www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Problema gat arcuit


CTI
 Share

Recommended Posts

Salut,

Acum ceva vreme am luat un Tele MIM cu gatul arcuit destul de sever. Dupa ce am verificat cum functioneaza tija slabind-o cam o optime pana la un sfert de rotatie, am inceput s-o strang, tot cu atat, o data pe zi sau la doua zile, pana am ajuns la capat unde am si auzit un fel de click cand m-am oprit. (La fiecare actionare a tijei am slabit-o putin in prealabil).

Dupa toata treaba asta gatul tot mai are un pic de relief. Nu stiu ce sa fac in continuare. 
Ar trebui oare sa-l slabesc din nou cu o tura completa, sa-l las o zi doua, si-apoi s-o iau de la capat?
Ce sfaturi imi puteti da, va rog?

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Daca povestesti ca e arcuit destul de grav, eu sper ca operatia asta ai facut-o cu gatul fara tensiune pe el, adica fara corzi :) (ori cu ele detensionate maxim); Nu stiu cum si ce recomanda mesterii de pe net, dar nu recomand sa te joci cu reglajul trussrodului sub tensiune (asta cand vorbim de trasul inapoi, arcuirea inversa, spre corzi, nu e asa periculoasa), altfel ai sanse sa distrugi filetul trussrodului, care mai mult ca sigur ca nu e facut dintr-un otel superior.

Dupa ce dai 1/5, 1/4 de spira, lasa-l o zi sa se aseze si vezi cum evolueaza.

Oricum, cel mai bine, recomand sa il duci la cineva care se pricepe.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Daca s-a strambat cu mult lemnul grifului de la schimbari de umiditate... Nu prea ai ce face.

Mai merge sa incerci sa modifici neck angle cu un shim ceva. Dar tot trebe sa ai grifu relativ drept sa nu sa nu ai buzz

Apoi Mai merge sa scoti tastele sa indrepti fretboardul prin slefuire. That will further reduce the strength... It only buys you time.

Sau poate l-ai diagnosticat gresit. Sau poti sa iei alt neck

Link to comment
Share on other sites

Ei Ciocanel, nu fi asa pesimist :) si daca e problema de la umiditate, tot se poate rezolva - in cel mai rau caz iei finishul jos, aburesti putin gatul si il clampuiesti spre spate cu niste distantiere , dupa care tensionezi trussrodul si ar trebui sa fie ok

Nici nu stiu daca e ok sa scriem solutii dinastea lutieresti pe aici, cine stie ce idei preiau unii ... reparatia instrumentelor e 50 %improvizatie si tot atata - cunostiinte

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Omul a scris că „dupa toata treaba asta gatul tot mai are un pic de relief. ”. Asta înseamnă că e foarte puțin curbat. Ar ajuta niște poze să fie mai clară problema. Nu știm exact ce înseamnă pentru el „relief” . Griful nu trebuie să fie drept când se află sub tensiunea coardelor.

Cum zice și dani_rosu5, mai bine să nu dăm idei radicale (de lutier) pentru că pot fi puse în aplicare, fără să fie nevoie. Mi-aduc aminte de un coleg de cameră, care avea o chitară, i-am spus că tastele mai late sunt mai bune pentru bend-uri, a doua zi a venit cu ele pilite.

Link to comment
Share on other sites

@dani_rosu5 I-am dat corzile jos imediat ce am pus mana pe ea si a stat fara de-atunci. Nici nu am actionat tija de cum am indepartat corzile, ci l-am lasat sa-si revina din "stres" cateva zile sa vad ce s-a schimbat si-apoi am inceput operatiunea.

@CiocanelBloodyCIocanel Stiu ca a stat pe tusa in ultimii 6 ani (chitara e din 2011), avand corzile in tensiune. Umiditate sau schimbari de umiditate nu au fost.

@AddRien Masurand ochiometric, sunt vreo 0,3 - 0,4mm acum, fara corzi. Mi se pare mult comparand cu un strat pe care nu am aproape deloc, cu corzi de 10' in tensiune. 

Poza ii fac maine ca acum nu mai am lumina buna.

Va multumesc pt informatii!

Link to comment
Share on other sites

Ok. 6 Ani e mult. Schimbari de umiditate sunt iarna - Vara. Daca a fost tinuta simply in camera atunci a suferit ceva ca nu a avut umiditate normala de 50 la suta, presupun.

 

Apoi, are ceva probleme insa? Fretbuzzz? Actiune mare? Un pic de relief poate fi ok. In functie de corzi, de inaltimea bridgeului si neck angle.

 

 

Link to comment
Share on other sites

@CiocanelBloodyCIocanel Cand am luat-o, pe la sfarsitul lui Aprilie, puteam trage sageti cu ea :) Nu a mai avut corzi de atunci ca a fost in 'tratament' cu gatul, care acum arata binisor, in zona de compromis (vezi poze). Problema este ca tija a ajuns la capat. Cum fac sa mai castig niste loc de strans?  

IMG_1926.thumb.JPG.d2e37e18f0c4fa46ce2c82c18767ad8a.JPGIMG_4340.thumb.JPG.c8c9f7f50dd51132b78b18481a429b14.JPG

Link to comment
Share on other sites

E one way sau two way truss rod?

Daca e sistemul clasic fender cu one way, hex nutul se poate scoate afara ai poti inspecta problema - eventual insera o saiba intre nut si truss rod ca sa iti mai permita o spira sau doua de strangere; daca e two way truss rod atunci habar n'am daca poti scoate nutul afara... acum is plecat de acasa si nu pot verifica

Recomand sa incerci sa bagi niste ulei de mecanisme fine pt. a micsora frecarea dintre piese

Oricum, la cum se prezinta situatia, pari putin depasit de ea si cel mai bine ar fi sa o duci la un specialist ca sa nu fwti tija :) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca ti-e frica sa o strangi cum trebuie.nu trebuie sa slabesti inainte sa strangi.La cum arata in poza asa ar trebui sa arate cu trussrodul slabit,asta daca nu cumva tastiera e in valuri.Am mai intalnit sa fie mai sus latasta 3-4 dupa care burta si dupa iar ridicat.Daca e asa o rezolvi doar prin slefuirea tastierei.

Daca nu ,si griful e stramb cu tija slaba,il poti indrepta la cald.cel mai usor cu 1-2 perne electrice,un aparat de masurat temperatura(70 grade).Eu am rezolvat asa niste backbow-uri destul de urate(aproape 5mm).

Prinzi chitara intr un jig(de preferat un neck jig dedicat) si tragi de grif in jos pana obtii aceeasi valoare negativa.Asta in timp ce griful este pe 70 de grade(perna electrica infasurata in jurul lui).La demontarea din jig ar trebui sa fie pe 0.

Link to comment
Share on other sites

@dani_rosu5 E one way, cu nutul la headstock. S-a miscat fin pana acum, fara a opune rezistenta, pana a ajuns la capat, bineinteles. Crezi ca-i trebuie, totusi, ulei?
Vreau sa incerc metoda la care m-am gandit initial. Sa-l slabesc din nou cate putin, timp de cateva zile, pana aproape de-o rotatie completa, si-apoi sa-l strang iar. Cred eu c-o sa mearga treaba asta, iar rau nu prea are cum sa-i faca, daca nu fortez nimic. 

@Vince Windrider Am slabit doar pt a avea o idee de cum se misca surubul ala, pt a-l simti :D. Nu este in valuri tastiera, arata bine.
Nu am neck jig, dar ma gandesc ca ar putea merge si cu niste cleme, mai la ochi!? Oricum, n-as incerca asta inca.
Cred ca se poate rezolva si la rece. Citisem undeva de trasul grifului de headstock in timp ce strangi tija, sa intampine mai putina rezistenta, sau asa > !?

IMG_9508.JPG

Link to comment
Share on other sites

Vezi ca daca il arcuiesti prea mult din truss rod, lemnul poate crapa ca el vrea sa stea intr-o alta pozitie. 

De ce nu incerci sa ii pui corzi, vezi cum de comporta.

Era ok daca spatiul ala mic era la tasta 12 si nu 9 dar... Poti slefui freturile si apoi le.faci recrowning... sa permita o traiectorie dreapta

Link to comment
Share on other sites

Tija daca merge ``fin`` inseamna ca nu strange.In momentul in care incepe sa opuna rezistenta incepe sa stranga.

Ideea e ca daca ai spatiul ala fara corzi si consideri ca tija e stransa nu e ok.Cand ii pui corzile o sa traga si ele de grif si spatiul se mareste.

Poti incerca urmatorul lucru:Cu corzile date jos si tija slaba torsionezi griful cu mana,cu rigla pe el si vezi daca apare flat.Daca da mai departe e relativ simplu de indreptat 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.