www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Schimbare EPROM si SRAM ADA MP1


Cosu
 Share

Recommended Posts

Nu stiu daca mai sunt sunt multi posesori de scule din anii 80-90 per aici dar in caz ca mai avem nostalgici sa va povestesc aventura mea recenta poate inspira si pe altcineva. 

 

Am un preamp ADA MP1 care desi nu cere de mancare am hotarat sa ii fac o actualizare de ala softul 1.38 la 2.01. Am tot citit pe alte forumuri cam care manevra si cand am vazut ca e 20 de euro un cip EPROM cu softul am zis ca se poate rezolv altfel si invat si ceva pe parcurs. 

Cu o ocazia asta am vrut sa schimb si cipul SRAM care stocheaza preseturile aparatului. Pentru persistenta SRAM-ul e alimentat de o baterie de 3V CR2032 care desi conform fabricantului ar trebui sa fie schimbata la 5-10 ani eu am ajuns sa o schimb la 2 luni. Nu am descoperit motivul dar suspectez ca are de a face cu vechimea.

 

Partea 1 EPROM

MP1 vine la origine cu un cip de memorie EPROM 27128 - 16KB. E ceva din preistorie pentru ca pentru a il scrie trebuie sters si pentru asta e nevoie sa fie expus la lumina ultravioleta.
Ca alternativa am cautat  o memorie EEPROM care poate fi stearsa/scrisa cu un dispozitiv specializat. Din pacate nu am gasit nimic de capacitatea aia dar am gasit unul de 32KB cu pini similari - 28C256. Cipurile urmeaza acelasi standard, ultimul folosind un pin in plus pentru bitul suplimentar de adresa. 

Am facut rost de un cititor de memorii (XGECU TL866 - 40-50EUR pe ebay/amazon in functie sursa si timp de asteptare) si am comandat de pe ebay niste 5 bucati Atmel 28C256 (5$).  Din ce am citit memoria ar putea fi scrisa (dar nu am incercat) si cu un Arduino,  in felul asta investitia scanzand considerabil. 

Pentru ca 27128 si 28C256 sunt din aceeasi familie am recurs la un truc(gasit pe niste siteuri despre jocuri arcade retro): Am scris imaginea ROM-ul de doua ori, o data de la adresa 0 la 16K si inca o data de la adresa 16K-32K. In felul asta indiferent de ce comanda aparatul pe ultimul bit de adresare, va citi acceasi informatie . 

 

Partea 2 SRAM fara baterie

Am dat peste explicatiile unui flacau care povesteste cum se poate inlocui vechiul cip SRAM cu un cip de memorie putin mai modern care nu necesita alimentare permanenta. Dupa o cautare sumara pe ebay , alti 5$ si 2 saptamani mai tarziu am primit cele 5 circuite integrate cu pricina (simtek STK12C68). Indicatiile din datasheetul cipului sunt foarte clare (2 rezistente de 10K, un condensator intre 68 si 220uF).  Rezultatul il vedeti in fotografie. Acum nu mai e nevoie de baterie si nu mai trebuie sa reprogramez preseturile din 2 in 2 luni. 

 

Si un link cu multe ROM-uri vechi http://dbwbp.com/index.php/9-misc/37-synth-eprom-dumps

 

stk12c68.jpg

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.