www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Zornait cheita acordaj Wilkinson Deluxe


alzayr
 Share

Recommended Posts

Salut,

Intrebare pentru cei care s-au mai confruntat cu problema asta:

A aparut un zornait destul de enervant la cheita de acordaj. Aveti idee daca o desfac se poate rezolva ceva? Am vazut ca un set este undeva la vreo 300 de ron sau 9 euro bucata + transport.

Aveti si o poza cu dimensiunile.

Multumesc!

 

IMG_20190410_160048.jpg

IMG_20190410_160100.jpg

TZ_1014.jpg

Link to comment
Share on other sites

Corzile se acordeaza intotdeauna de "jos in sus "  adica slabesti tensiunea bine sub ton  apoi "tragi " in sus  tonul pana la inaltimea corecta , dupa care  cu mana tragi de coarda (ca si la tras cu arcul)  ca sa se intinda bine coarda si sa forteze si cheita sa ajunga in pozitia de blocare a rotatiei ulterioare , daca dupa aceasta " tragere cu arcul " a coborat tonul repeti   acordajul corzii pana are stabilitate si dupa ce ai tras de coarda cu mana .

Cand tragi de coarda cu mana acest lucru va forta rotirea tijei cheitei  astfel  ca rotita dintata sa se "rezeme "perfect pe "melc"  astfel no o sa mai zbarnaie fiind sub tensiunea exercitata de coarda ..

Daca  acordezi  " de sus in jos " din cheita, va ramane un spatiu mic intre melc si rotita dintata astfel  cand canti tensiunea  corzi este marita de la ciupit si /sau benduri  ( bending - a indoii ..intinde coarda cu degetul ptr efect de vibrato sau  slide-in ) se tensioneaza coarda ce va roti tija cheitei respectiv rotita dintata ce se va  sarii  pana se " culca " pe " melc " .

Din aceasta cauza trebuie acordajul sa se faca " de jos in sus"  .astfel   coarda / roata dintata / melcul este blocat  sub tensiunea corzi  nu mai are ce sa zbarnaie .

Cand acordezi de "sus in jos " de cele mai multe ori  ramane un mic spatiu  intre roata dintata si melc , tija cheitei  este presata de catre coarda tensionata  de peretii  bucsei  din  " headstock " tu auzi acordajul OK  si pe moment pare  corect ,  dar in aceasta pozitie " instabila "  ,mentinuta momentan de frecarea intre tija si bucsa , chiar si  o mica tensiune in plus ( de la cantat etc ) va " roti " tija cheitei care astfel   "sare " din acea pozitie-instabila  pana se blocheaza roata dintata de melc ..astfel va cobora tonul .

( rotirea aceasta este de zecimi de milimetrii  dar suficienta ptr o dezacordare  )

Zbarnaiala  ! cand ramane acel spatiu amintit  inseamna ca " melcul " este " in aer " si zbarnaie liber .Chiar  simti si intre degete cand acordezi daca  tija melcului  are joc sau este " fix " .Daca are joc poate sa zbarnaie  si bineinteles la tensionarea corzii cand canti se va dezacorda din cauza celor descrise .

Probabil lipseste si " vazelina " ce pe langa  ungerea angrenajului  ar estompa " zbarnaiala " .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 11/04/2019 at 07:17, Mr Vintage said:

La cheițele Wilkinson, acest zbârnâit, care se produce între tijă şi butonul de plastic şi nu are absolut nici o legătură cu acordajul, se rezolvă simplu: o picătură mică de superglue, turnată cu grijă între tija cheiței şi buton şi lăsată să se usuce. Zbârnâitul va dispărea cu totul.

 

Exact asta era problema. Multumesc de sfat!

Link to comment
Share on other sites

  • vektor locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.