www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

LINUX!


Recommended Posts

Salutări,

 

Pe scurt: știam că există DAW-uri de Linux, dar de curînd, am revăzut site-ul Ardour, apoi am aflat despre Harrison Mixbus și că Reaper au făcut versiune oficială de Linux. Așa că mi-am propus următoarea provocare: să aflu cîte din plugin-urile mele de chitară merg și cît de mult pot lua în serios Linux ca mediu de înregistrare, mix, master, pentru nivelul meu, de chitarist de dormitor, fără să mă bag în cod și alte giumbușlucuri din terminal, kernel și alte prostii. Practic, am vrut să aflu ce și cum merge aproape "straight outta the box".

Rezultatele sînt uimitoare! Am aflat despre LinVST, cu care descarci plugin-urile în format .dll (ca de Windows), apoi rulezi progrămelul pe fișierele .dll, el scoate o versiune .so a plugin-ului, care versiune e apoi văzută și de Reaper, și de Ardour, și de Mixbus. Asta după ce instalezi plugin-urile prin Wine (simplu, dublu click -> Next -> Next -> Next...). Iar ca hardware, am un Thinkapd E480 cu i7 8th gen, 16 GB RAM și SSD, plus Focusrite 2i4. Latența este de 5 ms, cu 256 samples și CPU n-a sărit niciodată de 30-35%. Distribuția de Linux pe care o folosesc este Manjaro i3, cu kernel 4.19.45-1 (nici măcar nu e Real Time), nimic optimizat.

De atît a fost nevoie ca să meargă:

  • Overloud TH3;
  • Steven Slate Drums 4 și 5;
  • Brainworx toate ampsim-urile;
  • Poulin LePou (tot, mai puțin LeCab);
  • Kontakt 6 (varianta free);
  • Ignite Amps tot;
  • TSE X50 și 808;
  • Mercuriall tot;
  • FabFilter ProQ2;
  • Audio Assault tot;
  • EZDrummer toate kit-urile;
  • EZKeys;
  • BFD3 demo;
  • AmpleSound AMR2;

și probabil și altele.

Ce nu a mers:

  • Addictive Drums: nu se lansează installer-ul;
  • BIAS FX și AMP: crash după instalare;
  • Superior Drummer 3: se instalează, merge, dar nu încarcă decît kit-uri de EZ. Bănuiala mea e că mai trebuie umblat la setări, fiindcă are kit-urile prea mari și cred că kernelul nu permite alocarea a 3GB RAM pentru un singur proces. Dar nu m-am complicat, am zis KISS deocamdată;
  • Scuffham S-Gear: nu se poate licenția;
  • Klanghelm: crash;

Sînt extrem de entuziasmat la cît de simplu a fost și cu rezultate extraordinare! Sigur cu ceva cunoștințe avansate se poate obține mai mult. Eu, unul, mă pregătesc să șterg partiția de Windows. :D:guitar:

2019-06-09-190603_3840x1080_scrot.png

2019-06-09-190358_3840x1080_scrot.png

2019-06-09-190412_3840x1080_scrot.png

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, ggg said:

Foarte scurta intrebare. De ce nu folosesti Ubuntu ?

Pentru că scopul meu principal nu e chitara pe Linux. Învăț elemente de sys admin, programare de sistem și am, în general, o preferință pentru minimalism și prefer alte distribuții, din mai multe motive. De-aia folosesc și i3, de exemplu, în loc de Gnome sau KDE. De fapt chiar, scopul meu e să go full Gentoo în 1-2 ani.

În plus, cum nu am chef de dual boot cu Windows, nu încape discuție nici cu AVLinux sau Ubuntu (Studio).

Asta mă entuziasmează și mai tare: că a mers totul fără efort pe setup-ul actual.

Edited by Adi M
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, red said:

Dap, a trecut ceva vreme de atunci.

Acuma s-o spunem și p-aia dreaptă: realitatea e efectele și mai ales instrumentele virtuale de Linux nu-s chiar grozave. Guitarix, Hydrogen, DrumGizmo și sound font-uri nu pot concura cu ampsim-uri și VSTi de Windows. Dar ideea principală a fost să folosesc ce am, dacă tot am băgat bani în ele. De-aia în afară de DAW nu-i nimic prea Linuxy p-acolo. Dar e perfect așa, unele plugin-uri native de Linux merg chiar mai prost (ca resurse, nu mai zic de sunet) decît alea patch-uite de Windows.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, ggg said:

DirectX inca nu s-a portat pt Linux . 

Există wrappere de Wine. De-aia și merg așa bine VST-urile pe Linux.

Dar cred că problema principală, ca la orice chestie FOSS, este lipsa de bani și de utilizatori. LV2 și celelalte formate de plugin-uri cred că au capacitățile tehnice de a scoate ceva bun. Dar cine să stea să codeze și să aibă timp și profit?

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, BogdanLiviu said:

Ubuntu devine pe zi ce trece o glumă la fel de macabră ca Windows. Numai referindu-mă la resursele folosite și aleg oricând Mint (Ubuntu based distro), mult mai uman din punctul ăsta de vedere. Plus GUI-ul care-i ce trebuie să fie, nu scamatoriile Ubuntu :) 

Și zic asta pentru că laptopul meu de travel, un Samsung 915s, sucombă sub Ubuntu, dar e un Speedy Gonzales sub Mint. La fel și pe ăla mare (i7 4th gen HQ proc, 8GB RAM, SSD), Ubuntu e mult mai lent decât este Mintul.

 

Ubuntu are distributii pt Client si Server . Daca se orienteaza sistemul pt  aplicatii desktop se poate optimiza totul prin configurarea serviciilor si bineinteles prin reconfigurarea kernelului. 

Daca ai aplicatii de Windows care ruleaza prin wrapper ,intr-adevar , perfomantele sistemului pot fi afectate. Wrapper este o interfata  prin care se porteaza structuri de date ale fisierelor executabile (including  libs) de la PE la COFF . Este un lucru bun dar nu o solutie eficienta. Daca sistemul ruleaza numai aplicatii nativ Linux devine mult mai stabil.

Folosesc Ubuntu 14 doar pt dezvoltare de aplicatii si nu am probleme. Este adevarat ca am instalate doar compilatoarele GCC de la GNU,Mono  si Eclipse , nimic multi-media . 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

De acord și eu, Ubuntu devine Windows-ul Linuxurilor, în mai multe feluri. :)

Eu am ales Manjaro pentru că mi s-a părut destul de minimalist (fiind bazat pe Arch), dar totodată mă scutește de configurările manuale, pe care deocamdată nu le stăpînesc suficient ca să bag Arch sau Gentoo.

Am avut KDE înainte, tot așa, ca să fac tranziția mai ușoară (fiind și DE standard de Manjaro), dar de cînd folosesc i3, nu mă mai gîndesc decît la a învăța cele necesare pentru a scădea chiar necesitățile și a instala dwm. :D În rest, Emacs ftw.

Plus, cum ziceam, studiez intensiv pentru a instala un Gentoo a la carte, pentru toate necesitățile.

În plus...

 

 

333qpm.jpg

Edited by Adi M
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Adi M said:

Plus, cum ziceam, studiez intensiv pentru a instala un Gentoo a la carte, pentru toate necesitățile.

 

Cert este ca sistemele  astea de operare  ,*nix , au aparut pe piata din alte necesitati . Dupa ce Linux a devenit  o optiune serioasa de enterprise , au aparut tot felul de distributii  orientate catre diferite domenii.  Dar  toate folosesc acelasi kernel si gestioneaza resursele in acelasi mod   .Este vorba doar despre module  care sunt utile pt unii si inutile pt altii .     

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, ggg said:

Cert este ca sistemele  astea de operare  ,*nix , au aparut pe piata din alte necesitati . Dupa ce Linux a devenit  o optiune serioasa de enterprise , au aparut tot felul de distributii  orientate catre diferite domenii.  Dar  toate folosesc acelasi kernel si gestioneaza resursele in acelasi mod   .Este vorba doar despre module  care sunt utile pt unii si inutile pt altii .     

Da, e adevărat. De cînd se investește în kernel de către Google și marii producători de hardware, a cam devenit un ghiveci. Dar din fericire, este modular, cum spui. Iar compilarea pe propria mașină, cu flag-uri și opțiuni avansate sigur oferă optimizare binevenită, pentru cine are chef și-i pasă.

Semestrul acesta am participat la un curs de proiectarea și securizarea SO, prezentat de un dev la kernel-ul OpenBSD, care mi s-a părut fascinant. Am învățat multe și, mai ales, m-a făcut să vreau să aflu și mai multe. De aceea chiar intenționez să trec exclusiv pe Linux și să studiez subiecte mai avansate, pentru mine, pentru administrarea propriilor sisteme.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, red said:

Am folosit doar Slackware ~10 ani, Gentoo vreo 5, si acum folosesc Arch Linux de prin 2011. Slackware e simplu si rapid, dar trebuie sa-ti compilezi din surse singur tot ce te intereseaza din afara distributiei (e foarte mult, nu vine cu aproape nimic). Asa ca am trecut la Gentoo, de care m-am saturat dupa faimoasele update-uri care compilau ore in sir, incingand calculatorul si incetinind tot restul de lucuri pe care le faceam in timpul lor (compilarea consuma masiv resurse precum RAM si CPU).

Arch pare sa fie (fara a fi perfect) solutia ideala pentru un fost utilizator de Gentoo. E rolling-release, software-ul e relativ la zi (in contrast cu Debian, care era mentionat mai sus - in Debian stable totul e foarte vechi, iar testing si unstable sunt mai casante decat Arch fara avantajul aplicatiilor sincronizate cu upstream), are o gramada de pachete oficiale si sistemul AUR, si e relativ usor de modificat, si are cea mai buna documentatie. Si un update dureaza maxim 10m vs. cateva ore in cel mai rau caz cu Gentoo.

Pot spune că știu ce zici, în mare măsură, fiindcă folosesc Manjaro de vreun an și am acces și la AUR. N-am avut nicio problemă de stabilitate și totul e relativ la zi, cum spui. Știu și că Debian e mult în urmă, iar despre Gentoo, cel mai mult mă entuziasmează că, ajungînd să-l folosesc, voi înțelege bine componentele GNU/Linux și relațiile dintre ele. Cît despre update-uri și compilarea lungă, am citit că e problema principală. E devreme să spun ce aș vrea să fac la modul hotărît și stabil. Cert este că vreau, cum spuneam, să învăț cît mai multe despre sistem și componente și, pe cît posibil, să lucrez în sistemul DIY, măcar să pot alege componentele și opțiunile pe care le vreau, nu vorbim despre reinventarea roții.

 

Revenind la chitară:

  • merg și plugin-urile Klanghelm acum;
  • Steven Slate Drums nu merge în Reaper, dar merge în Mixbus și Ardour;
  • Waves nu merge, nici măcar versiunea 9 Legacy, pentru că Wine se bazează pe WinXP. Fix asta e eroarea "Pare că folosești Win5.2, noi vrem minim 7." :)

EDIT: Hmm... asta arată că trebuie o regîndire a Wine cînd suportul pentru WinXP și 7 va înceta complet, cred...

Edited by Adi M
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Adi M said:

De aceea chiar intenționez să trec exclusiv pe Linux și să studiez subiecte mai avansate, pentru mine, pentru administrarea propriilor sisteme.

Administrarea sistemului este una ,arhitectura de sistem sau de proces este altceva  iar dezvoltarea sistemului este ca si cireasa de pe tort . 

Link download pt aceeasi carte recomandata de Red https://mentorembedded.github.io/advancedlinuxprogramming/alp-folder/advanced-linux-programming.pdf 

Cam veche iar anumite lucruri nu prea mai sunt de actualitate , de exemplu  implementarea modului multi-proces (using fork() ) . Dar daca vrei sa intelegi cum functioneaza  Linux Kernel , merita studiata .

 

 

 

 

  

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, SKU said:

Uhm ... os x

Nu, mersi. După vreo 7 ani de Mac, decizia de a-l vinde astă-toamnă și a-mi cumpăra un Thinkpad cu Linux a fost cea mai bună din toate achizițiile mele tech. N-aș intra în detalii pentru că pînă la urmă e după gust. Dar am vrut să răspund ca să știi că sînt informat despre această variantă și chiar am cumpărat Logic Pro X și multe altele, deci am văzut ce poate face pentru mine, atît dpdv hardware, cît și software.

2 hours ago, red said:

Sper sa iasa asa cum iti doresti. Din pacate, ma tem ca-i mai mult un mit, de regula utilizarea Gentoo te ajuta sa intelegi bine doar cum se lucreaza cu emerge (posibil si cum sa compilezi kernelul, pentru nu poate fi evitat). Despre componentele GNU/Linux poti invata utilizand orice distributie (inclusiv mult-hulitul Ubuntu).

Si ca ultim off-topic, daca spui mai sus ca te intereseaza, oldie but goldie (si gratuita legal): https://archive.org/details/ost-computer-science-advanced-linux-programming

Mersi, sînt multe de învățat, sînt convins. Ca regulă, funcționez cel mai bine atunci cînd învăț lucruri de care am nevoie, adică să am o motivație interioară, preferabil cu scopuri mici. Gentoo e deja ceva generic și mare, ca scop. Am luat-o ușurel, vrînd să fiu și cît mai minimalist, cu procese, structura folderelor de sistem, serverul X (ca să înțeleg mai bine i3 și să pot trece pe dwm), terminal emulator (folosesc st de la suckless) etc.

Cartea o am deja, împreună cu altele. Mulțumesc oricum! Și da, cumva fix ăsta e scopul, să studiez unele distribuții și să înțeleg ce le e specific, ce modificări au făcut în kernel și cu ce vin, dpdv al configurărilor și opțiunilor, ca să-mi pot face o idee despre ce ar însemna o configurație a la carte.

1 hour ago, red said:

Eram convins că s-au mișcat băieții. Dar, cum ziceam, nu mi-am băgat nasul cînd am instalat cele de chitară decît să bag wine cu package manager-ul și apoi dublu click -> Next -> Next... O să vreau să studiez mai atent, evident.

1 hour ago, ggg said:

Administrarea sistemului este una ,arhitectura de sistem sau de proces este altceva  iar dezvoltarea sistemului este ca si cireasa de pe tort . 

Link download pt aceeasi carte recomandata de Red https://mentorembedded.github.io/advancedlinuxprogramming/alp-folder/advanced-linux-programming.pdf 

Cam veche iar anumite lucruri nu prea mai sunt de actualitate , de exemplu  implementarea modului multi-proces (using fork() ) . Dar daca vrei sa intelegi cum functioneaza  Linux Kernel , merita studiata . 

Despre kernel, am și ceva materiale mai noi și cunosc persoane cărora le-aș putea cere ajutorul. Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

Ideea de bază aici este următoarea, ca să dau și eu full disclosure și apoi să revenim la muzici: eu sînt matematician și trec spre informatică teoretică, mai precis semantica limbajelor funcționale. Partea de Linux e 100% pentru mine, am devenit foarte interesat de partea FOSS și încerc să-mi fac cît mai multe treburi acasă cu unelte pe care să le înțeleg și să le pot administra. De aceea vreau să folosesc exclusiv Linux, pe care să învăț în timp să-l configurez atent în cît mai multe privințe, apoi să-mi fac un server acasă (deja exersez închiriind un VPS pe care-mi țin un site și un cloud personal, administrat cu Nextcloud) și ce idei și nevoi mi-or mai veni pe parcurs, inclusiv muzică (de dormitor) și ceva administrare și editare foto (de concediu). Nu sînt programator și nu-mi doresc să fiu. Practic, fac și eu ce pot strict pentru necesitățile mele, asta e ideea.

Edited by Adi M
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Adi M said:

 Practic, fac și eu ce pot strict pentru necesitățile mele, asta e ideea.

Oricum discutia a divagat. Ca de obicei apar si "derivate" . Important este sa-ti fie utile aceste discutii . In rest , Succes in ceea ce vrei sa faci ! 

P.S. Termenul asta de programator are tot felul de valente. Practic si cand reconfigurezi kernel-ul tot o operatie programatica faci. Ca sunt unii care si codeaza , altii care fac analiza datelor sau cei care scriu doar algoritmi (imperativ,declarativ , functional,atributiv,...etc) este un motiv de generare a altor discutii .In functie de implementarile facute pe specificul domeniilor de activitate apare si un grad de complexitate . 

 

Edited by ggg
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

In viata reala, timpul si energia (care nu ajung niciodata) se folosesc pentru a face muzica, nu pentru a te lupta cu calculatorul ca sa poti incepe sa faci muzica. Windows sau OSX si pus pe treaba. Asta daca vrei sa faci muzica. Daca vrei sa te joci Linux, e alta poveste. Nu exista nici o justificare dpdv al productiei muzicale sa incerci sa faci asta in Linux.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Dan Damian said:

In viata reala, timpul si energia (care nu ajung niciodata) se folosesc pentru a face muzica, nu pentru a te lupta cu calculatorul ca sa poti incepe sa faci muzica. Windows sau OSX si pus pe treaba. Asta daca vrei sa faci muzica. Daca vrei sa te joci Linux, e alta poveste. Nu exista nici o justificare dpdv al productiei muzicale sa incerci sa faci asta in Linux.

Ai simtit nevoia sa dai un reply 3 luni mai tarziu si sa incepi cu 'in viata reala', de parca autorul topic-ului e din desene animate. E bine ca exista cineva ca tine care sa decida pe ce meriti sa-ti pierzi timpul si pe ce nu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, dncrash said:

Ai simtit nevoia sa dai un reply 3 luni mai tarziu si sa incepi cu 'in viata reala', de parca autorul topic-ului e din desene animate. E bine ca exista cineva ca tine care sa decida pe ce meriti sa-ti pierzi timpul si pe ce nu.

Dar tu ce ai simtit cand mi-ai dat mie reply? :)

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.