www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Doina Alfa Super


miki
 Share

Recommended Posts

cautam un amplificator pr tuburi mai mic(dimensiuni si putere)am gasit la pret conveniabil o "vechitura":Doina Alfa Super de 30 W.arata destul de bine pentru varsta lui,dar nu pot proba,verifica pentru ca lipsesc cele doua sigurante,la retea(220v) si in interior(poza)pentru difuzor are 3 iesiri/mufe,la prima scrie O,la cel din mijloc 8 si la ultima 95V(poza nr3)O cred ca e legat la masa.unde conectez difuzorul si oare ce impedanta suporta?ce sigurante sa cumpar?are 2 tuburi EL34 ,1 buc ECC81,1 buc ECC83 si o lampa "ochi magic"EM 84.schimb mufele din cu jack-uri,cumpar sigurante,pornesc, si....daca nu iese fum,mai vedem."corectorul de ton" e simplu,ca la chitara,pe viitor,poate cineva,meserias ,modifica in ceva folositor.

DSCF6358.JPG

DSCF6353.JPG

DSCF6354.JPG

DSCF6352.JPG

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

In locul sigurantelor sa  inserezi cate un bec de 100W /220V  pentru proba ..ca sa nu iasa fum !

Sa ai grije la protectia muncii la legarea becurilor sa fie totul izolat ca lumea !!! si totul cat mai  bine -fixat  !

Atat  sasiul cat si cablurile sa fie fixate bine ca nu cumva  din greseala sa tragi sa misti de tot ansambul  si sa 

se elibereze vre-un fir ce sa atinga de componente din amlif sau de sasiu  sau sa te atingi de  firele sub tensiune   !!

Sa ai difuzor cuplat ..fara difuzor se poate distruge traful de iesire !! 

In caz de o defectiune majora se vor aprinde becurile si vor prelua tot consumul ...astfel scapa ampliful de la scos fum .

Se poate incerca la volum mic  cu becurile in loc de sigurante , becurile se vor " aprinde " in functie de pulsatia semnalului  de ex muzica ..

Apoi daca functioneaza si nu se aude  " poc -poc " ,,ce ar fi de la traf de iesire strapuns   se poate incerca cu sigurante ..

cate o siguranta de 1A ar trebui sa fie OK .

Iersirea

0 - masa si comun iesire 

0<->8.... pentru dif de 8 Ohmi...aceasta este iesire ptr dif/boxa.

0<-> 95......pentru "linie de radioficare de  100V " nu folosesti ptr boxa !

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bănuiesc că nu are importanță istorică sau sentimentală pentru tine :) . Probabil cel mai safe e să verifici și refolosești transformatoarele, lămpile, socluri, eventual șasiul. Și cu ajutorul unor componente contemporane să faci ce vrei din el. Ar fi mai simplu decât să-l restaurezi.

Link to comment
Share on other sites

Daca nu " misca " trebuie trebuie sa se masoare  tensiuni sa se  verificate trafurile , diodele de redresare , condensatoarele  si daca este cazul se inlocuiesc .

Bloc de  EQ " reglaj de ton " este problematic deoarece  scade  volumul semnalului .

Dar suna bine si fara adica doar cu "tonul " ei  ce doar taie inalte ( exact ca si "tonul" din chitara), si folosesti EQ inainte de amplif .

Am folosit si eu  un timp un astfel de amplif si este foarte OK ..am incercat sa-i pun EQ  dar a redus mult volumul asa ca am renuntat. si am folosit  preamplif extern cu EQ  .Poti folosi orice " Tube driver " .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

daca nu a fost modificat dupa ureche atunci as face asa-as masura valorile pieselor ,mai ales condensatorii,-rezistentele si diodele.dupa aia tensiunea trafului de retea dupa redresare,trafu de iesire -fara tensiune cu ohmmetru,contactii la piciorul lampilor si asa daca totul pare oke se poate da tensiune .Daca baraie tare fara semnal dupa 20-40 de secunde inseamna ca undeva ceva nu e bine.Atunci trebe dus la un specialist ,oricum baiu nu poate fi tare scump la un asemenea aparat(tr.sau o lampa)

Link to comment
Share on other sites

Am o Alfa Super modificată pentru chitara, am folosit-o și pt chitara bass. Nu as vinde-o pentru nimic în lume,  nu are pic de brum(a mea chiar a trecut pe la specialiști în 2005-2006, funcționează și azi). Nu s-au schimbat condensatorii aceia mari, doar la transformatorul de iesire am avut probleme, până la urmă a fost rebobinat. Cele două intrări au fost transformate în activ/pasiv și potențiometrele sunt acum volum, bass, și înalte. A mea are lampi finale rusești 6П3C-E deci ceva adaptări in plus, deja sunt invidios pe asta originala cu el34.

La bornele 0-8(atenție, contează + și - la difuzor!) poți conecta difuzor 8 ohmi 50W-eu asa folosesc , neapărat să ai și sursa de semnal(chitara, microfon, cd) dar și difuzorul conectat la pornire. Sfatul meu e că inainte de pornire, bine ar fi sa o vadă un specialist. Daca ai nevoie de schema originala o am scanata și ți-o pot trimite.

 

 

 

Edited by un chitarist
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, miki said:

prima incercare(am pus sigurante,difuzor,semnal)fara rezultat,dar nu fortez,am vorbil cu un "tube doctor"in zilele urmatoare "consulta"masoara tot,revin cu detalii

"un chitarist"am gasit si o schema,oare e ste cel original?

post-3281-1239688289.jpg

Asta am și eu. Mai este una pe un fond albastru, pe verso-ul pliantului amplificatorului.

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa schimbi /inlocuiesti Condensatoarele de cuplaj intre Anod si Grila etejului urmator 
 C3,C5,C10, C11, C12   acesta trebuie sa fie ptr. tensiune " mare ' de obicei  erau la 800-100V cele din amplifuri .

De verificat capacitatea condensatoarelor din Katod .Condensatoarele de decuplaj din katod 
 C2,C4, C9, C12 daca sunt " uscate " si deci  au valoarea capacitati mai reduse va fi amnplificarea mai mica . 
Aprox se pot verifica comparand timpul de incarcare  cu un ohm-metru .cu un condensator " nou si OK "

Se verifica si rezistoarele din katod ..daca sunt " lungite " de uzura  pot avea  valoare mai mare decat ce este inscriptionat pe ele 

acest lucru reduce amplificarea .

C15,C16 condensatoarele de filtraj ..daca au capacitatea redusa  poti sa ai brum , in plus scade dinamica amplifului 
caci " nu tin " timp destul  tensiunea la putere mare . 

Daca ai un brum ( nu barrait ci brum de joase 50 /100Hz  pote sa fie o nesimetrie ..respectiv cele doua tuburi finale nu au caracteristicile   similare/egale  ..nu sunt imperechiate ..

Spor si multa bafta sa fie bun traful de iesire .

Daca cumva este strapuns merita rebbobinat .Cu traf de iesire strapuns  ampliful mai functioneaza   dar in anumite  conditii se aud pacanituri cum se descarca scantei intre spire  ce duce la distrugerea trafului pana la urma plus ne se poate folosi ampliful .

Atentie ! Si un tub final  defect poate produce " pacanituri "  deci atentie la identificarea unui eventual defect .

Sper ca nu este defect doar eventual unele componente "imbatranite "

Spor si multa bafta , tinem pumnii !.

Link to comment
Share on other sites

dupa muuuulte ore de mesterit,masurat,lipit-dezlipit,am decis,ca nu merita pastrat in forma actuala.cineva a experimentat,probabil a vrut sa-l transforme in amp de chitara.pastram sasiul,transformatoarele si probabil,de la 0 construim un amp de chitara misto...Fender Deluxe 5 E 3

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 year later...

Salut, am dat de topicul asta azi (dupa vreo 2 ani), daca mai ai ampliful ti-as mai zice cateva, ca acum vreo 20 de ani am modificat peste 10 de astea, multe din ele sunt in folosinta si azi.

Doina Alfa si Sigma au mai putin loc in interior deci se pot face modificari relativ limitate, Doina Delta e cea care se poate face la mare arta cu multiple canele (lead, overdrive, clean), dar si din Alfa am facut vreo 5 cu 2 canale comutabile (lead si clean/overdrive).

Am vazut ca ai pus 6p6s ca lampi finale, iti trebuie strict la putere mai mica? Pt. ca cu 6p3s, 6p3s-e, el34 sau 6l6gc scoate 50W ca popa. Si cum mai are loc de un 12ax7/ecc83 in interior, se poate  face un preamp si cu drive sau lead.

Trafurile Doina de iesire fiind decente calitativ, rezultatul final este surprinzator de bun. Spun asta din experienta, ca pe scena mare s-a cantat (si eu dealtfel) cu asemenea amplifuri si sincer nu ca nu m-am facut de rusine, ci au cam facut cativa ochi mari si mirati de cum poate sa sune o asemenea "epava".

Recent am facut o Doina Delta pt. cineva cu 2 canale comutabile care a iesit deosebit.

Daca mai ai nevoie de idei si sugestii practice, here I am.

O zi frumoasa.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.