt construite) sau calitatea materiei prime (ma refer la lemn si hardware), dar si zorzoanele cu care este sau nu impodobita chitara. 

Inca ceva, o chitara care este foarte rezonanta nu este obligatoriu sa sune bine, ci doar tare. A face un ton bun de chitara acustica este o arta, pe care foarte multi producatori mari de instrumente nu o inteleg. Toti copiaza retetele clasice de Martin si Gibson, dar daca schimbi un lucru minor in reteta se schimba complet soundul si felul in care raspunde instrumentul. Grosimea lemnului din care sunt facute bracingurile si topul chitarii influenteaza enorm tonul si raspunsul chitarii acustice, dar si felul in care rezista in timp (daca se curbeaza topul, daca se crapa, dezlipeste etc. Cand cumperi o chitara foarte ieftina iti asumi faptul ca este o loterie, unde poti ava norocul de una bunicica sau poti ava ghinion. Cand dai ceva mai multi bani si doresti un all solid ma gandesc ca vrei sa te bucuri de ea pe termen lung, sa zicem 10 ani. Dupa cativa ani de cantat un all solid wood isi va imbunatati proprietatile acustice semnificativ. Daca ai luat de la inceput una care suna bine si este construita bine sunetul se va imbunatati considerabil, iar chitara isi va pastra integritatea structurala, actiunea etc. Nu cred ca ti-ai dori sa ai un top curbat sau crapat, sau un bracing desprins care sa iti bazaie inauntru.

Seria Inspired by Gibson este in opinia excelenta din toate punctele de vedere, am probat suficient de multe ca sa observ urmatoarele: cam toate suna bine sau foarte bine, cam toate sunt lucrate excelent pentru segmentul lor de pret (a nu se intelege ca perfect, dar nu am observat probleme grave si costisitor de remediat, cele mai multe se rezolva din setup), sunt rezonante si au un ton foarte bun, unul clasic, cu care urechea noastra s-a obisnuit ascultand toate inregistrarile incepand cu anii 50, unde au fost folosite in proportie covarsitoare 2 branduri de acustice, Martin, respectiv Gibson.

In concluzie, mergand pe principiul suntem prea saraci sa cumparam un lucru ieftin (care pe termen lung pot spune ca este foarte adevarat), iti recomand sa cauti chitari de la un brand de mana a 2a consacrat, precum Epiphone, Sigma, seriile mexicane Taylor etc. Din pacate doar Epiphone se apropie de bugetul tau. Seriile entry level de la Martin nu merita deloc banii in opinia mea, sunt realizate din lemn laminat sau materiale alternative lmenului. Sigma erau copii de Martin foarte bune la un pret excelent, din pacate in ultimul timp au ridicat foarte mult preturile. Daca iti permiti sa iei o chitara peste 1000 euro iti recomand sa verifici si Furch, sunt chitari produse in Cehia doar din lemne masive (din 2021 incoace au sos seriile entry level cu spate laminat). calitatea fabricatiei este incredibila, vin perfect setate din fabrica si suna mult peste orice in segmentul lor de pret.

Ar mai fi o varianta pret/calitate foarte buna - Alvarez. Mai ales cele All-Solid. Posibil sa nu te incadrezi totusi la una noua ... poate SH

In privinta chitarilor Cort, daca vrei cu adevarat ceva premium la un pret imbatabil, trebuie sa incerci o chitara din gama Gold, sunt exceptional de bine lucrate.

Acum au ridicat si ei preturile ca toti ceilalti.

Oricum, ar trebuie probata chitara inainte sa o cumperi (si Epiphone au destule review-uri care arata ca mai sunt scapari, nu e totul roz nici la ei), i

ar daca o cumperi noua din magazin online, fii sigur ca o poti returna fara costuri suplimentare daca nu e calitativa.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.