www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Modific amplificatoare de chitara pe lampi (tuburi)


Recommended Posts

Pret: 1000
Localitate: Cluj-Napoca
Contact: 0746588247
Stare: Nou
Accept schimburi: Nu accept schimburi

Pretul afisat este informativ, pt. ca modificarile pot sa difere foarte mult.

Head-urile Doina in general merita reconstruite total pt. ca in forma lor originala nu mai fac fata cerintelor de azi sau pot fi chiar periculoase, depinde de gradul de uzura. Modelul Delta are cele mai multe posibilitati din cauza ca are loc mult in interior si se poate scoate ceva foarte complex, de genul clean+crunch+lead cu reverb si send return.
Doina Alfa si Sigma se pot face cu 2 canale (clean+lead) cu gain-uri separate, eq comun (nu este loc pe panoul frontal de potentiometre multe) si cu send-return. Sigma este potrivit si pentru bas avand trasformator de iesire cu sectiune mare.

La amplificatoarele straine, mai ales modele mai vechi, sunt multe chestii ce se pot imbunatati, de exemplu:
- la Fender Twinreverb se poate adauga reglaj de bias ca n-au din nastere asa ceva sau una din canale se poate modifica sa fie overdrive (distors), desi treaba este cu usor compromis din cauza transformatorului de iesire care este facut pentru clean. (Asta-i motivul din care cauza nu exista o statie de chitara care sa aibe 100% clean Fender si 100% drive Marshall sau altceva, este imposibil de realizat asa ceva.)
- la amplifuri Marshall vechi (JMP, JCM 800) se poate face comutarea canalelor si pus reverb si send-return.
- la multe amplificatoare difera enorm nivelul semnalului de distors si clean la send-return ceea ce da o explozie de reverb sau ecouri de delay cand in timpul cantarii se comuta de pe distors pe clean, se poate remedia problema asta.
- la multe amplificatoare (si noi) la comutarea canalelor este un fade out si un fade in enervant de lung ceea ce compromite schimabarea lor in timp muzical. Se poate scurta la instant acest timp fara a avea click pe sunet.

In cazul amplifului din poza a fost vorba de o reconstruire totala, adica a ramas sasiul, transformatoarele de alimentare si de iesire, soclurile de lampa, firele de alimentare a filamentelor, cateva potentiometre care au avut valori potrivite si in acest caz si lampile pt ca au fost in stare buna inca. Pretul "modificarii" la acest amplificator a fost mult mai mare deoarece toata lucrarea a durat peste 100 de ore. Asta si din cauza ca ampliful original a fost tinut in ceva garaj zeci de ani si "igienizarea" lui mi-a luat cateva zile. Acum in forma finala este cu 2 canale comutabile de pe panoul frontal sau de la pedala. Schema se bazeaza pe Marshall 2205, dar are multe modificari, imbunatatiri. Comutarea canalelor este instanta, canalul de clean este inspirat dupa Fender Twinreverb, cel de distors este asemanator cu cel original 2205, dar modificat in mai multe locuri, reverbul este un tank Belton scurt amplificat cu lampa. Nivelul semnalului de send-return este de -20dBu, potrivit pedalelor de chitara. Puterea de iesire este 50W din cauza etajului final modificat (original Doina Delta este de 30W).
Ampliful este foarte loud, sound-ul este deosebit, eventual la cerere pot trimite si mostre mp3 sau filmare.

20220226_200553.jpg

20220226_200618.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Aseara m-am gandit sa fac niste mostre mp3 pt. Doina Delta, iata-le in atasament.

Muzical sunt din ciclul "momente mai putin inspirate" nu ma puneti pe cruce pt. asta😁, am cantat ce m-o taiat capu'... Au fost trase cu microfonul incorporat de la un notebook Dell Latitude 2120 de la o distanta de cca. 1m de la difuzor cu arecord (commandline recorder Linux), ulterior am scos niste pauze si le-am convertit mp3 in Audacity. Microfonul fiind pe capacul notebook-ului in pozitie verticala a prins sunetul direct din fata difuzorului, nu prea se face asa ceva la case mari, dar am facut asa doar pentru obiectivitate/transparenta.

Pentru cunoscatori command line-ul a fost: arecord -D hw:CARD=Intel,DEV=0 -t wav -c 2 -f s32_le -r 44100 -V stereo --use-strftime Delta-Gerson_%Y.%m.%d_%H.%M.%S.wav

Am folosit o chitara Gherson copie Strat cu doze Fender Vintage Noiseless si una Jolana Diamant 1 cu doua doze humbucker (ceva 12k, scoase de pe o chitara Yamaha RGX), cablu Cordial CGK 175 de 8m si difuzorul Celestion Classic Lead al unui combo openback. Diful fiind de 8ohmi, l-am legat la iesirea de 4 ohmi al amplifului, din cauza asta mediile nu sunt chiar la locul lor. Am cantat o tura pe statia asta intr-o boxa de 4x12 1960 BV care se poate pune pe 4 ohmi si suna mult mai bine asa cu impedanta match-uita (din pacate nu am inregistrat cantarea). No, alte scuze nu mai am...

Enjoy!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

O chestie mai recenta cu care am avut treaba: la amplifurile Vox seria AC lampile finale EL 84 sunt biasate foarte "hot" ceea ce reduce considerabil viata lor, adica in loc de 12W (clasa A nominal/catalog) sunt incarcate chiar si pana la 18W. Readucerea lor la bias normal reduce cheltuielile pt. lampi finale (poate chiar bianuale) si n-am observat ca treaba asta sa degradeze in orice fel sound-ul, din contra, senzatia la panat de "corzi groase cat degetul" dispare definitiv.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.