www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Schimbare cheițe acordaj


eM.
 Share

Recommended Posts

Salutare,

Vreau să schimb cheițele pentru că astea pe care le am acum nu mențin deloc acordajul. Nu prea mă pricep la chestiile astea hardware și am nevoie de ceva sfaturi.  Chitara este Ibanez RGIR27FE și am găsit astea pe Thomann: https://www.thomann.de/de/schaller_m6_135_locking_1l_bc_new.htm

Înainte de a da 140euro vreau să știu în primul rând dacă se potrivesc sau dacă aș putea lua ceva mai bun la banii ăstia.

Orice sfat e binevenit.

 

Mulțumesc!

 

IMG_20190602_125929.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dacă ai probleme cu acordajul chitarei (nu stă acordată), uită-te mai întâi la prăguș/nut, majoritatea problemelor de acolo vin. 

Strict referitor la întrebarea ta, măsoară diametrul găurii unei cheițe și vezi cât e. Teoretic, ar trebui să aibă în jur de 10mm, cam ăsta e standardul. Asta înseamnă că s-ar potrivi cheița din link-ul tău. 

Problema e alta, cheița din link are șurub de fixare, ale tale nu au. Asta ar presupune o muncă suplimentară, plus alterarea (e drept, nu grav) a capului/headstock-ului.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Personal, intre Schaller si Sperzel, am ales intotdeauna Sperzel, pur si simplu mi s-au parut mai bine facute. Pe Thomann din ce vad e un set de Sperzel-uri 7L: https://www.thomann.de/intl/sperzel_guitar_tuners_7l_trim_lok_bk.htm. In rest, pot sa iti zic ca atat Schaller-urile, cat si Sperzelurile le-am simtit mai bine decat pe un set de Planet Waves ce l-am avut acum ceva timp. Nu am incercat Graph Tech sau Hipshot pana acum. Groverurile de pe Epiphone-ul meu nu sunt extraordinare, dar imi imaginez ca difera productia destinata vanzarii fata de ce se pune pe chitarile astea MIA (unde 'A' e Asia).
Oricum, uita-te si prin alte magazine, eu am avut o surpriza cand am inceput sa ma uit pe banzaimusic, guitarsupplies sau tonefactory din punctul de vedere al diversitatii gasite. Pe alocuri si la preturi. Si livrarea in Romania e suficient de ieftina cat sa nu fie un factor in decizie.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

O vizită a chitarei la cineva ok pentru un setup și verificat prăguș și toate cele s-ar putea să te scutească de cheltuială pe cheițe noi și să vină cu mai multe beneficii pentru mai puțini bani. Dacă tot comanzi caută și un model de ceva Graphtech potrivit pe chitara ta, dacă nu e tăiat bine vei pierde acordajul și cu cele mai cele cheițe din univers, locking sau nu.

Edited by apocapsile
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

" cheitzele "  NU EXISTA !!  sa nu " tzina " acordajul !!

EXCLUS 

Intre cheile  scumpe si cele ieftine  este diferenta  de fiabilitate si finetze pas de acordaj . 

indiferent cat de ieftina este  cheitza "mentinerea acordajului" este asigurata  , cheitza nu se " clinteste " !.

Altele pot fi problemele la tine  ..

1 gat din material slabutz  ce reactioneaza  puternic la schimbare de temperatura .

2 corzi uzate   ( de fapt tin acordajul dar nu se mai poate regla octava -  intonatia ) 

3 daca ai vibrator  si faci " bomb dive "  fara " menghina la pragus "  se ppoate aggatza coarda in pragus astfel la " revenire "  poate urca " pitch:"-ul  sau  chiar sa coboare   daca  se " deranjeaza" infasurarea corzi pe cheita prin slabirea tensiunii corzilor infasurarea se poate deranja si la " revenire " se "rearanjeaza " dar iese din acordaj .

4 corzi din material slabutz poate se "intind " si de la  bend-uri si vibrare  astfel coboara pitch-ul .

cam acestea ar fi cauzele cu acordajul 

Si cele mai scumpe cheitze si corzi pe cea mai scumpa chitara sedezacordeaza cam din aceste motive .

Ptr vibrator   este bine sa ai " menghina " sau macar  nut ( pragus ) din ceva material grafitat si cheite " blocking tunner ".

plus este ok sa ai " fine tuning la bridge "  chiar daca nu ai " menghina " la nut  sa te acordezi mai usor si rapid in timpul cantatului .

Vedetle in pe langa  chitare super calitative  sau au mai multe chitare  ce le schimba  in timpul concertului ce le primesc acordate  de la " maestrul de chitare " sau se acordeaza in timpul cantatului sau intre piese .

De cer crezi ca au super " tunere " in rack sau in pedalier ,sau chiar pe chitara .

Fiecare chitara mai mult sau mai putin reactioneaza las conditiile " METEO"  la schimbarile de temperatura  asa ca trebuie puse pe scena inainte cu ore  ca sa se " asezoneze " altfel  se termina concertul si chitara inca nu a ajuns la un echilibru termic si o tot acordezi ..

 

etc etc 

 

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

What @karpi said. E practic imposibil sa intorci mecanismul cheitei dinspre coarda (in limite rezonabile, cata vreme nu are joc sau piese rupte).

Daca nu tine acordajul, cum au spus si colegii de mai sus - nut/pragus primul, bridgeul al doilea, cat si cum infasori coarda pe tuning peg al treilea. daca toate astea sunt ok, te poti uita si la gat si cheite.

Pana si cheitele reghin alea de tabla tin acordajul fara probleme. (Nu vorbim de precizie)

Daca vrei sa le schimbi din motive estetice sau de "feel" (astea sunt subiective) go ahead. Dar strict functional, sunt extrem de putin cazurile in care are sens.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

M-am luat cu aspectele mai " ascunse " ale problemei ..

Am uitat sa repet inca odata cum se acordeaza o coarda  

Cea mai simpla si frecventa cauza

Foarte important ...probabil in cele mai multe cazuri   cauza problemei cu .." cheitzele nu tin acordajul " 

O coarda se acordeaza intotdeauna NUMAI de "Jos -> in -> Sus "

Din cauza ca daca acordezi de "Sus in Jos" ( slabesti coarda )  intre rotitza dintzata si "melcul"  tijei  ramane un mic spatiu ( angrenajul rotitza dintzata -melc  nu este perfect  la nici un mecanism asemanator are un mic " joc " ce apare la schimbarea directiei de actionare.......la unele  cheitze se si simte la actionare  cand este acel mic " gol " cand melcul nu se rezema de " un  dinte"  ).

Din cauza frecarilor intre tija si "headstock"  la  acordarea de "Sus in Jos" este/pare  momentan  o situatie stabila .Dar! cum canti si tragi de coarda  aceasta va  roti axul -tija  care sare  pana la blocarea peretelui melcului  in rotitza dintata ..astfel coboara " pitch" -ul .

acesta este cazul de " nu tine acordajul " !!

Sistemul rotita dintzata melc  rezista pana la ruperea  unui dinte al rotitei , deci cedeaza numai daca  SE RUPE !.

Am vazut si rotitze cu dinte rupt dupa ce era tocit materialul dintilor .Dintzi  au  devenit "subtiri"  si cedeaza , tija cu melcul fiind  din otzel iar dintii din Alama acestia din urma se tocesc si cedeaza ,angrenajul  trebuie uns cu vazelina ca sa nu se toceasca prea curand .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fiind vorba de un model cu bridge fix și gât aparent rezistent, cred că se rezolvă cu un prăguș din material ok (graphtech sau os) tăiat ca lumea și ajustat pentru "calibrul" coardelor folosite plus un set de coarde decent, montaj corect (poți face un fel de lock din modul în care montezi coarda) și întins bine coardele.

Edited by apocapsile
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

eu as verifica nutul sa nu agate corzile ( marginile sa fie frumos pilite ) si dupa fiecare schimbare de corzi sa intinzi corzile ( tragi bine de ele cu manutele), altfel dupa ce acordezi si canti,ele o sa se tot intinda si sa se dezacordeze; cel mai probabil chitara nu are nimic :) cum ziceau mai sus, si cele mai penibile cheite tin acordajul ok o perioada acceptabila de timp 

Link to comment
Share on other sites

Parea din poza ce am vazut ca are vibrator ,dar daca este doar  ca si Bridge Fix   nu are rost nici locking tuners si nici nut grafitat  deoarece nu poti face numai "bend " adica intinzi coarda  ce este trasa catre bridge din nut asa ca acesta nu are cum sa agatze  coarda . Coarda se agata numai in cazul cand vibrezi   si  slabesti tensiunea corzilor caz in care acestea  pot aluneca catre cheitza apoi la revenire  se agatza in nut . 

Ramane cum a scris si @dani-rosu   ca la   montarea de corzi noi sa le intinzi bine cu mana ( tragi de coarda tare , apesi tare si inainte de bridge  ca se se franga sa se culce bine pe bridge ... apoi acordezi ...faci cateva benduri " adanci " ca sa intinzi coarda apoi verifici daca este lasata  daca da iarasi tragi cu mana ( ca si la un arc ) si apesi  tare inainte de  bridge  ...iarasi canti /benduri si iarasi verifici daca a ramas acordata ...faci asta pana ramane acordajul ..

.Corzile noi tin " intonatia " daca canti mult zilnic  timp de cam o luna apoi trebuie sa reglezi intonatia ( octava ) din bridge  dupa o vreme corzile subtiri nu se mai pot  aduce la intonatia corecta  si trebuie inlocuite ..si incepi din nou ..( nu uita sa reglezi intonatia din bridge cu  corzile noi daca ai reglat  inainte cu corzile uzate ..trebuie sa readuci in pozitia de coarda noua )

Gasesti pe youtube tutoriale ..cauti string change , intonation setting  , new string on guitar ..etc 

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Chitara are bridge fix și nu are locking nut.

Revin cu încă o poză din față să se vadă cum sunt înfășurate corzile.

@dani_rosu5 Am mereu aceeași rutină la schimbarea corzilor dar poate nu fac eu ceva bine. Prea multe spire de coardă pe tuning peg? :unsure: De fiecare dată după ce le schimb trag de ele să le întind bine și să se așeze bine pe prăguș. La fiecare schimbare de corzi reglez și intonația din bridge.

@karpi Mereu acordez chitara de jos în sus.

@vektor Nope, nu țin neapărat să le schimb dar am crezut că asta ar rezolva problema. Toate tuning peg-urile au un oarecare joc (tija aia pe care se înfășoară coarda) deși toate șuruburile sunt bine strânse. Am zis că nu e problemă atâta timp cât corzile trag de peg înspre nut.

Chitara se dezacordează mereu în sus, toate corzile, nu contează cât de noi sau vechi sunt corzile. Folosesc Elixir Nanoweb .10-.56. Am găsit un service de instrumente relativ aproape. Trebuie să văd cum îmi fac timp să ajung acolo. Poate tot setup-ul e praf. :lol: Sau poate trebuie schimbat utilizatorul, nu nut-ul sau cheițele.

WP_20181224_01_33_57_Pro.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dacă se dezacordează mereu în sus, wtf, e ca și când inițial gâtul ar ceda teren sub tensiunea coardelor, apoi ar recupera :) Poate trebuie strâns foarte puțin truss rod-ul, nu știu ce relief și action ai tu acolo. Vezi la atelier mai bine dacă e dubioșenie. Oricum, tunerele sunt ultima problemă la ce descrii tu acolo.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Mi se pare mie, sau nut-ul ala voteaza cu PSD-ul ? 

 

Sanse extrem de mici ca dezacordarea sa vina de la cheite, mai degraba de la nut sau truss rod, adica ceea ce spune colegu @apocapsile

 

Cheita arata asa pe interior, imagineaza-ti de ce ar fi ultima problema. Cele locking rezolva o alta problema defapt, blocheaza coarda si nu ai nevoie sa dai multe spire initial, insa nu blocheaza miscarea mecanismului (decat daca e de mega proasta calitate)

Daca tii mortis sa schimbi cheitele, mergi pe Sperzel. 

Stemmechanisme_ukelele_closeup-1.jpg

Edited by Crypto
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gatul pare sa  fie de vina , altfel nu are de ce sa urce tonul .

La orice chitara la schimbarea temperaturi  ambientale apar probleme de stabilitatea acordajului .

Am patit de mai multe ori de am acordat patru cinci ore si nu puteam inregistra  asta dupa ce  chitara a stat peste noapte in cealalta camera  .( conditiile de temperatura din camere sunt  diferite  dar chiar si in aceiasi camera conteaza daca sta aproape sau departe de fereastra ) .

De cateva ori am patito cu " menghina "  pe scena ,din cauza reflectoarelor cu becuri " calde "  chitara a " iesit " din mica plaja de "acordaj fin ".Dupa aceste  patanii nu mai strang menghina ca sa am posibilitatea de a acorda din cheitze .

Se poate incerca cum au scris si colegii sa strangi trus-rod -ul . La o chitara am reusit sa stabilizez gatul prin aceasta metoda  si chiar cu gatul drept am actiunea OK fara " buzz"  .( este o chitara cu un gat  "subtire "  ce reactiona  foarte mult la orice schimbare .)

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.