www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
Vlad Fianu

Grif curbat chitara Takamine.

Recommended Posts

Servus ! Sunt posesorul unei chitare Takamine P3NY, achizitionata relativ recent, mai exact aprilie 2020. Din lipsa de timp nu prea am cantat pe ea. Recent am ovservat o distanta relativ mare intre coarda E (groasa) si varful fretului 12 (partea metalica). In urma unei masuratori a rezultat o distanta de 4 mm. Am incercat sa regez din Truss-Rod, dar nu pare sa faca miuni, am obtiunut o diferenta de 0.5 mm si se resimte un fret-buzz, asa ca am revenit la reglajul initial. Din cate stiu distanta optima este de 2.5 mm la fretul 12. Ma gandesc la pilirea spatiilor de la nut si slefuire de saddle, dar fiind din os, parca nu vreau sa stric ceva iremediabil.

Sfaturi ? Sa o las asa ? Si sa ma obisnuiesc cu distanta ? Sa o duc in magazin, fiind inca in garantie ? 

P.S: Sper ca nu e cazul de Neck Resset. 

Multumesc anticipat ! Zi cu soare !

Edited by Vlad Fianu

Share this post


Link to post
Share on other sites

cu un linear de 50cm poti verifica daca gatul este  "curbat "  sau apasand una din corzi  pe tasta 1  si pe ultima tasta , vei vedea daca gatul este stramb ...poate fi usor  concav  respectiv gatul se incovoaie inspre " sus "  sau puternic concav  din care cauza ar putea sa creasca " actiunea " la acei 4 mm  in dreptul tastei 12 .

Daca acesta este drept sau doar foarte usor concav  respectiv fractiune de mm ..gatul este OK ,  in acest caz gatul este montat sub un unghi gresit  .La chitara acustica este problema ( la cele electrice cu gat demontabil se pune un adaos intre gat si corp ca sa dainclinatia corecta .La cele acustice unele au un surub de reglaj al inclinarii gatului  lacela care nu au trebuie dezlipit gatul si remontat corect punand tot un adaos  ca sa obtii inclinatia corecta .

La unele chitare acustice care din fabrica au "actiunea"  prea mare   se mai poate reduce aceasta  din "calus " ( bridge )  , se scoate acea piesa din plastic sau os si se slefuieste ca sa obtii o inalltime mai mica cat permite corpul calusului .La unele trebuie sa slefuiesti si din " corpul" calusului  in partea catre gat  ca sa nu se atinga coarda daca   " cobori " foarte mult ca saai  o actiune cat mai OK  .

gat incovoiat sau.JPG

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.