www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Laura Stoica... 13 ani deja


project
 Share

Recommended Posts

S-au implinit 13 ani de cand Laura Stoica si Cristi Margescu au plecat in eternitate.
Omorati de un negustor de fier vechi, adormit la volan. Venind de la un concert de provincie pe 150 de euro, intr-o tinichea de masina la mana a doua. Fiindca atat isi permitea in Romania una din cele mai bune voci ale lumii.
Da, Laura a fost una din cele mai bune voci rock din lume. Cum avem campioni mondiali la gimnastica, handbal, atletism, canotaj, tenis, etc. Unele din cele mai reputate nume din muzica internationala au avut cuvinte de lauda la adresa ei, recunoscand-o ca fiind o voce si o prezenta artistica de exceptie, o vedeta innascuta. 
Ce a ramas dupa Laura? O mostenire artistica ce a intrat in patrimoniul national si in sufletele oamenilor. O mostenire care nu este cultivata si respectata de cei in masura sa o faca, din nefericire. Ca si in alte cazuri de artisti disparuti, care au fost niste simboluri nationale, succesorii legali ai drepturilor de autor nu sunt capabili sa gestioneze aceasta mostenire. Care ar trebui controlata direct de ministerul culturii, de catre oameni competenti, care sa aiba parghiile necesare mentinerii acestui patrimoniu valoros. Bineinteles, beneficiile revenind familiei, cum este normal.
Strict in acest caz, ce s-a facut pentru Laura? O seara comemorativa pe tvr in ziua ulterioara accidentului tragic, o. piesa făcută de Comornic în memoriam, un festival organizat de fratele ei in 2007, după care și-a luat o masina noua, apoi… nimic. A aparut o reeditare a discului “Focul”, in conditii tehnice execrabile, apoi o lansare a unui disc, “Vino”, un album pe care orice artist din lume si l-ar dori în palmares, care fusese produs in 1999 de Aurel Mitran, pe atunci cazut lulea dupa Laura, si care a fost refuzat de Muraru de la Roton cu explicatia ca Laura ar trebui sa isi mai scoata din haine de pe ea ca sa iasa in fata, ca e cam 'obosita'... Acelasi domn se pupa dulce cu fratele Laurei dupa decesul ei, cand popularitatea numelui ei explodase, si amandoi aveau de castigat dupa urma ei. Iar fratele Laurei era foarte caustic  fata de oricine ar fi facut ceva in memoria Laurei, ca de ce nu ii cere lui voie. Si alte asemenea meschinarii.
De rest, ce sa mai spunem… De decesul Laurei s-au folosit multi trepadusi, care devenisera brusc “prieteni vechi”, unii i-au servit si de cioclii adhoc, purtandu-i sicriul ca sa iasa in fata camerelor. La parastasul de 40 de zile, sufletistii de la “Spitalul de urgenta”, al carui acordeonist lacrima la tv prin emisiuni, stateau si spuneau bancuri si ranjeau veseli, la cativa metri de mormantul Laurei, sub ochii indurerati ai mamei ei, de fata cu toata lumea - alti muzicieni, baietii de la Divertis, etc. Percutionista de la Secret, care ii anuntase prima decesul Laurei mamei ei, devenise tartora locala autoproclamata, aparand cu mult zel intimitatea familiei de camerele tv, in fata carora se baga. Apoi, cu orice ocazie, se lua la intrecere cu orice Clio argintiu pe strada, ca nu cumva Laura sa i-o inainte, de pe lumea cealalta. 
Si alte asemenea prostii mult prea telurice.
Revenind, de ce au plecat Laura si Cristi in acea seara nefasta? Exact in acea seara, romanii uitasera ca exista Laura Stoica, uitasera de orice. Erau cu ochii pe teveu, la fotbal, echipele de eterni perdanti steaua si rapid ajunsesera in semifinalele cupei europene de mana a doua, cupa uefa. Fotbalul - mandria nationala care nu a castigat macar un titlu mondial, intr-o tara cu zeci de campioni mondiali si olimpici. Sute de mii de oameni in isterie, urland pe strazi in acea seara, ca o hoarda de neandertalieni, starnind o agitatie sociala mai mare ca la revolutia din 89. Conform legilor fizicii, aplicabile oricarui sistem, atunci cand creste entropia unui sistem, particulele sale incep sa se ciocneasca. Si s-au ciocnit.  Pacat ca una din particule era un bun national irepetabil.

Se numea Laura Stoica.
 

Edited by project
  • Like 4
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.