www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Problema la Truss rod ??


tavisays
 Share

Recommended Posts

Salutare! Vin și eu cu o posibilă problemă. Am un bass second hand cumpărat de aproape 10 ani. Și în tot acest timp am incercat să îl reglez singur, dar mereu am avut o problemă la Truss rod. Put și simplu mi se pare foarte greu de mișcat de pe loc. Și l-am cam forțat, l-am și încălzit (deși nu trebuia, fiindcă am ars un pic lemnul), am dat și cu ulei și tot nu am prea reușit să îl mișc. In ultima vreme nu prea am mai umblat la el, dar mi-a sărit în ochi o chestie pe care am ignorat-o multa vreme. In capul Truss rodului, acolo unde se introduce cheița există un spațiu.. ca și cum ar fi spart. Multă vreme am crezut că așa e normal, fiindcă eram începător. Am introdus un ac acolo ca să văd cât e de adanc și am aproximat că are cam 1 cm adâncime. E normal așa ceva sau nutul din capul Truss rodului e spart? 

Edited by tavisays
Corectare
Link to comment
Share on other sites

O sa încerc să  fac mâine o poza la lumina naturală, poate așa o să se vadă mai bine.. Și cred că e și un pic uzat, adică nu mai are acea formă exacta după cheie.. are un mic joc și am înțeles de pe net că nu e ok să aibă acel joc deloc, iar eu fiind începător, am forțat deși nu prea era ok. Oricum, încă prinde la cheie. Însă ce mi se pare ciudat.. e acel spațiu în nut. O sa revin mâine cu o poză. 

Link to comment
Share on other sites

Am făcut două poze cat de clare am reușit și le-am  accentuat mai bine nuanța. Pe langa acel orificiu din capul nutului.. mi se pare că parcă s-ar adâncit un pic mai mult în interior. Am înțeles de pe net că asta se întâmplă atunci când lași deoparte prea mult instrumentul acordat. Însă acel orificiu e cam ciudat.

IMG_20210308_154849.jpg

IMG_20210308_154951.jpg

Link to comment
Share on other sites

Înțeleg.. deci nu e ok sa fie acel orificiu in mijlocul nutului? Probabil din cauza asta nu prea se rotește.  Și nu cunosc niciun lutier pe aici.. sau poate aș reuși singur să îl repar.. încă nu știu ce să fac. L-aș lăsa așa momentan, dar nu știu cat de ok e sa cant pe un bass cu aceasta problemă.. Acțiunea e un pic mai mare, deși șaua de sub uultima coardă e destul de lăsată, aproape la maxim.. 

Edited by tavisays
corectare
Link to comment
Share on other sites

Se observă în mijlocul nutului sau a șurubului un orificiu, iar eu întrebam dacă e normal sa fie așa, fiindcă eu nu am văzut niciunul cu acel orificiu in mijloc din câte am căutat pe net. Scuze, dar nu am reușit să fac poze mai clare de atât. Și dacă nu e normal, atunci înseamnă că e spart.

Link to comment
Share on other sites

Se observă în  mijlocul nutului sau a șurubului un orificiu, iar eu întrebam dacă e normal sa fie așa, fiindcă eu nu am văzut niciunul cu acel orificiu in mijloc din câte am căutat pe net. Scuze, dar nu am reușit să fac poze mai clare de atât. Și dacă nu e normal, atunci înseamnă că e spart.

 

Revin cu o poză de pe net, unu asemănător cu al meu, cu acel orificiu in centru, parcă un pic mai mic..

M5TrussNut-3T.jpg

IMG_20210309_025544.jpg

Edited by tavisays
Link to comment
Share on other sites

scoate piulita afara si verific-o.

daca e buna la filet si hexagon verifica daca a fortat in lemn .e posibil sa fi tasat lemnul si sa fi ajuns la capat.daca da are nevoie de saibe distntiere.

verifica filetul tijei.

 

ps:din ce se vede in pozele alea nu prea vad hexagon pt inbus.esti sigur ca e modelul de piulita dinpozele postate?ce bas e?

Link to comment
Share on other sites

E un Squier Precision. Da, e in forma de hexagon. Și am observat că se potrivește un imbus de 5 mm. Însă tot are un mic joc atunci când încerc să-l rotesc și mi-e teamă că poate stric mai rău forma hexagonala.. Aș încerca cu unu de 6 mm, dar nu știu dacă o să meargă. Sau poate cu o șurubelniță in acel orificiu.. Eu mă gândeam că poate exista modele de piulițe cu acel orificiu in interior și nu știam dacă e normal sau nu și încă nu știu.. M-am uitat din nou azi și pare piulița puțin mai adâncită in interior și nu știu cat de ușor poate fi scoasă de acolo. 

Edited by tavisays
Link to comment
Share on other sites

Daca nu e uzata e posibil sa fie in inch adica de 7/32.

Ideea e ca daca ii strici hexagonul cu surubelnita sau alte improvizatii o sa fie si mai rau.

Am intalnit la un bas squier korean pb semnalata de tine in urma cu mai multi ani.Filetul era distrus pe trussrod cat si la piulita.Am reusit sa frezez pe langa truss rod pana am avut 3 -4 mm de filet bun si i am pus o piulita facuta pe strung.

ps:poate e acelasi bas :)

Edited by Vince Windrider
Link to comment
Share on other sites

 Nu e același bass, al meu e o variantă mai ieftină, din seria Affinity. E primul meu bass, chiar dacă e mai ieftin.. are valoare sentimentala. Suspectezi că aceeași problema e și la acest bass? Nu cred că ar fi așa rău dacă ar fi doar la piuliță problema, ar fi mult mai rău să fie și la filetul trussrodului.. fiindcă nu cunosc niciun lutier. Ai ajuns la concluzia asta pe baza orificiului din centrul piuliței? Eu speram sa nu fie nimic totuși..

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.