www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Interbari/recomandare amplificator (lampi/solid-state)


Woozie
 Share

Recommended Posts

Salutare. De cateva saptamani, am inceput sa iau in considerare un upgrade al echipamentului pe care cant si consensul pare sa fie ca, indiferent daca ma opresc la PRS SE Custom 24/ESP LTD EC-1000/Fender Player Stratocaster HSH, trebuie si un amplificator ceva mai stralucit decat Fender Mustang III-ul pe care il detin acum. Cand am incercat Strat-ul HSH, am facut-o pe un Bassbreaker (45, cred) si, dupa niste auditii pe YouTube, am pus ochii atat pe 45, dar mai ales pe Bassbreaker 30R combo. 

Neavand experienta anterioara cu alte amp-uir, cu atat mai putin unul pe lampi (imi cer scuze daca nu nimeresc terminologia), as avea nevoie de niste sfaturi, ca sa-mi dau seama daca merita unul in situatia actuala, sau daca ar trebui sa ma orientez spre un solid-state. Electronica stiu cam cat sa nu-mi bag degetele (ude) in priza, si momentan locuiesc in relativul mijloc al pustietatii, departe de orasele mari unde poate as avea sanse sa gasesc persoane care stiu sa lucreze cu amplificatoare; ca bonus, nu conduc, deci logistica e oleaca mai complicata.

Am auzit variante ca bias-ul amp-ului trebuie verificat foarte des (3-6 luni, desi sunt destule persoane care infirma asta cu tarie) si reglat cand intervine un schimb de lampi. Inteleg ca exista si amplificatoare pe lampi cathode-biased, care nu necesita reglarea acelui bias cand schimbi lampile. In mod cert, mentenanta asta ar fi un obstacol maricel in momentul de fata, cel putin pana in punctul in care imi iau zborul spre un oras mai mare. Am aruncat o ureche si inspre amp-uri solid-state, care inteleg ca sunt mai straightforward din punctul asta de vedere. Niciunele nu au clean-ul unui Bassbreaker (stiu ca YouTube-ul afecteaza calitatea, but still), insa par sa compenseze pe partea de distors. Orange Crush-ul suna binisor; inca nu stiu ce sa zic despre Boss Katana, insa ies niste sunete faine si din el.

Ca idee, voi folosi amplificatorul in principal pentru studiu, si caut ceva relativ "versatil", care sa aibe un clean cald dar sa duca si distors (a la Opeth). Stiu ca trecerea de la modeling amp la unul "traditional" implica si achizitia unei pedale sau doua. Ca pret, ma invart intre 600 euro – 800 euro, desi e putin maleabil. As aprecia orice (alta) recomandare sau parere despre amp-urile mentionate, dar mai ales raspunsuri la intrebarile de mai jos. 

1. Fender Bassbreaker 30R/45 sunt cumva cathode-biased? Ar trebui verificat bias-ul frecvent si reglat de fiecare data cand se duc lampile? Cat m-as putea astepta sa tina lampile?
2. Cat de bine suporta amplificatoarele pe lampi variatii de tensiune? Nu ma refer la unele enorm de mari, dar se mai intampla. Ar trebui sa iau in considerare un stabilizator?
3. Stiu ca nu-i o abordare recomandata, insa cat de rezistente sunt amplificatoarele pe lampi cand sunt trimise pe distante mai mari prin curier?
4. Cat de potrivit e un amp de 30/45W pentru studiu acasa? Pentru niscaiva home recording, e musai sa fie microfonat sau poate fi trimis semnalul direct intr-o interfata audio?
5. Inteleg ca combo-ul are anumite dezavantaje (greutatea, lampile care nu suporta intotdeauna vibratiile foarte grozav). Ar trebui sa ma orientez inspre un head/cab?                                                                                                                                                                                                        6. Mai sunt alte aspecte importante legate de amplificatoarele pe lampi pe care ar trebui sa le am in vedere?

Mersi pentru timpul acordat :)

Link to comment
Share on other sites

Salut, incerc sa te ajut e punctual la intrebarile tale. In primul rand un amplificator solid state va suna tot timpul rece si steril fata de unul bun pe lampa.

1. Daca iei lampi de putere imperecheate nu trebuie sa iti facimgriji cu biasarea amplificatoarelor pe lampi. Cam toate magazinele mari, gen Thomann au asa ceva in oferta. Viata lampilor este influentata de mai multi facotir, precum clasa de functionare (A sau A/B), ce volum folosesti, producator (unele sunt mai robuste decat altele), dar si de noroc. De principiu sunt ca un bec clasic cu incandescenta, te pot tine cativa ani buni, sau se pot arde peste 2 saptamani. Eu am dat aici exemple extreme, dar la o functionare acasa ar trebui sa nu ai probleme cu ele cativa ani,

2. Iti recomand calduros sa iei un stabilizator de tensiune, risti sa arzi un echipament relativ scump, pentru cateva sute de lei nu cred ca merita 

3. Daca sunt ambalate corespunzator amplificatoarele pe lampi pot fi trimise relativ usor la distanta. Toate firmele care vand online o fac

4. 30/45W pot sau nu pot fi potrivite pentru studiu acasa in functie de cum a fost proiectat amplificatorul. Sunt unele care suna bine si la volum mic, altele suna bine doar peste jumatate. peste jumatatea unui amplificator de 30W lampa poate si prea mult pentru majoritatea celor care canta acasa. Un exemplu in acest sens este Mesa Boogie, suna fantastic peste jumatate, sub nu sunt prea spectaculoase.]

Seria Bassbreaker de la Fender este una relativ problematica, cu probleme destul de dese de fiabilitate, au incercat a ofere mult pentru relativ putini bani, de aceea piesele din care sunt facute nu sunt printre cele mai scumpe... in plus pentru ce canti tu nu sunt nici cele mai potrivite. Iti recomand sa te uiti catre amplificatoare cu gain mai mult, gen Marshall, Orange, Peavey, EVH etc

Un amplificator foarte potrivit pentru ce cauti tu ar putea f Marshall JMD-1 pe care il vand eu. Nu vreau sa crezi ca ti-am scris toate cele de mai sus ca sa imi vand eu amplificatorul, spn doar ca merita sa il asculti, macar virtual

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Amp-urile pe lampa sunt, in general, prea puternice pentru utilizare acasa, chiar si cele de 5W sau sub. Daca iti iei in ideea sa il incerci, mai bine te orientezi cum spune si @Blackthorn, inspre ceva secondhand (in ideea ca pierzi mai putin la revanzare daca nu iti place).

Pentru studiu si mai ales ca spui ca intentionezi sa te si inregistrezi, ai putea sa iei in considerare si varianta software. Nu e neaparat mult mai ieftina, dar e ceva mai flexibila si mult mai potrivita pt apartament/casa (100 eur amp sim, 50 eur daw, 150 eur monitoare, 100 eur interfata). Asta daca ai deja un laptop/pc de genreatie relativ recenta.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

My 2 cents: dacă scopul e să înveți și nu să găsești tonul zeilor fidel gras 1000% on nu cred că are sens să te complici prea tare când ceva gen katana 50 sau thr10 second și altele costă mai nimic. Îți bagi singur variabile în plus pentru ceva ton și feel mai fain care nu știu cât te ajută dacă ești la basics sau nu departe.

Pentru studiu și gâdilat eu văd mai multă valoare în ceva portabil în care bagi repede diverse tonuri și un backing track decat într-un tub fain. Chiar și la aceiași bani.

Edited by apocapsile
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

.. dar dacă vrei musai lampă atunci cu ceva gen Marshall nu prea ai cum să greșești, presupunând că îți permiți volumul necesar sau sună cum trebuie atât de tare cât îți permiți să îl dai.

Eu unul aș lua un model cu pre cât mai mobilat în lămpi că la volum omenesc ăla face treaba, nu powerul. Cel puțin fără atenuator. Cum au EVH sau Peavey și pe unele modele compacte.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Blackthorn said:

In primul rand un amplificator solid state prost va suna tot timpul rece si steril fata de unul bun pe lampa.

There, I fixed it. Să mă corectați după ce ați comparat amplificatoare la același preț, nu Mustangi cu JCM-uri.

Quote

Un exemplu in acest sens este Mesa Boogie, suna fantastic peste jumatate, sub nu sunt prea spectaculoase.

[citation needed]

Și mai trebuie subliniat că Mesa Boogie fac mai multe feluri de amplificatoare cu mai multe feluri de finale, multe în sine foarte configurabile în materie de headroom și dinamică. Deci e o generalizare la fel de gratuită ca "un amplificator solid state va suna tot timpul x". Speram c-am evoluat peste, tinerii din ziua de azi deja o iau ca pe o memă absurdă:

 

11 hours ago, ebh said:

150 eur monitoare

De ce v-ați aștepta ca monitoarele la 150 EUR să sune mai bine decât comboul de 150 EUR pe care-l are? Iar vă luați prostii și dați vina pe simulatoare după :).

On 19/06/2021 at 22:13, Woozie said:

Ca idee, voi folosi amplificatorul in principal pentru studiu, si caut ceva relativ "versatil"

Păi ai deja unul conceput fix pentru situația asta. Cum consideri că te-ar avantaja unul mai greu și cu mai puține tonuri disponibile?

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

My 0.1 cents. Daca e primul amp pe care-l cumperi ia-ti ceva gen Katana sau Fender GTX. Nu o sa simti diferenta dintre astea si unul pe lampi si astea digitale au de toate.

Si inca ceva, un amp pe lampi de 1W nu-l poti da peste jumate din volum daca stai la apartament ( in general si netonand cont de alte lucruri).

Edited by SKU
Link to comment
Share on other sites

Am uitat ceva important: nu poți evalua holistic amplificatoare în baza demo-urilor de pe YouTube. Dacă știi ce aspecte să urmărești pot fi o resursă utilă dar dacă ar fi cazul probabil n-ai fi la cules de păreri pe RGC. Ca să știi ce cumperi trebuie să-l probezi în persoană, cu chitara ta, și ideal în contextul relevant (la o repetiție, concert, acasă etc.). Știu că la noi în lumea a treia e greu să faci asta dar teoretic comunitatea chitariștilor locali ar trebui să fie de ajutor. Cu magazine moderne poți comanda, încerca și returna cât dorești dar devine un proiect de durată. Then again, tone chasing is a lifetime struggle, cum menționasem adineaori :D.

Link to comment
Share on other sites

Păi nu te plictisești de el, ești probabil în pană de idei și decât să încerci să storci mai mult din ce ai deja zici că dacă sari la alt gen de echipament o să fie miez. După care dai de limitările și chestiile enervante la miez și iar schimbi.

Sau cazul meu unde n-am timp dar în loc să frec toporul cu fiecare ocazie sau să caut cu răbdare niște setări care să îmi convină pe ce am schimb ca pe ciorapi chestii care îs toate la fel de ok și prea ok pentru ce fac eu 🙂

Na, realist vorbind în afară de amorul propriu și situația că trebuie musai să te auzi în vreo sală chiar e inutil să ții amp mare sau lampă acasă,mai ales pentru sunet. Chit că feel și alea alea.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 20/06/2021 at 08:30, Blackthorn said:

30/45W pot sau nu pot fi potrivite pentru studiu acasa in functie de cum a fost proiectat amplificatorul. Sunt unele care suna bine si la volum mic, altele suna bine doar peste jumatate. peste jumatatea unui amplificator de 30W lampa poate si prea mult pentru majoritatea celor care canta acasa. Un exemplu in acest sens este Mesa Boogie, suna fantastic peste jumatate, sub nu sunt prea spectaculoase.]

Mersi pentru raspuns! Incet-incet volumul ajunge sa fie printre ultimele griji legate de o potentiala achizitie. Va trebui sa vad ce pot face ca sa incerc un Bassbreaker 30; eventual, si sa ma pun pe masurat decibeli, macar orientativ.

On 20/06/2021 at 08:30, Blackthorn said:

Seria Bassbreaker de la Fender este una relativ problematica, cu probleme destul de dese de fiabilitate, au incercat a ofere mult pentru relativ putini bani, de aceea piesele din care sunt facute nu sunt printre cele mai scumpe... in plus pentru ce canti tu nu sunt nici cele mai potrivite. Iti recomand sa te uiti catre amplificatoare cu gain mai mult, gen Marshall, Orange, Peavey, EVH etc

Am sa arunc o ureche inspre niste modele de Marshall si Orange. Drept e ca nu stau in high-gain stuff tot timpul, si logica mea (posibil gresita) era sa iau un amp cu clean-uri care-mi suna foarte placut (Marshall si Orange audiate pana acum par sa le aiba mai "plate", insa compenseaza pe partea de gain) ca ulterior sa adaug o pedala-doua in fata.

On 20/06/2021 at 18:05, apocapsile said:

.. dar dacă vrei musai lampă atunci cu ceva gen Marshall nu prea ai cum să greșești, presupunând că îți permiți volumul necesar sau sună cum trebuie atât de tare cât îți permiți să îl dai.

Eu unul aș lua un model cu pre cât mai mobilat în lămpi că la volum omenesc ăla face treaba, nu powerul. Cel puțin fără atenuator. Cum au EVH sau Peavey și pe unele modele compacte.

Trebuie sa analizez chestiunea volumului mai indeaproape, desi eram constient ca e posibil sa nu pot atinge sweet spot-ul unui amp de 30W, cel putin cat va sta in camera-mi. Daca ai niste modele de Marshall/Peavey/EVH la care te gandesti, do share. Stiu doar de Peavey 6505 mini, dar cred ca e doar head.

 

On 21/06/2021 at 13:07, FiveseveN said:

Am uitat ceva important: nu poți evalua holistic amplificatoare în baza demo-urilor de pe YouTube. Dacă știi ce aspecte să urmărești pot fi o resursă utilă dar dacă ar fi cazul probabil n-ai fi la cules de păreri pe RGC. Ca să știi ce cumperi trebuie să-l probezi în persoană, cu chitara ta, și ideal în contextul relevant (la o repetiție, concert, acasă etc.). Știu că la noi în lumea a treia e greu să faci asta dar teoretic comunitatea chitariștilor locali ar trebui să fie de ajutor. Cu magazine moderne poți comanda, încerca și returna cât dorești dar devine un proiect de durată. Then again, tone chasing is a lifetime struggle, cum menționasem adineaori :D.

Sunt perfect constient ca numai demo-urile de pe YouTube nu-s destul nici aici, nici cand vine vorba de chitara, insa treaba cu probatul nu-i tocmai usoara. Partial e vina mea, dar nici magazinele de la noi (cel putin in afara Bucurestiului) n-au avut fix ce caut cand m-au dus drumurile prin apropierea lor. E partial motivul pentru care intreb cat pot pe unde pot, macar sa imi fac o idee. E drept ca nu m-am interesat de cum functioneaza returnarile in sensul asta, dar am s-o fac. Cat tine de ton, nu ma astept sa fie amp-ul (in price range-ul) asta zeul  - lifetime struggle, as you said - ci doar sa se "simta" mai bine decat sculele pe care m-am tot jucat in anii de cand cochetez cu instrumentul.

 

On 20/06/2021 at 10:48, ebh said:

Pentru studiu si mai ales ca spui ca intentionezi sa te si inregistrezi, ai putea sa iei in considerare si varianta software. Nu e neaparat mult mai ieftina, dar e ceva mai flexibila si mult mai potrivita pt apartament/casa (100 eur amp sim, 50 eur daw, 150 eur monitoare, 100 eur interfata). Asta daca ai deja un laptop/pc de genreatie relativ recenta.

Adevarul e ca n-am luat deloc in considerare varianta digitala. Am sa arunc un ochi si-ntr-acolo cand gasesc niste timp. Daca aveti niste sugestii in sensul asta, si nu sare prea mult peste limitele thread-ului/sectiunii, as aprecia orice-ndrumare.

Mersi, din nou, tuturor!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 20/06/2021 at 06:30, Blackthorn said:

2. Iti recomand calduros sa iei un stabilizator de tensiune, risti sa arzi un echipament relativ scump, pentru cateva sute de lei nu cred ca merita 

Hey,  ai putea te rog recomanda cumva un stabilizator de tensiune? 

Am auzit niste povesti horror de la un prieten si parca nu-mi da pace acuma ☺️

Asa la un prim google pe emag vad stabilizatoare de la 100 de ron la mii de ron si nici nu l-as lua pe cel mai ieftin, dar parca nici 2000 n-as da.

Edited by sorin_popovici
Link to comment
Share on other sites

Stabilizatoarele de tensiune care se gasesc de vanzare sunt de 2 feluri:

1. Care filtreaza varfurile de tensiune si protejeaza echipamentul de supratensiune

2. Care stabilizeaza tensiunea (o ridica sau o coboara in functie de ce vede in retea)

Depinde ce tip de protectie cauti, pozitia a 2a este mai complexa si completa. Deasemenea trebuie sa stii de ce putere ai nevoie. In functie de parametrii acestia iti poti alege singur un stabilizator.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.