www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sfat achizitie amplificator pe lampi


xerxes787
 Share

Recommended Posts

Am gasit pe Thomann un Bugera V55 Infinium redus: https://www.thomann.de/ro/bugera_v55_infinium.htm

Chestia e ca eu teoretic nu as avea nevoie de un amplificator asa de puternic si ar fi un overkill sa il iau, dar varianta de 22W(Bugera V22 Infinium) care ar fi mai potrivita pentru mine, este mai scumpa: https://www.thomann.de/ro/bugera_v22_infinium.htm

 

Intrebarea mea este, daca iau V55-ul, pot canta la un volum mai jos cu el(pe canalul de overdrive) si sa scot un sunet cat de cat calitativ din el, fara sa ma trezesc cu vecinii la usa?(eu locuind la bloc)

Avand un knob the master teoretic as putea sa fac asta, dar practic, nu am experienta cu amplificatoarele pe lampi(mai ales asa mari) sa stiu cum va functiona.

Sau e mai safe  sa iau V22-ul, desi e mai scump macar stiu ca pot cat de cat sa il folosesc la volume mai mici.

Sau puterea unui amplificator nu reflecta ca trebuie neaparat cantat la volum mai mare ca sa obtii un sunet mai bun? Ambele avand acelasi difuzor de 12 inch.

Ce recomandati sa fac? Sunt pe un buget de 2100 de lei si nu imi permit ceva peste.

 

Link to comment
Share on other sites

daca e strict numai pentru apartament, iti zic sigur ca si 5W poate fi prea mult.

de aceea, eu iti recomand o varianta testata deja de mine si care are si atenuator de putere, prin urmare cand sunt plecati vecinii muti de pe 0,1W sau 1W la 5W :P si este si nitel mai ieftina.

https://www.thomann.de/ro/bugera_t5_infinium.htm +

https://www.thomann.de/ro/harley_benton_g112_vintage.htm

Avantajul la a cumpara head + cabinet este ca in cabinet de obicei ai un difuzor de calitate mult mai mare, fata de un combo care vine cu difuzorul stoc. De cele mai multe ori nu sunt exceptionale.

Ma pot insela ca nu o sa caut in detaliu, dar cred ca la banii de mai sus n-ai sa gasesti varianta care sa bata propunerea mea raport cost / quality + comfort of your apartment

Succes!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nu vreau să fiu gică-contra, însă nu ar fi mai bine un VST+placă audio+o pereche de monitoare/căști? Tone X de la IK Multimedia, TH-U Overloud, Softube, Neural DSP etc. sunt foarte bune,

Sau un amplificator pe tranzistori/digital modelling. Eu am un Roland Cube. Sună bine și Spark.

Sau un preamplificator (pe lămpi - Laney studio, cred că e și amp ăsta) + monitoare.

Greu de crezut că vei putea face un amplificator de 1w, pe lămpi, cu un singur canal, să sune bine. Nu ai spus cam ce fel de sunet urmărești.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Eu am la bloc HB Tube 15 cu difuzorul stock, dacă vrei mai mult clean sau overdrive mai domol și nu drujbe poți scoate cu el sunete ok la un nivel care să nu supere cel puțin ziua. Pe drive mai serios sună mult mai bine dat mai tare dar în punctul ăla cred că în majoritatea blocurilor vei deranja. Are 1W mode dar nu sună la fel de bine și tot trebuie dat tare ca să fie ce trebuie.

Pe de altă parte am și un head Orange cu power scaling (15/7/1/0.5W) într-un cabinet 112 cu greenback (care e mai ineficient și deci poți pompa în el mai mult până să deranjezi) și l-am folosit și noaptea fără probleme. 

Na, nici nu e genul de bloc unde să fie pereții din hârtie sau structura prea rezonantă să se propage chiar tot.

În general prima chestie care va deranja sunt joasele. Ce poți face pentru asta e să nu îl ții pe podea, să îl ridici pe un suport sau ceva măsuță și să ai ceva moale sub el.

Pe urmă camera în care îl folosești e bine să fie cât mai încărcată cu chestiile care absorb sunetul (de exemplu dacă ai multe cărți, plușuri, whatever să fie cât mai plină). Poți face și izolație fonică dar la cât costă cred că iei mai repede ce head vrei tu, un torpedo captor X (atenuator cu suport bun IR) și monitoare pentru controlat nivelul de zgomot chiar dacă e ampul dat blană.

Avem unii colegi care o dau tare la bloc dar cred că sunt mai degrabă excepții.

Ideea e să iei și un model de amp care se bazează mai mult pe etajul pre și tone stack pentru obținerea sunetului optim și care nu are nevoie să fie dat tare ca să sune a ceva. Oricum toate sună mai bine date tare....

Mai ai soluția să ai amp gen vox mv clean (are atenuare) și să îți faci sunetul din pedale (valabil la orice amp de fapt), atunci ai control pe zgomot și nu depinzi de dat prea tare ampul.

Spark e o idee bună la bloc, mai ales că are ieșire bună și de căști.

Despre power scaling am senzația că în general poți scoate cam la fel de ok și fără el, dar când e pornit degradează sunetul pe joase, sună subțire fizzy. La Orange e cel mai ok de până acum dar parcă tot prefer 7 sau 15w.

Mai am și THR10X care merge oricând și sună OK, katana mini care are feelul cum trebuie dar nu sună fantastic și un Mustang micro pe care îl bagi în jack, în el poți băga căști și cânți oriunde fără probleme.

Ca să rezum, dacă vrei musai lampă, head care își face tonul mai mult din pre, cabinet mic (de preferință closed back) cu difuzor ineficient să poți băga în el mai mult, poziția în camera, pedale de care să te ajuți (booster, EQ) și camera cât mai plină de chestii moi și pufoase 🙂

Edited by apocapsile
  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, apocapsile said:

"chestii moi și pufoase 🙂"

Nope. AI nevoie de chestii masive. Intamplare face ca unele chestii masive, des intalnite pe la noi, sunt si pufoase: pat, canapea, fotoliu etc... 

O biblioteca cu sute de carti deja schimba complet ecuatia. Mobila de lemn masiv, un cufar imens plin cu aur etc...

Un amp Bugera e foarte potrivit dintre alea e potrivit pentru apartament si nu e diferenta gigantica de "volum" intre alea 2 modele. Eu as alege pe ala mai puternic ... 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, SKU said:

Nope. AI nevoie de chestii masive. 

Maestre, ia izolează matale cu două-trei blocuri de granit dacă așa e treaba 🙂

Lemnul este un material moale, fie și ăla masiv deci nu e nicio contradicție cu ce am zis eu.

Masiv înseamnă (printre altele, în afară de mare, greu) și fără goluri. Plăcile alea Adam Hall oare sunt masive? Spargi capu' dacă dai în ele? Zic și eu.

 

Ideal ar fi cameră mai măricică, parchet din lemn pe jos, peste el un covor din ăla în care te scufunzi (ca la Peleș), pereții și tavanul îmbrăcați în lemn - cabanuță, iar peste lemn din loc în loc plăci de spumă și sigur că ar fi faină și o bibliotecă doldora.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, AddRien said:

Greu de crezut că vei putea face un amplificator de 1w, pe lămpi, cu un singur canal, să sune bine. Nu ai spus cam ce fel de sunet urmărești.

ce e greu de crezut? un amp pe lampi de 1W suna exceptional, sunt unii care canta pe scena, mic-ed up, cu ampuri de genul pentru ca ala e sound-ul lor.
E o varianta buna si interfata audio + vst-uri, dar omul a intrebat de ampuri. Probabil vrea sa experimenteze feeling-ul de amp :) 

Dupa ani de zile am ajuns si eu acasa sa folosesc setup numai digital. Procesor si alte simulatoare. E comfort si post-mix nu face nimeni diferenta. Dar n-as zice ca vreunul suna bine sau vreunul suna rau

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Mr V. said:

Nu cumpăra Bugera. Înainte de orice. Sunt ampuri proaste, pur și simplu.
Uite aici un mic ghid:

 

I beg to differ!

Am un 333XL Infinium de prin 2014 si pe langa faptul ca in toti anii astia a fost mai stabil si cu mai putine defecte (chiar 0 defecte) decat al colegilor cu Marshall, Mesa sau altele, chiar suna exceptional. La orice live am fost cu el a fost super laudat si oamenii au reactionat intotdeauna "Nu stiam ca Bugera poate sa sune asa".

Am cunostinte care si-au luat pana la urma Bugera si il folosesc fericiti si astazi. Unii si-au luat chiar dupa ce l-au auzit la mine si sunt si ei multumiti. E o varianta low-cost care raport pret/calitate greu poate fi batuta.

Poate daca te astepti sa aibe crisp-ul unui Bassman sau caracteristicile unui amp diferit de el nu ai sa gasesti o paleta larga de optiuni tonale. Dar pentru plaja pentru care a fost conceput, adica o copie dupa Peavy XXX, e un amp extraordinar. Si fiecare dintre modele lor si-au cam atins tintele. Am avut mai multe modele.

Daca acum 20 de ani spuneai de un amp ca este pur si simplu prost, intelegeam... dar in 2022 pana si cele mai low-cost, vai de capu' lor amplificatoare suna exact la ce te astepti. Nu cu aceeasi compozitie si timbru, dar ca amplificatoare veritabile.

Fac unii niste cutii de "carton" hand-made... in apartamentul lor, copii dupa tot felul si nu iti dai seama de diferenta. Ce sa mai zici de o dita compania.

Tehnologia analog e deja stapanita de multa lume.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@xerxes787 parerea mea e ca amp pe lampi acasa doar cu atenuator sau loadbox -> line level + IRs. 

Altfel, cum zicea @AddRien cu VST-urile de azi scoti niste tonuri greu de distins dac-ai fi legat la ochi intre un VST si un head pe lampi; Neural DSP au sale de 60% off pentru VST-urile lor; daca iei Archetype Plini + o interfata decenta (Focusrite, Audient) + o pereche de casti ok (AKG K621 Pro, Sennheiser HD560s, Hifiman HE400S) o sa fi foarte placut surprins de ce poti scoate.

Ca si colegii de pe-aici, am si head si VST-uri si modelers; cel mai bine suna tube head-ul prin Loadbox (pentru ca pot canta doar la ore tarzii de vreo 3 ani) dar cel mai mult cant pe VST-uri si modelers; diferenta e infirma intre ele & cu putin tweaking ... greu de distins.

Ideea e ca, desi-ti zicem noi ce-ai putea face, trebuie sa iei decizia care te face pe tine sa fi mai implinit; daca e un tube head de 50, 25, 100 de W - atunci aia e & da-i bice! 🤘

Edited by TudorAdrian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 28/11/2022 at 18:51, AddRien said:

Greu de crezut că vei putea face un amplificator de 1w, pe lămpi, cu un singur canal, să sune bine. Nu ai spus cam ce fel de sunet urmărești.

Undeva la inceputul anului care bate la usa e posibil sa ma apuc eu de un Soldano SLO pe 1-3W, cineva isi doreste asa ceva ... nu-s inca hotarat cu ce lampi exact, ca vreau sa fie neaparat pentode in push-pull pe final, sa aiba acelasi feeling ca si cel adevarat, poate 6F3P/ECL82, ceva de genu. O sa vedem cum iese. :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.